Cesiu la 400+km distanta de Fukushima

Cesiu la 400+km distanta de Fukushima | Autor: kawaichan

Link direct la acest mesaj

Da,ati citit bine,au anuntat azi ca au gasit cesiu in culturile de ceai verde in prefectura Shizuoka.Am facut multa vreme abstractie(sau bagat capul in nisip,cum vreti sa-i ziceti) de stirile de genul asta,dar de data asta la naiba,nu mai pot inchide ochii pt ca radiatiile sunt in batatura noastra.

Ma intereseaza in special parerile celor care stiu ceva mai multa fizica& chimie decat omul de rand ca mine..stiu ca sunt cateva persoane pe forum,va rog mult lasati un sfat,un gand pt oamenii care locuiesc in zona(ele afectate) si mai au si copii mici.Multam

Sursa aici :http://news.yahoo.com/s/afp/20110610/wl_asia_afp/japandisasteraccidentnucleartea_20110610034557

PS.Tot azi au anuntat ca au detectat Sr 89(sau 90..stirile difera) la 62km de Fukushima plant.Just great.
http://www.japantoday.com/category/national/view/radioactive-strontium-detected-62-km-from-fukushima-plant

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns kawaichan spune:

Beren,multumesc mult pt raspuns.
Initial am fost foarte linistita si eram convinsa ca lumea exagereaza,dat fiind faptul ca nivelul detectat nu era cu foarte mult pt limita admisa.Insa de la o vreme Tepco tot scoate la iveala noi date pe care e clar ca le-a ascuns o vreme,asta arantand clar ca au fost depasiti cu mult de situatie.Ei,nu mai poti fi atat de zen cand zilnic vezi articole cu 'noi descoperiri',ba Sr,ba Cs.Au avut 3 melt-downs totusi.
In fine,pe aici lumea e destul de scandalizata in privinta asta,dupa cum ai vazut probabil in comentariile de pe JT.
O tema pe care s-a batut moneda la greu a fost contaminarea solului si ce se poate face pt decontaminare.La inceput in Fukushima,apoi in zona Tokyo.In parcuri,in curtile scolilor,unde copiii se joaca zilnic.
Asta ma roade pe mine acum si cu alimentele care provin din acelasi sol.Asta apropo de faptul ca ar trebui sa mancam legume din alte zone.Nu se gasesc,contrar a ceea ce credeam acum 2 luni,nu am de ales.Cu rare exceptii,legumele care se vand in zona noastra provin din prefecturi vecine cu Fukushima..Aseara m-am tot invartit pe langa standul de lapte,in speranta ca voi gasi ceva informatii in ceea ce priveste provenienta a diverse branduri.Nimic,absolut nici o informatie..

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iulianm spune:

Kawaichan, desi au trecut citeva luni de la accident, cercetarile sint inca on-going si rapoartele nefinalizate (vezi de exemplu meltdown vs melt through, neclarificat inca). Daca te intereseaza problema mai detaliat, ca efecte pe termen lung, poti cauta materiale publicate in legatura cu accidentul de la Cernobil, care ramine, deocamdata, principala sursa de informare, cind vine vorba de studii de durata.

Discutia asta se situeaza multe peste elementele care in mod mai mult sau mai putin natural se regasesc in alimente si apa, intrate fiind in ceea ce tine de viata de zi cu zi. Aici e vorba de un accident nuclear si efectele sale, nu de cit potasiu ingeram daca bananele reprezinta fructul favorit.

Cind vine vorba de radiatie si efecte, trebuie facuta diferenta intre radiatie si particule radioactive, expunere si contaminare, samd. Eu am mai scris despre asta in ultimile luni.

Efectele se judeca in fct de tipul radiatiei, tipul radionuclidului, distanta fata de sursa, timpul de expunere, cantitatea la care are loc expunerea. In plus, fiecare organism, la factori asemanatori/radiatii similare, reactioneaza diferit. De asemenea, exista diferenta dpdv al efectelor, cind ne referim la adulti si la copii, cei din urma fiind mai afectati pt ca celulele sint inca in formare, cu sensibilitate crescuta la radiatie.

Expunerea devine periculoasa peste un anumit nivel (cel declarat "normal", cum citesti in presa si unele rapoarte), altfel toti sintem expusi, zilnic, la o anumita cantitate de radiatii, incepind cu radiatia cosmica, in fct de unde locuim (altitudine, sol, tipul materialelor de constructie), cit de des calatorim si cu ce, ce anume mincam, daca fumam sau nu, profesia avuta ...pina la ce fel de ceas purtam (!). La care se aduga numarul de investigatii medicale efectuate anual.

Dozele admise pt populatie (cea anuala si cea pt lifetime) in Japonia sint mult mai "strinse" comparat cu cele pt Europa, US/Canada (nu stiu daca asta te linisteste).

Referitor la elementele radioactive eliberate in cazul de fata (accident la reactor nuclear), multe au majoritatea cu timp de injumatatire/de viata mic. Cele care au ridicat ingrijorari, au fost iodul (in primele zile, isotopii avind timp de injumatatire de 8, respectiv 20 de zile), cesiul (timp de injumatatire 30.1 ani) si strontiul (29 ani), dupa cum ai citit. Iodul creste incidenta cancerelor de tiroida, strontiul al leucemiilor, iar cesiul are efect general, cu target pe ficat si splina. Ajunge in organismul nostru fie inhalat (praf), fie ingerat (mincare si apa), ramine in organism un timp relativ scurt (in general prin urina). Strontiul ajunge in oase (20-30%) pt ca prezinta similaritati cu calciul, in singe si tesut moale (1%), restul fiind eliminat. Poate fi inhalat (praf) ori ingerat (mincare si apa). Poate provoca cancer al sistemului osos, al tesutului moale din vecinatatea oaselor sau leucemie.

In zonele contaminate se vor concentra in alimentele cu continut mare de apa (lapte, legume, fructe).

Prin "unghiul" Cernobilului, studii facute pe o perioada de 20 de ani, pe populatie (excluzind lucratorii si echipele de interventie), arata incidenta crescuta a cancerelor de tiroida si cataractelor (sensibilitate crescuta la radiatia ionizatoare, la doze peste 2Sv). Pt restul cancerelor, incepind cu leucemiile si cancerele de sin, studiile de pina acum nu sint edificatoare. Combinind cu studiile facute la alte evenimente (Hiroshimaa, Nagasaki), o crestere mica spre moderata a cazurilor de cancer este de asteptat, dar nu a fost demonstrata clar. Cancerele de tiroida (majoritatea) au o evolutie extrem de lenta, de aici si rata de supravietuire extrem de mare (peste 90%, cele diagnosticate in prima faza 100%).

Avind in vedere timpii de injumatatire la Cs si Sr (~30 ani), masuri pe care le poti lua, pt linistea ta si a familiei tale, includ verificarile medicale anuale, evitarea consumului de alimente bogate in apa din zonele contaminate, evitarea purtarii hainelor folosite "afara" in interior (poti include dusul la fiecare intoarcere acasa). Exista teste medicale de masurare a Cs si Sr din organism, daca ideea contaminarii interne nu-ti da pace. Monitorizarea mincarii cu un contor Geiger Muller (sint de cumparat, cam scumpe, e drept; si nu o spun in gluma, parintii mei au utilizat unul in lunile de dupa accidentul de la Cernobil). E important ca tu sa fii linistita in ceea ce priveste siguranta/sanatatea ta si a familiei, tot studiile de la Cernobil aratind ca efectele psihologice si asupra sanatatii mentale au fost/sint pe termen lung si deloc de neglijat (de la stres, anxietate pina la simptome fizice neexplicate medical).

Si as adauga ca guvernul japonez si organizatiile japoneze angrenate in tot ceea ce tine de accident, nu sint de capul lor, exista monitorizare internationala (care a inceput citeva zile dupa accident). Chiar daca ar incerca sa ascunda date, e doar o problema de timp pina acestea ies la iveala. Monitorizarea apei, solului, alimentelor se face continuu, din martie incoace. Interesul international e sa se cunoasca cit mai mult despre ce s-a intimplat, de la cauze, evolutie la efectele de lunga durata, pt a putea preveni asemenea accidente si a sti cum sa se intervina si cum sa se abordeze/rezolve efectele pe viitor.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AB_AC spune:

Nici eu nu-s din specialitatile citate de tine.

Vestea cu adevarat proasta este Sr-90. Este ceea ce se numeste un "bone seeker" adica actioneaza precum calciul in corpul uman si se depoziteaza in oase.

Acumularea de Sr-90 in lapte si apoi in oameni a fost unul din motivele care au dus la stoparea experimentelor nucleare de suprafata. Acelea produceau printre altele Cs-137 si Sr-90.

Acumularea de Sr-89 nu e asa de periculoasa pentru ca Sr-89 are un timp de injumatatire mult mai scurt de cateva saptamani si atunci riscul de a ajunge in mancare si la oameni scad consderabil.

Mai mult nu stiu.

Dar ma gandesc ca o idee ar fi sa comanzi online lapte si conserve din alte tari. Amazon.com (nu .jp) livreaza si in afara us.)

Mergi la inceput

Iulianm,AB_AC multam mult pt mesaje.Mi-ati dat doua idei bune,cea cu dusul la fiecare intoarcere de afara si cu alimentele comandate online.De fapt cel mai mult ma ingrijoreaza laptele(baietelul meu are 21 luni) si legumele de baza.Fructe mai sunt din import,chiar din State.

Da,Cs-137 si Sr-90 sunt motivul meu de grija in momentul de fata.Iodul de bine de rau are timpul de injumatatire cel mai scurt si nici nu eram in Jp atunci cand se zice ca a fost cel mai periculos(primele 6 sapt).
Concret,ce n-am inteles eu dupa atatea mesaje din partea guvernului& TEPCO e de ce au ajuns atat de departe particulele de CS si Sr in special,care fusesera initial raportate in cantitati infime.Blabla-ul cu 'stati linistiti,nu aveti motive de ingrijorare' nu-l mai 'cumpar'.De ce,pt ca la un moment dat aparuse un articol in care TEPCO declara cu seninatate ca de fapt au ascuns initial valorile reale pt a evita panica.Si ca o sa dezvaluie in curand(asta era in mai) nivelele reale.Lumea scandalizata,evident,articolul dispare din arhiva pt ca apoi sa nu mai apara nici o informatie,am tot verificat o vreme dar pace.

Un timp am uitat si eu de tot,luata cu alte probleme insa m-a pocnit de curand asta ultima,cu Cs in regiunea unde locuim noi.Si ma intreb inca o data,de ce au ajuns particulele radioactive pana la 400km departare? Ca ma asteptam sa se duca pe un radius de 100-150km sa zicem,dar pana aici nici prin cap nu-mi trecea ca o sa ajunga..

Mergi la inceput

Iulianm o sa-mi fac temele si o sa ma bag sa citesc rapoartele de pe IAEA.Am citit parca totusi la un moment dat ca li s-a sugerat(de catre o organizatie din afara) sa largeasca evacuation zone la 80km radius.
Speram undeva inauntrul meu sa ne mutam candva(curand) in Yokohama-Tokyo..mi-a cam pierit avantul acum.Ati locui la 200km de Fukushima in momentul asta? Mai ales cei cu copii mici..

Mergi la inceput

Kawaichan, e normal sa ai multe intrebari, dar toata situatia din Japonia e inca cercetata. La o parte din intrebari s-ar putea sa ai raspunsuri miine (: La altele, dupa luni. World Health Organization are in plan doua studii de lunga durata, a efectelor asupra sanatatii datorate accidentului de la Fukushima. La fel UN, prin comisia stiintifica care se ocupa de efectele radiatiei atomice, asta fiind un studiu scurt (un an) care are in vedere eliberarile radioactive in ocean si atmosfera, plus doza de radiatie primita de public si de lucratori ai facilitatii.

Ca masuri imediate, in cazul protectiei copiilor, in zona Fukushima, toti copiii scolari vor primi dozimetre, cu scopul de a limita expunerea/doza la max 100 mrem/anual (dozimetrele masoara doza luata, in caz de depasire vor fi probabil mutati in alte zone). Si se au in vedere si alte masuri de limitare a expunerii.

Daca doresti sa-ti limitezi doza, prima regula este diminuarea timpului de expunere si marirea distantei fata de sursa. De ce ai Cs la 400km de accident? Sint multi factori, inclusiv conditiile meteo. Inclusiv o alta provenienta, decit reactoarele de la F.

Legat de ingrijorarea ta cu TEPCO si guvernul japonez, exista monitorizare internationala, cu rapoarte saptaminale asupra activitatii de recuperare/decontaminare/curatire, plus participare internationala, de la informatie si tehnologie, la materiale si instrumentatie.

Ideea de a comanda conserve din alta parte e foarte buna, subscriu. Dusul sa includa spalareaa parului, daca vrei sa mergi la punct si virgula. Si aminteste-ti ca nu toti reactionam la fel fata de un factor extern. Nu toata populatia aflata pe o raza x fata de Cernobil s-a imbolnavit.

Citeste rapoarte despre Cernobil, gindesc ca mai multa informatie o sa te ajute sa te linistesti. Si evita materialele celor de la GreenPeace ((:

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns desprecopii spune:

iulianm, intotdeauna ma uimesti cu cunostintele tale.

Sanatate si o zi cu soare va doresc!

Linkurile mele: Supereva.ro | Blogul meu | www.facebook.com/#!/desprecopiicom" target="_blank">DC pe Facebook

Mergi la inceput

Desprecopii, multumesc, sper sa ajute.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Dheara spune:

Iulianm, ma mai linistesc putin citind ce-ai postat tu. Multumiri pt informatii. Am mai scris la subiectul Tragedie in Japonia, dar se pare ca tacerea e de aur.
Intre timp, probabil ca stii, lucrurile au luat-o si mai la vale pe aici, iar pana la urma s-a descoperit cesiu radioactiv si in carnea de vita, parca de 3 ori peste limita legal admisa in JP. Lucrurile par in mare parte scapate de sub control, dar vorba unui moderator care mi-a dat replica pe forum:
"cui mai folosesc discutiile?...deschise sau nu...rezolva ceva?..daca tot nu rezolva nimic si doar provoaca stress,la e bun?"

Intrebarea e "sa mai am curaj sa cumpar produse din zona asta a Japoniei? Locuiesc la aprox 200km de centrala: sa mai stau in zona asta, sau sa incerc sa "migrez",in pas de dans, mai spre sud sau vest?
Nu vreau sa creez panica pe aici, dar nici nu cred ca e indicat sa traim cu capul in nisip, mai ales daca situatia se agraveaza.
Cineva spunea: "no radiation level is safe". Cu asta nu sunt de acord,ca radiatii, cum spuneai si tu, si cum spune si Wikipedia, primim si din natura. Unii fac prea mare caz din faptul ca s-a descoperit un pic de plutoniu in solul din jurul centralei: da, dar e doar acolo, departe de orice localitate, intr-o "no-entry zone", sau strontiu 90 chiar la 60 km de centrala...
Pana la urma, nici nu stiu ce vreau sa spun aici. Regret ca am ignorat materii ca fizica si chimia, dar chiar nu-mi imaginam ca o sa ajung sa am nevoie de cunostinte serioase in domeniile astea...
Sa speram ca nu mai descopera cesiu etc si in alte alimente.
Scuze pt mesaj. O zi buna tuturor

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olympia spune:

Dheara, io as pleca. Dar eu sunt o fricoasa care oricum nu stie mai nimic despre Japonia si chiar si mai de putine despre efectele radiatiilor. Mi se pare normal sa plec, sa diminuez cat pot riscurile, daca am posibilitatea asta. Poate ca incet-incet, pe rand, in timp, oamenii chiar se vor departa de zona contaminata, se vor muta, daca nu cumva asta deja se intampla. E doar o parere din afara.

Mergi la inceput