varsta de 3 ani

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns AgnesLuca spune:

Dolto descrie perioada inaintea instalarii autonomiei (in jurul virstei de 3 ani)ca fiind o perioada in care copilul devine constient de dependenta lui si de modul in care se poate elibera de ea. Inainte de a putea spune DA, copilul trebuie sa spuna NU pentru a se delimita de perioada anterioara in care a acceptat implicit. Aparent copilul actioneaza impotriva intereselor proprii, frustrindu-se singur (refuzul hranei de exemplu) dar in realitate intelege astfel ca nu se poate sustrage dependentei fara sa sufere. Daca mama ii lasa libertatea necesara si are rabdare cu el, etapa trece repede.
(Nemora, multumesc din suflet pentru indemnul de a citi Dalto dat la un alt topic, mi se pare fascinanta )

In legatura limitarea interdictiilor: copilul se loveste de nu-ul parintelui atunci cind incepe sa devina mobil (cam in jurul virstei de 9 luni) si la aceasta virsta intelege deja sensul lui nu; ideea de a ii acorda maximum de libertate este deosebit de benefica dezvoltarii copilului cu precizarea ca libertatea oferita nu trebuie sa depaseasca granitele autentice ale parintelui. De exemplu, o mamica bine intentionata care citeste pe forum sfatul la fel de bine intentionat de a-i da copilului libertatea sa mizgaleasca peretii, dar in realitate nu se simte confortabil cu asta, ii va transmite involuntar copilului semnale negative si il va induce in deruta; copilul va astepta sa auda nu-ul pe care mama il transmite non-verbal si va fi frustrat neprimindu-l. In acest caz, o solutie de compromis gen copilul are voie sa mizgaleasca un singur perete, la el in camera, este mult mai benefica.

Si inca ceva; copilul chiar foarte mic fiind este capabil sa accepte nu-ul fara a fi marcat negativ daca acesta ii este adresat cu respect si nu este impotriva nevoilor lui personale. . De multe ori interdictiile asa-zis legate de siguranta copilului ascund granite personale ale parintelui. In acest caz, este bine ca nu-ul sa fie formulat dintr-un punct de vedere corect (de genul "Te rog sa cobori, pentru ca mi-e fica sa nu cazi" si nu "Daca nu cobori o sa cazi").

Strict la subiect: Ali, din ce descri tu copilul se linisteste singur in citeva minute; probabil ca are nevoie de acest spatiu personal si nu de insistente si explicatii. Rau ar fi daca ai iesi amenintndu-l "ori te linistesti ori nu mai vreau sa am de-a face cu tine".

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ali spune:

Multumesc Agnes. Mi-a fost util ce ai scris. Nici vorba de amenintari ....

Incerc sa gasesc si eu cartea de care vorbesti.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AgnesLuca spune:

Ali, cu multa placere. Este vorba de "Dificultatea de a trai" dar posibil sa intilnesti tema si in alte carti ale ei.

Nota: Doar primul pasaj din ce am scris este din Dolto. Restul e o compilatie din alte carti (in special J. Juul), articole si idei personale

Mergi la inceput