Despre rujeola
Juniorului i-au aparut cateva umflaturi (aprox 4) pe obraz luni, am zis ca l-a piscat ceva, si cateva bubite pe burtica, care am zis ca i-au aparut ca a mancat ceva ce nu i-a cazut bine. Luni noapte a facut febra, marti i-au mai aparut cateva umflaturi si pe celalalt obraz, asa ca a fost la medic, care a concluzionat ca este rujeola.
Febra a mai facut marti, apoi deloc. Bubite nu a mai facut, cele de pe obraz i-au trecut, ca si cele de pe corp, acum nu mai are nimic.
Rosu in gat nu are, febra nu mai face de marti. A fost rujeola sau altceva?
Raspunsuri
diuna spune:
Copilul nu e vaccinat? Rujeola nu e eradicata in Romania?
Sigur medicul apronuntat rujeola si nu rubeola? Eu as fi foooarte mirata sa fi fost rujeola...
Daca iubesti viata, si viata te va iubi pe tine. – Arthur Rubinstein
EllaX spune:
Rujeola nu este eradicata in Romania. Vaccinul nu ofera protectie 100% impotriva rujeolei - pe langa ca nu chiar toate (desi aproape toate!) persoanele vaccinate dezvolta destui anticorpi, nu intotdeauna se respecta conditiile de depozitare/transport, si asta poate afecta eficienta vaccinului.
Kid, banuiesc ca Junior :) a facut vaccinul, nu? Asta scade mult posibilitatea sa fi fost rujeola, dar n-o anuleaza. Numai ca multi medici uita ca, mai ales la copii, eruptii pe piele pot aparea in o multime de viroze, unele fiind banale viroze respiratorii. Poti sa mergi la un laborator, sa-i faca ccc copilului o analiza din sange care sa vada cum sta cu anticorpii antirujeola tip IgM, care arata infectie recenta, si te lamuresti daca a fost rujeola sau nu. Ar avea importanta sa stii asta doar daca nu l-ai vaccinat - sau daca vrei sa ramai insarcinata in urmatoarele 3-4 luni si tu n-ai facut rujeola pana acum.
Editez ca sa spun ca nu pare rujeola, dupa manifestari. Ca uitasem sa zic asta.
kid spune:
Multumesc pentru raspunsuri
Juniorul a facut pana acum toate vaccinurile din schema obligatorie. Si sigur a spus medicul rujeola, e trecut si pe reteta la diagnostic.
Ella, ca sa-i fac analize, ar trebui sa-l scot din casa, ceea ce ne-a interzis medicul. Dupa ce trec cele 10 zile, se mai poate face analiza sa vad sigur daca a fost sau nu rujeola?
Din cate isi aduce mama aminte, eu am avut doar varsat de vant in copilarie.
anya spune:
Din cate stiu eu la rujeola intai faci febra si apoi ies bubele - nu invers. Acum, deoarece copilul a fost vaccinat poate face o forma usoara si atipica. Daca nu are febra , poti sa-l scoti si sa-l duci la analize.
Eu am patit ceva similar cu al meu, cel mic. In timpul unei epidemii de varicela la gradi a facut si el doua zgaibe (era vaccinat). Medicul n-a putut sa jure ca e varicela si mi-a recomandat sa stea 2-3 zile acasa, pana cand ii trec si daca nu mai are nimic - liber.
EllaX spune:
Kid, sigur ca poti sa-l duci dupa astea 10 zile! Da' poti sa-l scoti la aer, numai sa nu vina in contact (apropiat) cu alti oameni, ca sa nu dea boala mai departe si sa nu capete nici el ceva (acum e tare usor de luat inca ceva, daca a fost rujeola). Asta inseamna ca nu-l duci nici la analize acum, ca pe acolo e plin de oameni. Nu mai tin minte cat timp persistau IgM-urile - 3 luni sigur, nu stiu daca mai mult.