Am o teama groaznica de a ma intoarce in tara

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Edip spune:

Citat:
citat din mesajul lui Dheara

Citat:
citat din mesajul lui Edip

Citat:
citat din mesajul lui Selene_Bunny

[quote]

Hai sa nu ne imbatam cu apa rece, traiul in Romania nu este deloc usor. Ai nevoie de un loc unde sa stai, fie al tau, fie inchiriat, ai nevoie de resurse financiare pentru a te intretine - plata facturilor, plata hranei, plus de resurse financiare pentru multe altele..

Spre surprinderea ta in orice tara ai nevoie de un loc unde sa stai, resurse financiare si tot ce mai enumeri tu pe acolo. Astea din pacate nu pica din copac ci se obtin prin MUNCA ... indiferent ca e RO sau alta tara.

asa e, edip, doar ca, din nefericire, exista tari in care MUNCA e bine platita si-ti permiti un trai decent, si tari in care ACEEASI MUNCA e prost platita, incat nu-ti ajunge salariul de la o luna la alta...

bbpunk, ar fi bine daca ai putea sa faci o scoala acolo unde esti acum, pt siguranta ta, ca nu poti sa sti cum se schimba legile, plus ca probabil ti-ar fi recunoscuta calificarea si in Ro. am o prietena care face o scoala de igienist dentar (in Japonia) si e foarte greu, pt ca trebuie sa mearga la cursuri zilnic si are foarte mult de invatat. practic, programul nu-i permite sa mai si lucreze in primii 2 ani de scoala, dar in anul 3 face doar practica... eu te-as sfatui sa faci ORICE SCOALA, ca sa ai o diploma, nu conteaza ce. daca nu pot sa te sprijine ai tai financiar, cauta o scoala care sa-ti permita sa lucrezi si care ti-ar fi de folos si in Ro. sau incearca sa te inscrii la o facultate din Ro, la fara frecventa, eventual la limbi straine

nu orice munca e bine platita.. la fel si in Ro.. daca faci ceva care nu prea are cautare pe piata nu esti bine platit... si stai linistita ca se cam schimba "raiul" de prin alte tari unde orice munca era cat decat platita.. incepe sa se ceara mult mai mult ca sa traiesti decent si prin alte parti.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cleo78 spune:

Banui ca esti plecata in SUA, din moment ce nu poate sa vina prietenul tau acolo,legal. Celelalte tari europene nu au restrictii la romani, sau daca le au -pot fi indeplinite cu putina agitatie. Si pt SUA exista solutii, din moment ce tu ai ajuns acolo, dar si atatia alti romani. Tre doar mai multa munca pana le vezi.

Si eu am avut colegi de facultate de peste 30 ani; ba cunosc persoana care la 50 ani s-a apucat de fackultate ca altfel risca sa piarda serviciul; mai in varsta ca tine; cu familie, copii, obligatii. Deci varsta nu e un handicap, decat in mintea ta - zid pe care trebuie sa il darami singura, pt ca pt noi nu exista.

hai sa fac un calcul, pe hartie:

-vii in Bucuresti, sa zicem, si te angajezi necalificat - vanzator la chiosc/angajat la Cora full time. Fara experienta, cu carte de munca (sa ai asigurare medicala acoperita si ajutor de somaj), vei primi 650 roni sa zicem
-platesti: drumul pana la munca (25 roni metrou, 50 roni abonament bus)
-pachet zilnic - sa zicem 10 lei x 20 zile muncite=200 lei
-daca ai noroc, iti ofera angajatorul apa de baut zilnica. Altfel, 2 lei pe zi = 40 pe luna
-ciorapi, o sandala ieftina, un tricou sau o fusta -doar 1 item pe luna (din Europa) - maxim 100 lei
-nu bei cafea, nu fumezi, nu iesi la prajitura, nu iesi la film
-caiete, carti de studiu

iti raman cam 300 lei pt restul lunii, din care tre mananci, sa platesti gazda (la camin e mai ieftin), curent electric, intretinere (la camin nu mai platesti astea), eventual scoala daca nu intri la locurile fara taxa

Cam asta e situatia celor care fac scoala in Ro, fara sustinerea parintilor. Si asa sunt majoritatea studentilor. Si se descurca.

problema care o vad la tine, din primul mesaj, este atitudinea. Frica. Si faptul ca ai mari asteptari de la ceilalti si iti faci calculele pe ajutorul celorlalti.

Acolo unde esti, poti face o scoala/examen sa dai de certificat ca deja ai 5 ani experienta? Ba mai mult, spui ca lucrezi part time si reusesti sa de descurci financiar (ba chiar sa platesti un drum si concediu de 3 sapt in ro). Daca te simti inferioara ca nu ai facultate ca ceilalti copii de varsta ta, poti face acolo una.?

Un alt lucru care vreau sa il scriu aici: esti sigura de relatia si dragostea voastra?
Si noi, ca cuplu, (si un copil, da?) am plecat desi numai unul din noi avea oferta de job (deci nu job asigurat, nu casa tatalui -adica mai 'instabil' decat la tine). Dar pt ca suntem un cuplu solid, cu incredere unul in altul, avem indoieli, dar nu frica, si am lasat vrabia din mana (joburi, prieteni, locuinte, etc) pt altceva. Decizia am luat-o impreuna, am gandit-o cu 4 ochi, 2 urechi, si 2 suflete - si calculat-o pe aceeasi hartie: si asta anuleaza fricile.

Esi f. tanara, majora, si cu autonomie financiara. Poti face ce vrei cu viata ta. Fricile astea pot sa apara dupa 50 ani, cand in ro nu te mai angajeaza multi. Si totusi, cunosc persoane de 55 ani, care au plecat din tara, cu mai putine frici decat tine.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bebeta23 spune:

nu te intoarce....teama e justificata, ro e fffffff naspa acum, civilizatie, respect, locuri de munca, salarii decente, egalitate, sistem de sanatate si educatie modest gasesti doar in proportie de 1 max 2 la suta in tara asta, in schimb, cocalarisme, rautate gratuita, sictir, prostie, vulgaritate, furaciune si prosteala pe fata gasesti in abundenta, refuleaza tara de asa ceva. in tara asta nu poti sa faci nimic, chiar daca te pricepi sau ai dorinta si vointa sa inveti sa progresezi decat daca dai spaga din greu, daca ai o diploma luata pe bani, ca fara bani ...unde nu-i cap vai de picioare daca intelegi ce vreau sa spun....,in ziua de azi in ro ca sa faci ceva, tre sa fi de preferat fotomodel cu "facultate" la activ, fara obligatii si experienta din plin........asa ca mai bine stai acolo si fa-ti un viitor frumos...
te sa auzim numai de bine

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bebeta23 spune:

ps: mi-e greu sa cred ca in 5 ani de zile nu ti-ai facut prieteni, amici, cunostinte cu care sa te distrezi si sa te bucuri, care sa ajungi sa ii cunosti bine si sa iti aproape cand ai nevoie, mi-e greu sa cred ca nu ai avut pretendenti, pana la urma ai 24 de ani, profita de sansa asta de a traii intr-un loc mai civilizat, intr-o tara mai buna...asta in cazul in care tara straina de care zici nu e undeva in lumea a 3-a .....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns michelle-usa spune:

si noi ne-am intors in Romania dupa 15+ani de America. Am stat 2 ani in ROmania...poveste lunga... si anul trecut ne-am reintors aici.

Sub nici o forma nu as sfatui pe cineva care a stat in strainatate, in civilizatie sa se mai intoarca in Rom. De fapt am mai intilnit persoane care au facut drum intors in strainatate.

Subscriu la ce s-a scris mai inainte ref. la Rom.

Esti la o virsta si ai deja o situatie stabila unde esti...lupta si consolideaza si mai mult ce ai , decat sa dai totul pentru o viata mizera in Rom. Ai citit cum e in spitale in Rom. si viatza in general?Asta e ce-ti doresti?
Daca prietenul tau nu te poate urma in tara in care esti, sfatul meu e sa-ti vezi de viatza ta. Nu te mai uita in urma, priveste cu incredere in viitor si urmeaza-ti calea.
Prieteni o sa-ti mai faci pe parcurs. Nu-ti mai lega viitorul tau de prieteni... ca e fiecare cu viata lui.
Incearca sa vezi frumusetile tarii in care te aflii, sa dai o sansa adevarata vietii care o ai si sa nu iei cu usurinta tot ce ai realizat.
Te-ai saturat de bine? (asa ne intreba si pe noi lumea care afla ca ne-am intors din America, sa traim in Rom.)
In Rom e f. greu sa o mai iei de la capat iar in concediu nu ai timp suficient sa vezi cum e viatza acolo in general.

Sfatul meu inca o data e :NU TE INTOARCE!!! Pentru nimic si pentru nimeni!

michelle

Mergi la inceput