Dulceata de trandafiri

Dulceata de trandafiri | Autor: b.nica

Link direct la acest mesaj

Mi-au inflorit trandafirii de dulceata.
Puiul meu cel drag mi-a cerut zilele trecute dulceata de trandafiri la clatite.Pana acum m-am descurcat cu vacantele la bulgari.
Stie cineva sa ma invete cum sa fac aceasta dulceata fara gres?Pana acum nu am facut dulceata deci mi-ar trebui indrumari ca pt. incepatori .

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Mik spune:

Nici eu nu am facut, insa iti recomand intii sa citesti reteta din Sanda Marin.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns boticelina spune:

Cel mai mult iti valua pregatirea petalelor. Mama le smulre pe toate odata de pe petiol, si asa, cat inca le tine in mana, le taie cu o foarfeca de bucatarie partea aceea alba de la baza (aia poate da un gust amarui dulcetii. Apoi se face ca la alte dulceturi. Se pun petalele cu zahar, prpotie 1/1 (un kil de zahar la un kil de petale, se lasa 24-48 de ore la macerat si apoi se fierbe pana se leaga, dar la foc f mic si cu tabla dedesubt ca sa nu se zahariseasca. In acelasi scop, la final se adauga zeama sau sare de lamaie. Se toarna fiebinte in borcane sterile cu filet, se intorc borcanele cu fundul in sus pana se raceste bine si gata. Nu mai e nevoie de sterilizare prin fierbere pt ca are atata zahar ca oricum nu s-ar strica.

Asta e retata turceasca, e posibil sa existe si variante ale ei, in functie de zona, mama o are de la o turcoaica de pe insula Ada Kaleh. La fel ca cea de smochine umplute cu nuci sau de nuci verzi

Edit: daca n-ai destule petale la un moment dat le poti taia partea alba si apoi pune intr-o punga la congelator pana aduni o cantitate rezonabila ca sa merite sa dai drumul la aragaz. Mama asa face ca se ajung pe rand florile nu toate odata

Monica si Nancy, 04.07.2008
"If you are unware of your choices, then you have none"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cristina_C spune:

Ce amintiri!! In copilarie aveam trandafiri in curte, cand infloreau eram intrebata ce prefer sa faca, dulceata sau serbet si alegeam mereu serbetul!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxanaz spune:

asa cum zice Boti fac si eu. nu e chiar asa migaloasa operatiunea.. dar ia ceva daca vrei sa faci mai mult de 5-6 borcanele de 400g.
spor la treaba.

Roxana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CorinaDani spune:

off, ce amintiri placute mi-ati trezit...bunica, dulceturile ei, mirosul din casa bunicii...

Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 )

"Oamenii eficienti sunt cei mai mari lenesi, dar sunt niste lenesi inteligenti" (David Dunham)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns hristina spune:

Reteta Boticelinei, procedeul, sun aceleasi si la mine; iar eu o stiu de la bunica; maine trebuie sa intreb daca trandafirii bunicii au inflorit...am facut vara trecuta sirop si dulceata; au fost super, mega, n-am superlative absolute pentru arome si gust!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns b.nica spune:

Boticelina,multumesc mult.Ca bine ai zis,am pus mana de petale stranse la congelator pana se coc si ceilalti boboci.Am cantarit petalele curatate cu mare migala si erau 200 de grame .
Am sa o fac intr-o cratita de fonta in care facea mama gem,.
Am mari emotii pt. ca in tot ce am studiat spre documentare(net si carti)se vorbeste despre sirop facut separat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns hristina spune:

Sirop din zahar si apa?; nu draguta mea, fa asa cum ti s-a scris aici si o sa fie wonderful; vezi ca dulceata de trandafir scartaie, sa nu te speri; e o caracteristica a ei...
Am editat ca sa iti spun ca asa procedee sunt multe si diverse, dar stii cum e, fiecare se obisnuieste cu unul si pe ala il si recomanda.

Cat priveste siropul de trandafir, el poate fi preparat si la rece si prin fierbere; depinde, la fel, de obisnuinta!

Bafta!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns b.nica spune:

Hristina,ai spus ceva f. interesant,sirop la rece!Imi doresc f. mult sa fac siropuri de fructe fara sa le distrug prin fierbere.Te rog sa-mi spui cum procedezi.
Daca este nevoie si interes poate deschizi topic separat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mik spune:

Vin sa poluez subiectul.

Stie cineva sa-mi spuna care e denumirea de trandafirul de dulceata "Rosa ..." ?
Sunt mai multe varietati ? (eu stiu numai de una cu flori grele trandafirii, adica nici rosii, nici roz, nici violet si care trandafir ii place sa se catere pe gard).
Am sa colind pe aici pepinierele poate gasesc, dar ar trebui sa stiu exact cum il cheama. Teoretic ar trebui sa (si) creasca la mine in curte.

Saru'mina.

Mergi la inceput