Dulciuri pt. copii alergici la laptele de vaca.
Trebuie sa facem pauza totala de lapte timp de un an. In aceasta perioada nu as vrea sa-mi privez copilul(5 ani) de micile bucurii dulci.
As vrea sa-i fac in casa dulciuri, am cateva idei(de fapt inlocuiesc laptele animal cu lapte de orez) dar nu le stiu pe toate.
Inghetata o sa fie din fructe la blender.
Nu stiu insa cum sa-i fac ciocolata solida de casa.
Ciocolata lichida(de fapt e crema) o fac din banane(sau alte fructe) si cacao.
Nu vreau sa folosesc margarina si nici laptele de soia(poate da alergie la unii copilasi). Puteti sa ma ajutati cu retete de cioco solida?
Raspunsuri
chatonel spune:
La cioco nu te pot ajuta, dar prajituri fara lapte/smintina sint o gramada de retete. Eu iti recomand crumble de mere, pandispan cu fructe, tarta cu fructe.
E sezonul la fructe, de ce te complici cu cioco?
Darria spune:
chatonel: multumesc pentru raspuns
Citat: |
citat din mesajul lui chatonel E sezonul la fructe, de ce te complici cu cioco? |
Ai dreptate(la fel gandesc si eu) dar totusi e un copil(5 ani). O limitez la multe dar vede la alti copii(gradi, parc, strada). Se uita, pofteste, intelege ca nu are voie dar inghite in sec si tine in ea.
Fructe mananca(dimineata la gradi are o masa de fructe si apoi dupaamiaza). Ea a avut alimentatia controlata pana acum dar nu-i pot interzice de tot. Stie ce nu e sanatos, intelege dar totusi e un copil si ocazional(o data pe saptamana sau chiar mai rar) trebuie sa-i ofer ce isi doreste(un inlocuitor al ciocolatei in perioada aceasta).
vickip spune:
am vazut ca in titlu ai scris lapte de vaca. Nu are voie deloc lapte (indiferent de animal - oaie, capra) sau are restrictie doar la laptele de vaca?
Darria spune:
Interdictia este la laptele de vaca dar alergologul a recomandat sa nu folosesc nici celelalte feluri animale(oaie, capra). La soia sa fiu atenta asa ca mai bine evit.
Prajituri fara lapte stiu ca sunt multe. Problema mea este ciocolata solida fara lapte. Nu stiu sa fac.
vickip spune:
pe blogul Ligiei Pop e o reteta de Ciocolata fara lactate dar si fara foc.
Daca intri la ea pe site o sa vezi si un filmulet cum se face ciocolata.
3 Lg unt/ulei cocos*
3 Lg indulcitor natural
3-4 Lg cacao sau carob
3 Lg apa
Totul se amesteca cu o furculita pana la omogenizare. Se poate face o glazura mai groasa care va fi buna de ornat, sau se poate consuma mai lichida. De asemenea se poate pune in forme mici de cuburi de gheata unse cu putin ulei de masline. Ce poate fi mai usor de atat? Se introduc la congelator pana se vor intari.
*Uleiul/untul de cocos poate fi inlocuit cu untul de cacao, uleiul de palmier sau 1 avocado. Acesta va da ciocolatei cremozitate si finetea specifica.
vickip spune:
Citat: |
citat din mesajul lui vickip pe blogul Ligiei Pop e o reteta de Ciocolata fara lactate dar si fara foc. Daca intri la ea pe site o sa vezi si un filmulet cum se face ciocolata. 3 Lg unt/ulei cocos* 3 Lg indulcitor natural 3-4 Lg cacao sau carob 3 Lg apa Totul se amesteca cu o furculita pana la omogenizare. Se poate face o glazura mai groasa care va fi buna de ornat, sau se poate consuma mai lichida. De asemenea se poate pune in forme mici de cuburi de gheata unse cu putin ulei de masline. Ce poate fi mai usor de atat? Se introduc la congelator pana se vor intari. *Uleiul/untul de cocos poate fi inlocuit cu untul de cacao, uleiul de palmier sau 1 avocado. Acesta va da ciocolatei cremozitate si finetea specifica. |
o reteta asemanatoare gasesti si pe blogul hrana-vie.
Reteta de ciocolata:
Ingrediente:
-o cescuta de unt de cacao si/sau ulei de nuca de cocos (daca se pune numai ulei de cocos iese foarte buna, însa se topeste foarte usor);
-o jumatate sau mai putin de cescuta de miere (mie îmi place cu putina miere si muuuuulte stafide);
-o cescuta de cacao.
untul de cacao si uleiul de nuca de cocos se topesc pe calorifer, se amesteca toate ingredientele bine, se adauga nuci, alune, stafide, praf de vanilie, se toarna în forma si se da la congelator.
chatonel spune:
cu placere.
Aici nu se face cioco in casa, dar uite ce reteta interesanta am gasit (daca nu reusesti sa o traduci cu traducatorul lui google, ti-o traduc io).
Truffes au chocolat et noix de coco
Préparation : 20 min
Repos : quelques heures
Ingrédients (pour 40 truffes) :
- 200 g de chocolat noir
- 100 g de beurre
- 1 oeuf
- 4 cuillères à soupe de sucre glace
- 3 cuillère à soupe de cacao non sucré
- 200 g de noix de coco
Préparation :
Dans une casserole, cassez le chocolat en morceaux et faites-le fondre sur feu doux dans 4 cuillères à soupe d'eau.
Retirez du feu et ajoutez le beurre en petits morceaux.
Ajoutez ensuite le jaune d'oeuf puis la noix de coco et le sucre.
Mélangez et laissez reposer 3 ou 4 heures dans le frigo
pisi-pis spune:
Poti sa faci si MOUSSE DE CIOCOLATA, nu e solid, dar se poate pune pe post de crema intre felii de pandispan cu ciocolata:
Ingrediente: 6 oua, 125 g zahar, 200 g ciocolata neagra (se poate inlocui cu cacao), 1 lingura de margarina (se poate inlocui cu unt de cocos)
Se freaca galbenusurile crema cu zaharul pana formeaza o crema albicioasa. Se adauga incet ciocolata topita si margarina topita. (Daca folosesti cacao si unt de cocos, atunci topesti untul de cocos, care e solid la temperatura camerei) si incorporezi cacaoa). Se freaca compozitia pana devine omogena. La sfarsit se adauga albusurile batute spuma tare. Se pune la frigider cel putin 3 ore inainte de a se servi.
Atentie ca are oua crude, trebuie sa vina de la o sursa de incredere.
Se gaseste de cumparat ciocolata "dairy free" la magazinele naturiste.
Mami de Laura (14.06.2010) si Mitza Fetitza