Indemnizatie insotitor copil grad handicap grav
Raspunsuri - Pagina 5
magdaz_ina spune:
Si eu abia astept sa obtinem aprobarea indemnizatiei. Va voi anunta cu siguranta rezultatul.
De fapt, abia astept lamurirea in orice fel a acestei situatii care dureaza de prea mult timp.
rares - clipe in spirala norocului
magdaz_ina spune:
Citat: |
citat din mesajul lui marius Este exact raspunsul oficial corect pentru care s-a refuzat acordarea acestei indemnizatii. |
Citat: |
citat din mesajul lui katteryna Si nu inteleg nici la ce situatie concreta faci referire cand afirmi ca nu se poate beneficia de indemnizatia acordata familiei ce are in ingrijire un copil cu probleme. Pentru ca daca faci referire la situatia lui magdaz_ina atunci inseamna ca ai un punct de vedere diferit de Protectia Copilului |
Da... in cazul nostru cel de-al doilea "raspuns oficial corect pentru care s-a refuzat acordarea acestei indemnizatii" a fost inlocuit, dupa aproape doua luni si jumatate cu primul "raspuns oficial corect prin care se permitea acordarea acestei indemnizatii"...
rares - clipe in spirala norocului
magdaz_ina spune:
Si sa nu uitam de "raspunsul intermediar oficial corect prin care se solicita informatii lamuritoare de la institutiile centrale". (scuzati emoticonul)
rares - clipe in spirala norocului
magdaz_ina spune:
Citat: |
citat din mesajul lui marius Daca cineva poate sa isi sustina pe baza de lege deci nu discutii generale ci sa fie fundamentat sunt de acord. |
1. Restrictionarea dreptului de asistent personal a fost facuta inainte de republicarea Legii 448/2006 prin Ordinul 432/2007, astfel:
Art.2.(4) De drepturile prevazute la art. 12 alin. (1) lit. b), e)-g) si la alin. (2) din Legea nr. 448/2006 nu pot beneficia persoanele care au în acelasi timp si calitatea de asistent personal, pentru acelasi copil, ori în situatia în care celalalt parinte este asistent personal pentru acel copil ori beneficiaza de indemnizatia prevazuta la art. 41 alin. (3) din Legea nr. 448/2006.
Dupa cum se observa restrictia se refera la art. 41 alin. (3) din Legea nr. 448/2006.
Textul republicat al Legii 448/2006 arata astfel:
Art. 41. - Neindeplinirea sau indeplinirea necorespunzatoare de catre asistentul personal a obligatiilor prevazute de dispozitiile legale in sarcina lui, precum si a celor prevazute in contractul individual de munca atrage raspunderea disciplinara, civila sau, dupa caz, penala a acestuia, în conditiile legii.
Dupa cum se observa, nu exista art. 41 alin. (3), deci este clar de ce Ordinul 432/2007 nu se mai poate aplica.
2. Restrictionarea dreptului de asistent personal a fost facuta si dupa republicarea Legii 448/2006, astfel:
Art.12.(4) - De drepturile prevazute la alin. (1) lit. a)-g) si la alin. (2) nu pot beneficia persoanele care au în acelasi timp si calitatea de asistent personal pentru acelasi copil sau care primesc indemnizatia prevazuta la art. 42 alin. (4).
Dupa cum se observa, a disparut referirea la celalalt parinte.
Restrictionarea se refera numai la persoanele care au calitatea de asistent personal pentru acelasi copil sau care primesc indemnizatia prevazuta la art. 42 alin. (4).
In consecinta, concret in cazul nostru, in timp ce sotul meu primeste indemnizatia prevazuta la art. 42 alin. (4), eu pot beneficia de drepturile prevazute la art.12.(1) lit. a).
rares - clipe in spirala norocului
marius spune:
Mda s-a largit sfera de restrictie prin generalizare utilizandu-se sintagma persoane deci nu mai conteaza calitatea de parinte sa tutore ca sa existe retrictia este suficienta indeplinirea primei conditii SAU celei de a doua, oricare prima a doua sau amandoua. Intrucat voi indepliniti conditia de restrictie a doua e clar raspunsul.
ART. 12
(1) Persoana care are in ingrijire, supraveghere si intretinere un copil cu handicap beneficiaza, dupa caz, de urmatoarele drepturi:
a) concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului cu handicap sau, dupa caz, stimulent lunar, pana la implinirea de catre acesta a varstei de 3 ani, in conditiile de acordare prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, cu modificarile si completarile ulterioare, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 7/2007;
b) concediu si o indemnizatie pentru cresterea copilului cu handicap in cuantum de 450 lei, pentru copilul cu handicap cu varsta cuprinsa intre 3 si 7 ani;
c) program de lucru redus la 4 ore pentru parintele care are in ingrijire copilul cu handicap grav sau accentuat, pana la implinirea de catre acesta a varstei de 18 ani, la solicitarea parintelui;
d) concedii medicale, acordate in conditiile legii, pentru ingrijirea copilului cu handicap care necesita internare, tratament ambulatoriu sau la domiciliu pentru afectiuni intercurente, precum si pentru recuperare/reabilitare, pana la implinirea de catre copil a varstei de 18 ani;
e) indemnizatie lunara pentru cresterea copilului cu handicap, in cuantum de 450 lei, acordata persoanei cu handicap care nu realizeaza alte venituri in afara celor prevazute la art. 58 alin. (4) lit. a), pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani;
f) indemnizatie lunara pentru cresterea copilului cu handicap, in cuantum de 300 lei, acordata persoanei cu handicap care nu realizeaza alte venituri in afara celor prevazute la art. 58 alin. (4) lit. a), pentru copilul cu varsta cuprinsa intre 3 si 7 ani;
g) indemnizatie lunara pentru cresterea copilului cu handicap, in cuantum de 300 lei, acordata persoanei care nu indeplineste conditiile prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 148/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 7/2007, pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani, iar pentru copilul cu varsta cuprinsa intre 3 si 7 ani un ajutor lunar in cuantum de 150 lei;
h) alocatie lunara de plasament, acordata in conditiile legii, in cuantum majorat cu 50%.
(2) Persoana cu handicap care are in ingrijire, supraveghere si intretinere un copil si care nu realizeaza alte venituri in afara celor prevazute la art. 58 alin. (4) lit. a) beneficiaza de indemnizatie pentru cresterea copilului in cuantum de 450 lei pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani si de un ajutor lunar pentru cresterea copilului in cuantum de 150 lei pentru copilul cu varsta cuprinsa intre 2 si 7 ani.
(3) De drepturile prevazute la alin. (1) si (2) beneficiaza, la cerere, unul dintre parinti, persoana careia i s-a incredintat copilul in vederea adoptiei, persoana care a adoptat copilul sau care are copilul in plasament ori in plasament in regim de urgenta, precum si persoana care a fost numita tutore, cu exceptia asistentului maternal profesionist.
(4) De drepturile prevazute la alin. (1) lit. a)-g) si la alin. (2) nu pot beneficia persoanele care au in acelasi timp si calitatea de asistent personal pentru acelasi copil sau care primesc indemnizatia prevazuta la art. 42 alin. (4).
(5) Pe perioada acordarii dreptului prevazut la alin. (1) lit. b), pentru ceilalti copii aflati in ingrijire spre crestere si educare, persoana indreptatita beneficiaza si de drepturile prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 148/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 7/2007.
(6) Plata drepturilor prevazute la alin. (1) si (2) se asigura, dupa caz, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, sau din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, potrivit legii.
(7) Cuantumul indemnizatiilor si ajutoarelor prevazute la alin. (1) lit. b), e)-g) si la alin. (2) se actualizeaza anual cu indicele cresterii preturilor de consum prin hotarare a Guvernului.
Eu pur si simplu / Pagina legislativa
magdaz_ina spune:
Citat: |
citat din mesajul lui marius Intrucat voi indepliniti conditia de restrictie a doua e clar raspunsul. Ce este neclar? |
La modul concret, niciuna din indemnizatii nu se plateste unui grup de persoane ci unei singure persoane.
In consecinta, restrictia a doua este indeplinita numai de sotul meu si nu de mine sau de ambii soti, ca si grup de persoane.
De aceea, mie imi este clar ca eu pot beneficia de indemnizatia de crestere copil in timp ce sotul meu beneficiaza de indemnizatia pentru inlocuirea asistentului personal.
rares - clipe in spirala norocului
magdaz_ina spune:
Citat: |
citat din mesajul lui marius Ok! Poate ca aveti dreptate. Eu va tin pumnii! |
Va multumim !
rares - clipe in spirala norocului
My_Lady0091 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui marius Ok! Poate ca aveti dreptate. Eu va tin pumnii! Eu pur si simplu / Pagina legislativa |
-Greu,coane Alecule!Dar te-au convins
*Blackmoon Lady 11+si lipistocul meu iubit
Citat: |
" Daca vrei sa indrumi pe cineva incepi cu invataturile si sfarsesti cu pildele.."-L.A.Seneca |
magdaz_ina spune:
Revenim cu concluzia finala: am primit luna trecuta acordul Protectiei Copilului de pe plan local privind acordarea indemnizatiei de insotitor, impreuna cu raspunsurile pe care Protectia Copilului de pe plan local le-a primit de la Directia Legislatia Muncii si de la Directia Generala Protectia Persoanelor cu Handicap.
Ambele raspunsuri se refera la acelasi lucru si anume:"prin Legea nr. 275/2007 privind aprobarea OUG nr. 14/2007 au fost amendate si modificate prevederile OUG mentionate in sensul in care unul dintre parinti poate beneficia de indemnizatii si ajutoare pentru cresterea copilului cu handicap, iar celalalt parinte poate avea calitatea de asistent personal al copilului sau sa beneficieze de indemnizatia acordata pentru inlocuirea asistentului personal", respectiv, "in situatia in care unul din parinti beneficiaza de prevederile art. 12 alin (1) lit. a) sau lit. b), celalalt parinte poate fi numit asistent personal al copilului cu handicap grav sau poate beneficia de indemnizatia acordata pentru inlocuirea asistentului personal".
Dupa primirea acestor puncte de vedere, Protectia Copilului si-a mentinut acordul expimat initial in luna mai, conform caruia putem beneficia de indemnizatia de insotitor.
Astazi am primit in cont banii aferenti indemnizatiei de insotitor, atat suma care trebuia platita luna aceasta cat si sumele aferente lunilor trecute in care plata indemnizatiei a fost suspendata.
Sper ca aceste informatii ca fie de folos si altor parinti aflati in situatii similare.
rares - clipe in spirala norocului