Cetatenie romana prin adoptie

Cetatenie romana prin adoptie | Autor: Mirga

Link direct la acest mesaj

Sintem o familie de romani (nascuti si casatoriti in Ro) care traim de 15 ani in Israel. Aici am adoptat 2 copii si acum vrem sa le facem si lor cetatenie romana.
Unul dintre copii e nascut aici si are certificat de nasere israelian, iar celalalt s-a nascut in Uzbechistan si statul israelian nu da certificat de nastere la cei ce nu s-au nascut pe teritoriul sau. In acest caz avem "extras din registrul de evidenta al populatiei" (care aici tine loc de certificat de nastere) si nu avem nici o sansa sa-l obtinem pe cel eliberat in Uzbechistan.

As vrea sa stiu ce acte am nevoie (in ambele cazuri) ca sa pot sa le fac cetatenia romana.
la Ambasada mi-au spus scurt ca daca nu am certificat de nastere nu am nici o sansa.

Care e procedura legala? Mentionez ca vrem sa depunem actele in Ro cind venim in august.

Multumesc anticipat



Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Nu cunosc procedurile insa este logic faptul ca daca nu aveti cum dovedi nasterea minorului nu sunt sanse de a obtine cetatenia pentru el.
Cu toate acestea teoretic prin legea 21/1991 art. 6 se precizeaza ca in cazul in care cetatenii romani (ambii sau unul dintre ei) adopta un minor avand alta cetatenie sau chiar si fara cetatenie pe perioada adoptiei minorul adoptat primeste cetatenia romana.

Aceasta este legea insa procedural trebuie vazut cum anume se dovedeste incadrarea la acest articol - si se pare ca documentar este necesar (firesc zic eu) sa se furnizeze si actul care dovedeste nasterea minorului.


Eu pur si simplu / Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crista-s spune:

Scuza-ma dar cred ca faci o greseala, daca minorul nascut in Uzbechistan a fost infiat legal are un certificat de nastere acel "extras ... " . La consulat si nu cred ca numai astia din Italia sint mai dornici sa fie lasati in pace sa sforaie ci toti sunt o apa si un pamint abia astepata sa te vada ca nu esti sigura pe ceva ca sa iti zica ca nu se poate.

Citeste cu atentie legislatia, cauta pe net informatii.
Trebuie sa te informezi la Autoritatea Nationala pentru Cetatenie
http://cetatenie.just.ro/Home/Contact.aspx
eu le-as scrie un mail nu as telefona caci vorba la telefon zboara pe cind cuvintele scrise intr-un mail sunt sfinte .

Nu stiu unde se depun cererile dar mai mult ca sigur se pot depune si prin consulat ( intreaba la ANC si daca ei spun ca se poate faci copie dupa mail si te duci cu ea la consulat ) . Trebuie sa ai insa toate actele in ordine, apotilate etc , sa ceri sa le traduca prin consulat desi costa probabil mai mult traducerile sunt acceptate peste tot in Ro, nu se trezeste niciun functionar plictisit sa aiba ceva de comentat.


Nu trebuie sa uiti ca orice document redactat in alta linėmba si de catre o alta institutie decit cele romanesti trebuie sa fie apostilat , deci extrasele de nastere si documentle de adoptie trebuie sa fie apostilate ( vezi http://www.apostile.ro/apostila) . Nu stiu cum este la voi dar aici extrasul de nastere italian se apostileaza la prefectura si abia apoi il poti traduce in romana adica este valid pentru a fi utilizat in alta tara cf conventiei de la HAGA .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns louisea spune:

De acord cu Crista. Asa e pe la multe ambasade (bine ca nu si la cea daneza :))

Cel mai bine te informezi direct la sursa, mai ales daca vrei sa depui tu actele, si nu vrei sa rezolvi prin ambasada.

Site-ul asta poate te mai ajuta http://legislatie.just.ro/

Si are dreptate cu mail-ul. Ce ai pe scris asa ramane. Eventual si o scrisoare cu posta, daca nu-ti raspund la mail..

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mirga spune:

Multumesc pt raspunsuri
Marius aici nu trebuie dovedita nasterea, aici dovedesti ca existi prin nr de identitate (=cod numeric personal).

Am accesat si adresele pe care mi le-ati dat si am mai luat si de acolo informatii. Am vorbit si la Ambasada ( nu au stiut ce sa-mi spuna, dar mi-au promis ca se vor interesa)si sper ca pina la urma sa reusim.

daca mai aveti sugestii sint binevenite.



Mergi la inceput