Hemoglobina 9 la bebe de 10 luni

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Andries spune:

Citat:
citat din mesajul lui Marina_1609

bebita mea de o luna are hemoglobina 9.3. Ea s-a nascut cu aceasta anemie dar au zis sa astepam pana la o luna si sa repetam analizele. diagnosticul a fost de talasemie minora si ni s-a dat fier si vitamine. insa vad ca cineva zice ca nu se da fier in talasemie... eu nu mai pricep nimic

--------------------------------------------
Marina & ANA SOFIA (05.08.08) & CLARA TATIANA (23.05.11)

Copil crescut din suc de morcovi--------------------------------------------Mami Marina's blog

Depinde de nivelul fierului. Diag de talasemie se pune numai dupa ce ai facut elecroforeza hemoglobinei si asta e o analiza care este 100% relevanta dupa varsta de 2 ani si jumatate, pana la 2 ani si jumatate, elecroforeza poate sa aiba valori modificate. La o luna sigur exista inca hemoglobina fetala deci analiza e neconcludenta. Poate e "suspecta" de talasemie in baza unui istoric in familie (talasemia se mosteneste), oricum, daca vrei un set de analize complete si un diagnostic clar cere de la pediatrul tau o trimitere catre Centrul National de Hematologie Transfuzionala, unde ii vor lua singe din deget si posibil va vor analiza si pe voi. Talasemia poate sa ia o forma usoara, fara semne clinice si voi parintii sa o aveti si sa nici nu stiti de ea. Este foarte raspandita in bazinul mediteraneean mai ales (greci, ciprioti, italieni, evrei, etc) iar la noi in tara e frecvent intalnita in Oltenia zona Drobeta Turnu Severin. Oricum chiar daca nu e o anemie simpla ci e talasemie, nu e ceva de speriat, poti trai bien merci cu ea, daca ai un regim de viata ok, sanatos.

Andries

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns softurela spune:

Citat:
citat din mesajul lui larissa_79

Bee, la noi e suspect de anemie feriptiva pentru ca papa san ( si nu lapte praf) si nu papa deloc legume, carne, ou. Si nici cerealale nu ii plac. Adica nu ii place nimic ce are si fier. Pana acum l-am tot lasat in boii lui cum se zice insa de doua zile facem tot felul de combinatii ca sa manance legume si carnita. Ieri a mancat si cereale cu iaurt. Deci practic Nectarie nici nu a mancat diversificat alimente cu fier si probabil nici laptele matern nu are fier cat ii trebuie lui. unde mai pui ca el are 12 kg jumatate fiind mult mai mare decat media la 10 luni.

Larisa mamica de Nectarie (22 iulie 2010) si Alexia (13 iulie 2006)

http://picasaweb.google.com/roparo/CopiiNectarieLuna5#

Noi suntem in aceeasi situatie cu alimentatia. Nu mananca carne, singurele proteine animale sunt galbenusul si iaurtul. Cu siguranta nu isi ia fierul din cele 1-2 galbenusuri/ saptamana.
In schimb mananca numai cereale integrale, leguminoase, pateuri de frunze verzi, seminte macinate. Fetita mea nu e alergica la nimic si mi-am permis sa-i introduc de la 7 luni putin cate putin seminte susan/dovleac/nuci in alimentatie (bineinteles macinate la rasnita de cafea).
Acum, ii dau cam 2 lingurite pe zi adaugate in orice mancare (de preferat in combinatie cu alimente ce contin vitamina C (zeama de lamaie) pentru ca fierul din vegetale se absoarbe numai in prezenta vitaminei C.
La fel pregatesc des mancaruri de linte/naut si alte leguminoase.
E si ea mofturoasa si nu mananca daca nu e foarte gustoasa. Ii pun lamaie/usturoi/ceapa/rosii si mananca mult mai bine decat inainte cand nu aveam atatea optiuni.
Uite aici unde gasesti fierul (selecteaza pentru comparatie la 100 g):
carnea de vita : http://nutritiondata.self.com/facts/beef-products/8003/2;
linte: http://nutritiondata.self.com/facts/legumes-and-legume-products/4338/2
naut: http://nutritiondata.self.com/facts/legumes-and-legume-products/4326/2
seminte dovleac : http://nutritiondata.self.com/facts/nut-and-seed-products/3066/2

Fetita cea mica are hemoglobina 11 iar fetita cea mare a scapat de anemie in ultimele luni doar prin schimbarea alimentatiei. Interesant e ca desi are 9 luni de cand nu mai consuma carne, sideremia a crescut peste limite iar feritinina si hemoglobina sunt in limite normale (hemoglobina 12,4). E adevarat ca mi-au sarit toti medicii in cap dar se pare ca nu prea sunt documentati in directia asta.

Multa sanatate !

Mami de fetite: Diana (15.dec.2007) si Bianca (15.iun.2010)

Nasterea unui Miracol: http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=134518

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marina_1609 spune:

Andries, merci de raspuns. am scris si eu ca o aiurita dar m-am grabit sa intreb inainte sa citesc despre talasemie. si da, m-am mai uitat o data peste ce a scis doctorita : anemie feripriva, suspiciune de talasemie minora. Eu oricum am simtit ca imi fuge pamantul de sub picioare cand a rostit cuvantul "talasemie". stiam ca este ceva deosebit de grav dar nu stiam ca sunt mai multe forme. mi-a exlicat, acum am citit si pe net despre ce e vorba si am inteles ca e mult prea mica pt asa diagnostic.
insa nu inteleg un lucru. acum mi-a zis sa ii dau fier. dar daca totusi e talasemie minora, unde nu trebuie dat fierul pt ca si asa e prea mult?
Eu nu stiu de talasemie in familie.... stiu ca si mama si sora mea au avut probleme cu anemia dar habar nu am ce fel de forma de anemie. eu insa am avut o anemie usoara doar in sarcina, dar nesemnificativa. iar sotul nu are

Marina & ANA SOFIA (05.08.08) & CLARA TATIANA (23.05.11)

Copil crescut din suc de morcovi--------------------------------------------Mami Marina's blog

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Bee spune:

Legat de o eventuala talasemie minora si fierul ingerat, mie mi s-a spus de catre hematologul de la Institutul de hematologie, in felul urmator: la copii deficitul de fier e deficit de fier, iar talasemia e talasemie. Deci un copil care are si anemie feripriva si talasemie minora (nu cea care necesita transfuzii si in urma careia apare acumulare de fier), o sa ia si fier. Noi am facut si electroforeza si a fost ok. Dar am facut-o si copilul si noi. Daca la mama si sora ta exista o usoara anemie, e posibil sa fie o forma usoara de talasemie minora nediagnosticata. Dar cel mai probabil e feripriva. Sanatate.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pisi-pis spune:

Si noi suntem in aceeasi situatie, e foarte mofturoasa la mancare ar suge non-stop. I

i place doar supa pasata (s-a obisnuit la gradi) si fructe bucati din care sa muste (nu le suporta pasate). Nu ii plac cerealele pasate, doar painea bucati din care sa muste, nu ii place mancarea in bucati decat daca le mananca singura cu mana, si in cazul asta prea putin ii ajunge in stomac, si in general mananca fff putin. Dar cum ii plac supele incerc sa-i introduc cel putin un aliment care are fier: linte, sfecla rosie, spanac, o serie de frunze verzi portugheze (soiuri de varza) care contin mult fier, carne, galbenus de ou, etc.

Ca tratament luam fier picaturi. Mai rau e ca nu reusim deloc sa luam fierul intre mese/supturi, si nici nu e prietena cu vitamina C.

Mami de Laura (14.06.2010) si Mitza Fetitza

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andries spune:

Citat:
citat din mesajul lui Marina_1609

insa nu inteleg un lucru. acum mi-a zis sa ii dau fier. dar daca totusi e talasemie minora, unde nu trebuie dat fierul pt ca si asa e prea mult?

Daca e talasemie minora, acumularea de fier se va face extrem de lent. Practic, cea mai mare acumulare (foarte periculoasa) se intampla la cei cu tal intermedia sau tal major, pentru ca ei primesc transfuzii desange, acel sange se distruge destul de repede si fierul rezultat din distructia hemoglobinei nu poate fi recliclat de organism. Bolnavul va primi o alta transfuzie si de aici si mai mult fier, etc, pana cand acumularea devine periculoara.

La un tal minor, prin alimentatie corecta, iti trebuie zeci de ani ca sa faci acumulare de fier. Si aceaste depozite nu se creaza in copilaria mica, dimpotriva este bine sa ii dai fierul recomandat pentru a vedea daca se rezolva cumva hemoglobina. Daca se rezolva inseamna ca nu e talasemie in nici un caz, daca totusi ramane hb mica, trebuie sa o cauti de talasemie pe la varsta de 2 ani jumatate. Oricum, cateva luni de tratament cu fier nu au nici o influenta neplacuta la un tal minor.
Mai mult, ea e fata, deci de pe la 12 ani cand va avea ciclu, va pierde lunar o cantitate de fier, daca are talasmie sa spunem, prin eliminarea lunara de fier eventualele depozite de fier se formeaza si mai tarziu. In plus cu fiecare sarcina pe care o va avea va mai pierde fier (se stie ca placenta e "pompa de calciu si fier" din pacate, ne mananca dintii in timpul sarcinii, dar ne papa si fierul, de aceea multe gravide iau fier in timpul sarcinii) si cu fiecare sarcina, in cazul in are are talasemie eventualele depozite de fier se vor reduce.

In ceea ce priveste lipsa de simptome, exista "silent talasemia" o forma a bolii in care o persoana de doar purtator de gena, cu nici un efect asupra lui, are hb ok, toate analizele ok, totul perfect si totusi transmite copiilor gena de talasemie, care la copii se poate manifesta. Ideea este ca talasemia sau o ai, sau nu. Daca nu o ai e excelent, trebuie sa ai grija sa mananci sanatos ca sa mentii starea de sanatate... daca o ai...trebuie sa ai grija de 3 ori mai mult sa mananci si sa traiesti sanatos ca sa nu inrautatesti o stare de sanatate mai fragila. Dar un tal minor nu trebuie sa-si faca probleme.

Andries

Mergi la inceput