Ce sa povestesc despre Romania (copii cls a 2 a)

Ce sa povestesc despre Romania (copii cls a 2 a) | Autor: ML

Link direct la acest mesaj

M-a incoltit doamna baiatului (este in clasa a doua, intr-un orasel mic, da' mic si sudist si american) si vrea sa le povestesc copiilor in vreo 15 minute cate ceva despre Romania.
Ce ati spune voi tinand cont ca mare lucru nu stie lumea despre Europa pe aici (ma refer la oraselul asta), sa nu mai vorbesc despre Romania, copiii sunt mititei si astepata chestii fun, nu boring asa cum sunt invatati , n-am chef de Dracula si vampiri, ce-mi ramane sa-i atraga cat de cat? Mai ca le-as canta ceva impreuna cu ai mei copii (vine si fata caci va fi la ziua baietelului vizita)... dar nu este suficient.

Poate ati trecut printr-o situatie asemanatoare... Si nu ma intrebati de ce am postat aici

La tzara americana (poze)


"...went for a ride in a flying shoe..." (tot poze)

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Simonna spune:

A. Compara. Orasul tau mic si sudist din USA si cel din Ro.

B. Mare - valuri joaca, munte - schi, tabere din copilarie - povesteste-le ce faceai tu la virsta lor, in Romania.

C. Eu le-am explicat colegilor lui Atomix - era in clasa 1.a cred - pe baza lui Lion King, ce s-a petrecut cu comunismul in Ro. Comunistii egal hienele, regele e out si totul se usuca si se paragineste. Numai ca noi am plecat pentru ca in Ro inca il asteptam pe Simba... N-a fost fun, da' m-au tinut minte o vreme!

Bafta!
Simonna
(ah, si fa-le o prajitura... da' in forma de cupcakes, ca taiata in cuburi n-o maninca... :)

PS: De ce nu vrei Dracula? Fiu-meu asa isi incepe toate prezentarile despre propria persoana: Sint Roman, m-am nascut la 40 de kilometri de Castelul lui Dracula. Dar asta nu inseamna ca sint vampir!!! (Si ride lugubru!!!) In paragraful urmator, restabileste adevarul istoric, vorbeste de Vlad Tepes si creeps out pe toata lumea! I-am zis sa stick cu Dracula... :))

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Oana MC spune:

Eu am facut trei prezentari la pre-K, kindergarten si clasa I si am facut urmatoarele activitati de-a lungul timpului:

am citit o poveste romaneasca sau din folclorul est-european (a avut succes la cei mici povestea Ridichea uriasa pe care am gasit-o in engleza in variantele:
A Little Story About a Big Turnip de Tatiana Zunshine
sau
The Gigantic Turnip de Aleksei Tolstoy and Niamh Sharkey
Ilustratiile sint foarte frumoase, iar repovestirile simpatice.

Dupa ce am citit povestea am jucat cu copiii in clasa ridichea uriasa. Ne-am descurcat fain la o clasa unde doamnei i-a venit ideea sa puna surplusul de copii sa fie pamintul care o tin pe ridiche. A fost foarte amuzant. A trebuit sa le povestesc si povestea mea cum in clasa I la sfirsit de an am fost ridichea uriasa...


Am pus un CD cu poze din Romania; banuiesc ca poti gasi un website cu poze bune sau iti poti face tu un slideshow cu ceva selectii.

I-am invatat citeva cuvinte in limba romana/le-am vorbit despre cum s-a format limba romana
Am adus muzica si am dansat hora cu copiii
Am dus sarmale, mamaliga si ciocolata de casa
Am dus obiecte traditionale pe care le aveam acasa
Am tiparit harta Romaniei (doar conturul ei) care arata ca un peste si i-am pus pe copii sa deseneze/coloreze cum vor ei pestele in rosu, galben si albastru.

De fiecare data a fost foarte placut. Copiii sint curiosi, pun intrebari, la fel si invatatoarele.

Succes!






Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ML spune:

Simona, daaa, le-as face prajitura, din pacate, nu avem voie sa servim la scoala mancare preparata acasa, doar adusa de la "groceries". Am retinut ideea cu comparatia, probabil ca va fi mai mult intre SUA si Ro decat intre orasul de aici si Bucuresti sau un sat din Ro.

Oana, as fi vrut si eu sa fiu in clasa sa te aud si sa vad copiii tragand de ridiche. F. dragut! Eu nu am decat 10-15 minute la dispozitie in care copiii mananca (cupcakes de la magazin ) si canta la multi ani. Am cautat catile la biblioteca orasului, nu le au, dar am gasit ceva online. Poate sa citesc povestea in timp ce mananca...
Am s-o intreb pe invatatoare. Ma gandeam sa aduc poate si cateva jucarii de... balci (fluierase din lut pictate in care pui apa si canta precum pasarelele, papusele care se pupa, cu magnet in cap , fluier) si/sau articole traditionale, cum spui si tu (traista de colindat din Maramures, tichiuta de osan, etc.).
Ei, uitasem de peste . Chiar am sa desenez doua contururi, unul am sa-l completez cu detalii (ochi, aripioare) si-am sa-i intreb pe ei dupa cu ce seamana. Poate ca le voi spune ceva si despre lupii din Ro, daca ramane timp, intamplator mascota scolii lor este un lup.
Am gasit si cateva foto frumoase pe Net (una este cu niste copii din Maramures, iarna, patineaza pe raul inghetat in opinci . Tare-s dragalasi!).

Va multumesc amandouara, mi-a fost de folos !

La tzara americana (poze)


"...went for a ride in a flying shoe..." (tot poze)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ML spune:

Tot cu gandul la mancare... Revin cu o poza de tort, mai putin obisnuit. M-a amuzat, cred ca este al unei fete de pe DC (Leah, poate?...). Cred ca am sa-l fac si eu acasa iarna viitoare :

http://laurafrunza.com/2008/12/01/tort-romania/

La tzara americana (poze)


"...went for a ride in a flying shoe..." (tot poze)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ML spune:

Ah, stiu ce le mai arat, ciobanescul mioritic .
Cine are timp sa bage un ochi aici la puisori. Sunt superbissimi:

http://www.flickr.com/photos/38063276@N06/sets/72157623221133712/show/

La tzara americana (poze)


"...went for a ride in a flying shoe..." (tot poze)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CorinaDani spune:

ML, nu-mi dau seama, la varsta aceasta copiii stiu/au invatat ceva despre globul pamantesc ? poate daca ai avea unul, ai reusi sa le arati unde este situata Romania, fata de oraselul vostru, respectiv SUA. le poti spune ca desi avem o tara micuta in comparatie cu SUA, avem toate formele de relief prezente.
ai putea sa le mai povestesti un pic despre marii inventatori romani, avionul si stiloul nu sunt lucruri straine pentru ei, de exemplu.

Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 )

"Oamenii eficienti sunt cei mai mari lenesi, dar sunt niste lenesi inteligenti" (David Dunham)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ML spune:

Si eu ma gandeam la stilou, Corina . Copiii mei nu stiu ce-i un stilou/cerneala, sau ma rog, stiu ca le-am aratat eu stilouri si tocuri, calimari (goale ), penite etc.

Gand la gand, am salvat cateva foto din Ro cu Delta, marea, Carpatii, apoi ma gandeam sa le spuna mama cate ore i-a luat cu avionul si apoi masina sa ajunga din Ro in orasul nostru, ca a zburat peste Atlantic (ce e ala Atlantic? Are pusti, are ATVuri?), etc.

Pana la urma va fi foarte putin timp la dispozitie, voi vedea ce si cum.

La tzara americana (poze)


"...went for a ride in a flying shoe..." (tot poze)

Mergi la inceput