Cum ii explici unui copil de 2 ani despre moarte?

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns OanaP spune:

Mi se pare un subiect interesant, cum sa il prezinti oare copilului? Al meu are 3.5 ani si cititnd topicul asta mi-am dat seama ca umbland hai-hui pe coclauri nu a fost moment in care sa nu ne intalnim cu fiinte care au murit: soareci, sobolani, pasari, caini etc. Copilul meu (nu stiu daca e normal sau nu) dar am impresia ca are un simt al observatiei foarte ascutit si imediat ne intreaba: unde-i melcul, ce iese (!!) din gura soarecelui, de ce nu zboara pasarea, de ce e oaia aia asa umflata (era de fapt un caine inecat).

S-ar putea sa fie totusi un topic de interes pentru ca lucrurile au inceput de la melc (care nu era inautru pentru ca isi cauta o casa mai mare sau era pitit bine inautru si hiberna precum ursii) si au ajuns pana la strivirea de insecte in mod intentionat: ce se intampla cu furnica?

Asa ca dupa raspunsuri succesive, am ajuns la urmatoare explicatie:
- X a trecut in alta dimensiune si nu o sa il mai vedem de acum incolo
- corpul ramane aici

Asa am reusit sa ii explic de ce nu mai misca (ala e corpul), iar ce il facea inainte sa se miste - sufletul, energia - a trecut in alta dimensiune. X e acolo undeva, "traieste", dar in alt fel.

Lucrurile s-au linistit in momentul in care am ajuns cu explicatiile aici. Apoi a urmat intrebarea soc:
- mama da eu de unde am venit?
- din burta!
- da, dar inainte de asta, de unde am venit?
- adica de unde am venit eu? din burta lui mamaie!
- nu! eu de unde am venit!
- pai nu stiu, tu ar trebui sa stii, probabil din alta dimensiune! Oricum nici eu nu mai imi aduc aminte de unde am venit inainte de burta lu' mamaie si eu incerc sa imi aduc aminte.

Ca si concluzie, atunci cand am incercat "gogosi" (pentru mine) de genul rai, ceruri copilul s-a aratat nemultumit. Im momentul in care i-am expus o teorie in care chiar cred (asta cu dimensiunile) s-a linistit, deci spuneti-i ceva care suna plauzibil, credibil din tonul vocii voastre.

Faza cu mormintele e chiar super ca explicatie, ca acolo ne vede. Pana acum nu am fost nicaieri de genul asta pentru ca el urla si cand vede o biserica. Nu's ce o fi cu el, ca in afara de botez nu a ma i acceptat vreo biserica, iar eu nu sunt bisericoasa defel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Burtocika spune:

Citat:
citat din mesajul lui Simonna

Abramburica, e cumplita durerea ta!
O posibila explicatie - pe care am folosit-o eu - a fost Tara Bebelusilor. Acolo se duce sufletul celor pe care ii cheama Doamne Doamne. Ce e sufletul? E partea dintr-un om care gindeste, care vede, care vorbeste, care iubeste, careia ii place inghetata. Ce ramine dupa ce pleaca sufletul, adica partea CU CARE vezi, gindesti, iubesti, ramine la mormint.
Si acolo, in Tara Bebelusilor, sufletele se uita cu niste telescoape si isi cauta familii noi. Si cind le gasesc, vin inapoi pe pamint. Corpurile se formeaza la mamica in burtica, iar sufletelul se lipeste la nastere, printr-o vraja.

Cam asta a fost si ideea pe care am marsat eu. Doar ca Tara Bebelusilor = Raiul, langa Doamne Doamne. De venit a inteles de unde a venit. Doar cu plecatul nu prea i-a convenit, ca ea vrea sa ia cu ea si partea fizica, cu care se joaca (de ex.) N-am insistat asupra mormantului, nu mi s-a parut o idee buna.

Nemora - eu nu am spus ca tu ai avea o abordare dura ... Prima propozitie cu care mi-am inceput raspunsul a fost "depinde de copil, al meu ar fi plans daca i-as fi spus ce i-ai spus tu". Asta inseamna ca abordarea ta a fost corecta pentru copilul tau, care s-a linistit imediat ce i-ai dat raspunsul, dar n-ar fi fost corecta pentru al meu ...

Pana la urma concluzia este ca trebuie sa ii spui copilului "adevarul tau", adica cel pe care il crezi tu, indiferent ca esti o persoana care crede in DD sau nu (in ceva tot crezi, acel ceva il vei invatat si pe copilul tau).
Doar ca unii accepta mai greu ideea de moarte, indiferent cum le-o prezinti ... Sau poate n-am gasit eu abordare corecta ...

Irina (2006) si 29+ cu
www.goblenpartner.webs.com" target="_blank">mai coase cineva goblen ?
www.dealemele.webs.com" target="_blank">cartile copilariei mele

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nemora spune:

cum adica tara bebelusilor? ce legatura au bietii bebelusi cu raiul?nu-mi vine sa cred ce trebuie sa auda bietii copii...
mi se pare de domeniul sf-ului; adica mortii stau la un loc cu bebelusii care nu inteleg ce vina au bietii ca au ajuns in rai...

Oana, si daca ii spuneai copilului ca el a venit din dragostea voastra nu era mai ok? din alta dimensiune?!? saracul copil...

ma mir de aceasta atutudine de minciuna, mistificare, fals, si fantezii aberante spuse in numele unei protectii a copilului. v-ati gandit la consecinte? mie mi-ar fi frica sa spun asa ceva, nu vreau sa ma gandesc la consecintele "tarii bebelusilor" si a "altei dimensiuni" asupra psihicului copilului meu.

Perlutele mele: Karolina Maria (10.06.2007) si Eszter Maia(14.05.09)

Niciodata nu mai poti fi atat de aproape de un copil ca atunci cand l-ai alaptat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns abramburika spune:

Citat:
citat din mesajul lui nemora

cum adica tara bebelusilor? ce legatura au bietii bebelusi cu raiul?nu-mi vine sa cred ce trebuie sa auda bietii copii...

Draga mea, din pacate se inampla ca si copiii sa moara, la varste ff mici. Nici eu nu stiu de ce si ce vina au, insa asta e realitatea.

Iar daca eu ii spun fetei mele o astfel de "poveste" nu e pt. ca sunt asa de sadica si imi place sa ii servesc astfel de relatari. Ci pt. ca trebuie, in familia mea a murit un copil si trebuie sa ii explic ceva, cumva ... si nu sunt atat de tare incat sa ii explic negru pe alb ca a murit din cauza unei boli genetice rare, un caz la 30.000, Dumnezeu stie de ce tocmai al nostru ...

Lacrimile sunt limbajul tacut al durerii.
Se tu sentissi come mi batte il cuore,
Se premo la mano, mi batte più forte ancora:
Sai tu dirmi perché batte così?
Perché il mio amore per te sta tutto qui!!!

Mergi la inceput

Citat:

cum adica tara bebelusilor? ce legatura au bietii bebelusi cu raiul?nu-mi vine sa cred ce trebuie sa auda bietii copii...mi se pare de domeniul sf-ului; adica mortii stau la un loc cu bebelusii care nu inteleg ce vina au bietii ca au ajuns in rai...

Oana, si daca ii spuneai copilului ca el a venit din dragostea voastra nu era mai ok? din alta dimensiune?!? saracul copil...

ma mir de aceasta atutudine de minciuna, mistificare, fals, si fantezii aberante spuse in numele unei protectii a copilului. v-ati gandit la consecinte? mie mi-ar fi frica sa spun asa ceva, nu vreau sa ma gandesc la consecintele "tarii bebelusilor" si a "altei dimensiuni" asupra psihicului copilului meu.

Niciodata nu mai poti fi atat de aproape de un copil ca atunci cand l-ai alaptat.

Ei uite, ca aici nu ma pot abtine sa comentez ...

Mi se pare ca tu nu accepti alte adevaruri decat cele in care crezi tu ... De unde stii ca sunt minciuni, mistificari sau fantezii aberante ? Ai fost cumva "acolo" ca sa ne poti lumina si pe noi, cele care mistificam "bietii copii" cu astfel de povesti ? Pana la urma tot ce tine de moarte si de viata de dupa moarte (daca ea exista sau nu) este "de domeniul SF", nimeni nu ne poate spune cu certitudine ce si cum. Asa ca fiecare alege sa creada in ceva, ca e Rai, ca e o alta dimensiune, ca e un ciclu al vietii sau ca nu e nimic.

Daca eu i-as fi spus copilului ca moartea inseamna ca a terminat de trait si gata, cum am inteles ca ai procedat tu, copilul meu nu s-ar fi multumit cu explicatia asta si ar fi incercat sa afle mai multe, nu s-ar fi dus la culcare pur si simplu. La fel cu nasterea, cand m-a intrebat de unde a venit. Asta e, unii copii se multumesc cu explicatii mai scurte, altii sapa mai adanc ... trebuie sa gasesti raspunsuri pentru toti.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nemora spune:

din partea mea, poti sa-i spui ce vrei, Burtocika. iar cata vreme copilul tau se pare ca pana acum nu a incercat experienta adevarului, nu ma mir ca nu-l accepta.

Mergi la inceput

Citat:

din partea mea, poti sa-i spui ce vrei, Burtocika. iar cata vreme copilul tau se pare ca pana acum nu a incercat experienta adevarului, nu ma mir ca nu-l accepta.

Aici nu inteleg ce ai vrut sa spui ...

Care adevar ? Al mortii ? Adica daca nu a murit cineva de langa el, sau cum ? Sau vrei sa spui ca imi mint copilul si nu-i spun adevarul niciodata (asa sugereaza acel "pana acum") ?

Din punctul meu de vedere, eu i-am spus copilului adevarul meu, adica ceea ce eu consider a fi adevarat. Inteleg ca difera de adevarul tau, nu-i nici o problema (oricum, din semnatura ta si din ceea ce ai scris pana acum imi dau seama ca nu suntem pe aceeasi lungime de unda, dar asta nu inseamna ca nu-ti respect dreptul la opinie).

Mergi la inceput