Aveti caine in casa? Este bine sau nu?
Raspunsuri - Pagina 5
anca16 spune:
Nu am citit toate postarile insa eu, din experienta noastra, iti spun asa: noi (adica eu si parintii mei) avem un labrador(8 ani) si un rottweiler(4 ani), ambele femele. Labradorul a stat 4 ani in apartament de bloc, a fost absolut OK - nu ne-am mutat pe tavan sau alte chestii de genul, a ros cate ceva, dar putin, dupa care s-a potolit. Ideea e ca labradorul e un caine cu f multa energie, drept pt care, daca nu si-o consuma la plimbare, alegand, jucandu-se - mai mult ca sigur ca va face ravagii prin casa. E un caine foarte bun pt copii, foarte echilibrat(e nevoie de putin dresaj - dar asta e valabil la orice rasa).DAR, exact cum iti spunea si Leditia, trebuie sa te gandesti foarte bine daca ai sa poti sa te ocupi de caine, pt ca altfel vei ajunge sa renunti la el.Noi o plimbam pe Tara, pe vremea cand statea la bloc, o ora jumate dimineata si vreo 2 - cel putin - seara. Dupa 4 ani, ai mei s-au mutat la casa si au luat si fetita de rottweiler.Ambele stau in casa si in curte,cand naparlesc lasa par si evident e nevoie de mai multa curatenie. Labradorii au in general probleme cu oasele, articulatiile si din pacate la noi se aplica regula, in schimb nu ne-a spus nimeni in astia 8 ani ca trebuie sterilizata neaparat. In rest, sunt vaccinate, deparazitate, spalate deci nu imi fac absolut nici o problema pentru sanatatea baiatul meu.
PS: nu inteleg exact de ce se pleaca de la ideea ca daca e femela, neaparat face pui aluda.Daca e supravegheata, nu are ce sa se intample.In perioada caldurilor, trebuie urmarit cand incepe sa ridice coada si atunci nu o plimbi decat in lesa.Edit: da, si dupa noi se strangea alaiul...iar acum vin la poarta.
Mamica de Razvan (24.05.2010)
www.sos-animale.ro" target="_blank">adopta un catelus
poti ajuta si tu
Nu exista un loc mai bun decat AICI. Cand notiunea ta despre ACOLO a devenit un AICI vei obtine imediat un alt ACOLO care, din nou, va arata mai bine decat AICI.
Tanti Zavaidoc spune:
Desi nu ai mai aparut pe aici, sper ca citesti, Zina. Din experienta mea, ca sa iti asumi raspunderea unui caine, trebuie sa raspunzi afirmativ la urmatoarele intrebari:
1. Accept ideea sa strang caca si pipi de caine cateva luni din casa?
2. Am cel putin 2 ore pe zi de petrecut exclusiv cu cainele? (Daca ti se pare mult, nu mai citi ce urmeaza, ca nu are rost, e NU clar- nu lua caine)
3. Am disponibilitatea de a adauga la orice vacanta cateva sute de euro in plus pentru cazarea cainelui la pensiune?
4.Accept ideea ca in urmatorii minim 10 ani o sa stau cu grija oriunde m-as duce ca oare ce face cainele, a mancat, e suficient plimbat, etc-deci imi cam stric vacantele-similar cu a lasa copilul cu vecinii, ca stare.
5. Accept ca un caine e o fiinta cu simpatii si antipatii, ca e prin urmare un CINEVA, nu un CEVA care trebuie cunoscut, inteles, iubit? Ca sa detaliez, poti suporta criticile unor binevoitori pe care eventualul tau caine nu ii place, fara sa il obligi sa faca frumos in fata lor?
6. Suporti un fir de par in pahar? Parul de caine in apartament sfideaza, in experienta mea, legile grvitatiei. Exista chiar si in paharele puse cu gura in jos in dulapuri suspendate. Cum? Nu stiu. Dar e verificata: exista!
7.Accepti ideea ca de acum inca vreo 15 ani va trebui sa dai zilnic cu aspiratorul in casa? Bine, se poate si la doua zile, dar...
8. Accepti sa te duci cu el la veterinar cu ultimii bani din casa numai pentru ca i s-a umflat un picior? Se intampla frecvent, poate fi o arista, dar e o urgenta medicala la caini, deci TREBUIE sa o rezolvi, chiar daca e duminica, chiar daca ai doar 10 ron in casa pana la salariu.
9. Etc, etc... Intram in amanunte neplacute, adica accepti ideea ca e posibil sa iti moara in brate pentru ca face o maladie incurabila cand are 5 ani si asa mai departe.
In final: un caine e ca un copil. Nu exista scuze, nu exista amanari. Nu exista derogari de raspundere. Il vrei, il iubesti, sau nu.
Daca pui intrebari pe forum, mai bine NU. Cand iti doresti un copil, nu intrebi lumea ce parere are. La fel si cu un caine.
bird70 spune:
Vreau sa lamuresc ceva:
1. este foarte-foarte putin probabil sa faci toxoplasmoza de la pisica. Pisica elimina foarte putine oua in fecale si pentru o perioada scurta de timp iar ouale au nevoie de 24 de ore sa se matureze. Vorba profesorului meu de parazitologie: trebuie sa manaci fecale de pisica, vechi de 24 de ore, pe paine si exact in perioada in care pisica elimina oua. Chiar si atunci numarul mic de oua s-ar putea sa nu fie suficient. Oamenii fac toxoplasmoza de la carnea infestata care nu a fost suficient preparata termic, fripturi in sange, carnati afumati, etc. In carnea infestata exista enorm de multi paraziti, spre deosebire de fecalele de pisica.
2. chistul hidatic nu se face de la parul de caine ci de la ouale unui parazit din fecalele de caine. Cainele se infesteaza daca mananca organe crude cu chisti. Un caine deparazitat si care nu este hranit cu organe crude infestate nu prezinta nici un fel de pericol vizavi de chistul hidatic. Mult mai periculoase sunt fecalele de caine care troneaza peste tot in orasele romanesti si care sunt spalate de ploi peste tot. Practic trotuarele au devenit o spalatura de rahat de caine. Eu as insista cu igiena mainilor la copii si i-as invata sa nu ridice nimic de pe jos afara.
Revenind la caine, eu am caine si pisica in casa. Noi avem curte mare si animalele circula inauntru si afara prin usita lor. Cainele e mare, labradorian (ca nu e labrador curat) si este extraordinar pentru copii. Cainele este un animal social, traieste in grup si sufera daca este singur, spre deosebire de pisica care este un animal solitar. Mi se pare o barbarie sa ti un caine la casa unde te duci doar sa-l hranesti si unde locuiesti doar 2 luni pe an. Cainele are nevoie de un grup, are nevoie de structura si disciplina, are nevoie de plimbari si afectiune. Nu sunt de acord cu caini tinuti la bloc mai ales in conditiile in care stau singuri in casa 8-10 ore pe zi. Noi ne-am luat cainele cand situatia a fost de asa natura ca puteam sa ii oferim conditiile pe care le consideram acceptabile. El sta acasa singur de la ora 8 pana la 12 cand vin parintii mei, pe la 3,30 apar si copiii de la scoala. Se joaca toata dupa-masa cu copiii si merge la plimbare cam o ora pe zi cu mine. In weekend il scoatem la ocean sa faca baie si sa alerge pe plaja de caini cu alti catei. Chiar si atunci cand sta acasa are o gramada de facut, are jucarii in toata curtea, latra suparat la postas, se alearga prin gard cu cainii vecinilor (asta e tare amuzant), mai incearca (foarte stangaci si fara nici o sansa) sa prinda vreo pasare si probabil cel mai des supara pisica care incearca sa doarma . Fiind labrador iubeste apa si face baie saptamanal, o data pe luna il tund (asta scade mult parul din casa), e periat zilnic, il caut de capuse si tepi dupa fiecare plimbare. A avut probleme de sanatate care ne-au costat o avere dar acum ii merge foarte bine.
Zina,
eu zic ca daca vrei animal in casa mai bine iti iei o pisica, o femela castrata. Sunt foarte blande, perfecte pentru copil, nu sufera de singuratate si educate bine nu iti distrug casa.
Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper
Ilinca_M. spune:
Bird70, sunt de acord cu tot ce ai spus, cu exceptia afirmatiei "nu sunt de acord cu cainii tinuti la bloc" care este neintemeiata. Ar insemna ca atatia iubitori de caini care nu au sansa sa locuiasca intr-o casa cu curte sa fie privati de dragostea unui asemenea animal. Trebuie sa tinem cont ca nu toti cainii sunt la fel si asa cum exista rase carora nu li se potriveste viata la bloc exista rase potrivite in primul rand pentru apartament si carora viata la curte nu le aduce niciun beneficiu in plus.
Iar in ceea ce priveste adecvarea unei rase de caini la apartament sau la curte nici macar nu talia este cea care primeaza drept criteriu (ca e incetatenita prejudecata "cainii mari- la curte; cainii mici- in apartament"). Sigur ca in general cainii foarte mari sunt mai potriviti la curte si cei "de posheta" mai potriviti in apartament, dar conteaza mult si: textura blanii, scopul initial pentru care a fost creata rasa (pentru paza/ vanatoare/ aparare/ companie etc.) si mai ales temperamentul.
De exemplu, cainele meu, Dogue de Bordeaux, desi de talie foarte mare, este perfect adaptabil la conditiile unui apartament, ba chiar este de preferat sa fie tinut in apartament decat in curte, daca acea curte n-ar avea si un padoc incalzic. Asta deoarece aceasta rasa sufera foarte tare de frig (blana scurta si fara sub-par); de caldura (brahicefal si masiv) si in plus este foarte static in spatii inchise (mai precis- mobila) fiindu-i suficiente 2-3 plimbari de cate 30 de minute- 1 ora/ zi.
Revenind la caini in general, nu la anumite rase, intr-adevar au clar un lucru in comun: sunt animale sociabile si NU trebuie lasate singure ore in sir.In functie de temperament, unii se vor plictisi, vor roade/ distruge tot, vor latra pana vor innebuni vecinii; altii vor "zacea", vor deveni apatici, deprimati de-a dreptul
Cainii nu sunt jucarii pentru copii pe care sa le dai mai departe "la copiii saraci" cand isi pierde elementul de noutate. Trebuie sa ai anumite cunostinte inainte de a-ti lua un caine sau macar sa fii dispus sa le asimilezi.
Ramona2006 spune:
Off-topic -
Ilinca, ai Dogue de Bordeaux?
Sint atit de scumpi, ceva de speriat!
Presupun insa ca blana aceea super-sifonata, este greu de intretinut, nu?
Si on-topic
Maya a crescut cu un ciine in apartament,a fost primul ei prieten si tovaras de joaca...ciinele s-a prapadit acum aproape doi ani si de circa un an jumate avem pisica - rasa MaineCoon, extrem de buna si blinda.
Este munca si responsabilitate cind ai un animal de companie, si daca nu esti pregatit, mai bine fara...
Blogul meu de mama ce sta mult prea mult acasa:
http://aloneinholyland.blogspot.com/
ina.click spune:
Dog de Bordeaux = http://www.petplanet.co.uk/petplanet/images/breeds/dogue_de_bordeaux.jpg
dar da, sunt scumpi de speriat :) si la buzunar, si la suflet
Edit: apropos de rase mari ca talie dar molcome ca temperament, inca rad cand imi amintesc urmatoarea scena:
prin zona Baicului, o batranica de vreo 80+ ani, tragea cu naduf de o lesa. La capatul lesei pasea cu o incetineala bonoma un pui de Terra Nova. Si batranica:
"Hai, sara, HAI SARA, ca parca ai o suta de ani!"
Cel mai frumos martisor: Alex 1 Martie 2011
pisigri spune:
Citat: |
citat din mesajul lui denizel Multumesc, Daria! Poate ne zice Pisigri ce-i cu mitul asta :). ~ Maamiii, îmi place pielea ta! E ca de câltitză - din jurnalul unei mămici de băietel ~ |
E doar un mit. (Si mai am unul de demontat, daca tot m-am apucat..)
Studiile arata ca femelele (catele si pisici) sterilizate inainte de primul ciclu de calduri au un risc cu 90-si-nu-stiu-cit% mai mic de cancer mamar. Femelele sterilizate dupa primul ciclu de calduri dar totusi inainte de virsta de 1 an au un risc cu aprox 70% mai mic de a face cancer mamar decit femelele nesterilizate. Desigur ca, cu cit virsta la care are loc sterilizarea creste, creste si riscul de cancer. In RO nu se inghesuie prea multi medici la sterilizarile astea inainte de 6 luni, dar pe la 1 an ar trebui sa fie simplu de gasit un medic priceput.
Cel mai nociv este tratamentul hormonal administrat pentru a preveni/intrerupe caldurile.
De asemenea, in cazul femelelor nesterilizate,activitatea reproductiva sustinuta (adica o serie de pui/an) scade riscul de cancer, crescind desigur riscul pentru alt gen de patologie. Avind in vedere numarul de animale de pe strazi, recomand calduros sterilizarea tuturor ciinilor cu care nu se intentioneaza obtinerea dreptului de monta in expozitii.
Al doilea mit.
Ciinii metisi.
Este foarte adevarat ca sint la fel de ciini ca si aia cu mega-pedigree-uri. Dar nu sint deloc mai rezistenti, au nevoie de exact aceleasi vaccinuri si sint susceptibili la aproximativ aceleasi boli, cu exceptia patologiei dezvoltata de ciinii proveniti din canise in care se fac incrucisari absolut halucinante.
Deci, un ciine "fara rasa" este exact la fel de ciine. Un medic veterinar sau un proprietar cu experienta pot aproxima cu destula precizie talia la care va ajunge puiul la maturitate, ca sa nu ai surprize la capitolul asta (bine, eu am un vecin care si-a luat bichon si acum are un caniche imperial de toata frumusetea :))))
Eu totusi as mai astepta in ceea ce priveste ciinele, pina te lamuresti tu cu tine insati cit timp aveti sa ii dedicati si cum gestionati statul afara/in casa.
http://pisigri.blogspot.com/
Mami de Ilinca (5.03.2009)
Selene_Bunny spune:
Eu numai doua observatii am, in rest, totul OK:
Pisica mea nu suporta sa fie lasata singura. Pana era mai micuta (sub 6 luni), se tanguia de numa' cand plecam pe undeva. Pe urma si-a dat seama ca venim noi acasa, pana la urma. Ne aude vocile de pe scari si ne asteapta in pragul usii.
Pisicile pot face si cate 3 randuri de pui anual. Personal, nu am "moshit" decat doua randuri de pui de la aceeasi pisica, unul in februarie si unul in iunie, acelasi an.
Blogul meu - de la noi, pentru ei!
NOU - colectia de martie!
Bazar general - fiecare implicare conteaza!
Daria-Nandini, haiosenii si dragalasenii
pisigri spune:
Cu ce as mai 'insista".
Pisica este intr-adevar mai solitara in general, insa:
1. nu sint de acord cu tunsul, f multe pisici tunse dezvolta tot felul de psihoze, se spala obsesiv, ajung pina la automutilare, de le tin stapinii pe pastile pina le creste blana la loc. Deci, lasa par (si ele).
2. eu nu am avut parte de pisica, care sa isi faca ghearele numai "la locul ei". Si am avut multe pisici, si le-am luat multe chestii de-alea speciale pe care sa isi faca ghearele. Deci, din punctul asta de vedere, pisica e destul de stricacioasa, si spre deosebire de un ciine, care roade/strica de obicei in primul an de viata, mitza isi face ghearele toata viata.
3. pisicile sint in general mai putin rabdatoare decit ciinii. Eu am un motan care pe noi astia mari ne zgirie si ne musca de numa', in schimb fiica-mea ii face orice, el rabda si cind nu mai rabda, pleaca. Dar zau ca e prima felina pe care o vad sa faca asta; alte pisici de care am avut parte, prefera sa dea si cu gheara sau dintii inainte de a pleca. Nu din senin, dar nu stiu zau cit de tare te poti baza pe un copil de 4 ani ca nu agaseaza pisica.
4. daca le lasi afara, sint foarte greu de tinut numai in curte. Asta inseamna ca nu stii pe unde umbla, nu stii ce vineaza, nustii cind da masina peste ea/o prind ciinii/alte accidente nefericite.
Selene, de cele 2-3 rinduri de pui/an poti scapa foarte usor si definitiv, sterilizind pisica.
Pe scurt, citind si opiniile citate si exprimate de Zina, eu as zice ca ea si familia nu sint pregatiti sa isi ia acum un animal, cu atit mai mult un animal care necesita atita grija si daruire ca un ciine.
http://pisigri.blogspot.com/
Mami de Ilinca (5.03.2009)
bird70 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Ilinca_M. Bird70, sunt de acord cu tot ce ai spus, cu exceptia afirmatiei "nu sunt de acord cu cainii tinuti la bloc" care este neintemeiata. Ar insemna ca atatia iubitori de caini care nu au sansa sa locuiasca intr-o casa cu curte sa fie privati de dragostea unui asemenea animal. |
Eu am zis ca nu sunt de acord cu cainii tinuti la bloc pentru ca nu cred ca un apartament este un loc adecvat pentru caine. Din punctul de vedere al cainelui nu cred ca e o idee buna. Tu imi spui ca nu esti de acord pentru ca 'oamenii' vor fi privati de dragostea cainilor. Tu te gandesti la binele omului, eu la binele cainelui. Eu cred ca un caine care isi poate face nevoile doar la anumite ore, care e tinut intr-un loc limitat si lasat singur fara nimic care sa ii ocupe atentia, nu este tinut in conditii ideale. Nu sunt iarasi de acord cu galagia pe care o face un caine in bloc si potentialul de-a deranja vecinii.
Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper