Ce inseamna trai decent in Romania lui 2011?
Raspunsuri - Pagina 11
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Dorsilia/Dorsilia.jpg)
Dorsilia spune:
Marina, si eu ziceam ca in ce priveste sistemul medical, mai ales in ce priveste profesia de medic si de asistenta, e necesar ca omul sa fie om intai, si mai ziceam o data ca sa se faca medici aia care nu vor sa se imbogateasca peste noapte, nici macar peste ani, insa, pana la urma si ei au copii acasa, si ei au probleme, nevoi, si ei au nevoie de respect, de un trai respectabil....e o mare contradictie in toate, nu? noi, oamenii de rand care apelam disperati la medici asteptam deplina lor dedicare si un comportament exemplar, insa nu stiu cat pot sa ne intampine ei noua asteptarile cand si ei sunt oameni ca noi, cu probleme similare. putini sunt cei care isi pot tine frustrarile in frau si lipsurile ascunse, ca sa isi poata practica profesia la un nivel superior. multi ajung mediocri si acri desi poate ca nu asta si-au dorit. trist dar adevarat.
In cazul ideal poate ca ar trebui sa devina si sa ramana medici/asistenti numai cei fara familie, fara copii si fara aspiratii la un trai respectabil, un fel de calugari cu cunostinte medicale, care sa se dedice exclusiv studiului si ajutarii bolnavilor.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/blackgirl0/blackgirl0.jpg)
blackgirl0 spune:
Dorsilia, ai scos gogoasa mare-mare! Cum adica sa fie medici/asistente doar cei "fara familie, fara copii si fara aspiratii la un trai respectabil, un fel de calugari cu cunostinte medicale, care sa se dedice exclusiv studiului si ajutarii bolnavilor"?
Si apropos de aspiratii la un trai respectabil:
http://www.antena3.ro/romania/medicii-de-familie-nu-mai-elibereaza-retete-compensate-sau-gratuite-126887.html
De azi lucrez pro bono, in lipsa unui contract valid cu CAS, adica fac consultatii fara sa le si taxez (deci, repet, nu sunt platita). Am pus anunt pe usa cu situatia dezastruoasa, cu doleantele medicilor de familie, am anuntat pacientii telefonic (cei programati pt ziua de azi) dar tot mi-au auzit urechile destule. Adica lipsa totala de respect din partea unora. Chiar vreti sa stiti cata umilinta se inghite din partea Casei sau din partea unor pacienti mai cu mot?
Si da, sunt om, am copil mititel, fac naveta, stau in chirie, mi-am amenajat cabinetul cu bani de-acasa. Si refuz sa fiu platita mai prost cu 40% decat acum sau umilita aiurea de diverse institutii. Si totusi se asteapta de la mine dedicare si pasiune, comportament exemplar, in conditiile actuale. Imi vine sa pun lacatul pe cabinet, la fel ca ceilalti 600 de colegi care au facut acelasi lucru in luna mai.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Dorsilia/Dorsilia.jpg)
Dorsilia spune:
Blackgirl- nu am scos deloc nici o gogoasa, faceam doar un exercitiu de imaginatie (cam ce fel de om trebuie sa fii ca sa poti oferi servicii medicale de calitate fara sa ai frustrari personale, probleme personale, si ma gandeam la un calugar:).
Practic tu descrii in ce mod esti obligata sa-ti desfasori activitatea si cum iti vine sa pui lacatul pe usa, deci esti frustrata, ai copil mic, cheltuieli, esti navetista. Si da, meriti sa fii respectata si retribuita decent, sunt de acord cu tine. Insa traim, sa nu uitam, in Romania ! de unde bani, de unde respect, de unde grija fata de om ?? Vedeti voi multime de oameni nemultumiti, revoltati, protestand pe strazi ca o duc greu, ca-n `89? nu doar cate unul razlet din cand in cand in greva foamei prin spital, nu o mana de 5 oameni mai mult beti, deci eu chiar nu vad nimic din ce se numeste solidaritate, miscare spre un scop comun...si nici nu-i vom vedea, pt ca suntem toti amortiti, fiecare in coltul lui ne lamentam si asta-i tot ce facem
si inca o chestie: nu stiu fff mult cum e prin spital si nici nu-mi doresc insa sa stii ca din ce remarc eu la dr meu de familie, o duce de departe fff bine, si asa a dus-o de cand ne cunoastem, adica de 7 ani. Mereu e binedispusa, vesela, amabila, moderna, si da, are casa, copii, familie, tin minte ca o data chiar am intrebat-o cum face sa aiba mereu o atitudine asa pozitiva, ii merge asa de bine, si raspunsul ei a fost, "da, imi merge ff bine" . In 7 ani n-am apelat la analize gratuite, le-am primit o data, ca s-a nimerit sa fie la inceput de luna, in rest, platim si medicamente si consult si analize cand avem nevoie. Am platit si consult mereu atat cat ne-am permis de fiecare data cand am apelat tocmai pt ca am considerat ca in Romania medicii nu dispun de prea mult respect si retributie pe masura importantei profesiei. Si am mai platit, sub forma cadoului, pt ca mereu am considerat ca o atitudine pozitiva merita sustinuta. si nu ne dau banii afara din casa nici pe noi, insa sunt lucruri precum sanatatea unde nu ne putem zgarci...
in spital cand am fost, am dat ce se da, pt ca altfel ma tem ca incasam o lipsa de interes crasa din partea asistentelor, dar mai ales pt ca am avut norocul sa dam peste un medic extraordinar de bun si ca om si la nivel profesional, care a meritat sa fie respectat cu varf si indesat.
oricum putini oameni stiind cum merg lucrurile in tara asta pleaca din cabinetul medicului cu palma-n dos (desi are din plin acest drept ca platitor de asigurari medicale)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/mianna/mianna.jpg)
mianna spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Dorsilia Marina, si eu ziceam ca in ce priveste sistemul medical, mai ales in ce priveste profesia de medic si de asistenta, e necesar ca omul sa fie om intai, si mai ziceam o data ca sa se faca medici aia care nu vor sa se imbogateasca peste noapte, nici macar peste ani, insa, pana la urma si ei au copii acasa, si ei au probleme, nevoi, si ei au nevoie de respect, de un trai respectabil....e o mare contradictie in toate, nu? noi, oamenii de rand care apelam disperati la medici asteptam deplina lor dedicare si un comportament exemplar, insa nu stiu cat pot sa ne intampine ei noua asteptarile cand si ei sunt oameni ca noi, cu probleme similare. putini sunt cei care isi pot tine frustrarile in frau si lipsurile ascunse, ca sa isi poata practica profesia la un nivel superior. multi ajung mediocri si acri desi poate ca nu asta si-au dorit. trist dar adevarat. In cazul ideal poate ca ar trebui sa devina si sa ramana medici/asistenti numai cei fara familie, fara copii si fara aspiratii la un trai respectabil, un fel de calugari cu cunostinte medicale, care sa se dedice exclusiv studiului si ajutarii bolnavilor. |
uh!
mi-am adus aminte cum zicea Ileana Vulpescu in "Arta convesatiei", o carte draga mie, ca ar prefera, in cazul unei operatii, sa stie ca in seara precedenta chirurgul respectiv s-a relaxat in biroul lui cu o muzica buna, ca a privit cateva clipe un tablou minunat, ca e linistit, ca a venit calm la spital in masina lui (ok, pe vremea cand scria ea randurile astea era alt trafic in capitala
![](icon_smile.gif)
asta insa presupunea pur si simplu salarii decente in randul medicilor, incat sa-si permita tabloul si masina, nu juramant de castitate (se subintelege si traiul in vreo pestera, nu? ca rata la casa... si, fireste, cunostinte transmise pe cale orala, ca miorita, ca nu-s sigura ca stii cat costa cartile de specialitate).
nu stiu inca daca sa plang sau sa postez pentru prima data in topicul ala cu perlele dc-ului....
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/mianna/mianna.jpg)
mianna spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Dorsilia Blackgirl- nu am scos deloc nici o gogoasa, faceam doar un exercitiu de imaginatie (cam ce fel de om trebuie sa fii ca sa poti oferi servicii medicale de calitate fara sa ai frustrari personale, probleme personale, si ma gandeam la un calugar:). |
taie totusi partea cu calitatea, ca nu cred ca intelegi ce presupune ca sa ajungi la ea
![](icon_smile.gif)
![](images/user_woman.png)
lala spune:
blackgirl de unde provine scaderea cu 40% a veniturilor unui medic de familie?
Faptul ca si medicii de familie au depus un juramant banuiesc ca nu conteaza prea mult, faptul ca pacientii sunt victime colaterale in razboiul dintre CAS si medicii de familie nu are importanta caci de ani de zile ei sunt prinsi in aceasta lupta si aici ma refer la cat trebuie sa te plimbi pentru o reteta amarata, pentru o trimitere la analize care presupune gratuitate sau co-plata, pentru un banal concediu medical.
Am intalnit in ultimele luni medici si cadre medicale care banuiesc ca sunt la fel de prost platite ca un medic de familie si asistenta acestuia dar care dau dovada de un profesionalism rar intalnit neconditionand actul medical in nici un fel si lucrand in conditii de neimaginat pentru un medic de familie.
Personal cred ca daca ne dorim ceva mai bun trebuie sa ne schimbam in primul rand noi.
blackgirl0 spune:
Lala, nu inteleg ce vb. Ce legatura are juramantul depus cu subfinantarea? Eu de 3 zile fac consultatii gratuite la cabinet, in lipsa unui contract valid cu casa de asigurari (adica nu sunt platita de nimeni in acest moment). Ce sa schimb la mine? As schimba sentimentul acesta idiot ca pot sa fac ceva aici, mai bine plec unde vad cu ochii in lumea larga, macar inteleg ceva din bani. Si normal ca imi doresc ceva mai bun, macar pt copilul meu de 2.4 ani care merita nu sa stea in chirie, cu banii de pampersi numarati.
![](images/user_woman.png)
lala spune:
blackgirl, tu esti unul dintre putinii medici care acorda consultatii gratuit. Stiu ca este greu sa dai dovada de obiectivitate cand esti direct implicat asa ca te rog nu lua personal toate comentariile pe aceasta tema
Partea cu juramantul depus de medici facea referire la cei care nu fac acest lucru (e.g medicul meu de familie)
Ajuta-ma sa inteleg ce anume a generat acea scadere cu 40% a veniturilor. Sunt mai putini bani pentru consultatie, a scazut numarul de consultatii, este limitat numarul de bolnavi?
blackgirl0 spune:
Din cate stiu, toti medicii de familie in acest moment ofera consultatii gratuite (acesta era mesajul oficial). A scazut numarul de consultatii si domicilii decontate de CAS, valoarea punctului per capita (adica pt fiecare persoana inscrisa noi primim o suma fixa, suma care a scazut la 1/2), a scazut procentul capitatiei de la 70% la 50% din venituri. Puse toate la un loc duce la scaderea mare a venitului cabinetului, de unde se scad toate cheltuielile care raman aceleasi (spatiu, lumina, gaz, gunoi, asistenta, femeie de serviciu, contabila, consumabile: ace/seringi/medicatia din trusa de urgenta, toate hartiile oficiale (retete, bilete de trimitere, concedii). Mai scadem naveta mea si ce ramane este castigul... De cateva luni, tot ce castig merge in cabinet (platesc rate pt imbunatatirea lui) si practic traim din banii sotului.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Selene_Bunny/Selene_Bunny.jpg)
Selene_Bunny spune:
Umor negru, daca se poate spune asa: am inteles ca a crescut putin plata pentru certificatele de deces.
Blogul meu - de la noi, pentru ei!
NOU - colectia de martie!
Bazar general - fiecare implicare conteaza!
Daria-Nandini, haiosenii si dragalasenii