Ce inseamna trai decent in Romania lui 2011?

Ce inseamna trai decent in Romania lui 2011? | Autor: Selene_Bunny

Link direct la acest mesaj

Stiu ca aceasta tema a fost discutata mai demult, in cadrul topicului despre reducerea si/sau reorganizarea cheltuielilor. Nu stiu daca s-a schimbat ceva de atunci sau nu pentru participantii la discutie. Pentru mine nu s-au schimbat prea multe, insa mi se pare ca de-abia acum simt ca, intr-adevar, s-au scumpit multe. Eu nu imi aduc aminte ca, anul trecut, sa fi avut facturi de gaz de cate 100 de lei lunar, plus 200 de lei, regularizarea la 3 luni. De asemenea, nu imi aduc aminte sa fi cumparat banane cu cate 6, 7 lei kg, paine cu cate 3 lei, ulei cu cate 7 lei si asa mai departe.

Parca tot defazati suntem, adica degeaba obtinem un mic plus financiar (sotul si-a schimbat recent serviciul), ca tot in deficit suntem. Vine o perioada putin mai usoara, dupa care urmeaza un "hop" financiar destul de greu de trecut, din care iesim "sifonati".

Nu inteleg ce se intampla. Ma gandeam la semnificatia traiului decent in Romania, la modul de evaluare a unui trai decent... Si, cum Daria are iar ceva problemutze de sanatate, m-am gandit ca, acum, as masura decenta traiului in functie de posibilitatile de a-mi duce copilul la medic (analize, tratament) FARA nicio grija financiara, adica fara sa ma dau cu capul de pereti ca am nevoie ACUM de medic si ca ACUM-ul asta, daca vreau gratuitati, este conditionat de existenta fondurilor si de numarul de programari (am citit chiar pe DC ca, in Bucuresti, chiar si urmatoarele doua luni sunt ocupate pana la refuz), ceea ce deja implica o amanare, si fiindca vreau ACUM, pentru ca asa este bine pentru copil, tre' sa scot bani din buzunar, bani pe care nu ii am, ca i-am dat pe mancare, pe facturi, pe mama ma-sii.

Ma simt frustrata si neputincioasa. La voi cum e?

Blogul meu - de la noi, pentru ei!

NOU - colectia de martie!

Bazar general - fiecare implicare conteaza!

Daria-Nandini, haiosenii si dragalasenii

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns rall spune:

Cele mentionate de tine s-au scumpit intr-adevar (eu una nu consum ulei / zahar / paine) insa in piata legumele si fructele sunt mai ieftine decat in anii precedenti.

Ridichi f frumoase cu 1.5 lei / kg, ceapa verde 50bani legatura mare, capsuni 6 lei kg, castraveti si rosii 3-4-5 lei, apoi urzici, stevie, leurda si alte plante de primavara - f ieftine

Decent inseamna pt. mine hrana buna + asigurare medicala + vacante + bani "de buzunar" (pt haine, hobbyuri, abonamente diverse etc).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns blackgirl0 spune:

Felicitari pentru schimbarea serviciului la sot. Poate aceasta relaxare sa mearga mana in mana si cu schimbarea de comportament fata de fetita. Am terminat off-topicul.

Daca vrei economie, cumpara din cash&carry o data la 3-4 luni in cantitati industriale ulei, zahar, faina, paste, pampersi fetei, malai, conserve, biscuiti, cereale. La facturi nu am idei, eu am facturile la tot dublate fata de cele de anul trecut. Cu medicul: abonament platit la o clinica privata, o relatie cu cineva din spital, sora lui Doru sa faca contract cu laboratoare private, ii recolteaza ea fetitei si acolo la analize (primeste o reducere de 15-05 fata de tarifele afisate). Cu fondurile mici de la CAS, toti ne impiedicam si inca acum nu este cel mai rau.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns blackgirl0 spune:

Trai decentL: sa imi cumpar casa mea fara sa platesc chirii la altii, sa schimbam masina, sa merg in concediu.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Selene_Bunny spune:

rall, in piata, da, insa, in Braila, si anul trecut , preturile erau la fel.

1,5 lei legatura de ridichi.
0,8 lei legatura de ceapa verde.
2,5 lei kg-ul de spanac.
4-5 lei kg-ul de rosii.
2 lei kg-ul de castraveti.
50 de bani - 1 leu legatura de patrunjel.
1 leu cea de marar.
2,5 lei kg-ul de cartofi.
2 lei kg-ul de morcovi.
1 leu - 1,5 lei salata verde.

6 lei capsunele este enorm. S nu-s de ale noastre. Bine, Braila nici nu e zona de capsune.

Citat:
Decent inseamna pt. mine hrana buna + asigurare medicala + vacante + bani "de buzunar" (pt haine, hobbyuri, abonamente diverse etc).

Sa inteleg ca, in momentul de fatza, ai asigurat acest trai, da?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lulu77 spune:

Citat:
citat din mesajul lui Selene_Bunny

6 lei capsunele este enorm. S nu-s de ale noastre. Bine, Braila nici nu e zona de capsune.

[

vreau si eu la 6 lei/ kg de capsuni, ca aici sunb 8 lei nu am vazut. si la 8 lei erau urate, cele ok de la 9 lei in sus, romanesti.

Alina, mamica lui LUCA GABRIEL (20.08.2007)

ce mai fac eu

Bibi
David
Bogdan
Mihaita
Ionut

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mada spune:

de unde luati voi rosii cu 4-5 lei??? eu numai cu cel putin 7 iau de la Pasti incoace...

Ilinca si Rares

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Selene_Bunny spune:

blackgirl0, n-am, maica, spatiu de depozitare pentru cantitati industriale. Cumpar cand se termina si ma iau de cap cand vad cat de putin tin. La noi se consuma multa paine, asta e adevarul, mult lapte... O sa fac un calcul saptamanal, sa vad.

Musai sa scapam de scutece, unu, ca se irita, uita sa spuna ca a facut kk, doi, ca e plina de bube, furuncule, trei, ca vine caldura si are deja 2 ani si 5 luni, si patru, ca nu mi-o primeste la gradinita.

E buna ideea cu clinica privata.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ancadragoman spune:

la piata la Big sunt cu 4-5 ron dar nu ajungi cu ele intregi acasa,bune iau cu 8-9 ron.

anca de fetita cu fundita Maria Alexandra (4 noiembrie 2007)
poze si filmulete
povestea nasterii
www.totsites.com/tot/mariadragoman" target="_blank">eu sunt Maria
www.onetruemedia.com/otm_site/start" target="_blank">Montaje Mariuca

AM PRODUSE LA BAZAR!!!!!!

AJUTOR URGENT PENTRU MARIUS!!!

Doneaza 2 euro prin SMS la 874 si ajuta la reamenajarea si dotarea Sectiei de Pediatrie a Spitalului Fundeni

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Bee spune:

Sellene, decent pentru mine momentan inseamna ca daca eu sau copiii mei avem o problema de sanatate urgenta, mergem frumos la camera de garda a unui spital din Bucuresti si asteptam sa fim luati in primire de medici si consultati si apoi tratati. Si se intampla asta, cat de poate de civilizat. Anul asta am ajuns seara sau in week-end cred ca de 3 ori cu baietii mei (ba o capusa in cap, ba alte aventuri). Si a fost ok.
Altceva? La ce saracie am vazut in jurul meu in ultima vreme, decent inseamna sa ai cat de cat mancare, un acoperis deasupra capului si caldura.
De ce sa cumpar capsuni la vremea asta? Idem rosii sau alte legume care nu-s de sezon?
Si eu am avut un soc la regularizarea de curent electric si inca nu stiu ce m-a lovit.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns libelula spune:

Decentul de care vorbesti trebuie corelat cu plusul de valoare pe care fiecare il aduce la locul de munca. Adica, aduc profit mare companiei, si decentul meu va fi mai sus (din pacate aceasta filozofie nu se aplica unor categorii precum medicii si profesorii, care au ajuns bataia de joc a tuturor).

pentru mine decentul de viata al unei familii inseamna sa isi permita o locuinta (chirie sau rata), o asigurare de sanatate, hrana buna, carti si divertisment, cate un concediu pe an macar, si sa economiseasca bani de pensie.

noi nu ni le permitem chiar mereu pe toate, dar de cele mai multe ori, da. cand nu ni le permitem, ne gandim ca ar trebui sa mai facem inca un efort, gen un curs in plus, atras un client nou. sau, si mai simplu, sa ne umplem cosul zilnic (pentru vreo 3-4 luni), din afara, ca sa facem economii de cate 25-30%, sau chiar de 60-70% la produsele pentru copii.

Mergi la inceput