De-ale bancilor - poate stiati, poate nu...

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns danielag spune:

Citat:
citat din mesajul lui Selene_Bunny
Referitor la, citez:

Citat:
Manevrarea numerarului si antrenarea personalului de la ghiseu intr-o operatiune bancara este taxata suplimentar fata de operatiunea efectuata online, la orice banca.

te contrazic. BRD, BT, Unicredit, Raiffeisen nu percep NICIUN fel de comision daca eu sau Papadoc ne prezentam la ghiseu, inmanam banii personalului de la ghiseu, spre manevrare, deci antrenam personalul de la ghiseu intr-o operatiune bancara. M-am prezentat personal, nu o data, la fiecare dintre aceste banci, la ghiseu, am depus bani si niciodata nu mi s-a cerut sa depun un leu in plus, ca, vezi Doamne, se comisioneaza depunerea.

Selene, era vorba in enuntul capcaunului de operatiuni. Operatiuni nu inseamna doar depunere de numerar la ghiseu. Oricum, operatiunea de depunere de numerar nu o poti face din aplicatia online , asa ca nu la asta s-a referit capcaunul cand s-a referit la manevrarea numerarului, ci la situatiile cand te duci cu bani in buzunar la ghiseu sa faci o plata unei facturi, de exemplu. Lucratorul bancar trebuie sa numere banii, sa opereze plata, sa-ti dea chitanta si restul. Uneori, daca operatiunea implica contul curent trebuie sa iti verifice identitatea, te pune sa semnezi diverse. Chestii care consuma timpul.

In schimb, se consuma mai putine resurse cand ordinele de plata sunt depuse online. De asta e normal ca banca sa perceapa un comision mai mic (da, stiu, sunt banci care nu fac chestia asta, dar asta cred ca se va regla intr-un termen rezonabil, pentru ca vor migra clienti dintr-o parte in alta).

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Selene_Bunny
Am fost la BT [...] Si mi-au confirmat si ei: 6 RON pentru transfer interbancar de peste 500 de lei, 4 RON pentru transfer interbancar sub 500 de lei.

Uite, am cautat pe site-ul BT care sunt comisioanele pentru aplicatia online si am gasit asa:
Plati interbancare (comision BNR inclus):
0 - 50,00 ron 2,4 ron
50,01 - 1.000,00 ron 3,6 ron
1.000,01 - 49.999,99 ron 5,3 ron
>=50.000 ron 16 ron

Deci, comisioane mai mici decat la ghiseu. Exact ce zicea capcaunul.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Selene_Bunny spune:

Eu tot n-am priceput ce a vrut sa spuna capcaunul. Eu facturi la banca nu am platit niciodata. Alte operatiuni, in afara de depus in diverse conturi, nu fac. O singura data am facut transfer din contul meu in contul unei firme, cu ordin de plata, si atunci am avut de platit comision 3 lei. Asta, la ghiseu. Intrabancar, eu, client BT, firma, clienta BT.

Edit: daca, de exemplu, am o factura (curent, gaz, whatever) in valoare de 100 de lei, sa zicem, vreti sa spuneti ca, daca ma duc la BT sau BRD sau unde o avea cont deschis furnizorul de energie electrica/gaz, trebuie sa depun 100 de lei + X, unde X = un mic comision? Daca da, de ce nu face nimeni gura la banca? Sunt atatia oameni care isi platesc facturile la banca, unul nu a zis niciodata nimic...

Blogul meu - de la noi, pentru ei!

NOU - colectia de martie!

Bazar general - fiecare implicare conteaza!

Daria-Nandini, haiosenii si dragalasenii

Mergi la inceput

Citez din nou:

Citat:
Manevrarea numerarului si antrenarea personalului de la ghiseu intr-o operatiune bancara este taxata suplimentar fata de operatiunea efectuata online, la orice banca.

Si eu spun din nou: NU.

De ce?

Sa spunem ca eu ii sunt datoare "Anei" cu suma de 300 de lei. "Ana" este clienta Raiffeisen. Eu sunt clienta BT. Deschid aplicatia BT on-line si fac transferul banilor, din contul meu, in contul ei. Conform celor ce ai postat tu, danielag, sunt taxata, pentru acest transfer, cu 3,6 lei.

Daca m-as fi dus la ghiseul Raiffeisen cu suma de 300 de lei si cu numarul de cont al "Anei", nu as fi fost taxata cu nimic. 0 lei. Cu toata manipularea numerarului, obligatul functionarei sa imi faca copie dupa buletin, sa imi elibereze o chitanta, sa o stampileze.

E mai clar acum?

Edit: BT-ul inca solicita completarea unui formular de depunere, spre deosebire de BRD.

Mergi la inceput

Selene, nu cred ca a zis cineva ca daca faci o plata de la Banca 1 catre Banca 2 prin aplicatia de Internet vei fi taxata mai putin decat daca depui numerar direct in contul destinatar din Banca 2.

Era vorba de aceeasi operatiune pe care o faci tu la ghiseul bancii unde ai contul versus operatiunea respectiva pe care o faci tot tu, dar online prin aplicatia de Internet pusa la dispozitie de aceeasi banca. Nu amestecam mere cu pere .

Adica in exemplul tau ce comision ti se percepe daca platesti din Banca 1 catre Banca 2 prezentand-te la ghiseu, sau daca platesti din Banca 1 catre Banca 2 folosind o aplicatie online. Comisionul e mai mic daca nu te prezinti la ghiseu si stai acasa, operand transferul online. Despre asta era vorba in propozitie.

Edit ca sa zic: Depunerea de numerar in sine nu e comisionata, de obicei, ca doar bancile is suficient de inteligente sa inteleaga ca scopul lor este sa atraga bani de la populatie, nu sa indeparteze clientii cu comisioane de depunere. In schimb, daca tu nu vrei sa depui bani in contul tau ci te duci la banca sa iti faca un serviciu (sa transfere suma in alt cont), normal ca asta se va comisiona. Pentru ca se folosesc resurse pentru asta, daca plata este interbancara este implicata chiar si o Casa de Compensare (folosesc un termen generic) care asista bancile in a-si stabili pozitiile debitoare / creditoare fata de tot sistemul bancar la sfarsitul unei zilei.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui danielag

Selene, nu cred ca a zis cineva ca daca faci o plata de la Banca 1 catre Banca 2 prin aplicatia de Internet vei fi taxata mai putin decat daca depui numerar direct in contul destinatar din Banca 2.

Era vorba de aceeasi operatiune pe care o faci tu la ghiseul bancii unde ai contul versus operatiunea respectiva pe care o faci tot tu, dar online prin aplicatia de Internet pusa la dispozitie de aceeasi banca. Nu amestecam mere cu pere .

Adica in exemplul tau ce comision ti se percepe daca platesti din Banca 1 catre Banca 2 prezentand-te la ghiseu, sau daca platesti din Banca 1 catre Banca 2 folosind o aplicatie online. Comisionul e mai mic daca nu te prezinti la ghiseu si stai acasa, operand transferul online. Despre asta era vorba in propozitie.

Mai mic fatza de ce, ca tot nu pricep. Daca platesc din Banca 1 catre Banca 2 prezentandu-ma la ghiseu, comisionul este 0. Daca platesc din Banca 1 catre Banca 2 folosindu-ma de aplicatia on-line, comisionul este de 3,6 lei. Deci cum sa fie comisionul MAI MIC daca stau acasa? 3,6 RON e mai mic decat 0?

(Nu inteleg ce comparam, pana la urma. Comparam comisioanele aplicate on-line cu... ce?)

Edit dupa editul tau: ceva am inteles, acum. De aia nu fac eu transferuri din contul meu in contul altcuiva, nici la ghiseu, nici on-line. Ca sa nu platesc nimic.

Mergi la inceput

Ma autocitez:

Citat:

Daca la ghiseu platesti 4 lei (tu ai spus) pentru un transfer intrabancar, online poti plati pentru acelasi transfer intrabancar 2.5 sau 3.6, depinde de suma transferata. Acum e mai clar?

Mergi la inceput

Citat:

Ma autocitez:
Citat:

Daca la ghiseu platesti 4 lei (tu ai spus) pentru un transfer intrabancar, online poti plati pentru acelasi transfer intrabancar 2.5 sau 3.6, depinde de suma transferata. Acum e mai clar?

3 lei am platit, si a fost o singura data, fiindca nu era alternativa, nu erau permise depunerile simple in cont. Suma a fost de 160 de lei, contravaloarea trotinetei fetei. Am completat si ordin de plata.

(4 lei este comisionul on-line, interbancar, pentru sume de pana la 500 de lei. Comision platit de destinatar - de mine, ca destinatar al banilor. Adica, daca mie imi transfera cineva, on-line, din contul sau - alta banca decat BRD sau BT - in contul meu, BRD sau BT, suma de 200 de lei, eu voi primi 196 de lei).

Am inteles acum.

Mergi la inceput

Da, am scris gresit, comisionul la care ma raportam era interbancar.

Mergi la inceput

Citat:

Da, am scris gresit, comisionul la care ma raportam era interbancar. Cel online la BT pentru plati e asta:
Plati interbancare (comision BNR inclus):
0 - 50,00 ron 2,4 ron
50,01 - 1.000,00 ron 3,6 ron
1.000,01 - 49.999,99 ron 5,3 ron
>=50.000 ron 16 ron
Nu stiu de ce zici 4 lei, ca eu tocmai am verificat in aplicatia online si imi da ca mai sus.

Cred ca sunt comisioanele aplicate in cazul in care tu esti PLATITORUL si nu DESTINATARUL banilor.

Comisionul de 4 lei, respectiv 6 lei, se aplica DESTINATARULUI banilor. Cum am explicat mai sus: daca tu, danielag, ai cont la alta banca decat BT si doresti sa imi trimiti mie, Selene, niste bani, prin virament on-line, din contul tau in contul meu de BT, eu pierd 4, respectiv 6 lei din suma depusa de tine.

Mergi la inceput