cum il invatam pe bebe sa manance cu lingurita

cum il invatam pe bebe sa manance cu lingurita | Autor: Angie.C

Link direct la acest mesaj

Buna,
puiul meu a implinit 9 luni si 3 saptamani si este destul de mancacios. Atunci cand suntem la masa, ii da si lui bucatele de legume, fructe sau carne sa pape singurel, iar eu ii dau cu lingurita in paralel. Insa avem o mica problema, nu vrea sa ma lase sa-l invat sa pape cu lingurita. Daca ii tin manunta intr-a mea ca sa-i arat cum trebuie sa faca incepe sa urle, isi trage mana, se agita in scaunel (in general cand vreau sa-i arat cum se face ceva, isi trage mana si se agita, nu ma lasa). Daca-l las singur arunca lingurita sau a baga in gura, iar apoi se balaceste in mancare si nu mai mananca. Cum as putea sa-l invat, atata timp cat el are o personalitate destul de puternica?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns delsim spune:

Lasa-l in pace, nu poti sa-l inveti cu forta.O sa vina un moment cand o sa vezi ca intinde mana spre lingurita si singur incearca sa se hraneasca cu lingurita.Atunci profita de initiativa lui si lasa-l!Dar pana nu vine momentul ala ,nu e pregatit!Incerci prea devreme.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tisina spune:

Decat sa il fortezi sa tina corect lingurita si sa ii dai tu cu manuta lui, mai bine ii lasi lui in mana o lingurita si ii dai voie sa faca ce vrea cu ea (chiar daca se lasa cu mizerie in jur), in timp ce tu ii dai cu alta lingurita. Poti alege pentru el una colorata frumos, care sa il amuze. La un moment-dat va incerca sa te imite si sa ia si el in lingurita ceea ce ii dai tu cu alta lingurita. Rabdare multa, si stai linistita, ca nu-i nici o graba sa invete sa manance singur. O va face si pe asta, in ritmul lui.
Am uitat sa iti zic, copiii mei (amandoi, pe rand) au invatat sa manance mai intai cu furculita. Ii amuza foarte tare sa infiga furculita (una mititica, dar tot de inox) in bucatele de fructe, de legume, cubulete de carne de pui... si sa le manance asa. In felul asta s-au prins cum e sa bagi mancare in gura cu o "unealta"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns oana_lex82 spune:

Buna Angie..de ce vrei tu musai la 9 luni sa-l inveti sa pape cu lingurita??? Al meu are 11 luni si inca nu m-am gandit la asta..inca se joaca mult la masa, se intoarce, se foieste..lingura numai ca instrument de papat n-o percepe..in cel mai bun caz o linge ca pe acadea..sau o musca, sau bate cu ea in masa..ba isi mai da si in cap daca nu-s pe faza..eu zic ca e inca mult prea mic..dupa 1 an jumate ma voi gandi sa-i explic cum si ce..dar deocamdata zic ca e munca in zadar...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Bebe Beca spune:

Ii lasi lingurita in mana. El va vede pe voi mancand si va veni vremea sa va imite. Eu ajutam fetele atunci cand nu reuseau sa nimereasca gura, le impingeam usor mana catre gura.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Angie.C spune:

oana, nu vreau sa-l invat musai acum, ci in general sa stiu cum sa procedez, pentru ca el oricum nu ma lasa sa-i arat nimic cum ar fi: cum se impinge mingea sau masinuta, cum se baga o forma de plastic in locul ei...in fine....eu doar am avut tentativa de a-i arata, nu l-am fortat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Soleil spune:

Angie, da-i o lingurita si ia si tu una - tu-l hranesti (ca la cat isi nimereste el gurita la 9 luni, cred ca ramane nemancat), iar el ... se hraneste si el cum crede de cuviinta :).

In rest, lasa-l sa descopere singur. Il ajuti mult mai mult daca-l lasi sa se descurce singur. Tu ar trebui doar sa fii langa el si sa fii atenta sa nu se raneasca sau ceva, dar altfel, lasa-l.
E mult mai interesant sa descopere singur cum se impinge masinuta sau cum se baga o forma in alta. Pana la urma, poate fi mult mai amuzant pentru el ca masinuta aia sa nu fie impinsa, ci trasa sau aruncata, sau mai stiu eu ce, iar forma nu trebuie neaparat sa intre la locul ei :). Nu-i ingradi creativitatea si primele incercari de a gasi solutii la probleme (de exemplu cu forma).
Lasa-l sa descopere lumea in ritmul lui si in felul lui, nu i-o pune tu la picioare . E lumea lui, nu a ta .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns louisea spune:

Mie mi se pare muuult prea devreme sa poate papa cu lingurita - cere multa indemanare. Abia pe la 1,5-2 ani
A mea fetita poate de la 7-8 luni sa manance dar cu furculita si ii pun eu pe furculita si ea baga in gurita

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Vivela spune:

s-ar putea sa nu te lase sa-i arati cu lingurita pentru ca ii pui tu mana pe mana lui. umple-i lingurita cu mancare (preferabil ceva mai solid, nu supa) si lasa-l pe el sa apuce lingurita de coada sa si-o bage in gura. asa ai mai multe sanse.
la 9 luni (si mai devreme) - trebuie sa pipaie mancarea, eu cred ca prefera sa-i simta consistenta, s-o analizeze si apoi s-o bage in gura.
al meu, la 11 luni, daca ii bag eu mancarea in gura cu lingurita, o scoate cu mana, o pipaie, se uita la ea si o baga la loc dar timid incepe sa accepte sa manance si cu lingurita, pt ca m-a vazut pe mine. si nimereste foarte bine gura, are miscarea foarte sigura. (asta dupa luni de exercitii, ca de la 6 luni mananca singur cu mana bucatele - dar asta e alta poveste).

in general, trebuie sa-i arati cum se face, dar nu sa faci tu cu mana lui, ca atunci se smuceste si nu-i mai trebuie nimic. cred ca toti copiii fac asa (cel putin ai mei amandoi fac la fel). daca nu te imita, nu-i problema. lasa-i sa te observe. dupa 5-6 demonstratii s-ar putea sa incerce sa te imite.

bafta

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Angie.C spune:

va multumesc pentru raspunsuri. au fost constructive.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lisssa_ana spune:

noi i-am lasat lingurita la indemana si o incurajm, cand a fost pregatita a inceput singurica sa pape.

Mama de Ana si 31+

Fashion

Mergi la inceput