Dilema - socializare
Buna la toata lumea,
Am o dilema si sper sa ma ajutati.
Alex este baietelul meu de 8 ani jumate, o fire vesela in general dar, trebuie sa recunosc, mai dificil in ceea ce priveste socializarea (la modul ca se acomodeaza mai greu la nou, la colegi noi - cum a fost cazul si cand am schimbat scoala). Noi facem tot posibilul sa nu stea singur, sa fie in permanenta inconjurat de copii dar in general are aceeasi gasca de prieteni cu care se intalneste in parc dupa scoala (nu ca ar fi o problema asta).
Ei bine acum o colega a sotului de servici l-a invitat pe Alex la ziua baietelului ei (sunt de aceeasi varsta) pe care Alex l-a cunoscut in concediu vara trecuta la munte unde ne-am intalnit intamplator (si s-au jucat impreuna cam doua zile). De atunci nu s-au mai intalnit si acum cand i-am spus de invitatia primita mi-a spus ca nu vrea sa mearga.
Si nu este o simpla invitatie am inteles de la mamica respectiva ca o sa fie o zi plina, merg intai la atelierul de ciocolata si apoi vrea sa ii duca la iarba verde, la padure, la o pestera in apropiere, intr-un cuvant suna super ca si distractie....si el nu vrea...motivul pe care mi l-a spus e ca nu ii place la atelierul de ciocolata (ca a mai fost) dar cred ca problema principala e ca nu va fi cu noi, ca nu cunoaste pe nimeni, ii e teama ca nu o sa se integreze etc.
Dilema mea este: sa insist totusi sa mearga, ca sa se obisnuiasca sa socializeze mai des cu persoane noi sau sa nu insist si sa-l las pe el sa decida. Sunt convinsa ca pana la urma o sa se simta bine, dar nici nu vreau sa mearga ca asa vreau eu.
Cris si Alexutzu
"Tinteste spre luna, chiar daca nu reusesti macar vei fi printre stele."
Raspunsuri
tanima_i2002 spune:
Cris, baietelul meu face la fel, mereu se incapataneaza sa accepte ceva ce eu propun. Am avut de curand aceeasi problema legata de o onomastica. La noi a mers cu negocierea, desi initial am pus ceva presiune pe el. Am convenit ca mergem acolo, salutam, stam 5 minute si dam cadoul dupa care facem ce vrea el: plecam sau ramanem. Din start m-a spus ca el nu ramane. Am fost de acord. Odata ajunsi acolo, insa, a uitat de tot ce spusese acasa si apoi nu ar mai fi plecat nici dupa 3 ore de zbenguiala si dat in spectacol. Poate tine si la voi. Importat este sa accepti orice decizie va lua acolo si sa nu il obligi sa stea daca nu va dori.
Petrecere frumoasa si bafta!
ocebine spune:
Daca baiatul tau are deja un grup de prieteni format in care este bine integrat si daca se intelege bine cu colegii de scoala, nu vad de ce l-ai obliga sa se duca la o petrece unde nu cunoaste pe nimeni. Eu sint adulta si nu agreez asa fel de petrecere (si nu am un stil de viata sihastru).
Anamaria
"With sufficient thrust, pigs fly."
crisdima spune:
Tanima, e buna ideea ta, dar la noi nu cred ca ar mai merge, e mare si destul de incapatanat deja....daca la el e NU, atunci NU ramane....chiar daca i-ar parea rau dup-aia.
Ocebine, poate m-am facut gresit inteleasa, eu nu il OBLIG sa mearga la petrecere, ma gandesc ca i-ar prinde bine sa mai cunoasca alti copii, poate isi face noi prieteni...pentru ca si copil si adult fiind, nu intotdeauna esti inconjurat de persoane cunoscute si prieteni...trebuie sa socializezi si cu copii / oameni pe care ii vezi prima data...sau poate cer prea mult de acum unui copil de 8 ani jumate? Corectati-ma daca gresesc.
Oricum cu ALex a ramas ca se mai gandeste si ne spune ce a decis.
Cris si Alexutzu
saskia spune:
Baiatul meu cel mic, mai mare putin decat al tau, are pur si simplu "gasca" lui de prieteni si daca nu vrea sa mearga la vreun eveniment de genul asta, eu nu-l oblig, de altfel "socializeaza" destul in restul timpului (la sport, la scoala, pe strada cu copiii vecinilor, cu copiii prietenilor nostri).
De ce crezi tu ca e asa important de altfel sa se duca acolo? Ca sa-si faca o retea de prieteni poate si mai tarziu.
cipcipcip spune:
Mi se pare normal ca nu vrea sa mearga daca nu cunoaste pe nimeni la petrecere si pe baietelul respectiv nu l-a mai vazut de-atita vreme. Fetita mea e super sociabila, dar tot s-ar codi sa mearga la o petrecere de genul asta.
De ce nu mergi si tu cu el
crisdima spune:
Poate aveti dreptate, poate exagerez si eu cu socializarea...oricum l-am lasat pe el sa ia decizia, nu vrea sa mearga si asta e.
Eu nu am cum sa merg ca avem alte planuri atunci si oricum nu eram invitati, petrecerea este doar pentru ei si parintii sarbatoritului se ocupa de toti.
Cris si Alexutzu
Fania spune:
HI, hi, hi
Bucura-te acum ca nu se da in vant dupa "socializare".
Va veni o vreme cand vei dori sa stea mai mult langa tine si din pacate nu va mai fi asa. Fiecare perioada din viata lor are frumusetea ei.
Mie fi-miu mi-a spus odata: "Mami de ce tot insisti tu sa plec in tabere si tot felul de ateliere? Acum vreau sa stau cu voi, cand am sa cresc eu am sa vreau sa plec si probabil voi o sa va doriti sa stau mai mult acasa". Fraza lui m-a pus pe ganduri si de atunci nu mai insist sa plece.
[poze]