Obiective turistice-taxa de intrare
Raspunsuri - Pagina 6
JuliaSM spune:
Costa,dar face! cine-a zis asta intaiasi data,fost-a om destept.
Deja mi se contureaza bine ideea pe care o cautam initial,si anume...ok,platesc cu placere(oricum am platit si pana acum,cand amdorit sa vizitam manastiri si alte obiective),zic si saru-mana,dar sa plec multumit de prezentare,servicii,oportunitati.
Probabil din cauza faptului ca am simtit ca nu am primit nimic in schimb-nu material,ci informational,sufleteste,chiar spiritual,de ce nu?-s-a iscat frustarea legata de taxa pentru intrare(si aia fara bilete,daca se poate) pentru care am deschis subiectul.
Multumesc pt raspunsuri,sunteti faini :),chiar daca nu avem aceleasi pareri,cred ca tocmai asta face farmecul unei discutii! Subiectul poate curge,particip cu placere,mie deja mi s-a raspuns la intrebari si nelamuriri. 
A_Iulia spune:
Deci nu-i problema sa platesti 100 EUR intrarea la Disneyland 2 zile pentru un batran care oricum nu are ce face acolo, doar sa fie insotitor pentru un copil, dar devine problema majora intrarea modica de 1-2 EUR ceruta in Romania, si exemplul este dat prin manastirile din Bucovina din patrimoniul UNESCO si cimitirul vesel de la Sapanta? Funny.
Mik spune:
Eu cred ca se amesteca pere cu mere in termen de "obiecive turistice".
Pe de o parte sunt muzeele, pesterile si curiozitatile naturale, pe de alta parcurile de atractii si distractii (Disney, Asterix, Lego, parcuri cu delfini, samd).
In prima categorie din ce se incaseaza rar daca se vor acoperi vreodata cheltuielile; statul, fundatiile si orasele au obligatia sa se ocupe de ele : costuri curente, achizitii, interinere pe termen lung.
In a doua categorie e vorba de activitati profitabile si taxele sunt calculate incit sa poata functiona si degaja beneficii.
Deci nu se pot compara, economic vorbind, una cu alta.
CIt despre manastirile din Ro : sotul citise in ghiduri si purta pantaloni lungi, eu fusesem traumatizata demult tare la mitropolia din Iasi ca eram in pantaloni, deci purtam fusta.
Taxele pareau citeodata arbitrare, dar trebuiau platite.
Fomalhauti spune:
De ce nu ai plati biletul la Disneyland daca nu te dai in nimic? Exista o gramada de lucruri de vazut. Casele de pe Main Street. Arcadele. Daca ai timp poti citi in una din arcade povestea statuii Libertatii. Castelul Frumoasei din Padurea Adormita, cu dragon cu tot. (Nu discutam daca o anume persoana este interesata sau nu de aceste lucruri, ele sunt acolo chiar si pentru cei care nu se pot da in nimic - doar te plimbi.) Pestera din stanca in forma de craniu. Legendele Vestului Salbatic (daca te apuci si de citit povestile dureaza cel putin o jumatate de ora). Labirintul lui Alice. Pasajul lui Alladin. Nautilus.
Aranjamentele florale - sunt pe acolo niste pomi care in gradina botanica din Paris au placute care explica faptul ca sunt foarte vechi (e vorba de era geologica).
Sunt mai multe spectacole pe zi. Filme Disney non-stop.
La Disney Studios sunt si mai multe spectacole. Cinemagique, Animagique...
In fiecare parc este minim o parada pe zi. In sezon este si parada nocturna si apoi sunt focuri de artificii.
Prin parc se plimba personaje.
La Portaventura am vazut un spectacol de acrobatie cum nu am vazut niciodata la circ (China Town). Un spectacol de dansuri. Si un spectacol in care un tip facea baloane de sapun in care incapea el...
buli spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui A_Iulia Deci nu-i problema sa platesti 100 EUR intrarea la Disneyland 2 zile pentru un batran care oricum nu are ce face acolo, doar sa fie insotitor pentru un copil, dar devine problema majora intrarea modica de 1-2 EUR ceruta in Romania, si exemplul este dat prin manastirile din Bucovina din patrimoniul UNESCO si cimitirul vesel de la Sapanta? |
foarte, foarte corect!!
Fomalhauti spune:
Revenind la Romania, mie mi se pare ca nu esti tratat cu respect in calitate de turist (si nu numai). Ideea de baza pare sa fie "Da-l incolo ca i-ajunge."
Cum spuneam, la Bran, la Muzeul Satului nu toate casele sunt deschise. Nici nu exista descrieri. Exista un gater dar nici macar nu scrie ce e, s-a prins sotul meu. Ar putea fi niste desene, cum functioneaza. Niste explicatii. Da' de ce sa le dea cand turistu' e oricum prost...
La Cetatea Rasnov s-a inchis muzeul. Au aparut in schimb o groaza de magazine in cetate, unele cu produse mai mult sau mai putin tematice, arbalete si sabii din lemn, dar altele cu jucarii chinezesti...Nu e nicio explicatie, sa-ti spuna si tie, cand a fost facuta cetatea, cum era folosita. Ce mare chestie?! Daca nu stii la ce foloseste o cetate, nu meriti sa ti se spuna...
La Mausoleul Mateias exista cateva exponate: niste arme si niste uniforme din primul razboi mondial. "Piesa de rezistenta" este insa o scena de lupta cu soldati in marime naturala, de fapt postul de control, de unde se vede valea, cu transee si soldati in transee. Scena are si un sonor impresionant, cu cantece patriotice si un spectacol de lumini. Da' nu le da drumul decat pentru grupuri. De ce s-ar osteni pentru un parlit de turist sau doi parliti cu doi copii?
La Muzeul de Geologie a disparut tezaurul. Chiar a disparut. Am intrebat de el si mi s-a spus "l-am mutat". Piese prea valoroase pentru vizitatorul roman de rand...Pamantul nu se mai invarteste (cel de la muzeu). Sau poate se invarteste tot pentru grupuri...
La Muzeul de Istorie nu am mai fost de multi ani. Ultima data i-am explicat pe drum copilului ce vom vedea si cand am ajuns acolo nu era deschis decat la columna....
Hai sa vedem ce au facut la Antipa. Dupa ce au amanat deschiderea cu un an (sau un an si jumatate?). De ce s-ar fi grabit sa-l deschida, da-i incolo de vizitatori, viata e mult mai simpla fara ei....
buli spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui Fomalhauti La Disneyland platesti de te usuci la intrare. Dar nu vei pleca niciodata intrebandu-te ce anume ai platit, de ce se plateste bilet. |
la orice ora gasesc 1000 de intrebuintari mai bune banilor pe care i-am dat la disney, dupa parerea mea.
JuliaSM, chiar sa ti se para scumpe taxele de intrare din Ro ... e absolut ridicol. cred ca sunt cele mai mici taxe pe care le-am vazut.
si, da, bisericile au un dress code. si asa cum te informezi despre asta cand mergi la resto sau in orientul mijlociu, asa tb sa faci si la biserici. e absolut elementar. probabil ca ar trebui sa tratam si noi cu mult respect si institutiile asa, romanesti cum sunt ele si pe cei care lucreaza in ele, si atunci totul va parea mai simplu.
barbat fiind, e suficient sa te infasori oarecum sa nu ti se vada picioarele, nu e necesar sa faci sine stie ce inginerii, deci pt orice persoana care poate pleca la plimbare e fff simplu sa isi puna panza aia de jur imprejur. e mai usor decat sa se urce in masina, de ex.
in plus, obiectivele pe care le-ai adus in discutie chiar ar trebui sa aiba taxe mari pentru ca sunt deosebite, spune-mi tu unde mai este un cimitir ca cel de la sapanta.
nu mai spun de manastirile din nordul moldovei care sunt in patrimoniu unesco.
Fomalhauti spune:
Si hai sa aruncam din nou o privire la vecini (nu chiar cei de langa noi).
La Londra exista un muzeu (nu stiu daca denumirea de muzeu chiar se potriveste), London Dungeon. Este un muzeu al ororilor...L-am vazut in urma cu muuuuult timp. Era ceva de groaza, ceva poate nu unic dar rar intalnit. L-am revazut in urma cu cativa ani. Complet schimbat. Printre altele erau niste masini cu care te plimbai - care nu existau prima data cand am fost. Mai aparusera niste angajati in costume de epoca; te tot speriau prin muzeu (si sotul meu nu intelegea de ce eu chiar ma speriam la fiecare aparitie a lor). Vreau sa spun, desi era ceva deosebit au inteles sa mai adauge cate ceva, sa mai ofere ceva in plus.
Sa ramanem la Londra. Muzeul Madame Tussaud (al figurilor de ceara). E celebru, o groaza de lume il viziteaza. Asta nu-i opreste sa se mentina in "pas cu moda", sa faca personaje noi, de exemplu fiecare nou presedinte al USA, cantareti la moda. Le schimba si hainele si asta inseamna printre altele ca platesc sume serioase unor case de moda ca sa le permita sa expuna copiile unor rochii/costume celebre. Toate astea se fac pentru turisti. Da, sigur, turistul plateste dar trebuie sa fie multumit, cat mai multumit. Ca sa dea si alta data bani, ca sa povesteasca pe forumuri ce grozav e muzeul.
Asta as dori sa inteleaga si romanii: azi ai luat banii, dar depinde de ceea ce simte turistul daca maine vei mai lua bani, daca vei lua mai mult sau mai putin.
Lo_li_Ta spune:
Julia, la Disneyland platesti doar biletul de intrare si nimic in plus inauntru, indiferent in ce te dai.
Si eu nu inteleg intrebarea topicului de fapt. Problema e ca sunt taxe, sau ca sunt prea mari? Toate sunt ridicol de mici, e absolut normal ca in locurile cu aflux mai mare de turisti preturile sa fie mai mari. Mai sunt disfunctionalitati in unele situatii (gen cea cu delfinariul) dar eu cred ca se vor regla in timp.
In rest, ma enerveaza disperarea asta a romanilor dupa "cel mai ieftin e pe gratis".
Cum sa-ti treaca prin cap sa nu platesti intrarea doar pt ca nu poti intra in apa? Trecand peste faptul ca nu e nimeni obligat si platit sa te creada pe cuvant sau sa te supravegheze.
JuliaSM spune:
Buli,aminteste-mi,te rog,in care din postarile mele m-am lamentat cu privire la taxele mari percepute de biserici si manastiri pentru vizitare.
Am spus despre taxe,da,in contextul in care platesti(indiferent cat,chiar si 1 leu,despre care vorbea Capcaunul) si esti tratat cum nu se cuvine,ca vizitator.
Tocmai spuneam ca mi-am lamurit incetitudinile cu privire la framantarile mele initiale,chiar nu mai e nevoie de morala,mustrari,vorbe aruncate-n capul meu frumusel de vizitator revoltat cu privire la taxa de intrare.![]()