Este legal ceea ce se intimpla ?

Este legal ceea ce se intimpla ? | Autor: SimonaR

Link direct la acest mesaj

In Timisoara s-au impus noi reguli la maternitati. Descrierea mai pe larg a problemei de afla la :

http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=16013

Este legal ???
Ce se poate face pentru a reveni la "normal" ?

Simona

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns liviu`s spune:

Spitalele au dreptul sa impuna diverse taxe sau tarife, gen taxa de intrare in spital dupa anumite ore, taxa de parcare autoturism in curtea spitalului, tariful pt analize, etc. Taxa de asistare la nastere se incadreaza in acestea. Spitalul are majoritar venituri bugetare, dar are dreptul sa obtina si venituri extrabugetare, in acest scop se instituie diverse taxe.

Mergi la inceput

Iti prezint cateva din prevederile din LEGEA nr.146 din 27 iulie 1999
privind organizarea, funcționarea și finanțarea spitalelor:

CAP. 3
Finantarea spitalelor

ART. 13
Spitalele publice si private functioneaza pe principiul autonomiei financiare, elaboreaza si executa bugete proprii de venituri si cheltuieli.

ART. 14
(1) Finantarea spitalelor publice si private se asigura din veniturile realizate in raport cu serviciile medicale furnizate pe baza contractelor incheiate cu casele de asigurari de sanatate, de la bugetul de stat, de la bugetele locale, din asocieri investitionale in profil medical sau medico-social, din donatii si sponsorizari, precum si din veniturile obtinute de la persoanele fizice si juridice, in conditiile legii.
(2) De la bugetul de stat se asigura finantarea unor programe nationale de sanatate, realizarea de constructii noi, efectuarea unor reparatii capitale, precum si dotarea cu echipamente medicale de inalta performanta.

ART. 15
Conditiile de contractare a serviciilor medicale furnizate de spital si tarifele acestora se stabilesc in contractul-cadru, potrivit legii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns SimonaR spune:

OK, deci taxele impuse sint legale.
Dar cum ramine cu (im)posibilitatea unui asigurat de a-si alege medicul ?

Simona

Mergi la inceput

Este un sistem public de asigurari de sanatate.
Nu vreau sa crezi ca sunt adeptul sistemului public, dar asigurarea medicala obligatorie nu ofera decat anumite servicii medicale.
Solutia este sa optezi pt un sistem privat de asigurari medicale.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns SimonaR spune:

Crede-ma ca as opta pentru un sistem privat, problema este ca el nu exista, sau cel putin, nu la modul serios. In Timisoara nu exista maternitate particulara, deci voi fi obligata sa nasc la una din cele doua maternitati publice din oras. As naste acasa, dar se pare ca voi avea nevoie de cezariana, ceea ce presupune sala de operatii si tot tacimul.
Eu vreau sa nasc cu medicul meu, si n-ar fi fost nici o problema daca nasteam in octombrie...
Probabil ca mi se va raspunde ceva de genul "bad timing". Dar eu nu inteleg sa fiu pedepsita in acest fel doar pe motiv de proasta sincronizare. Ca sa nu mai spun despre problema cu indemnizatia CIC limitata la % din salariu mediu, alta proasta sincronizare din partea mea.
De ce trebuie sa fiu afectata de "bilbele" astea legislative ???

Simona

Mergi la inceput