Lipsa de ambitie?!

Raspunsuri - Pagina 23

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ocebine spune:

Citat:
citat din mesajul lui buflea

Citat:
citat din mesajul lui ocebine
Atitudinea "e a mea si fac ce vreau cu ea" nu e chiar proasta...si copiii trebuie sa aiba un control asupra activitatilor lor. Pick your battle!

Stiu eu ? Nu uita contextul in care s-a intamplat ... "sunt temele mele, de ce mi se controlezi, de ce nu puteti fi si voi ca alti parinti care nu controleaza nimic, sunt temele mele, ce te intereseaza ...etc"
Eu as pedepsi o asemenea atitudine ...e adevarat ca izvorul de scandal a plecat de la ceva neesential, cum ar fi scrisul urat.

In sine, pe mine nu m-ar deranja prea mult daca notele si in general atitudinea copilului este OK. Daca as vedea note scazute dintr-o data, mi-as pune intrebari si as intra in actiune. La situatia respectiva probabil s-au adunat si oboseli si altele. Nu mi s-a parut un capat de tara.

Anamaria

"With sufficient thrust, pigs fly."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buflea spune:

Citat:
citat din mesajul lui chatonel
Si da, sint de acord cu tine, buflea, cind spui ca munca de jos e cea mai ingrata, mult mai dura si pe bani putini.

Nope, eu nu am spus asta . Munca de jos nu este ingrata si aici in America se pot castiga bani multi, foarte multi din munca de jos.
Dupa mine, munca necalificata este grea, mult efort fizic, de multe ori conditii proaste (muncit pe afara cand ninge, ploua sau sunt 40 grade), mizerie, lipsa de respect, anturaj prost si ca sa castigi banii aia decenti se muncesc mult mai multe ore ...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arminad spune:

Buflea, aici iar depinde cum defineste parintele ambitia

De ex un copil se invarteste toata ziua prin bucatarie si ii place sa taie merele bucatele de diferite forme. Mama-sa striga la el sa puna mana pe carte ca va ajunge la McD.

Pana la urma copilul nu face nici bachelor nici master or PhD dar are multa AMBITIE( PASIUNE, DORINTA DE a REUSI) sa se faca bucatar si chiar se face. Meseria de bucatar nu e chiar rea si daca pentru mine pare cumplit de multa munca pentru cineva pasionat poate fii o placere. E un ipotetic scenariu dar poate fii real. Ceea ce va conta pentru copilul ajuns bucatar va fii respectul, inoculat de parinti, fata de orice meserie, respectul fata de lucrul bine facut si increderea copilului in fortele proprii.

Mergi la inceput

Citat:
Discutia asta o am des cu mama mea (parerea ei este ca sint prea "ingaduitoare" la lectii dar prea "stricta" la altele). Ma gindesc ca totusi copiii nostri sint diferiti de noi. Nu vad de ce as pune in circa copilului ambitia mea. Daca are note bune, daca este un copil bun, daca are interese frumoase, prieteni si "per total" este un copil fericit, de ce l-a impovara cu ceea ce vreau eu neaparat ca adult pentru el?
Copiii nostri trebuie sa evolueze diferit de noi si probabil ca interesele lor nu neaparat coincid cu ale noastre.

Categoric ai dreptate ...
Eu insa te intreb, de ce are copilul tau note bune, pentru ca asa e el nativ sau pentru ca in primii ani, ai lucrat cu el acasa si i-ai impus o anumita strategie pe care el acum o aplica si care iata da roade ?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns chatonel spune:

Citat:

Intrebarea este daca ambitia se cultiva sau este nativa ?

as vrea sa spun ca se cultiva, dar nu prea stiu cum :) probabil ca tot in familie, dupa comportarea celorlalti mebri ai familiei? as spuen ca daca parintii sint ambitiosi, vor impinge copilul in aceeasi directie si el va urma aceasta cale, pentru ca asa este "modelul" parintesc.

Mergi la inceput

Citat:

Citat:
Discutia asta o am des cu mama mea (parerea ei este ca sint prea "ingaduitoare" la lectii dar prea "stricta" la altele). Ma gindesc ca totusi copiii nostri sint diferiti de noi. Nu vad de ce as pune in circa copilului ambitia mea. Daca are note bune, daca este un copil bun, daca are interese frumoase, prieteni si "per total" este un copil fericit, de ce l-a impovara cu ceea ce vreau eu neaparat ca adult pentru el?
Copiii nostri trebuie sa evolueze diferit de noi si probabil ca interesele lor nu neaparat coincid cu ale noastre.

Categoric ai dreptate ...
Eu insa te intreb, de ce are copilul tau note bune, pentru ca asa e el nativ sau pentru ca in primii ani, ai lucrat cu el acasa si i-ai impus o anumita strategie pe care el acum o aplica si care iata da roade ?

N-am lucrat "in plus" cu cel mare niciodata (mint, cind am schimbat scoala in noiembrie, scoala veche nu ajunsese la niste chestii la algerba iar scoala noua deja depasise... asa ca 2 saptamini am calarit internetul dupa metode...ATIT). Cu cel mic am "lucrat" nitelus (vreo 3 saptamini) la tabla inmultirii si m-am lasat pagubasa cam rau faceam enervindu-ma (v-am zis, n-am talent pedagogic). Am realizat ulterior ca el are ritmul lui si "prinde" cind e el pregatit.

Anamaria

Mergi la inceput

Citat:

Citat:

as vrea sa spun ca se cultiva, dar nu prea stiu cum :) probabil ca tot in familie, dupa comportarea celorlalti mebri ai familiei? as spuen ca daca parintii sint ambitiosi, vor impinge copilul in aceeasi directie si el va urma aceasta cale, pentru ca asa este "modelul" parintesc.

Famille Dragoon, mami de Izia, 23 mars 2009

Toulouse, la ville rose

Amindoi parintii mei sint EXTREM de ambitiosi (tata a fost sef de promotie in toate scolile)...eu nu simt nevoia sa fiu prima, sa am mai mult ca celalalt de linga mine, sau sa ies in evidenta cumva (mai repede ma lipesc de pereti).

Anamaria

Mergi la inceput

Citat:

Citat:
Si da, sint de acord cu tine, buflea, cind spui ca munca de jos e cea mai ingrata, mult mai dura si pe bani putini.

Nope, eu nu am spus asta . Munca de jos nu este ingrata si aici in America se pot castiga bani multi, foarte multi din munca de jos.
Dupa mine, munca necalificata este grea, mult efort fizic, de multe ori conditii proaste (muncit pe afara cand ninge, ploua sau sunt 40 grade), mizerie, lipsa de respect, anturaj prost si ca sa castigi banii aia decenti se muncesc mult mai multe ore ...

probabil ca am inteles eu pe dos cind ai zis
Citat:
Eu cred ca cu cat ai mai multa pregatire cu atat se castiga banii mai usor ... si eu imi doresc ca copilul meu sa munceasca usor, curat si putin si sa castige bani multi .

insa aici, la munca de jos, nu numai ca lucrezi mai multe ore, pe vreme rea/buna, cu efort etc, dar si leafa e minimul pe economie ori un pic mai sus.

Mergi la inceput

Citat:

Citat:

Citat:

Amindoi parintii mei sint EXTREM de ambitiosi (tata a fost sef de promotie in toate scolile)...eu nu simt nevoia sa fiu prima, sa am mai mult ca celalalt de linga mine, sau sa ies in evidenta cumva (mai repede ma lipesc de pereti).

Anamaria

bine, dar ai tai parinti s-au ocupat de educatia ta sau nu? ca nu cred ca ambitzu vine prin gene

la mine a fost cum spui tu la parinti si eu am urmat cu concursuri, olimpiade etc, am fost mereu nu prima - ca asta nu m-a interesat niciodata, sa fiu eu "sefa" de ceva, sint prea independenta ca sa ma leg cu un pietroi de picior - dar am fost printre primii, adica un elev f bun pina la sf generalei si apoi, am decazut la gradul de elev bunicel (am terminat liceul cu media generala, pe 4 ani, nota 8).

De-asta ma gindesc acum ca e bine ca copilul sa fie ridicat cit mai sus in timpul cind permite sa fie "manipulat", ca apoi, la adolescenta, sa aiba de unde sa "decada"... ca daca e deja elev mediu, ajunge si mai jos, nu?

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui arminad

Buflea, aici iar depinde cum defineste parintele ambitia

De ex un copil se invarteste toata ziua prin bucatarie si ii place sa taie merele bucatele de diferite forme. Mama-sa striga la el sa puna mana pe carte ca va ajunge la McD.

Pana la urma copilul nu face nici bachelor nici master or PhD dar are multa AMBITIE( PASIUNE, DORINTA DE a REUSI) sa se faca bucatar si chiar se face. Meseria de bucatar nu e chiar rea si daca pentru mine pare cumplit de multa munca pentru cineva pasionat poate fii o placere. E un ipotetic scenariu dar poate fii real. Ceea ce va conta pentru copilul ajuns bucatar va fii respectul, inoculat de parinti, fata de orice meserie, respectul fata de lucrul bine facut si increderea copilului in fortele proprii.

Cred ca faci o confuzie - ambitia nu este acelasi lucru cu pasiunea. Dupa mine ambitia este stimulata de competitie. Sunt personalitati care sunt extrem de motivati de medii competitive si numai cand se pot compara cu altcineva si au ca scop sa fie mai buni decat acela, scot ce-i mai bun din ei. Altii sunt extrem de descurajati de competitii, esecul ii depreseaza si ii face sa isi piarda confidenta. Mai exista cei pe care competitia nu numai ca ii sperie, ii streseaza pur si simplu.
Eu cred ca asta este si rostul concursurilor din scoala (Olimpiade si alte competitii) ... sistemul cauta sa ii culeaga pe cei care stralucesc in medii competitionale, cei care se simt natural in conditii de stres, cand minutele sunt numarate si solutiile sau deciziile trebuie gasite pe loc intr-un anumit time frame. Sa recunoastem ca acestia vor fi cei cu inclinatii native spre profesii de top de management. Deci pana la urma, nu e rau sa stim cum reactioneaza copiii nostri in asemenea conditii.

Inca ceva - eu cred ca este foarte important ca copilul sa fie indrumat spre o profesie si nu spre o un job banos. Profesia presupune o fundatie solida intr-un domeniu si apoi constructie peste constructie peste constructie. Avantajul unei profesii este ca te specializeaza in ceva si asa capeti o valoare pe piata muncii, esti mai greu de inlocuit si poti deveni esential intr-o organizatie si are mereu perspective si profesioanle si materiale.
Bucatareala este o profesie ...si chiar una foarte bine platita pentru ca este creativa..

Mergi la inceput