Lipsa de ambitie?!
Raspunsuri - Pagina 20
AB_AC spune:
Citat: |
citat din mesajul lui rrox3 Spisigri mai devreme, fetita s-a suparat ca nu mai e in grupa de avansati si a si-a dorit sa revina acolo. Nu cred ca si-a dorit sa revina acolo fiindca doar acolo se lucrau fix problemele complexe care o stimulau si o atrageau pe ea. Cred ca a dorit sa revina fiindca vroia sa se remarce exact in domeniul pe care mama il valorizeaza. |
Aici gresesti. Daca e ceva la care am facut clara nevoia de invata bine este limba engleza. Acolo daca nu aude corect in clasa chiar o incurcam si avanseaza greu. Acum doi ani nu vorbea limba deci chiar am stat si am muncit din greu. Matematica a fost singura chestie pe care o facea mai bine la inceput pentru ca nu presupunea prea multa vorbarie. Si a ramas un obiect preferat. Si uneori are satisfactia de a intelege ceva dificil. Acel "eureka" de bucurie exista de destul de multe ori. Si e si ceva vanitate sa termini repede repede si sa iesi primul la free playtime la scoala. Ca deh exista recompensa...
In general copiii nu stiu exact ce valorizam si le incurajam fiecare succes in indiferent ce domeniu si ii incurajam sa persevereze cand nu au un succes. Temele si ceea ce au lucrat in clasa independent sau cu profesorii vin toate corectate luni in pachet impreuna cu noile teme deci daca insistam mai mult pe ce nu a inteles nu-i spunem asta in mod explicit.
Intr-un mediu relativ corect copiii se simt incurajati sa fie buni in toate. De exemplu, ieri a avut de jucat in Cinderella. Nu a fost o singura fetita Cenusareasa ci toate fetitele pe rand pe rand... si baieteii printi ehh si toate isi repetau liniile topaind de fericire prin casa. Asa ca da exista cai sa fie stimulati sa faca bine fara ca aceasta competitie sa fie neplacuta si sa se ajunga la invingatorul ia totul si restul bocesc.
sorana spune:
Acum citesc si eu din urma asa ca ma scuzati ca revin asupra unei discutii vechi.
Copilul care a citit la 10 ani - mi se pare inacceptabil. Fi-mea are 8 ani jumatate si deja citeste carti "serioase" (adica romane, chiar daca romane pentru copii). In plus a mai citit inainte povesti, carti scurte, carti de poezie etc. Mi se pare firesc ca la 9-10 ani sa aiba deja un inceput de cultura generala si asta nu vad cum se poate fara sa citesti.
In plus (in .ro) nu as intelege la 8-9 ani sa nu-si citeasca singura subtitrarea. Ar insemna ca se uita doar pe desene, ca acolo exista dublaj, canale de gen "Animal Planet" sau "National Geografic" ar fi excluse pentru ca nu-si poate citi singura???
Fi-mea a invatat sa citeasca practic singura intreband pe toata lumea (adica pe mine, pe educatoare, pe bunici, etc) la 6 ani, in gradinita. Daca nu ar fi invatat singura ar fi invatat obligatoriu (si impinsa de la spate) la 7 ani la scoala.
Ce vreau sa zic - ce face "in ritmul" la varsta potrivita e ok, dar pentru ce nu face trebuie indrumat in acel sens. E similar cu ce zicea pisigri cu statul in fund. Il lasi in ritmul lui pana la 6-7 luni, dar daca nu face il sustii, il ridici pe pernute. Mie chestia asta mi se pare valabila si la scoala.
Mai citesc din urma si revin.
pisigri spune:
AB_AC (nu ca ar avea vreo importanta pentru tine, pina la urma :)) mie mi se pare mai mult decit ok sistemul si modul in care il aplicati si in care va adaptati lui.
Da' las' ca-i mai bun sistemul romanesc, cu meditatii din clasa pregatitoare, cu teme zilnice pentru acasa, facute cu nervi si lacrimi si foi rupte de 100 de ori pentru un betisor strimb; lasa ca e mai bine sa incurajam sistemul PCR, sa ii aratam copilului - si daca nu ii aratam noi, vede singur, peste tot in jurul sau - ca de fapt munca nu conteaza, e surclasata de pile, ca el care munceste va primi aceeasi recunoastere (premiu, coronita etc) ca si baiatul directorului de la firma cutare.
Pentru un copil (si pentru mine, de altfel) mi se pare mult mai stressant, dezamagitor si traumatizant faptul ca nu i se recunosc eforturile si ca nu meritele conteaza, decit faptul ca isi face temele cu parintii sau ca face suplimentar o limba straina, o data pe saptamina, dupa scoala...
http://pisigri.blogspot.com/
Mami de Ilinca (5.03.2009)
sorana spune:
Pisigri nu draq chiar asa negru. Adica de tine depinde ce vede copilul si cum i se recunosc meritele. La concursurile scolare exista diplome si medalii, exista (dintr-a V-a) premii, cum erau pe vremea noastra, etc. Si sa nu dai spaga pentru note este alegerea ta, lumea in care vrei tu sa creasca copilul.
Inca nu am copil mare (adica in gimnziu) dar in primara e chiar ok, n-am dat spaga, notele copilului sunt pe merit, am vazut ca la noi toate notele sunt pe merit, indiferent de orice.
La gradi am fost la particulara tocmai pentru ca nu am vrut sa dau nimic.
Eu am ramas "fixata" pe chestia aia cu copilul de 10 ani care abia invata sa citeasca. Daca ii citea alt copil mie nu mi s-ar parea ok. Ce vina are copilul care stie sa citeasca? Adica sta sa-i citeasca "puturosului" in loc sa citeasca el ceva fun pentru el??? Eu n-as accepta chestia asta, indiferent daca fi-mea ar fi aia care nu citeste sau aia care trebuie sa-i citeasca altuia. Nah, pareri si pareri.
pisigri spune:
Sorana, eu am depasit "granitele" subiectului si m-am referit la copii mai mari. Desi cred ca partea cu 5 premii I si 10 premii II (ca sa nu se supere nimeni, nu pe motiv de medii egale sau cu diferente ridicol de mici) inca se mai poarta.
Si eu sint putin "puzzled" de faza cu copilul ala. Puzzled pt ca parintii si invatatorii au considerat ca asta este normal si pentru ca mie mi se pare ca am trai intr-o societate foarte...ciudata daca fiecare ar face numai ce ii place si "in ritmul sau".
http://pisigri.blogspot.com/
Mami de Ilinca (5.03.2009)
accept92 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui AB_AC In plus este este absolut nerealist sa crezi ca intr-o societate civilizata poti ajunge sa faci ceva fara munca. |
"Orice om are nevoie de o ocupatie, important este ca ea sa nu se transforme in munca."
accept92 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui pisigri mi se pare ca am trai intr-o societate foarte...ciudata daca fiecare ar face numai ce ii place si "in ritmul sau". |
Asta nu este altceva decat afirmatia unor limite personale. Ce este ciudat pentru tine este ideal pentru altii.
Lala_D spune:
Citat: |
citat din mesajul lui pisigri Sorana, eu am depasit "granitele" subiectului si m-am referit la copii mai mari. Desi cred ca partea cu 5 premii I si 10 premii II (ca sa nu se supere nimeni, nu pe motiv de medii egale sau cu diferente ridicol de mici) inca se mai poarta. Si eu sint putin "puzzled" de faza cu copilul ala. Puzzled pt ca parintii si invatatorii au considerat ca asta este normal si pentru ca mie mi se pare ca am trai intr-o societate foarte...ciudata daca fiecare ar face numai ce ii place si "in ritmul sau". http://pisigri.blogspot.com/ Mami de Ilinca (5.03.2009) Nu pot sa iti spun la modul general, pe tara insa e cam greu sa se mai poarte decat razlet. Explicatia este simpla. In clasele primare NU exista premii iar in gimnaziu si liceu media generala la o materie e formata din minimul de note in oral echivalent cu numarul de ore saptamanale la acea materie plus teza. asta inseamna un minim de 5 note in oral la romana sau mate, de exemplu , impartite la 5, inmultite cu 3, adunata nota din teza si impartit totul la 4. Asta daca calculezi cu minim de note. Practic flacaul meu a avut 5 teste scrise, notate fiecare in catalog, o nota formata din media raspinsurilor la oral, o nota pentru munca suplimentara si o nota pentru rezultate de exceptie la olimpiada sau concursuri. Deci 8 note in oral la o materie cu 5 ore pe saptamana. Cam greu sa le tii pe toate la plafon maxim. Acum e mult mai usor sa zbarcesti o medie deoarece intra foarte multe note in calcul. Iar premiile se dau in ordinea mediilor, primii 3 clasati obtin premii. O singura medie de 9 in tot anul te arunca la premiul II, cu 9, 98. Cel putin asa e la noi. Cei "tinuti in brate" nu termina cu 10, sunt cei pe care ii gasesti in zona 9,80, zona sigura pentru admitere dar nu atat de evidenta incat sa ridice suspiciuni . |
pisigri spune:
Lala, multumesc pentru lamuriri. E drept, citind ce ai scris, am cam ramas in urma cu schimbarile in ceea ce priveste notarea elevilor. Desi, circotasa cum sint, nici acel 9,80 nemeritat nu mi se pare corect da' ma rog.
Ce ma face curioasa pe mine: daca mediile astea de final de an conteaza la admiterea in liceu/facultate (sau nu mai conteaza?? in domeniul universitar stiu ca incepe sa revina preferinta pentru examen de admitere, dar si notele de la bac si din liceu inca mai au ponderea lor), nu se intimpla cum s-a intimplat pe vremea mea, cind ideea era recent introdusa, si cel putin la mine la clasa au inceput sa ne fie umflate notele, pentru ca in rest profii fusesera destul de severi si de "economicosi" in aprecieri? Ma rog, nu face subiectul discutiei de aici, dar chiar eram curioasa.
Accept, nici nu stiu ce sa iti raspund. Dar ma gindesc ca si in viziunea ta, trebuie sa existe pe lumea asta vreo sarcina care trebuie facuta, si a carei indeplinure e greu de crezut ca ar face cuiva placere.
http://pisigri.blogspot.com/
Mami de Ilinca (5.03.2009)
Lala_D spune:
Mediile conteaza 50% pentru admiterea in liceu pana actuala generatie de clasa a cincea termina clasa a opta si dupa aceea, pentru urmatoarele generatii, portofoliul educational va conta 70%, aici intra si media generala plus altele.
Nu stiu ce sa iti raspund decat in prisma scolii noastre unde nu se practica umflarea notelor. Ai zbarcit la un test cel mult poti ruga profesorul sa iti dea de lucru suplimentar ca sa mai iei o alta nota, de preferat mai buna.
Prietenele mele cu copii scolari nici ele nu mi-au spus de umflarea notelor special.
Asta nu inseamna ca nu se intampla, evident.
Doar ca eu nu cunosc cazuri clare.
Cred totusi ca fiind o paleta atat de extinsa in numarul de note poti recupera un esec daca iti doresti.
De aici si mediile relativ mari, in ansamblu.
Oricum, acest sistem al mediei este un stres continuu, ce nu ajuta elevul cu nimic.