Lipsa de ambitie?!
Raspunsuri - Pagina 14
AB_AC spune:
Citat: | ||||||
citat din mesajul lui pisigri
Cumva cred ca nu ne intelegem. Aud din gura a din ce in ce mai multi parinti ca daca ar putea, si-ar home-school-i copiii. Lucru cu care nu sint de acord, pentru ca peste 90% dintre acesti parinti nu au de fapt nici un pic de talent pedagogic, nu au habar care este de fapt programa scolara (care trebuie respectata, in vederea promovarii testarilor periodice) si in general nu au de fapt nici timpul fizic, nici disponibilitatea de a se ocupa suficient de copiii lor. Daca ce spui tu se refera la afterschool, si eu imi doresc sa nu apelez la el. Mi se pare ca ajungem sa ne vedem copiii numai in somn. Eu privesc cu tristete la copiii de 2-3 ani care stau la gradi pina la 19... http://pisigri.blogspot.com/ Mami de Ilinca (5.03.2009) |
Un copil n-are voie sa stea singur pana la 11 ani. Deci after-scoolul adica 8-9 ore la scoala plus extensii sunt ceva des intalnit.
Un copil de 2-3 ani tinut pana 19 la scoala e lipsit de caldura familiei, dar un copil mai mare e obosit gata si educat si instruit de altii, Parintii sunt buni de scris cecurile si atat.
Sincer eu n-as face homeschooling, dar ceea ce fac acum desi copiii merg la scoala este homeschooling cu jumatate de norma.
Legat de homeschooling ... exista o programa si manuale aprobate si copilul e testat. Daca nu are rezultate medii poti fi obligat sa-l integrezi in comunitate. Deci nu raman acasa copii si devin prosti. E o optiune aleasa adesea de sotiile militarilor pentru ca schimba prea des mediul. E o optiune al;easa de multe mame destul de bine pregatite... si nu-i o solutie comoda.
Revenind la oile noastre. Scolile din districtul nostru scolar NY,USA se termina la ora 15. Apoi ii poti da la afterschool (sa faca careva temele si sa se joace), il poti lasa sa faca un sport, un instrument, sah, desen, sculptura cerc de mate, de robotica. In fine...
Eu ce am spus e ca nu sunt de acord sa faca altcineva teme cu copilul meu. Disciplina, modul de abordare a unei teme, seriozitatea nu sunt ceva se obtine in grup. Si cum invata si cum isi trateaza temele este ceva care-i va urmari toata viata. Daca e nevoie sa stau la serviciu mai mult stau la sport sau la ceva de divertisment pruncii si facem temele pe seara sau dimineata.
Si aici se invata sortarea gunoiului, ba si la scoala o fac, dar n-as zice ca-i un sport national desi NY are standarde europene de reciclat.
In fine... eu despre nivelul scolii romanesti de acum stiu doar cum arata produsele preuniversitarului. Si acestea arata rau dupa mine. In rest unde se strica, unde se pierde motivatia nu stiu. Oricum faptul ca "ai carte ai parte" nu-i adevarat prin .ro afecteaza in mod cert atitudinea fata de invatat.
iulia_b spune:
Si eu eram reticenta cu after school-ul. Dar am ajuns la concluzia ca nu am talentul pedagogic necesar, rabdarea pt a face lectii cu 2 copii. Apoi, cel putin baiatul, a simtit nevoia de a taia cordonul ombilical, de a deveni mai independent. Probabil ii era putin incomoda o relatie cu o mama sufocanta care-i controla tot ce misca prin ghiogdan. Nu prea am timp sa dezvolt, sper ca m-am facut inteleasa.
pisigri spune:
Lala, banuiesc ca 1)copilul tau e la o gradinita privata si ca 2) si voi, acasa, sortati gunoiul, il aruncati la tomberon, nu pe geam, nu linga cosurile de gunoi puse pe gardul parculetului de joaca; povestiti despre protejarea naturii etc.
MAREA MASA a parintilor din aceasta tara nu au timp/chef/interes/cunostinte sa faca asta.
La asta se refera Chatonel cind spune ca invatamintul e de doi bani si ca sistemul e prost. Nu neaga existenta unor clase de elita, a unor profesori exceptionali, a unor elevi talentati si interesati. Ci spune ca MAJORITATEA nu sint asa, iar rezultatul claselor cu numar exagerat de mare de elevi, al profesorilor care nu iau ei insisi note de trecere la examene, al sistemului care permite din ce in ce mai usor eschivarea si "umblatul cu fofarlica" este dramatic si din ce in ce mai vizibil.
AB_AC, sint de acord cu ce spui tu. Si confirm ca fostii elevi, proaspetii boboci, sint extrem de slab pregatiti. Si continua sa mearga pe linia de minima rezistenta, sa "isi traiasca viata" si "studentia", si totusi in final capata diploma de studii superioare.
Dar nah, in RO e foarte important sa "iti traiesti viata"...Disciplina, seriozitatea, constiinciozitatea sint pentru "elite" si pentru "saraci" si pentru "fraieri". Asta in conditiile in care in alte tari se inoculeaza din fasa idei de genul "munca cinstita nu e niciodata rusinoasa", "datoram respect si academicianului, si maturatorului de strada", "toate meseriile sint importante pentru ca daca nu ar exista gunoieri, intr-o saptamina orasul ar fi sufocat" si tot asa... La noi lectia principala este ca sistemul PCR+euro functioneaza cel mai bine si mai sigur.
http://pisigri.blogspot.com/
Mami de Ilinca (5.03.2009)
Lala_D spune:
Citat: |
citat din mesajul lui pisigri Lala, banuiesc ca 1)copilul tau e la o gradinita privata si ca 2) si voi, acasa, sortati gunoiul, il aruncati la tomberon, nu pe geam, nu linga cosurile de gunoi puse pe gardul parculetului de joaca; povestiti despre protejarea naturii etc. MAREA MASA a parintilor din aceasta tara nu au timp/chef/interes/cunostinte sa faca asta. La asta se refera Chatonel cind spune ca invatamintul e de doi bani si ca sistemul e prost. Nu neaga existenta unor clase de elita, a unor profesori exceptionali, a unor elevi talentati si interesati. Ci spune ca MAJORITATEA nu sint asa, iar rezultatul claselor cu numar exagerat de mare de elevi, al profesorilor care nu iau ei insisi note de trecere la examene, al sistemului care permite din ce in ce mai usor eschivarea si "umblatul cu fofarlica" este dramatic si din ce in ce mai vizibil. http://pisigri.blogspot.com/ Mami de Ilinca (5.03.2009) |
Cred ca m-ai confundat cu Laura 25 desi purtam acelasi pronume eu n-am scris nimic de reciclare
Eu am un copil in gimnaziu si unul in gradinita. Ambii la stat. Si se fac si la noi destul de multe activitati super interesante. Cel mare participa cu scoala la proiecte europene, ultimul dintre ele fiind pentru conservarea energiei ( U4energy).
So...exista preocupare si la noi la nivel scolar. Numai ca datorita faptului ca in general situatia din invatamant este proasta spre dezastroasa, ce se face frumos si bine se pierde in masa de nemultumiri.
Insa exista oameni de calitate in invatamant, oameni dedicati profesiei lor, ce iubesc copiii, care tin sa se perfectioneze.
Pacat ca numarul lor este insa in scadere.
Chatonel vede partea proasta a situatiei, poate nu e rau ca o vede insa eu si alti parinti vedem si lucrurile bune pe langa cele proaste.
Astfel incat vreau sa cred ca acesti oameni pot face o diferenta, ca munca lor nu este in zadar si nu pot generaliza ca toti profesorii sunt dezinteresati si incompetenti ce scot pe banda rulanta analfabeti.
Asta nu este adevarat.
Laura25 spune:
Pisigri, daca mie imi era adresata postarea ta, copiii mei sunt la gradinita de stat. Au avut saptamani la rand in fiecare an in care au discutat despre natura, despre protejarea ei, au plantat flori si au adunat frunzele din curtea gradinitei, au avut tot felul de activitati legate de ecologie (jocuri, desene, concursuri tematice intre ei, povesti, planse, cartonase etc). De 1 martie a venit un grup de copii de la un liceu din oras si impreuna cu cei mici, au facut martisoare si felicitari din materiale reciclabile. In alta zi au fost in vizita la un alt liceu unde au avut o activitate comuna legata de alimentatie sanatoasa (liceenii au prezentat o piesa de teatru 'ce e in frigiderul meu', compusa si jucata de ei, au citit celor mici povesti despre fructe si legume, apoi impreuna au facut de la zero o salata de fructe si una de legume pe care au servit-o la final). La grupa pregatitoare au in plan sa faca o excursie pe un deal/munte de langa oras si sa stranga si gunoaiele gasite pe acolo cu acea ocazie. La alta gradinita de stat unde merge copilul unei prietene au facut concurs de costume din materiale reciclabile.
Chiar daca sunt gradinite de stat, fac foarte multe lucruri ce 'sparg prejudecatile' in ceea ce priveste calitatea educatiei 'la stat'.
Am marfa la bazar umanitar DC
Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi
'Cos what I feel is the only truth for me
accept92 spune:
citat din mesajul lui AB_AC Disciplina, modul de abordare a unei teme, seriozitatea nu sunt ceva se obtine in grup. Si cum invata si cum isi trateaza temele este ceva care-i va urmari toata viata. |
Iti privezi copiii de posibilitatea de a-si trasa modul lor personal de abordare a unei teme. Si da, din pacate, e posibil ca asta sa ii urmareasca toata viata, dar eu sunt mai optimista si spun ca e doar o chestiune care se trateaza greu, dar se trateaza.
pisigri spune:
Lala, iarta-ma, asa este
Dar nu e vorba de a generaliza, ci de a privi situatia generala.
Banuiesc ca te-ai interesat inainte de a inscrie copilul la scoala: e o scoala buna, e un invatator bun, ce colegi are/va avea, citi copii vor fi in clasa etc, nu ai ales doar pe criteriul "e scoala cea mai apropiata de casa/de job". Ei, intr-un sistem mai sanatos, cred eu, pentru clasele primare cel putin, nu ar trebui sa fie nevoie sa faci asta. Peste tot e o diferenta intre scoala din ghetou si scoala din centru, dar nu ar trebui sa fie atit de pregnanta ca la noi, mai ales in cazul scolilor "de acelasi nivel": de ex scoli de cartier, nu licee de fitze.
pisigri spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui accept92
Iti privezi copiii de posibilitatea de a-si trasa modul lor personal de abordare a unei teme. Si da, din pacate, e posibil ca asta sa ii urmareasca toata viata, dar eu sunt mai optimista si spun ca e doar o chestiune care se trateaza greu, dar se trateaza. Gandeste, gandeste, gandeste!!! - Winnie The Pooh |
Na, se trateaza, dar cu mult efort, mai mult decit ar fi fost necesar initial.
Depinde si de virsta la care ne referim, dar eu cred ca in clasele primare parintele trebuie sa supravegheze modul personal al copilului de abordare a temelor...
pisigri spune:
Laura, imi place ceea ce aud despre gradinita voastra.
Si eu am vrut initial sa optez pentru gradinita de stat, dar cind mi s-a spus de "o doamna" (ca nu prea e educatoare...) la 35-40 de copii...m-am lasat. E bine daca la voi e cum spui tu
Lala_D spune:
citat din mesajul lui pisigri Lala, iarta-ma, asa este Dar nu e vorba de a generaliza, ci de a privi situatia generala. Banuiesc ca te-ai interesat inainte de a inscrie copilul la scoala: e o scoala buna, e un invatator bun, ce colegi are/va avea, citi copii vor fi in clasa etc, nu ai ales doar pe criteriul "e scoala cea mai apropiata de casa/de job". Ei, intr-un sistem mai sanatos, cred eu, pentru clasele primare cel putin, nu ar trebui sa fie nevoie sa faci asta. Peste tot e o diferenta intre scoala din ghetou si scoala din centru, dar nu ar trebui sa fie atit de pregnanta ca la noi, mai ales in cazul scolilor "de acelasi nivel": de ex scoli de cartier, nu licee de fitze. http://pisigri.blogspot.com/ Mami de Ilinca (5.03.2009) |
Da, m-am interesat. Cu multa atentie chiar. Si cand situatia la nivel de gimnaziu s-a schimbat cand el era inca in primara l-am mutat in clasa a cincea la o alta scoala.
Ambele insa sunt de cartier, la 10 minute de casa, insa intre cele mai bune din sector.
Si nu mi se pare anormal sa alegi o scoala. Fie ea de stat, fie particulara.
Consider ca ne orientam si dupa inclinatiile copilului si dupa multe alte criterii.
Iar alegerea scolii nu este numai o problema a Romaniei.
Scolile sunt alese de catre parinti dupa diverse criterii peste tot in lume.
Mai mult decat atat unii parinti din lume fac eforturi considerabile de a cauta o locuinta noua intr-un cartier ales fix pentru o anumita scoala de care acel cartier apartine deoarece sistemul lor nu le permite sa ii duca decat la scoala arondata.
E suficient sa citesti pe forum la fetele din Canada sau US pentru a vedea ca nu suntem noi singurii ce alegem cu grija o anumita institutie de invatamant.