Scafocefalie
Baietelul meu s-a nascut cu capul alungit. Am fost la control cu el la 4 luni si mi s-a spus ca e totul ok, creierul se dezvolta bine si forma capului o sa i se normalizeze. Ca probabil am persoane cu capul mare in familie. Si atat. Am fost fericita ca e ok. Dar capul a ramas tot alungit.
Cand era in parc un copil a ras de el si m-am hotarat sa ma duc cu el la mai multi medici. Primul la care am ajuns mi-a pus diagnosticul: scafocefalie medie. Trebuia sa-l operez inainte de 11 luni si putea sa ii refaca craniul, dura 40 min si era o operatie usoara. Acum are 1,10 luni si operatia este mult mai dificila, dureaza 3 ore si nu poate sa ii rezolve complet problema, poate doar sa imbunatateze. Nu stiu cum sa procedez. Sunt mamici care au trecut prin aceasta situatie?
Raspunsuri
roxy spune:
maracine, imi pare rau pentru problema copilului tau si ca trebuie sa sufere asa mic rautatea celor din jur.
Si mai ales cand vad cum doctori iti zic ca totul e ok , stai linistita ce te agiti asa, si apoi sa-ti spuna, ei daca veneai la x luni se putea face , acum e prea tarziu , si pa, la revedere.Am patit si eu asa ceva cu picioarele celui mic, toti ziceaus a astept pana la 3 ani ca se indreapta si cand la 1 an am mers la al x-le doctor, norocul lui, si-a dat seama ca de fapt nu se indreapta de la sine , trebuie intervenit, ca daca astept prea mult trebuie operatie.Deci daca nu ma duceam numa bine nu era.Parca nu e vorba de viata unui copil.Of.
Copilul tau s-a nascut cu ajutorul vaccumului sau extras cu ceva, forceps?
Sau alta e cauza pentru capul alungit.Stiu o prietena care al doilea copil a avut capul alungit, era ca o minge de rugby .Dar la ea pana spre un an s-a mai rotujit, nelasandu-l sa stea cu capul doar pe o parte, dar tot asa tras la fata a ramas, adica nu s-a facut rotund,dar la tine probabil alta e cauza, mai ales ca are deja aproape 2 ani copilul.
Mai incearca un medic, stiu e greu sa tot mergi din medic in medic, dar nu se poate , undeva e si solutia pentru copilul tau.Poate alt medic cunoaste o solutie, alta decat chirurgicala, si asta acum nu peste ani, cand e mult mai greu.
Sanatate si noroc va doresc.
A_driana spune:
si baietelul meu s-a nascut cu capul alungit...dar pana acum la 17 luni s-a ,aranjat' destul de bine...ii sanatos, nu are absolut nici o pb...
eu am vazut si cunosc multi copii cu capul mai alungit la spate dar nu au nimic...
probabil dr a vazut si altceva la copil, de a pus diagnosticul asta...mai consulta un medic sa vezi ce spune...
multa sanatate micutului.
Adriana, mamica pufarinului David
roxy spune:
A_driana asta cu capul alungit "natural" sa zic asa, se intampla la nasterea naturala , pentru ca la trecerea capului prin bazin se exercita o presiune destul de mare ca sa poata incapea, si se alungeste, dar asta e reversibila si se reface forma dupa un timp, sau la extragerea cu vaccum sau forceps , dar in acest caz al copilului lui maracine probabil mai sunt si alte probleme pe langa cel de aspect , si ar fi bine sa se gaseasca soltii , de catre medic , cat mai repede cat capul este maleabil cat de cat, pentru ca dupa ce procesul de osificare se incheie e mai greu de intervenit.
A_driana spune:
eu am nascut prin cezariana...dar cum am spus pana la varsta asta s-a modificat putin, tot nu ii rotund ca o minge, dar arata mai bine decat la nastere...
cum spui tu, probabil ca pe langa aspect, medicul a vazut si altceva...
Adriana, mamica pufarinului David
maracine spune:
mie mi-au spus ca nu este alta problema in afara de aspect, creierul se dezvolta ok. am inteles ca un copil din 20000 se nasc cu aceasta problema. se crede ca este genetica, nu este determinata de nastere.
imi pare rau ca la 4 luni nu am cerut mai multe opinii, din ce am vazut pe net in strainatate il opera IMEDIAT, era o procedura foarte usoara pana in 11 luni. dar la noi mi s-a spus ca se mai indreapta, sa nu chinui copilul samd.
si aspectul este important, am vazut pe net un forum pentru adulti care au aceasta problema (pentru ca pe la ei acum 30 de ani nu prea se operau) si doresc sa faca operatie dar nu se mai poate face nimic.
diuna spune:
Esti intr-o situatie dificila, sa alegi pentru copilul tau. Stiu ca e greu, tocmai am depasit si eu o situatie similara, dar cu alta afectiune. Vad ca te-ai documentat, acum sti ca singur nu se mai indreapata, parerea mea personala ar fi sa nu mai stai, sa gasesti chirurgul care iti confera incredere si sa stabiliti data operatiei. Pare dur, suna groaznic, dar viata nu e intotdeauna roz...
Indiferent de decizia ta, iti doresc sa fie cea mai buna pentru voi!
Daca iubesti viata, si viata te va iubi pe tine. – Arthur Rubinstein
micha08 spune:
Buna Maracine,
De cateva saptamani trecem si noi prin acelasi cosmar. Copilul meu, din fericire daca pot spune asa, a fost diagnosticat la 7 saptamani cu aceasta problema. Am fost trimisi urgent la medic care ne-a spus ca trebuie operat cat mai repede. Am fost in strainatate si am consultat alti medici care spun acelasi lucru. Problema noastra este ca nu stim exact care operatie e mai buna cea la endoscop sau cea clasica. Vreau, ca orice mama, copilul sa sufere cat mai putin, rezultatul operatiei sa fie cat mai bun,riscurile cat mai mici iar cicatricile cat mai putin vizibile.
maracine spune:
imi pare rau nu am mai urmarit acest forum. am gasit un forum www.craniokids.org in care gasesti parinti din toata lumea care au trecut prin probleme similare. al meu a fost prea mare pentru endoscopie, dar dupa cate am citit pe forum e metoda preferata pentru copii mai mici. atat mi se pare ca trebuie sa poarte helmet o perioada mai lunga de timp. oricum, am vazut raspunsul prea tarziu, probabil ca ai luat deja o decizie. iti urez noroc si multa putere.
noi l-am operat la dr. Stoica si are deja o luna de la operatie. s-a recuperat foarte repede. la doua saptamani eram in parc si la 3 saptamani am zburat cu avionul.