Parinteala nepavloviana(4)
Raspunsuri - Pagina 6
denizel spune:
Poezii cu "m-a batut mamica" clar nu. Cel putin eu nu as invata copilul asemenea poezele stupide.
Nici acum nu stiu cum e bine in legatura cu Scufita rosie si Hansel si Gretel , eu spun ce am facut eu.
Pentru ca nu stiam/nu stiu ce e in mintea unui copil de 1 an jumate cand ii citesti ca s-a intors Capra acasa si a gasit capetele taiate ale iedutilor in geam, iar apoi s-a razbunat confectionand un scaunel de ceara care s-a topit si Lupul a cazut in foc (plus cum aruncau ea si cu ala micu' pietre in lupul care ardea in groapa ), cand i-am citit povesti cu pasaje dintr-astea, saream peste ele.
Noi aveam toata colectia de la Teora, aia cu varianta prescurtata a povestilor clasice - era numai buna pentru copii in jur de 2 ani, avea desene frumoase si putine randuri pe o pagina.
Cand ajungeam la faza in care Gretel o arunca in foc pe aia Reaua nu i-o citeam.
Mai mult , am acoperit cu carioca neagra randurile acelea, ca nu cumva sa le citeasca el cand o sti sa citeasca :)).
Numai ca n-a fost necesar, cand stia el sa citeasca nu mai erau interesante cartile alea.
Matzaila_81 spune:
Eu am cautat carti de povesti pentru nepoteii mei si am intrat in doua librarii si am fost tare dezamagita. Am gasit prin cartile copilariei mele Povesti nemuritoare dar piticii au in jur de doi ani, doi ani jumatate, nu sunt inca pregatiti pentru asa ceva.
Am gasit insa colectia Mos Barbuta Muzicantii din Bremen si am fost tare incantata. Astea mi se par potrivite.
Adriana mica spune:
Pisigri, in ceea ce priveste povestile pt copilasi mici (in jurul varstei de 2 ani) si noi am procedat ca Denizel: saream peste pasajele respective. Oricum, multe edituri au "rescris" povestea originala, eliminand scenele in genul celor amintite de tine.
Pe masura ce copilul a crescut, am inceput sa nu mai "cenzuram" atat de mult povestea originala. Deja am depasit varsta povestilor Capra cu trei iezi si Scufita Rosie, iar pesonajele negative care apar in ceea ce ii citim acum ne ajuta sa ii explicam anumite comportamente si / sau aspecte de viata.
mcoca spune:
Citat: |
citat din mesajul lui pisigri S-a ridicat problema la clubul scutecelor. Le spunem sau nu copiilor nostri poezii de genul "M-a batut mamica/c-a mincat pisica/toata fripturica/ si m-am dus la scoala/cu burtica goala"? Le citim sau nu Scufita Rosie in care lupului ii este taiata burta cu foarfecele, umpluta cu pietre si cusuta la loc? Copiii nostri - e vorba de copii in jurul virstei de 2 ani - chiar ramin traumatizati dupa povesti de-astea? E chiar asa nasol ca in multe povesti exista o mashtera? http://pisigri.blogspot.com/ Mami de Ilinca (5.03.2009) |
Tu ai fost traumatizata de povestile astea?
Fetita mea stie ca unii copii primesc bataie, ca a vazut asta pe strada , deci poezia cu pricina nu cred ca ar marca-o negativ.
Vicky si Printzesone
denizel spune:
Citat: |
citat din mesajul lui mcoca Fetita mea stie ca unii copii primesc bataie, ca a vazut asta pe strada , deci poezia cu pricina nu cred ca ar marca-o negativ. Vicky si Printzesone |
A, pai o sa vada la un moment dat si cum un barbat pocneste o femeie.
Desigur ca nu va fi vreo problema sa invete sa spuna si poezica "Barbatelul e gelos/ Mi-a intors gura pe dos/ N-a dat tare, a dat bland/ Da' m-a lasat tremurand .
Crampeie de viata, tre' sa-i obisnuim de mici.
denizel spune:
Nu e extrapolare, violenta fizica nu e indreptata numai impotriva copiilor.
Daca nu e vreo problema ca un copil sa recite "m-a batut mamica" - pe mine m-a batut!! - cu siguranta nu va fi vreo problema sa spuna o poezie in care nenea gelos (un oarecare nene) o bate pe tanti (o oarecare tanti).
In plus, alta fripturica mai poate fi facuta (plus grija mare la pisica din bucatarie si poate se evita o alta bataie de la mamica), dar sufletul ars al lui nenea gelosu' nu-l mai drege nimeni, merita pusa in versuri o asemnea drama reala .
Singura diferenta intre cele 2 tipuri de violenta e ca violenta impotriva copiilor e inca una acceptata.
denizel spune:
Si mai e ceva (in afara de ignorarea agresiunii fata de un copil si chiar punerea acesteia in versuri) cu poeziile de genul asta: sunt la nivel de baraca de santier de constructii :).
Chiar daca sunt mici, copiii nu trebuie expusi non valorii.
Daca vrem sa ii distram si sa ii familiarizam cu cadenta limbii etc, putem sa le citim poeziile lui Gelu Naum de ex.
La fel de simplu de retinut pt. 2-3 ani, dar numai ca la ani lumina de "m-a batut mamica c-a mancat pisica fripturica".
Plus ca ajuta la imbogatirea vocabularului.
Tot ce exista si se stie
Din marea lui calatorie
Peste Oceanul Pacific
E scris pe-un petec de hartie.
Atat si altceva nimic.
Se pare ca a navigat
Pe-o barca luata cu chirie,
Apoi a naufragiat
Si, de pe-o insula pustie
Pe-o vreme calda si senina,
A fost luat de-un submarin.
Dar asta a durat putin,
Caci s-au izbit in drum de-o mina
Si el, salvat de un delfin
Si dus spre vest, peste ocean,
A fost, cu fortele sfarsite,
Lasat in stare de lesin,
Pe tarmul californian.
Si iata cum, pe negnadite,
Navigatorul pinguin
Ajunse-n Statele Unite...
Stiu ambele carti cu Apolodor pe de rost .
Ilinca_M. spune:
Ha, io am fost sufletu' sensibilos de la "scutece" care s-a ingrozit de poezia cu "m-a batut mamica/ si m-am dus la scoala/ cu burtica goala"(atat am retinut). Oi fi exagerata, nu stiu, dar va jur ca versurile astea m-au intors pe dos si m-au oripilat/ intristat, ce minte bolnava putea sa c... asa ceva?! Deci bataie & infometare din partea mamicii, supeeeer...io nu i-as recita fiicei mele asa ceva nici sa ma pici cu ceara. Mai bine-i compun eu niste versuri, ce mare branza, versificatii de-astea facile pot face si eu la nesfarsit, de ce sa apelez la "m-am dus la scoala cu burtica goala dupa ce m-a caftit de m-a uscat "mamica"
Revenind la povesti, eu imi amintesc clar ca da, stiam toate povestile "de groaza" (aveam si carte si caseta si diafilm pentru fiecare poveste) si desi nu le ziceam parintilor ma marcau unele fragmente si-mi tot imaginam capetele iezilor la geam. In plus va spun sincer ca mie imi era f. f. mila si de lup, uram finalul si de la Scufita si de la Capra, nu ma bucuram ca "binele a invins raul" ci-mi veanea sa plang cand ma gandeam cum e ars lupul sau impuscat, lupul era tot un fel de animal (mai mult, un fel de caine!) iar mie imi placeau toate animalele!
Pe de alta parte poate eram(sunt) eu mai ciudatica; inainte de Revo se obisnuia sa se taie porcii si in fata blocului, cand auzeam afara guitzaturile alea jalnice ma ascundeam, imi astupam urechile si plangeaaaam...si zile-ntregi ma gandeam la porcu' respectiv, ce-o fi simit, de ce a durat asa mult pana a murit etc...In timp ce alti copii se inghesuiau sa asiste si apoi isi faceau poze calare pe cadavru, tinandu-l de urechi
Adriana mica spune:
Offtopic: m-am "jucat" cu butoanele de aproba / dezaproba (la replica ta, Denizel) si am apasat din greseala rosu. Scuze, de fapt intentia mea a fost exact opusa.
Ai perfecta dreptate cand spui ca exista suficiente alternative in ceea ce priveste poeziile pt copiii, nu este nevoie sa ii expunem copiii la genul asta de "folclor".