Parinteala nepavloviana(4)
Raspunsuri - Pagina 22
corap spune:
n-am disparut, m-a luat o durere de cap ca tre sa ma conversez cu un politist de la bistrita sa-l conving de ce scrie in niste acte normative
in alta ordine de idei, nici eu n-am castigat bani in copilarie de la ai mei (baza era iarna, cand mergeam la colindat si imi bugetam tot anul), dar sor-mea a mai facut rost de bani pe baza talentului plus ca ea era competitiva si mergea la olimpiade - si se simteau datori ai mei sa o recompenseze cumva (ea e mai materialista, pe mine nu ma interesau banii - de altfel si acum am o relatie destul de stranie cu ei)
buli spune:
Citat: |
citat din mesajul lui denizel Cat despre salariul copilului, nu dau sfaturi , nici nu-mi spun experientele (as dezamagi iar ). |
ba eu vreau sa stiu - rezist la multe, inclusiv dezamagiri
bine, sunt unele la care nu rezist, dar nu ma tem de dinalea de la tine
ideea e ca M vrea musai salariu, adica ceva care sa fie rasplata muncii lui. si nu-mi da prin cap ce sa fie pt ca, asa cum el e serios cu treaba asta, tb sa fiu si eu.
pisigri spune:
buli, nu tine sa il platesti pentru diferite mestereli in casa, daca spui ca ii place si se pricepe? "Suferi" tu putin cu vreo polita strimba sau ceva, dar e pentru o cauza nobila. :)
Povesti sau poezii pentru copii ii place sa inventeze?
Nici eu nu am fost platita in copilarie (bine, eu inca nu sint platita :))))) nici la "serviciul" asta al meu...), nici nu a functionat la noi in familie chestia cu "stringi banuti pina ai destui sa iti iei ceva ce iti doresti", asa ca nu prea am idei, dar ma tot gindesc pentru ce as plati-o pe Ilinca, avind in vedere ca nu concep sa o platesc pentru mici treburi in casa, mici cumparaturi sau rezultate bune la scoala (in viitor, nu va ginditi ca are Fii-mea program de maturat deja :))) desi ei ii place tare mult sa mature in nisipul mitzelor...)
http://pisigri.blogspot.com/
Mami de Ilinca (5.03.2009)
buli spune:
nu stiu, bai, el deja da cu mopul si cu aspiratorul gratis
daca incep sa-l platesc pt asta ii stric un obicei bun :)))
denizel spune:
- Mamiiii, tatiiii, nu vreau sa merg la gradinita, nu-mi place la gradinita, imi place sa stau acasa, cu voi. Uiiii-uiii-uiiii!!!!!!
- Vaaai, adoratu' lu' mami si-al lui tati, dar trebuie sa mergi la gradinita. UIte, si mami si tati se trezesc in fiecare dimineata si merg la serviciu. Nu se poate sa stam acasa si sa nu facem nimic. Gradinita e serviciul tau, puiut!
Pai, daca scoala si gradinita sunt serviciul lor, inseamna ca fac voluntariat sarmanii . Si nu fiindca asta au ales (la voluntariat la refer).
Pai, nu va suparati, dar nici cel mai naspa serviciu din lume nu e ca scoala astora mici...
Parintii mai baga un DC, mai baga o gluma tare fara sa li se scada nota la purtare, mai baga o cafea si-o tigara, mai baga un fault fara ca diriga sa ii duca in cabinetul directoarei, mai baga un IM cu nu'sh ce fost coleg, pot sa se faca ca au treaba in alta parte cand intra un nesuferit in birou si, in general, orice ar baga in afara serviciului - care s-ar putea chiar sa le placa :) - baga convinsi fiind ca daca iese nasol isi pot sustine cauza si pot merge pana-n panzele albe. Oricum nu iese nasol :)).
Va suna asta ca o zi de scoala? Mie nu!
DEci , astia micii chiar ar merita un salariu mare pentru cate fac (si indura :) la scoala :D.
Cum nu se ofera nimeni sa-i plateasca, deoarece, nu-i asa, scoala o fac pentru ei, nu pentru altcineva , ma gandesc ca poate ar fi bine sa le dam noi un salariu la limita acolosa, fara sa mai trebuiasca sa faca ceva in plus pentru a-l castiga .
In plus, practic, ei nu au de unde sa aleaga. Spre deosebire de noi.
Uite, trebuie sa-si stoarca parintele creierii ca sa-i ofere un job platibil copilului. Si nu se prea gasesc variante .
Noi i-am dat copilului salariu lunar din care i-am zis ca-si poate cumpara ce vrea el.
Dar cand ajungeam acasa (dupa ce isi lua ceva din oras) si imi intindea banii pe care ii dadeam cu imprumut mi se rupea inima .
Cu atat mai mult cu cat el mi-i oferea cu atata buna credinta si convins fiind ca asta e cea mai buna varianta si ca suntem niste parteneri pe cinste .
Sotul meu, spre deosebire de mine, nu se pierde usor cu firea , dar si el zicea ca se simte meschin cand ia banii aia inapoi, cu atat mai mult cu cat asta micu' isi cumpara fel de fel de flecustete...
Asa ca incet-incet am desfiintat salariul si cumparam copilului cam ce-si doreste si ce ne permitem .
Acuma, nu stiu, asta micu' e foarte cooperant si intelege de obicei cand ii demonstram ca isi doreste chestii fara nici un rost.
De regula, daca insista foarte tare sa aiba ceva, inseamna ca trebuie sa ne gandim serios la asta si ca s-ar putea sa fi evaluat noi aiurea rostul obiectului respectiv :).
Monnvas spune:
Pun si eu "pe tapet" o situatie.
Suntem plecati din tara in 3. Mai avem cateva saptamani de stat in Belgia. Evident, locuim intr-o casa inchiriata. Pentru care exista o garantie destul de consistenta in contul proprietarei. Deci eu sunt stresata sa nu care cumva sa facem vreo stricaciune. Deocamdata insumam: una bucata masa de lemn mazgalita cu creionul (pe tura lu' tat-sau, ca eu ascunsesem bine creioanele), una bucata perete alb manjit cu rosu (ca cineva a dat cu muzicuta de perete si s-a luat culoarea) si una bucata canapea la care frec de o saptamana sa iasa mirosul de voma. Au fost mai multe, dar am mai reparat. Il inteleg pe pitic, tot ce acasa era OK (mazgalit pereti, stat pe jos, aruncat cu obiecte prin casa) a devenit NU. Tehnica explicatului de 10-100-1000 de ori e cu siguranta benefica, dar pe termen lung. Eu am nevoie de o solutie-minune, care sa il faca sa asculte cateva indicatii simple: nu ne jucam cu masinutele pe perete, ca facem gauri (fiindca joaca inseamna si busiri repetate), nu batem in calorifer (ce dor imi e de caloriferele de fonta in care puteai sa dai cu tunul!), nu lovim cu jucariile in masa (am uitat sa trec la stricaciuni alta bucata masa cu zgarieturi si gaurele) si altele.
Ce fac io. Rechizitionez fara mila. Ai dat cu camionul de parchet, avertismentul si la a doua abatere sanctiunea. Ai batut cu cartea in calorifer, s-a luat. Cu morala de rigoare si, din pacate, cu ridicatul vocii cam des.
Rechizitionarea asta e pedeapsa? Pentru ca ma simt ca un stapan care isi exercita puterea. Pe de alta parte, zau ca nu stiu ce altceva as putea sa fac. Nu numai ca mi se zbarleste parul cand ma gandesc la garantie, dar mi-e si rusine de propietara apartamentului, care e o femeie fina.
Sau cu galagia. In prima zi a venit vecinul de jos sa vada ce e cu zgomotul. Dupa n-a mai indraznit sa apara. Acasa nu ma sinchiseam prea tare de zgomot fiindca sus nu am vecini (a murit), iar jos e o tanti schizofrenica de care chiar nu ma sinchisesc. Aici insa is oameni care se duc a doua zi la munca (am vecini doar jos) si care nu-s obisnuiti cu tambalaul. Ca sa fiu sincera, nu stiu cum fac flamanzii astia, au niste copii foarte linistiti, fara sa fie blegi. Pur si simplu nu tipa, nu fac ca toate animalele imaginare, chiar cand sunt veseli. Am uitat sa precizez, la noi galagia se face din prosteala, adica in joaca, de bucurie, oricum, nu de suparare. Am ales o metoda care mi se pare degradanta in primul rand pt mine (si intentionez sa o las aici): amenintarea. Daca tipam, ne da afara din bloc si dormim la gara, ramanem "fara acasa". Dar cum pusca mea sa fac???
(nu va mai zic cand a bagat niste piese de jucarie in calorifer... efectiv am plans... noroc ca le-a scos tat-sau cu niste bete).
CRISTIAN (7.03.2009)
--------------------------------------
Where there's a will there's a way
cioburi de viata in 3
buli spune:
Citat: |
citat din mesajul lui denizel asa ca incet-incet am desfiintat salariul si cumparam copilului cam ce-si doreste si ce ne permitem . Acuma, nu stiu, asta micu' e foarte cooperant si intelege de obicei cand ii demonstram ca isi doreste chestii fara nici un rost. De regula, daca insista foarte tare sa aiba ceva, inseamna ca trebuie sa ne gandim serios la asta si ca s-ar putea sa fi evaluat noi aiurea |
pai noi suntem in situatia asta deja.
la el niciodata scoala, gradi nu au fost serviciu, au fost scoala si gradi.
nu a avut lacrimi de crocodil la gradi, a fost destul de ok, iar despre scoala zice ca e floare la ureche, deci n-am ce "mitui".
nu cere lucruri exagerate, e chiar cu mult bun simt.
n-am avut wii, psp si altele din astea.
avem in schimb dotari pt joaca in aer liber sau sute de lego.
dar el vrea sa-si faca singur banii. o fi semanand cu tac-su
eu il simt ca ar fi foarte mandru de treaba asta si de aia nu vreau s-o descurajez.
Adela99 spune:
buli, nu stiu daca ideile mele de a-si face M bani tzin la voi, da' ma gandeam la ceva inafara casei parintesti :)
la varsta lui fiind vorba de servicii marunte; poate aveti in vecini sau printre rude pe cineva care are un catzel. ar putea iesi la plimbare cu el. sa duca sticlele la automatu' pentru recuperare -asta nu e chiar inafara casei, da' oricum :)
al meu a avut bani de buzunar de cand a inceput scoala; pana in clasa a patra a avut saptamanal, apoi lunar (din alocatie), de la cinchspe ani a primit toata alocatia. a primit cam tot ce si-a dorit, noroc cu bunu' simt :) in schimb a refuzat cu indarjire sa duca sticlele la automat si nici prin casa n-a prea ajutat, mai ales de la o varsta incolo. acu' e pe drumu' cel bun, din nou :)