Parinteala nepavloviana(4)
Raspunsuri - Pagina 16

buli spune:
eu is de acord cu Viviana aici.
daca faptele sunt chiar rele, atunci tb sanctionate intr-un fel.

corap spune:
buli, dar n-are vreun talent special copilul?
de ex. eu pe-ai mei i-as plati sa-mi faca "tablouri" - 1 pe luna (ca sa aiba si caracter de periodicitate);
sau o lucrare stiintifica (de ex, despre bufnite sau orice ii intereseaza)- adica sa se documenteze despre ceva anume ce-i face placere si sa-mi prezinte un "slide-show" (asta daca stie sa scrie & sa citeasca) - eventual cu decupaje si lipeli.
de-astea
(ai mei nu cer inca bani, dar fi-mea aduna tot ce gaseste prin casa. pe fi-miu nu-l intereseaza)

buli spune:
n-are talente artistice sau nu i le-am descoperit eu :)
ii place mate si adora sa faca experimente - dar daca il mai si platesc pt asta :)))) vai si-amar de capul meu.
de ex o parte din banii stransi i-a folosit sa-si ia o scandura din praktiker ca sa-si faca un soi de skateboardsanie pt iarba uscata. si are in proiect unul pt gheata si unul pt frunze uscate la toamna

anca_a spune:
Eu nu sunt de acord cu Buli si cu Viviana.
Un copil de 12 ani vede si intelege foarte bine (eventual dupa ce i se explica) ce consecinta au avut faptele lui.
Pedeapsa nu-l ajuta cu nimic. Dimpotriva, il indeparteza de parinte si-l face sa se gandeasca la razbunare.
Parintele poate foarte bine sa fie suparat pe copil fara sa-l pedepseasca si astfel, copilul va medita la ce a facut, nu la ce are de facut data viitoare pentru a nu fi prins.

corap spune:
pai super-mega :) eu i-as plati pe-ai mei pentru asta
edit : era in legatura cu ce zicea buli.
eu habar n-am cum as reactiona daca ar fi o chestie cu adevarat grava; dar ai mei, care ne mai dadeau pedepse, cand sor-mea la 14 ani a facut o chestie nasoala rau (pe locul 1 in topul co-produs de mine si sor-mea) nu au pedepsit-o cu nimic. dar i-au si explicat in termeni foarte clari cat de nasoale ar fi putut fi consecintele (nu ca nu si-ar fi dat si ea seama de asta). si a inceput sa-si chibzuiasca actiunile. tin minte ca atunci m-au bulversat ai mei, ma asteptam la o reactie mult mai nasoala

pisigri spune:
Mai....io tin cu viviana la faza asta, daca fapta fetei a fost intr-adevar una reprobabila.
Haica vin eu cu un exemplu ales absolut aiurea, pur si simplu asta mi-a trecut prin minte acuma.
Sa spunem ca parintele afla ca al sau copil fura "rontanele" de la magazinul Cutare. Copilul nu a fost prins (inca). Evident, copilul stie ca nu este bine si frumos sa fure, ca nu se poate ca pina la 7-8 ani sa nu fi "aflat" asta de la parinti.
Ce este corect sa faca parintele?
Eu (ca sa nu spuneti ca nu imi dau si eu cu parerea) la fel ca viviana, i-as trasni o pedeapsa usturatoare. Iar asta cu neiesitul afara nu cred ca inseamna efectiv sa nu iasa din casa, ci sa nu iasa la joaca cu prietenele ei. Pun pariu ca viviana se vede acum pusa in fata unei noi provocari, aceea de a-i ocupa "fortat" timpul liber "proaspat capatat" de fiica-sa.
Alternativa (care imi vine acum in minte) ar fi aceea de a explica inca o data (dar mi se pare inutila, de vreme ce luatul unor lucruri care nu ii apartin i-a intrat pe o ureche si i-a iesit pe cealalta) ca furtul este un lucru rau si de a-i acorda in continuare incredere ca se tine de cuvint si nu mai fura. Si daca totusi continua sa o faca? Si daca o punga de bomboane e "nimic", mai tirziu va "shopping-lift-ui" chestii mai de valoare, iar gestul sau va avea consecinte serioase?
http://pisigri.blogspot.com/
Mami de Ilinca (5.03.2009)

sorana spune:
Citat: |
citat din mesajul lui anca_a Eu nu sunt de acord cu Buli si cu Viviana. Un copil de 12 ani vede si intelege foarte bine (eventual dupa ce i se explica) ce consecinta au avut faptele lui. Pedeapsa nu-l ajuta cu nimic. Dimpotriva, il indeparteza de parinte si-l face sa se gandeasca la razbunare. Parintele poate foarte bine sa fie suparat pe copil fara sa-l pedepseasca si astfel, copilul va medita la ce a facut, nu la ce are de facut data viitoare pentru a nu fi prins. www.youtube.com/watch?v=Efc0p0GASFY" target="_blank"> Children see |
Teoretic asa pare. La 12 ani ar trebui sa poate sa inteleaga. Dar daca a facut o tampenie mare, care ar fi putut avea consecinte foarte nasoale (poate chiar sa-i faca praf viitorul, ca in cazul povestit de mine - copilul ala ramanea cu 6 clase) asta nu inseamna ca n-a fost in stare sa estimeze singur consecintele? Si sa nu faca o asemenea tampenie?
Eu cam asta am inteles din ce a zis Viviana - ea avea incredere in fata ei si fata ei tocmai a facut ceva foarte nasol, ceva ce probabil Viviana nici n-ar fi crezut ca ar face copilul ei asa ceva. Si chestia asta a zdruncinat increderea rau de tot. Si Viviana reconsidera libertatea data. Adica asta a zis "trebuie sa dovedeasca ca merita incredere". Mie mi se pare corect, in cazul in care fapta e cu adevarat nasoala, nu daca e o proastioara oarescare gen spart un geam cu mingea. Pana la urma legal parintele poarta raspunderea pentru minor. Daca a facut ceva ilegal? Tu ai risca sa intri tu la puscarie pentru ca pustiul tau a vandut droguri in scoala? Sau ai sta lipita de el pana face 18 ani macar?
Repet, nu stiu ce a facut copila. Daca e ceva minor, da, e aiurea s-o pedepsesti. Dar daca a prizat cocaina?

buli spune:
pai stai asa, cora, inca nu si-a facut skateboardsanie, deocamdata a folosit scandura ca sa lipeasca pe o parte multe paie din alea de baut de plastic, iar pe cealalta parte o tine drept rampa pt masinute sau suport pt constructii din piese de rummy - rezisti?
si ii mai plac avioanele, poate as putea sa-l platesc sa nu mai faca, din orice face un avion

anca_a spune:
Pisigri, intrebarea e de ce un copil de 7-8 ani are nevoie sa fure rontanele?
Pana nu gasesti raspunsul la intrebarea asta, poti sa dai tone de pedepse ca tot nu rezolvi nimic. Si asta pentru ca pedeapsa actioneaza doar asupra efectului, in timp ce cauza ramane necunoscuta sau nerezolvata.
Iar frica asta de "cine fura azi un ou", e o tampenie. Daca parintii ar termina cu proiectiile de genul asta in viitor, relatiile din familie s-ar imbunatati simtitor.

pisigri spune:
buli, nu ai vreun vecin care sa aiba nevoie de ajutor?:D La mici cumparaturi, de exemplu? Chit ca "salarul" primit de la vecin ar fi de fapt "suportat" de tine? Ca tuns gazonul la vecini cred ca e mai greu in RO...
http://pisigri.blogspot.com/
Mami de Ilinca (5.03.2009)