Despre Beatificarea Papa Ioan II

Raspunsuri - Pagina 6

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns beren spune:

In italiana, "beato te!" inseamna "ferice de tine!".

Daca inteleg cat de cat, "beatificare" (exista cuvantul in romana? really?) inseamna ca Biserica (prin autoritatea Papei) decide ca X este cumva "merituos" in raport cu divinitatea. Biserica ajunge la concluzia asta dupa ce analizeaza actiunile (si consecintele lor) persoanei, cel mai adesea dupa deces (ca sa nu existe surprize :).

Recapitulez: o structura ierarhica (Biserica) analizeaza daca X este cumva "fericit" in raport cu divinitatea. Adica, conform cu niste criterii interne de valoare - puritate spirituala, devotiune, fapte "miraculoase" (fara explicatie in prezent), etc.

Nu e vorba despre cat de "utila" omenirii a fost viata lui X.
Nu e vorba despre ce opinie are majoritatea despre X, nici macar majoritatea credinciosilor din acea religie.

Este exclusiv o determinare facuta de ierarhii catolici, in raport cu un criteriu intern de merit religios.

Vaticanul poate foarte bine sa considere ca inventiile oamenilor de stiinta nu prezinta nici un merit in raport cu divinitatea. Sau ca autorul unei inventii altminteri foarte utile a demonstrat prin viata dusa ca nu a fost aproape de divin... s.a.m.d.

In mod cert, autoritatile catolice nu vor cere opinia majoritatii pentru a ajunge la o concluzie. Este exclusiv prerogativul lor sa decida intr-un fel sau altul despre X sau Y. Iar criteriile, repet, sunt intrinseci acestei religii in particular.

Premiul Nobel este acordat de catre oamenii de stiinta (alta ierarhie), pentru realizari remarcabile in raport cu alte criterii - stiintifice... Putin importa cat de ateu, "pacatos" sau infractor a fost autorul acelor realizari stiintifice.

(Evident, nu includ aici mascarada numita premiul Nobel pentru pace si, cateodata, cel pentru literatura.)

De la "beato te" la "santo" e cale lunga; acelasi proces ierarhizat de analiza (in timp) a vietii lui X ii poate conduce pe alti ierarhi, din alt secol, la concluzia ca X trebuie ca e de fapt vazut "si mai bine" de catre divin, ceea ce va fi reflectat in statutul lui aici, intre nefericitii care nu pot decat sa ghiceasca asa, de dincolo de gard.

Odata ce autoritatea bisericii a ajuns la o concluzie, ea este comunicata masei de credinciosi, care nu au alta optiune decat sa o respecte. Asta e natura ierarhiei.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iulianm spune:

Citat:
citat din mesajul lui beren

In italiana, "beato te!" inseamna "ferice de tine!".

Daca inteleg cat de cat, "beatificare" (exista cuvantul in romana? really?)

Da, exista. Este folosit de comunitatea catolica. Really

Edit: iaca, explicatii pe alese, mai mult sau mai putin corecte

http://dictionare.edu.ro/definitie/beatificare

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cris_N spune:

http://www.adevarul.ro//actualitate/eveniment/inseamna-beatificarea_0_472752817.html

De pe site-ul Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucure#351;ti
http://www.arcb.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=2896:despre-procesul-de-beatificare-i-canonizare&catid=157:procesul-de-beatificare&Itemid=421

-------------------------
Cristiana, Andreea si Maria

Daca iubesti pe cineva, iubeste-l(o) asa cum este nu cum a-i dori sa fie!!
Prietenia e un cuvant pe care multi il rostesc, dar putini il inteleg.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns makydenis spune:

Citat:
citat din mesajul lui OanaP

...stiu numai din review-urile facute de Wall Street, Times si Financial Times si probabil nici alea pe toate. Imi pare rau, dar pentru mine asta reprezinta.

Ca sa ma lamuresc despre motivatia de a-l beatifica as vrea sa citesc un "raport" de evaluare real, nu sa primesc un raport de PR. Asta pentru ca papa nu era Dumnezeu ca eu doar sa cred, iar beautificarea asta a fost facuta de oameni, deci vreau sa vad si sa inteleg.

OanaP, te-ai gandit ca Wall Street, Times si Financial Times nu sunt tocmai potrivite pt a cauta informatii despre papa? Poate mai bine un site catolic sau de ce nu site-ul Vaticanului.

Si da, beatificarea e facuta de oameni, oameni care in permanenta implora ca Duhul sa le arate calea; Dumnezeu lucreaza prin oameni. Nu toata lumea intelege lucrul asta, si nici nu e nevoie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ardeiash spune:

cum vi se pare acest gest, serios, acum? http://www.adevarul.ro/locale/bucuresti/Moastele_Papei_Ioan_Paul_al_II-lea-la_Catedrala_Sf-_Iosif_din_Bucuresti_0_484151814.html
se ''poarta'' asa ceva?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns OanaP spune:

Pai imi pare rau, dar eu nu pot sa il iau in serios. Nu imi vine sa cred! Mai ramane sa scoata relicva la pupat asa cum face biserica ortodoxa.

Daca e asa "sfanta" relicva, iar Papa asta asa sfant, de ce nu ii scaneaza sangele sa ii faca niste verificari, asa de dragul sfinteniei:
- 1. sa vada daca atomii papei erau in vreunfel diferiti de ai maselor;
- 2. sa ii verifice nivelul energetic sa vedem ce era asa special la el ca sfant.
Nu de alta, dar poate 'om reusi si noi sa gasim o solutie sa ne sfintim ca el.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beren spune:

Citat:
citat din mesajul lui OanaP

Pai imi pare rau, dar eu nu pot sa il iau in serios. Nu imi vine sa cred! Mai ramane sa scoata

Ma tem ca ideea e ca "lor" le pasa exact zero barat despre opinia ta... no offense.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Anne45 spune:

OanaP-Cred ca ar trebui sa-ti masori cuvintele -nu stiu cine te poate lua pe tine in serios ...cat despre sfintirea de care vorbesti ...imi cer scuze dar ce-ai facut sa meriti ...doar blasfemii !!

mami fericita de Giuliano (07.07.2010)

http://picasaweb.google.com/102421590206055963392

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ardeiash spune:

iar eu ma-ntreb : in timpul vietii i s-a extras cumva sange papei ca el sa poata fi conservat astfel? ca mi se pare extrem de exagerat, asta ca sa nu gasesc alte cuvinte ...cum era batran si.. si...

dar de ce sange?

puteau pastra orice obiect al papei.. dar nu sange ...

Mergi la inceput