Ingrijire persoana batrana dupa AVC
Buna ziua,
sunt intr-o situatie foarte grea si m-am gandit sa va cer sfatul. mama mea a suferit o hemoragie cerebrala si in prezent este in spital la reanimare, paralizata, vorbeste foarte greu este hranita cu sonda naso-gastrica. Speram sa inceapa sa ingita hrana si atunci sa poata iesi din spital. Tata este si el batran si cardiac pe deasupra asa ca nu se vor putea descurca singuri. Pentru inceput mi-as dori foarte mult sa ii pot interna pe amandoi intr-un camin unde sa stea intr-o camera cu doua paturi, mama sa primeasca ingrijire si recuperare medicala iar tata sa fie alaturi de ea. Exista asa ceva?? am citit ca ar fi unele camine private care ofera recuperare dar pot avea incredere? va rog sa-mi scrieti daca aveti cunostinta de un astfel de loc unde intradevar batranii sunt ingrijiti cum trebuie, am citit cazuri cand sunt drogati si tinuti fara mancare si medicamente, asa incat mi-e groaza din dorinta mea de a ajuta sa nu iasa mai rau...
apoi cand mama va putea sa se miste cat de cat as vrea sa gasesc o femeie pt ingrijire acasa. Aveti idee cam care sunt conditiile?
Ma mai intereseaza sa cumpar un pat ca cele de spital care se ridica (ma gandesc ca daca iau un pat obisnuit cu motor de la ikea e prea jos si este greu pt cei care o ingrijesc) si un scaun cu rotile. Stiti cumva daca si unde se gasesc second-hand?
Apoi va rog daca aveti experienta in privinta ingrijirii dupa accident vascular cerebral sa-mi spuneti cam cum decurge recuperarea, ma gandesc ca daca o ajutam pe mama cu fizioterapie, logoped, etc are sanse mai mari sa-si revina decat daca o ducem acasa si o lasam sa zaca in pat.
multumesc anticipat pt raspunsuri
Raspunsuri
CRIXIA spune:
Mesajul tau m-a tulburat...e un moment tare greu
N-am avut norocul ca mama mea sa treaca peste AVC, dar imi amintesc ca erau in spital persoane mai in varsta( aprox60-70) care isi reveneau. Spun asta, caci sper si cred ca sunt utile fizioterapia si logopedul in astfel de situatii. Si bunicul meu a facut la 72 de ani AVC si a trait inca 10 ani, ba chiar s-au vazut schimbari in limbaj, miscari.
Nu cunosc locatii private medicale, n-am auzit
Ti-am zis acestea pentru a-ti da curaj, incredere ....
blog magazin
CorinaDani spune:
buna,
nu ai mentionat unde locuiesc parintii tai.
am vazut ca exista un "nursing home" in Saftica, pe DN1 Bucuresti-Ploiesti, vazut din exterior, din goana masinii, pare un centru foarte modern amenajat. probabil ca si preturile sunt pe masura, nu stiu daca va incadrati sau sunt depasite posibilitatile voastre financiare...
uite aici mai multe detalii
ILFOV, Balotesti / Saftica
Adresa: Calea Bucuresti nr. 7
Tel: 0720 33 83 83 / 0213505002, 0213505006, 0213505008
Fax: 40 21 350 49 87
E-mail: office@nursing.ro
Web: www.nursing.ro
Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 )
"Oamenii eficienti sunt cei mai mari lenesi, dar sunt niste lenesi inteligenti" (David Dunham)
ralcat spune:
Buna Corianai,
Imi pare rau pentru voi ca treceti printr-o incercare atat de grea. In martie, cand si mama a avut un mic atac si a fost internata am cautat pentru perioada de recuperare ceva similar cu ce cauti tu.
In Romania, in afara de ce ti-a dat deja Corina, eu am mai gasit in zona Alba Iulia:
http://www.alba-medical.info/psihiatrie/centrul-medical-doctorpsi-dr-laura-catana/
Ei par specializati in dementa, dar la noi se potrivea pentru ca mama a ramas cu sechele similare dementei.
In afara de ele, stiu ca exista complexul Ana Aslan de la Otopeni unde se face terapie si tot felul de recuperari, dar ma tem ca este foarte aglomerat si nu le stiu politica de internare.
Pe mama a ajutat-o in spital gimnastica medicala facuta cu ea, face kinetoterapie si vedem progrese mici mici mici, dar sunt progrese. Despre logopedie ... la noi nu se aplica, pentru ca mama nu vorbeste decat romana si logoped de romana in Belgia .... nu e chiar ceva usor de gasit. Mama e cu noi si dintr-un punct de vedere e bine: spitalele belgiene nu sunt ca cele romanesti, dar exista limitarea in comunicare care ii creaza ei probleme. De aceea cautam ceva si in tara pentru perioada de recuperare.
Va urez multa putere si sanatate alor tai.
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=88028d9eaeae0f93a00846" target="_blank"> In sufletul meu
Eu
Selene_Bunny spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui corianai Buna ziua, sunt intr-o situatie foarte grea si m-am gandit sa va cer sfatul. mama mea a suferit o hemoragie cerebrala si in prezent este in spital la reanimare, paralizata, vorbeste foarte greu este hranita cu sonda naso-gastrica. Speram sa inceapa sa ingita hrana si atunci sa poata iesi din spital. Tata este si el batran si cardiac pe deasupra asa ca nu se vor putea descurca singuri. Pentru inceput mi-as dori foarte mult sa ii pot interna pe amandoi intr-un camin unde sa stea intr-o camera cu doua paturi, mama sa primeasca ingrijire si recuperare medicala iar tata sa fie alaturi de ea. Exista asa ceva?? am citit ca ar fi unele camine private care ofera recuperare dar pot avea incredere? va rog sa-mi scrieti daca aveti cunostinta de un astfel de loc unde intradevar batranii sunt ingrijiti cum trebuie, am citit cazuri cand sunt drogati si tinuti fara mancare si medicamente, asa incat mi-e groaza din dorinta mea de a ajuta sa nu iasa mai rau... apoi cand mama va putea sa se miste cat de cat as vrea sa gasesc o femeie pt ingrijire acasa. Aveti idee cam care sunt conditiile? Ma mai intereseaza sa cumpar un pat ca cele de spital care se ridica (ma gandesc ca daca iau un pat obisnuit cu motor de la ikea e prea jos si este greu pt cei care o ingrijesc) si un scaun cu rotile. Stiti cumva daca si unde se gasesc second-hand? Apoi va rog daca aveti experienta in privinta ingrijirii dupa accident vascular cerebral sa-mi spuneti cam cum decurge recuperarea, ma gandesc ca daca o ajutam pe mama cu fizioterapie, logoped, etc are sanse mai mari sa-si revina decat daca o ducem acasa si o lasam sa zaca in pat. multumesc anticipat pt raspunsuri |
Exact in situatia aceasta am fost eu, cu bunica mea, dupa un AVC. Ce pot sa-ti spun: ingrijirea este f. grea, atat fizic, cat si psihic. Fiecare persoana este afectata diferit si se recupereaza diferit, in functie de cat de tare ii este afectat creierul. Pentru voi poate fi extrem de frustrant, pentru ca poate avea zile, saptamani, luni in care sa nu va recunoasca. Bunica mea spunea tot felul de trasnai. Trebuia sa fie ingrijita permanent, nu se putea tine pe picioare, avea si osteoporoza si orice cazatura, cat de mica, putea insemna o nenorocire. Se trezea noaptea, ne striga, nu stia cat este ceasul si se dadea jos din pat. Facea pe ea, a purtat mult timp scutece pentru adulti. Nu intelegea ca face treaba mare si se mazgalea toata, isi gaurea scutecele cu unghiile si era un dezastru.
Povestea se intampla in Cluj. Bunica mea a decedat pe 31 martie, in urma celui de al 3-lea AVC. Da, exista recidive.
Matusa mea, in grija careia a cazut greul, a incercat sa o interneze intr-un centru specializat. NU s-a putut. A apelat la fizioterapie acasa. Bunica, fiind batrana si refugiata din Basarabia, a avut dreptul la 150 de ore, daca nu ma insel, de fizioterapie gratuita. Venea zilnic o femeie priceputa la ea si lucra cu ea. A pus-o pe picioare.
Din data de 8 martie 2009, matusa i-a gasit si o femeie care sa se ocupe de ea, zilnic, de la 8 la 15. Sa o plimbe, sa o imbrace/dezbrace, sa o schimbe, sa o spele, sa o duca la baie. 600, si apoi 700 de lei/luna.
Medicatie permanenta.
Pat special i-au cumparat si ei, pentru ca nu se mai putea, si din ala a vrut sa sara. SH, de la Sighetu Marmatiei, prin cunostinte, 100 de EUR pretul. Se putea ridica la fel ca spatarul unui carucior de bebelus.
Scaun cu rotile a primit gratuit, de la spitalul Caritas Cluj.
Logoped nu a fost nevoie.
NU trebuie lasata sa zaca in pat! Pot aparea atrofieri musculare si escare!
Insa este nevoie de ingrijire permanenta, de multa rabdare, pentru ca o sa va vina sa o luati razna, uneori, din proprie experienta spun!
Blogul meu - de la noi, pentru ei!
NOU - colectia de martie!
Bazar general - fiecare implicare conteaza!
Daria-Nandini, haiosenii si dragalasenii
Selene_Bunny spune:
Cei cu AVC au nevoie de un ingrijitor doar pentru ei. Pentru ca, pierzandu-si simtul realitatii si producandu-se si o pareza, trebuie sa fie mereu supravegheati. Poate sa li se faca foame din ora in ora, uitand ca au mancat. Sau sete. Sau sa vrea mereu la baie. Bunica a fost internata la Neurologie si matusa a hranit-o si spalat-o ea, ca asistentele erau prea ocupate cu restul pacientelor sau prea satule.
LauraNicole spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui Selene_Bunny Cei cu AVC au nevoie de un ingrijitor doar pentru ei. Pentru ca, pierzandu-si simtul realitatii si producandu-se si o pareza, trebuie sa fie mereu supravegheati. Poate sa li se faca foame din ora in ora, uitand ca au mancat. Sau sete. Sau sa vrea mereu la baie. Bunica a fost internata la Neurologie si matusa a hranit-o si spalat-o ea, ca asistentele erau prea ocupate cu restul pacientelor sau prea satule. Blogul meu - de la noi, pentru ei! NOU - colectia de martie! Bazar general - fiecare implicare conteaza! Daria-Nandini, haiosenii si dragalasenii |
Te rog sa nu confunzi AVC-ul cu Dementia sau Alzeihmer. Mi-am pierdut tatal in octombrie in urma unui AVC, bunicii mei au murit in urma AVC, strabunicii la fel iar matusa mea a trecut prin al 3lea AVC si era sa o pierdem acum 3 saptamani. Deci din respect, nu confunda AVC cu altceva.
----------------------------------------------
Povestile Alexei: http://forum.desprecopii.com/forum/log.asp?log_id=148914
O palma nu inseamna educatie!O palma inseamna ABUZ emotional si fizic asupra copilului !ZERO TOLERANTA PENTRU CEI/CELE CARE-SI LOVESC COPILUL FIZIC SAU PSIHIC !
PUTETI AJUTA CU O JUCARIE,O HAINUTA,UN BANUT AICI:
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=152788&whichpage=11
mianna spune:
nu e neaparat confuzie, depinde de tipul, localizarea si extinderea AVC-ului (si, fireste, de bolile asociate); intr-adevar nu e obligatoriu ca un bolnav cu AVC sa aiba si tulburari psihice, dar nu e nici exclus ca acestea sa apara.
LauraNicole spune:
Asa e, Mianna! Ai dreptate ca nu e exclus dar de aici pana la a face o asemenea generalizare...
Persoanele care au suferit un AVC au intr-adevar nevoie de cineva care sa le ingrijeasca dar nu pentru ca uita ca au mancat si vor mancare in fiecare ora ci pentru ca datorita parezei sau semiparezei nu se mai pot ingriji singuri, locomotia nemaifiind aceeasi.
Depinde de adancimea AVC-ului, de marimea partii vatamate si chiar de cum e vazut avc-ul de catre ceilalti membrii ai familiei. Daca lasi bolnavul sa zaca in pat ore intregi ca sa scapi de el normal ca sansele de recuperare sunt zero. Pe langa medicatie trebuie facut masaj, miscare pe cat e cu putinta deoarece din nefolosinta muschii se atrofiaza.
Persoanele cu AVC pot deveni ca niste copii mici in trupuri de adulti, nevoiti sa reinvete cum sa manance, cum sa se imbrace, sa-si miste mainile, sa mearga.
Corinai, incearca sa iei legatura cu o organizatie umanitara care sa-ti imprumute un carucior pana cand vei gasi unul de vanzare. Incearca pe ebay, mai ieftin(nu glumesc, eu gasisem pentru tata numai ca...n-a mai apucat sa-l foloseasca). De aceea fa tot posibilul sa-i faci rost de o saltea speciala care o ajuta sa nu faca rani de la atata stat intinsa(nu mai stiu cum se numeste) si de aceea exista si o perna asemanatoare pentru scaunul cu rotile.
La Ikea poti gasi patul de care zici dar, din nou, incearca sa iei legatura cu ceva asociatii umanitare.
Multa bafta!
----------------------------------------------
Povestile Alexei: http://forum.desprecopii.com/forum/log.asp?log_id=148914
O palma nu inseamna educatie!O palma inseamna ABUZ emotional si fizic asupra copilului !ZERO TOLERANTA PENTRU CEI/CELE CARE-SI LOVESC COPILUL FIZIC SAU PSIHIC !
PUTETI AJUTA CU O JUCARIE,O HAINUTA,UN BANUT AICI:
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=152788&whichpage=11
giulia71 spune:
Poti incerca si aici: http://www.spitaluldegeriatriestefanesti.ro/
Am un deosebit respect pentru cei ce au transformat acest spital dintr-o ruina in ce este acum.
Nu mai cunosc amanunte la zi, noi am avut poe cineva internat in 2005, insa am fost cu "de impartit" de Paste si conditiile sunt bune, curatenie, personal dragut.
Suna si vezi despre ce este vorba.
Sper ca ti-am putut fi de folos.
uneori gandesc prea mult....
Selene_Bunny spune:
| Citat: | ||
citat din mesajul lui LauraNicole
Te rog sa nu confunzi AVC-ul cu Dementia sau Alzeihmer. Mi-am pierdut tatal in octombrie in urma unui AVC, bunicii mei au murit in urma AVC, strabunicii la fel iar matusa mea a trecut prin al 3lea AVC si era sa o pierdem acum 3 saptamani. Deci din respect, nu confunda AVC cu altceva. ---------------------------------------------- Povestile Alexei: http://forum.desprecopii.com/forum/log.asp?log_id=148914 O palma nu inseamna educatie!O palma inseamna ABUZ emotional si fizic asupra copilului !ZERO TOLERANTA PENTRU CEI/CELE CARE-SI LOVESC COPILUL FIZIC SAU PSIHIC ! PUTETI AJUTA CU O JUCARIE,O HAINUTA,UN BANUT AICI: http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=152788&whichpage=11 |
Laura, cazurile tale sunt cazurile tale. Cazul bunicii mele e cazul bunicii mele. Am fost acolo zi de zi, am vazut cum s-a manifestat dupa AVC-ul din octombrie 2008. Avea impresia ca este cineva la geam, ca scormoneste in gunoi si vrea sa-i fure patura. Ca a ajuns intr-un supermarket, alaturi de mai multi vagabonzi. Pe matusa mea nu o recunostea neam. Unchiul meu era mereu in 2-3 exemplare. Momentele de luciditate alternau cu momentele de confuzie. Cand era lucida, spunea "asa-i ca spun numai prostii? Oare de ce spun atatea prostii?"
Nu confund nimic, inainte de AVC, nu a avut niciun semn de dementa sau de Alzheimer. Era perfect normala, doar osteoporoza si problemele cu inima o chinuiau. Atat de normala, incat facea curatenie si mancare pentru altii.
Daca rudele tale au murit in urma unui AVC, adica au intrat in coma imediat dupa AVC, nu ai avut cum sa vezi ce se intampla pe parcursul recuperarii.
Iar AVC-urile au si ele intensitatile lor.