Cum am impacat si capra si varza

Cum am impacat si capra si varza | Autor: libelula

Link direct la acest mesaj

Deschisesem anul trecut un subiect in care spuneam ca m-am saturat sa platesc impozite IMENSE la stat (cam 6.000 RON pe luna, eu si angajatorul), si ca as prefera sa muncesc la negru ca sa acopar tot ceea ce statul ar trebui sa imi ofere, in schimbul taxelor incasate, dar nu imi ofera, nici mie nici membrilor familiei mele. Evident ca majoritatea celor care au raspuns a fost contra, unii chiar argumentand ca statul nu are nicio obligatie sa plateasca o pensie decenta bunicii mele, cu toate ca ea a cotizat 40 de ani la sistemul de pensii.

Asadar, am analizat toate variantele si am vazut ca va trebui sa sustin in continuare si sistemul de stat (sanatate, pensii etc.), dar si sistemul privat (asigurare sanatate, bani economisiti pentru pensie etc.).

Poate ca sunt multi cei care au recurs la solutia pe care am ales-o eu - majoritatea prietenilor mei au facut-o -, asa ca o sa o impartasesc si cu voi. Cine stie, poate va macina aceleasi frustri ca si pe mine. Deci, solutia consta in doi pasi:

1. m-am angajat la firma sotului (part time), cu salariu minim pentru cei cu studii superioare, salariu pentru care prestez diverse plimbari pe la registrul comertului/primarii. Astfel, sunt salariat cotizant la sistemul de stat.

2. mi-am deschis PFA, lucrand in continuare asa cu actualul angajator (de fapt tot acelasi de cativa ani buni),el platindu-ma exact cat platea si inainte pentru mine (adica brutul plus taxele lui). Fiind deja angajat in alta parte, deci deja platitor de taxe si impozite, nu mai platesc decat impozitul pe profit de 16%.

Cam asta am facut. Sunt asadar si platitor la zi de taxe la stat, dar platesc si o asigurare privata de sanatate, o cresa privata copilului, tratamente pentru bunica, vaccinuri pentru copil. Mi se pare o solutie onorabila, si vad ca din ce in ce mai utilizata.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Andries spune:

Pai sunt foarte multi. Ceea ce pierzi acum este o pensie de stat ceva mai mare (dar numai Dumnezeu stie cat va fi punctul de pensie peste 25 de ani).
In sistemul medical ai acelasi tratament si la un salar de 800 de ron si la unul de 8000 de ron.
Daca vrei concediu medical... primesti mai putin. Daca vei avea nevoie de mareata indemnizatie de crestere a copilului... nu stiu cum se va plati. Vezi sa nu intri un categoria de platitor de TVA pe PFA ca s-ar putea sa nu-ti mai iasa socotelile.

Andries

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns libelula spune:

Citat:
citat din mesajul lui Andries

Pai sunt foarte multi. Ceea ce pierzi acum este o pensie de stat ceva mai mare (dar numai Dumnezeu stie cat va fi punctul de pensie peste 25 de ani).
In sistemul medical ai acelasi tratament si la un salar de 800 de ron si la unul de 8000 de ron.
Daca vrei concediu medical... primesti mai putin. Daca vei avea nevoie de mareata indemnizatie de crestere a copilului... nu stiu cum se va plati. Vezi sa nu intri un categoria de platitor de TVA pe PFA ca s-ar putea sa nu-ti mai iasa socotelile.

Andries

tocmai am iesit din CIC. nu o sa reintru asa curand :)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns addinel spune:

sa fii atenta la contractul pe care il ai cu ei, sa nu iti fie reconsiderata activitatea ca dependenta. ca se calculeaza din urma sumele, cu penalitati cu tot.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns OanaP spune:

Profitati cat puteti pentru ca pe masura ce vor fi din ce in ce mai multi oameni ce apeleaza la acest PFA putin impozitat, statul va majora taxele. pe de alta parte, asigurati-va ca la pensie veti avea venituri suplimentare (de ex. o gradina cu pasari, legume samd) pentru ca nu veti supravietui la oras.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui OanaP

Profitati cat puteti pentru ca pe masura ce vor fi din ce in ce mai multi oameni ce apeleaza la acest PFA putin impozitat, statul va majora taxele. pe de alta parte, asigurati-va ca la pensie veti avea venituri suplimentare (de ex. o gradina cu pasari, legume samd) pentru ca nu veti supravietui la oras.

no, cade PFA-ul, trecem la SRL, facem ceva, dar statul nu o sa mai vada veci pururi 6.000 ron taxe de la mine, pentru ca nu primesc aproape nimic in schimb!

apropo de pensie, crezi ca daca as cotiza la sistemul de stat, la sfarsit ar fi mai mult sau mai sigur decat daca economisesc bani in banca? nu cred, dovada ce se intampla acum cu pensionarii.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui addinel

sa fii atenta la contractul pe care il ai cu ei, sa nu iti fie reconsiderata activitatea ca dependenta. ca se calculeaza din urma sumele, cu penalitati cu tot.

mama lu' maria

randuri pentru maria

cred ca e totul in regula. contractul si solutia au venit integral de la firma de consultanta, adica unii dintre cei big 4.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Atata vreme cat ai gasit o varianta legala ce iti ofera din punctul tau de vedere o mai buna solutionare a problemelor personale - OK - go for it!

Eu pur si simplu / Pagina legislativa

Mergi la inceput