matematica si lacrimile

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Cricor spune:

Citat:
citat din mesajul lui Ramona J


Am gasit si carti de matematica distractiva, una chiar de poezii. Acum citeste o carte extraordinara, un amestec de fictiune, istorie si matematica. Din pacate nu stiu daca exista in traducere romaneasca, dar trebuie sa se fi publicat si acolo carti asemanatoare.



Ramona, poti sa-mi spui care e titlul cartii in engleza, te rog?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramona J spune:

Sigur.
The Man Who Counted: A Collection of Mathematical Adventures - by Malba Tahan.
Autorul este de fapt un matematician brazilian, dar cum povestea este o aventura araba - a ales pseudonimul asta.

Edit, ca am gasit-o aici:
Sterg link-ul, ca nu stiu de ce nu merge. Este pe Google docs, sper sa-l gasesti.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cricor spune:

Citat:
citat din mesajul lui Ramona J

Sigur.
The Man Who Counted: A Collection of Mathematical Adventures - by Malba Tahan.
Autorul este de fapt un matematician brazilian, dar cum povestea este o aventura araba - a ales pseudonimul asta.

Lume multa, oameni putini


Multumesc mult.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tisina spune:

Citat:
citat din mesajul lui Mik


Citat:

Mik la clasa a 2-a trebuie sa rezolve cu usurinta exercitii de gen
" aflati a, b si c daca:
a+b+c=285
a+b=123
b+c=175
"


Sorana, eu nu pot sa cred nici macar o secunda ca temele de clasa a 3-a sunt cu ecuatii si calcul simbolic. Daca e cazul, etunci e foarte normal sa nu priceapa nimic mai bine de 3/4 dintre copii.
(Daca totusi in Ro se preda ecuatii la copiii asa demici, atunci in clasa a 12-a fac spatii Banach si analiza complexa, nu ?)
Daca problema se enunta cu mere, pere si lei platiti pe ele, atuci e OK.
Saltul de la concret la calcul simbolic e enorm si se face, psiho-pedagogic vorbind dupa virsta de 11-12 ani.

E drept, eu am dat sfaturi din experienta proprie si avind in minte programa din Franta.

MElise, inca o data, incearca sa lucrezi tu cu el, dar fara cartea de la scoala sau nu-s ce culegere care-i da alergii. VIata de fiecare zi trebuie sa devina ocazia sa faca calcule si probleme.


Mik.



Esti draguta! Si ai dreptate, ecuatiile cu pricina nu se dau in clasa a 3-a. Se dau in clasa a 2-a! Si nu sunt din culegeri, ci din manual (noi am avut in al nostru).
Dupa cum spuneam, flacaul meu este clasa a 2-a, si a trecut de mult de astfel de ecuatii. Sa iti spun ce ma infioara pe mine: dupa vacanta asta, vom incepe sa facem transformari (de-alea din Km in hm, dam, dm...). La viata mea, cum se zice, mi-a placut matematica, insa nu atat de mult incat sa o urmez (sunt absolventa de litere), asa ca trebuie sa ma apuc sa studiez din nou, ca nici eu nu mai mi le aduc aminte, si nu vreau sa fiu nepregatita la vreo intrebare. Din fericire pentru mine, baiatul meu are inclinatii clare spre matematica si ii place foarte mult. Dar tot mi se pare cam exagerata programa noastra scolara. Mai glumim cateodata zicand ca din clasa a 5-a ii inscriem direct la facultate, ca asa dau zor... de parca se grabesc undeva. Plus ca nu au niciodata suficient timp sa aprofundeze, asa cum ar terbui, o informatie noua.
De-asta zic ca tine mult si de invatator si de cum stie sa ii faca sa inteleaga si sa le placa.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AB_AC spune:

Citat:
citat din mesajul lui MElise

Citat:
citat din mesajul lui AB_AC

Daca te simti in stare sa traduci iti pot creea un cont catre un program de predat matematica copiilor cu explicatii la nivelul lor. Este insa in engleza.

----------------------



Multumesc pentru ajutor! Traducerea din engleza nu e o problema, asa ca daca poti, chiar sunt curioasa sa vad un astfel de program. Dar nu stiu cat se pliaza materialele din programul respectiv pe ce fac ei la scoala (ma refer la tipul de probleme etc.) . Stiu ca matematica e aceeasi, indiferent de limba, dar banuiesc ca exista diverse metode de a o preda.

MElise


Atunci trimite-mi pe PM o adresa de e-mail pe care sa primesti contul. Eu n-am avut spam de la ei, dar ca masura de prudenta poti utiliza alta adresa de e-mail decat cea uzuala.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AB_AC spune:

Mik are drepate cu ideea de date utile si inutile intr-o problema si pe aici se poarta asta.

Mie ecuatiile in clasa a treia nu-mi par anormale in sine. In prima clasa pe aici se fac chestii de genul asta:

Marian and Tom bought 17 pencils on Monday. They bought 18 more on Thursday. On Saturday they had 50 pencils. How many did they buy on Friday?
De asemenea chestii gen A are mai mult ca B cu 45, B are mai mult ca C cu 23. Daca C are nu stiu cat cat are A.

Evident nu scriu ecuatii, dar trebuiesc scrise asa numitele "number sentence" care sunt de fapt rezolvarea unei ecuatii sau dupa caz a doua ecuatii.

Deci clasa a doua poate ar fi cam devreme, dar intr-a treia nu-i prea devreme, daca..... ar fi bine explicat.


De asemenea sa ne hotaram daca vorbim de nivelul manualului sau de concursuri. Nu cred ca-s relevante problemele de concursuri gen Micul Matematician. Unul din colegii mei de liceu care a luat una bucata medalie de argint la olimpiada internationala si da el facea spatii Banach printr-a noua.... se pregatea de concurs, nu?

Si aici exista honor classes sau copii care sar clasa. In clasa fiica-mii in grupul de mate avansata e un baietel care-i in Kindergarten si sa ne intelegem ii bate la fund pe toti cu rapiditatea si puterea de intelegere. Dar acestia sunt copiii rari, majoritatea avem copii normali evoluand intre foarte bine si prost.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns michelle-usa spune:

eu nu m-am omorit cu matematica dar in schimb il am pe baiat (7 ani jumatate) care se pare ca are gena lui taica-su si ii place matematica.
de la el am invatat niste metode de rezolvare si invatare a exercitiilor la care nu m-am gindit niciodata. lui ii face sens si invata f. usor.

aici au avut probleme de genul: ana are 6 creioane galbene si cu 4 mai multe creioane rosii, bob are 5 creioane galbene si cu 3 creioane mai multe rosii.
cate creioane rosii au cei 2 copii la un loc. asta ii facea sa citeasca bine enuntul, sa gindeasca ce are de facut si sa elimine ce nu-i trebuia din problema...
pana acum adunarile nu depasesc numarul 20.

dar el deja stie sa faca adunari si peste 100 si tabla inmultirii invatata. deci asta ma face sa cred ca ii place matematica...ca are in gene inclinatia asta. de fapt si doamna mi-a spus ca il vede ca ii place si intelege usor.
la el greutatea costa un pic din cauza limbii engleze sa inteleaga bine enuntul.
dar exercitii asa de adunari si scaderi e joaca...pana acum cel putin.





michelle

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MElise spune:

Citat:
citat din mesajul lui rrox3

MElise se sperie si in fata altor lucruri/ situatii noi? Sau doar la problemele de matematica?

Are nevoie de putina metoda de lucru si de experiente de rezolvare reusite.



Acum, gandindu-ma mai bine, imi dau seama ca problema cu plansul apare in mai multe situatii. Nu tot timpul, dar oricum, atunci cand nu poate reusi ceva din prima plange si se enerveaza. matematica este exemplul cel mai frecvent...

MElise

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MElise spune:

Citat:


On-topi: MElise - daca lucrezi in invatamant poate ai oprietena / colega care sa te ajute. Intr-adevar cineva din afara e cu totul altceva, nu se poate alinta asa cum o face cu mama.



Da, deja ma gandesc la solutii posibile.

MElise

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MElise spune:

Citat:
citat din mesajul lui Lala_D

MElise

O varianta ce functioneaza este invitarea unui prieten, doi, la sfarsit de saptamana pentru a face lectii de aprofundare la matematica.
In mai multi se fac temele mai usor si cu mai multa distractie.



la varianta cu prietenii chiar nu ma gandisem. Cred ca voi aplica intai varianta asta, dupa vacanta, inainte de a recurge la meditator. Inca sunt convinsa ca e mai mult o chestiune de incredere decat de intelegere propriu-zisa. Multumesc pentru sugestie!

MElise

Mergi la inceput