Lapte praf - o nenorocire asa de mare?
Buna, numele meu este Carmen si tocmai am intrat si eu in categoria de mamicute proaspete. Am un baietel de 6 zile, tocmai am ajuns de la maternitate si am niste ragade sangerande pe sani, plus ca s-ar parea ca nici laptele pe care il suge (chiar si in conditiile astea strang din dinti si ii dau)nu ii este suficient, nu se satura, plange si isi roade manutele dupa ce mananca. Cine sau cati dintre voi s-au confruntat cu aceeasi problema si ce ati facut? Ati trecut pe lapte praf sau ati continuat cu alimentatia mixta? Ma mustra constiinta sa il trec pe lapte praf, pentru ca am citit cat este de bun laptele de mama, incomparabil cu orice formula de lapte praf. Si inca o intrebare - daca voi continua sa-l hranesc cu sfarcurile sangerande, exista vreun risc pentru mine?
Multumesc
Raspunsuri
tutus spune:
Buna Carmen, felicitari si sa-ti fie sanatos micutul!
Asa am patit si noi, dar dupa 3-4 zile, asistenta mi-a spus de niste protectii pt mamelon din silicon. Le-am cumparat si apoi, incet incet, alaptatul, din corvoada a devenit placere. Aceste protectii le gasesti in farmacie. Intreaba de ele si o sa stie farmacista despre ce e vorba. Poate tu ai avea suficient laptic daca ai fi mai relaxata cand alaptezi si nu te-ai gandi cu groaza la masa urmatoare(vorbesc din proprie experienta), asa ca eu zic sa incerci mai intai cu protectiile, iar daca vezi ca in cateva zile nu e nici o imbunatatire, incearca si cu lapte praf.
Nu stiu ce risc poate sa fie pt tine daca alaptezi iar mamelonul e ranit. Eu nu am patit nimic desi mi-au fost si mie harcea-parcea.
Toate cele bune!
iris spune:
draga carmen, am trecut si eu prin mizeria asta cu ranile...iti trebuie multe rabdare, incearca tot ce poti sa vindeci ranile: unguent garmastan sau altul mai nou dar bun bun, lasa cit poti la aer zona ranita...incearca sa scoti laptic regulat cu pompa, si daca vrea bebica dai cu biberon, in caz ca simti ca nu mai poti- eu te cred si nu e cazul sa iti fac mustrari de constiinta teribile daxca apelezi la alpte praf; cind scoti lapte cu pompita tot te va durea dar in citeva zile se vindeca usor pe cind daca continui sa alaptezi ranile se pot agrava ; sincer mie mi se face si acum pielea gainii cind imi amintesc de primele saptamini ale bebeilor mei....
incearca insa sa ai rabdare si daca ii dai bebeului si lapte praf da-i ca si completare, adica da-i intii lapte de la tine, chiar in biberon si apoi abia lapte praf; daca ai noroc de bebi mincacios (cum am avut eu) poti merge asa cu alimentatie mixta pina tirziu- la noi a tinut figura 6 luni;
riscul alimentatiei mixte e sa scada secretia de lapte dar riscul alimentarii in contiunare cu sinii raniti e sa faci infectie, mastita samd..trebuie sa gasesti calea de mijloc cea mai potrivita pt bebe si pt tine; nu uita ca bebe are nevoie de o mami sanatoasa! iar laptele praf nu e deloc o nenenorocire, sa nu devenim extremisti!!!
trebuie sa ai mare grja de rani, sa speli , fara sapun insa, sa stergi cu prosop sa nu zic steril dar cam asa, trebuie multa grija si vei vedea ca merita si ca va trece!
uff, ce sa mai zic, sa iti urez sa fii tare si sa rezisti si sa va fie bine la amindoi
iren spune:
La mine era un chin cind trebuia sa-l alaptaz pe bebe,eram numai rani la sini...doctorul mi-a dat o crema -cu glicerina,mi se pare-dar mie mi-a zis sa nu-i dau sa suga daca am rani,si mi-a facut niste sedinte de raze(infrarosu sau ultraviolete parca,da nu-s sigura)care m-au ajutat foarte mult.Parerea mea este sa nu-i dai in completare,multi copii renunta la sin pentru ca le este mai usor sa suga la biberon.Ideea cu protectiile din silicon mi se pare absolut bestiala,o s-o bag si io la cap pt. urmatoru bebeu.
Iren&Bogdanelu
Samsara7 spune:
Eu nu am avut parte decat de o mica crevasa, cand m-a "muscat" fiica-mea, dar imi imaginez prin ce trebuie sa treci. In schimb, iti pot spune ca pe la 3 luni, (desi aveam un lapte f bun,abundent, bebe sugea bine si mult de prima data) am inceput sa pierd laptele. Nelinistea, alimentatia, oboseala....Medicul m-a sfatuit sa fac orice, si sa ma "mulg" (pompele nu le suportam si nici nu dadeau rezultate)caci chiar si 3 picaturi de lapte matern sunt importante . Asadar am extras pana la ultima picatura si bineinteles ca am completat cu biberonul prin lapte praf!(Insa faptul ca bebe nu mai suge la sân scade lactatia din pacate, care nu mai e stimulata)... Desi la inceput nu a acceptat cu usurinta, si am devenit nelinistita ca orice mama, mai apoi bebelusa a preferat biberonul, care necesita un efort mult mai mic la supt.
Bineinteles ca nu e o nenorocire, desi laptele matern e cel mai grozav! Dar daca nu se poate, nu se poate! Vindeca-ti ranile si daca nu ai alta solutie, incearca sa extragi cat poti din lapte, chiar si o cantitate ce ti se va parea ridicola pe care sa i-o dai cu biberonul!
Totusi acum am citit mai cu atentie ca baietelul tau are abia 6 zile!Am sa iti trimit cat de repede cateva sfaturi care te invata cum sa eviti, sa vindeci eventual crevasele (fisurile) si sa incerci sa reiei un alaptat normal. Fisurile sunt provocate ori de o punere gresita la sân, ori de o igiena imperfecta. Informatiile trimise sunt profesionale. Ma scuz dinainte daca unii termeni vor fi diferiti, traducerea e aproximativa.
Pana atunci iti doresc curaj si sper ca vei alapta in curand normal! Cu rabdare, atentie si fara sa intri in panica....ca face rau la laptic.
Sa nu uit, am gasit si tratamente pt fisuri dar nu stiu daca se pot gasi ori prepara in tara, il voi scrie oricum. Pe curand!
Mihaela
Mazarica spune:
Am avut aceeasi problema, in plus si o soacra care se minuna cum de n-am eu lapte, ca la ea curgea siroaie...
Multa rabdare, GARMASTAN- un unguent f. bun si nu renunta la alaptat, cat de putin dar sa manance si san. Ai sa vezi ca dupa 2 aplicatii cu Garmastan ai sa poti alapta. bea f. multe lichide, ceai de anason( face lapte) si dai lui bb sa suga cat mai des, poate ai canalele infundate ( la mine asta a fost problema, nici la pompa electrica nu s-au deschis) . Mie mi-a venit mai mult lapte abia la o luna 1/2, dar eu plangeam mereu din cauza soacrei care ma si certa ca ii dau prea des sa suga si pe el il doare burtica. Oricum , i-am dat alimentatie mixta pana pe la 7 luni, cand a renuntat bb la san ( mi-au venit musafirii de pe la 4 luni) .
Multa rabdare si liniste.
Samsara7 spune:
SFATURI CARE PERMIT ALAPTAREA IN BUNE CONDITII
O buna pozitie a copilului la sân si a mamei e o conditie fundamentala de reusita a alaptarii. Nu exista pozitie standard, care convine tuturor ; fiecare cuplu mama-copil poate sa isi faca propriile obiceiuri. Dar exista o serie de reguli de urmat :
Pt copil
1. Corpul bebelusului trebuie sa faca fata celui al mamei : nu trebuie sa stea cu capul intors. Suptul la sân este o conduita particulara pe care numai noul nascut o cunoaste (este ceva innascut). Bebelusul suge rau daca sta cu capul intors : axa jetului de lapte este prost pozitionata, suptul nu este eficace si exista riscul de a se inneca cu laptele si de formare a crevaselor (fisurilor) pe mamelon (deoarece efortul suptului nu este simetric).
2. Fata copilului trebuie sa fie in fata sanului, avand gura pe axa sfârcului (pt ca sugerea sa fie repartizata simetric) iar barbia lipita de sân.
Pt. Mama
3. Mama trebue sa gaseasca o pozitie care sa ii permita sa nu aiba dureri de spate. Pozitia poate fi inventata in functie de confortul mamei.
4. Pozitia gurii : Copilul care suge produce o mare depresiune printr-o miscare particulara a buzelor, a limbii si a palatului (cerul gurii), ceea ce ii permite sa inghita si sa respire in acelasi timp. Gura trebuie sa se deschida larg peste mamelon si sa debordeze la baza acestuia, pe areola. (partea maronie din jurul mamelonului). O zona larga de sugere asigura eficacitatea suptului, protejand de asemenea mamelonul. Copilul care suge tragand cu marginea buzelor doar de sfârc risca sa raneasca.
5. Mirosul areolei : Bebelusul utilizeaza prea putin vazul pt a se pozitiona la sân. Odoratul este pt el esential, reperand mirosul areolei difuzat de micile protuberante (ca niste tuberculi ) care se vad la periferia mamelonului. Este deci neindicat de a spala prea mult si nici a dezinfecta aceasta zona. Mamelonul trebuie pur si simplu clatit cu apa limpede dupa supt. Sezinfectantele si alte lotiuni parfumate, lapte de toaleta sunt inutile.
6. Timpul de invatare a suptului e variabil de la un bebe la altul : de la cateva minute la cateva zile. Daca copilul nu are o greutate prea mica, trebuie sa i se dea timp sa invete. Daca ii e foarte foame, trebuie propus sânul de cate ori e necesar. Aceasta va ajuta pt formarea laptelui in mod eficace.
7. Biberonul complementar pune anumite probleme : efortul pt a suge o tetina de cauciuc e mult mai mic si pozitia guri ipe tetina nu e aceeasi ca pe mamelon. Copilul care bea cu biberonul nu invata sa-si dezvolte in mod eficace suptul la sân.
8. Frecventa suptului nu e o regula : pt unii sunt suficiente 6 supturi din primele zile, altii cer 12, ori chiar mai mult. Nu trebuie impusa o regula prestabilita ci trebuie vazut in functie de principalul interesat : copilul.
Crevasele sunt un accident de alaptare uneori extrem de dureroase catre constrange la intreruperea alaptatului la sân. Sunt crevase si crevase ! Uneori durerea mamelonului nu e insotita de leziuni vizibile (in special la primele supturi) si nu expune mama la complicatii ulterioare. Alteori e vorba de o simpla fisura a mamelonului sau o eroziune ce se va vindeca rapid, suficient fiind de a expune sanul la aer liber.
Adevaratele crevase sunt extrem de dureroase si devin sursa de angoasa, panica pt mama, de unde si reticenta de a da sân, crispare, o ejectie proasta a laptelui, risc de infundare (acumularea laptelui in glandele mamare)…un cerc vicios ! Crevasele pot sângera (ceea ce nu prezintapericol pt copil dar mareste angoasa mamei). Devin in tot cazul poarta de intrare a microbilor, crevasele fiind posibil sa se complice prin limfangite sau abcese.
Cauza : proasta pozitionare a copilului la sân, care nu prinde cu gura o vasta suprafata a mamelonului, care ciupeste, sau trage in mod inegal de mamelon, declansand formarea fisurilor. Igiena neadaptata a mamelonului poate fi o alta cauza.
Faceti in asa fel incat copilul sa deschida gura mare, trecand de pilda pe la gura copilului mamelonul pozitionat inspre cerul gurii. Asteapta sa deschida gura ca si cum ar casca. Asteapta sa fie gata ! Inainte de toate barbia sa trebuie sa atinga sanul, dupa care faceti in asa fel incat mamelonul sa fie indreptat nu inspre centrul gurii ci inspre cerul gurii. Nu fii ingrijorata pt respiratia sa, cand bebelusul e bine pozitionat si prinde corect sânul, va respira fara probleme ori va lasa sânul.
Cand copilul deschide gura convinge-te ca acopera si areola (nu neaparat in intregime). Daca a prins bine sanul cu gura, atunci trebuie sa acopere areola mai mult cu buza inferioara (de jos) decat cu cea superioara.
Suptul : La inceput programeaza alaptara frecventa si de scurta durata. Trebuie intrerupt cand mamelonul devine sensibil.
Intre 2 supturi sanii trebuie expusi la aer liber cat de des posibil .
Nu se dezinfecteaza sanii cu produse farmaceutice ori continand alcool . Un bun dus zilnic cu sapunitul de rigoare este suficient. Dupa alaptarea copilului se limpezeste sanul cu apa limpede (fara sapun) si eventual se etaleaza putin sapte pestemamelon : este un foarte bun antiseptic natural, impotriva microbilor.
Daca totusi au aparut crevasele :
-trebuie prezentat un singur sân la supt pt a se odihni celalalt.
-se poate aplica un cub de gheata (eventual zdrobit si impaturit intr-o batista curata), 10 minute inaintea alaptarii, frigul producand un efect anesteziant .
-impotriva durerilor se recomanda 500-1000 mg. de paracetamol, 30 minute inainte alaptarii (dar nu mai mult de 3000 mg/zi)
-nu trebuie utilizat dezinfectant
-se poate aplica o crema grasa peste mamelon
-de evitat utilizarea pompelor, care sunt mai putin fiziologice ca suptul bebelusului si mai traumatizante pt mamelon.
-recomandata protejarea mameloanelor ( cu suporturi speciale din farmacie)intre supturi , evitand frecarea produsa de contactul cu sutienul.
http://www.estetik.com/datamed/varios/crevasses_du_mamelon.htm - preparate farmaceutice impotriva crevaselor
Sa iti traiasca copilul si sa ai parte numai de momente fericite.
Mihaela
carmen77 spune:
Va multumesc mult pentru sfaturi, m-am mai linistit putin, ca imi dau lacrimile cand ma gandesc ca il privez de ceva atat de bun, dar, din pacate, am rugat o asistenta sa vina sa ma mulga sa mai desfundam canalele si dupa minunata sedinta de abia au iesit cateva picaturi de lapte, asa ca n-am incotro si trec pe completare cu lapte praf, ca imi moare copilul de foame. Noi credeam ca are colici, dar el plangea de foame, saracul. Credeam ca e constipat (nu a facut kk 2 zile, dar el nu avea dupa ce). Am sa continui sa-i dau putinul care il am. Cred ca am uitat sa precizez ca am nascut cu cezariana, si asistenta spune ca si din cauza anesteziei, care are efect asupra lactatiei. Tot ea mi-a zis ca poate peste vreo saptamana imi va porni mai bine laptele. Vom vedea. Oricum, va multumesc.
moosy spune:
Stai linistita ca prin ce treci tu am trecut si eu acum 5 saptamani. Soacra-mea a fost cu gura pe mine..desi e la 8000 km distanta, si din cauza stressului nu am lapte. Copilul scadea in greutate vazand cu ochii..asa ca dai cu formula. Acuma ii dau asa: prima data cele 5 picaturi jumate care le am eu, plus formula, asa ca fiecare masa dureaza cm o ora jumate (mi groaza cand vine ora mesei pt ca bebe se pune la san si trage de mama focului si nu iese nimic). Am incercat cu pompa, dar la fiecare masa nu iese, testat de 15 ori deja,mai mult de 20 ml, ceea ce e nesemnificativ. Bebe s-a nascut cu 3431 g, a scazut la 2900, iar acum la 5 saptamani are 4790 g. Deci a crescut mult peste medie.
Iti doresc succes si sper sa iti vina laptele sa nu patesti ca mine.
Anca si Michael ( 5 saptamani)
mamamariana spune:
Felicitari pentru bb - sa iti traiasca! sa il vezi mare si sanatos.
Vad ca ai primit destule sfaturi... vreau doar sa iti spun ca si eu am trecut prin asta si i-am dat o perioada lui bb chiar si lapte praf in completare pentru ca ma dureau mameloanele de muream cand sugea. Incet, incet s-au vindecat. Si am putut sa alaptez pana la 3 luni jumate si as mai fi facut-o daca nu as fi pierdut laptele din cauza unei afurisite de diaree pe care am facut-o eu.
Ce am facut eu? Cand nu mai puteam sa suport la supt, pompam laptele si ii dadeam in biberon. Faceam chestia asta o data la doua supturi ca sa ma mai odihnesc din durere. Da-i lapte praf ca si completare, nu il inlocui deocamdata. Aproape toate mamicile trec prin chestia asta si multe dintre ele prefera sa intarce bb decat sa sufere. Nu te indemn la suferinta, dar incearca. Nu te da batuta asa de usor. E mult mai simplu sa alaptezi decat sa ii dai lapte praf. E si mai scump si incomod, vei vedea. Si cu siguranta iti va parea rau mai tarziu.
Bafta multa,
Mamamariana
carmen77 spune:
Pentru Moosy. Exact asa se intampla si la mine. Il tin cate 15 minute la fiecare san si suge cam 20 - 25 ml (cu durerile de rigoare) dupa care ii dau completare 30 ml lapte praf. Dilema mea e daca ii dau suficient sau ar trebui sa ii cresc ratia? El se scoala cam o data la 3 ore, deci in principiu pare OK. Am sa-l cantaresc la sfarsitul saptamanii sa vad cat a pus de cand a iesit din maternitate (daca a pus ceva). El s-a nascut cu 3650g, si din spital a iesit cu 3480. Deci daca a crescut cu 150g, ar fi multumitor. Precizez ca am incercat si sa ma mulg, si cu pompita, si manual, dar ies doar cateva picaturi. Beau si ceai de chimen (mi s-a spus ca stimuleaza secretia lactata). Mai mult nu stiu ce sa fac. Cat o sa am si acest putin, o sa i-l dau. Va multumesc mult de tot.