Inchiderea si re-organizarea spitalelor

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Citat:
citat din mesajul lui OanaP

Acum daca e sa ne luam dupa ce spui tu, si stomatologul sau veterinarul ar putea sa asigure terapia postoperatorie, i macelarul si tu sau sotul tau.

Xio, da, depinde cum si sub ce indrumare. De asemenea, depinde si pentru ce cazuri.

pai atunci pt. ce sa se mai stea in spital? Cand te ia de pe masa de operatie te duce acasa sa te maseze sotul pe burta si gata.
cand ma gandesc la americanii aia care au si supraspecializare de "critical care", unde ai voie sa lucrezi un maximum de ani si o garda e platita cu mii de dolari ma apuca rasul...puteau sa ia un macelar si ii dadeau 5 dolari.

**Fur is for petting***
http://www.facebook.com/#!/adoptiicaini
www.adoptiipisici.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns blackgirl0 spune:

Oana, ma pregateam sa scriu si eu despre diferitele specializari din medicina, de cat de diferita este pregatirea mea ca medic de familie fata de cea a lui XIO (OG), insa cred ca nu are rost.

Dupa tine, oricine poate face medicina, inclusiv interventii chirurgicale la distanta, ca doar ai vazut pe Discovery! Si daca esti asa de buna si priceputa, te asteptam oricand in bransa!

Si acum, lasand aiurelile la o parte, legat de subiect stie cineva concret despre ce-i vb cu reorganizarea spitalelor? Eu am o colega, medic pediatru, angajata de 2 luni la unul din spitalele orasenensti dizolvate de la 1 aprilie. Nu i s-a oferit nici macar un post in loc, nicio alternativa, nimic-nimic, are 2 copii mici de crescut si de 2 luni nu a primit niciun salariu. Ce sa-i recomand? Altceva decat sa-si ia catrafusele si sa se care din tara?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Citat:
citat din mesajul lui blackgirl0
Si acum, lasand aiurelile la o parte, legat de subiect stie cineva concret despre ce-i vb cu reorganizarea spitalelor?

Caz concret.
Spitalul din Busteni se desfiinteaza. Personalului medical i se recomanda angajarea in unitatile medicale apropiate. Dar ... spitalul Sinaia, cu buget si asa pe butuci, are zero posturi libere refuzand categoric orice transfer. Si asa mai departe.

Inchiderea spitalelor era insa previzibila. De doi ani se tot vorbeste de necesitatea reducerii numarului acestora. Inca de acum doi ani Ungaria, Polonia, Lituania, Estonia s.a.m.d. au inchis sau privatizat MULTE spitale.

www.healthofnations.com/key-findings/detail/id/6" target="_blank">Estul ex-comunist se misca in bloc dinspre un sistem de sanatate cu un numar record de spitale si paturi de spital catre un sistem mai compact dar cu calitate net superioara.
La urma urmei este mai important sa vindeci cat mai repede si mai bine pacientii decat sa-i tii anemici prin spitale.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns jenn spune:

Da,dar recent am vazut la tv spital inchis undeva prin Moldova daca nu ma insel caruia ministerul ii aprobase dotari prin ianuarie.Se cumparasera,erau deja acolo!Cam hei rupista treaba!Si dramele celor care nu au unde sa se angajeze .. pe alea nu le vad ministrul si presedintele care sustine reforma?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns OanaP spune:

Xio, Blackgirl, altceva decat ironii mai stiti?

Da se poate, totul este sa vrei sa gasesti solutii. Altfel ramaneti si vaicariti-va ca nu gasiti de lucru. Ramaneti acolo in lumea voastra, in neacceptarea faptului ca lumea se schimba si ca de ramas fara spitale atat de multe tot vom ramane. Ce-o sa faceti atunci? Inventati-va nevoia!

Si da, in cazul meu ingrijirile post operatorii ar fi putut fi facuta de acasa, chit ca vreti sa credeti sau nu.

Si apropo, stiati ca se poate naste de acasa? De ce trebuie neaparat sa se nasca in spitale?

Si daca sunteti atat de fioroase in a sustine ca bat campii cu privire la telemedicina, ia mai luati ziarul si cititi despre Ilie Vonica, ca vorba aia, el traieste in Romania si mai e si medic.

Mda, strutul tot cu capul in pamant...

Mergi la inceput

Mai Oana, cum aniba sa nu te ironizam cand scrii asemenea enormitati?
Pai tocmai tu sa ne explici noua ca lumea se schimba? Tu care crezi ca un medic trebuie sa stie sa faca 100 de specialitati?
E de rasul curcilor daca nu iti dai seama ce tampenii spui.
Dupa cum ti-am mai scris inca o data, in intreaga lume medicala de pe Terra se marseaza pe ideea supraspecializarii, tocmai pt. ca cei supraspecializati in ceva sunt muuuult mult mai pregatiti decat ceilalti.
Si, inca o data iti explic: chriurgul generalist de la noi opereaza de la amputatii, varice, cancere de stomac, rect, tesut muscular, tiroida, pana la apendicite, hernii, histerectomii, san si altele.
La un congres din 2010 medicii din Germania au spus ca la ei s-a trecut foarte serios pe supraspecializarea chirurgului generalist. Prin urmare, este chirurg care opereaza doar hemoroizi si rect, chirurg care opereaza doar colon, doar stomac, doar ficat, doar tiroida, doar hernii, doar colecist samd.
La ora actuala in lume se face diferenta intre un medic ginecolog care face si obstetrica si ginecologie si unul care face doar diagnostic prenatal spre exemplu.
De-aia a venit la noi in tara unul dintre cei mai buni din Europa la diagnostic prenatal care in afara de asta nu pune mana pe altceva. Nu opereaza cancere, nu opereaza chist ovarian, nu asista nasteri, nu face cezariana, nu face fertilizari, nu face policlinica. face doar ecografie prenatala si operatii in utero.

Nu stiu de ce nu poti sa intelegi aceste lucrui atat de logice si naturale.
Un bucatar care a facut 5000 de pizza le face infinit mai bine decat un bucatar care face si torturi si paste si sarmale si pizza.

mai clar de atat nu stiu cum pot sa-ti demonstrez prostiile pe care le sustii.

In cazul ingirjirlor postoperatorii ce nu intelegi tu (dion nou, ca nu ai habar de domeniul medical) este ca ingrijirea postoperatorie exista tocmai pt. a tine sub OBSERVATIE si pt. PREVENI complicatiile.
Intelegi?!?!?!?!?!?!???!
Si copilul il poti naste singura pe camp, dar exista posibilitatea sa moara el sau sa mori tu sau sa muriti amandoi.
Din pucnt de vedere medical nu poti trimite omul dupa operatie acasa gandindu-te ca ultimul pacient a fost ok, nu e o bucata de mobila si e la mintea cocosului ca daca tu ai nascut natural, Mariuca poate are nevoie de cezariana, ca nu sunt toate cazurile trase la xerox dupa tine.
De-aia exista statistica medicala si de-aia in fiecare lucrare si studiu prezentat trebuie sa ne batem capul cu procentele si complicatiile si rezultatele.

**Fur is for petting***
www.adoptiipisici.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gabitza2005 spune:

Oana iti recomand sa cauti filmul documentar Sicko al lui Michael Moore despre sistemul de sanatate din USA si poate vei realiza unde vor duce toate aceste masuri ale reformei.
Pe langa cazurile cutremuratoare prezentate acolo acesta prezinta si istoria sistemului medical de la ei si o sa vezi ca si noi suntem pe acelasi drum.
Un sistem medical majoritar privat "de calitate" nu inseamna altceva decat multi bani pentru EI.
Ca exemplu priveste un pic la domeniul stomatologic deja majoritar privat si intreabate cati romani isi mai permit asistenta stomatologica in conditiile in care extractia unui dinte de lapte la copii trece de 80RON.

Mergi la inceput

Intorcandu-ne la discutie, se vrea la noi copierea modelului austriac/german. cateva spitale dotate cu absolut dar absolut tot ceiti trebuie, conditii "de lux", in cateva orase mari care sa fie centre operatorii, acolo sa fie duse cazurile prioritare, complicate, si in locul spitalelor (care sa fim seriosi, inghiteau bani fara rost), sa se faca centre de prim ajutor, policlinici, ambulatorii.
Doar ca fiind ca la noi, au omis sa se gandeasca la a doua parte care intamplator este absolut necesara tocmai pt. a nu se intampla sa moara oamenii ca nu primesc primul ajutor.

La noi in tara se pierdeau foarte multi bani din cauza ca treaba nu era facuta bine.
veneau la urgente oameni care nu aveau ce sa caute acolo, si fiind la urgente medicii erau obligati sa ii consulte.
Medicul de familie care ar trebui sa gestioneze cazurile era de multe ori sarit din schema, ca pacientul se ducea unde avea chef.
La noi in spitale medicul scrie mai mult decat opereaza/consulta.
In fine, ideea era buna, dar punerea ei in practica e de toata jena.
Tipic.

**Fur is for petting***
www.adoptiipisici.ro

Mergi la inceput

Gabitza2005 nu am vazut respectivul documentar, insa sunt perfect constienta de rezultatul acestor actiuni. Inteleg si cine profita de multe decizii luate de politicienii nostrii si NU NUMAI. Nu am nevoie de documentare ca al lui Michael Moore sau altele din categoria Zeitgeist. Culmea e ca de prin 2000 am realizat niste lucruri care m-au framantau teribil de credeam ca mi-am pierdut mintile. Apoi cand am vazut Zeitgeist in 2009 a venit totul ca o confirmare. Deci, aceste documentare nu mi-au deschis ochii, doar mi-au confirmat ce deja vedeam in deciziile luate in diverse tari.

Se pune problema noi cum ne protejam?
Exista variantele:
- muncim pe rupte pana ne imbolnavim, dar ne vom putea permite sa mergem intr-un spital privat;
- muncim moderat si speram sa nu ne imbolnavim, dar este putin probabil deparece avem o problema chiar pe partea de nutritie:
- varianta a - boli usoare: homeopatie, leacuri babesti
- varianta b - boli grave: ???? ce spanac faci daca nu iti permiti?????
- varianta c - interventii chirurgicale simple/uzuale- ce solutie propuneti
- varianta d - interventii chirurgicale grave -???? ce spanac faci daca nu iti permiti?????

Indiferent cum o iei tot te lovesti de reducerea spitalelor. Medicii nu pot face lobby? Nu se pot infiinta asociatii ale medicilor asa incat sa vina cu centre de prim ajutor, policlinici si ambulatorii?

Eu una vad o oportunitate de afaceri imensa.

Mergi la inceput

Da Xio, ai intr-o oarecare masura dreptate, dar ia spune-mi cand te duci intr-un restaurant crezi ca au bucatari pentru ciorba, bucatari pentru mancare si bucatari pentru desert? Bine-inteles ca e de dorit. L-ai vazut pe Jamie (cel mai mare bucatar dupa spusele unora) ca face numai un singur fel de mancare?

Exista o stratificare. Nu toata lumea ar trebui sa faca cezariana asa cum se practica pe la noi (ca sa continuam pe exemplul dat). Cazurile trebuie cernute, iar daca ma intrebi pe mine ar trebui sa existe acele policlinici sau ce or fi tocmai pentru a cerne cazurile. In spital sa ajunga cine trebuie, la cezariana sa ajunga cine are nevoie reala.

Acum, in mintea mea ar exista 2 variante: spitalul fix si spitalul mobil. De ce sa nu existe si spitale mobile? Acum depinde cat de mobil vrei sa fie (1 zi, 1 saptamana...) In loc sa vina ambulanta sa te ia si sa te duca, timpul de asteptare se reduce la jumatate. Nu iti mai moare pacientul pe drum.

Pe de alta parte o astfel de masura (de reducere a spitalelor) ar trebui sa ridice awareness-ul oamenilor, sa aiba mai multa grija de sanatatea lor si sa previna.

Asa ca ar trebui sa apara la televizor si reclame spuse repede (!!) ca e bine sa mergem sa ne facem si analize periodice, nu sa mergem la doctor din an in paste (in caz fericit, pentru ca probabil mersul la doctor se face din ani in paste).

Mergi la inceput