intrebare

intrebare | Autor: gabitza

Link direct la acest mesaj

Buna ,
eu voi naste in feb-mar. 2004.
Pe hartie sunt incadrata la salariul minim pe economie.
Din cate am inteles daca nasti dupa 1 ian 2004 vei primi o indemnizatie de maternitate fixa de 85% din salarul mediu net pe economie.
E corect?
As dori sa stiu daca acesti bani vor fi virati in contul firmei si eu va trebui sa ii ridic lunar de la angajator sau ii voi primi acasa?
Si inca ceva.Acel concediu postnatal de 42 zile este obligatoriu? si este platit de angajator cu 85% din media ultimelor 6-10 luni , adica in cazul meu din 85% din salarul minim?
Multumesc.
Gabi

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns liviu`s spune:

Indemnizatia aferenta concediului pentru cresterea copilului acordat incepand cu data de 01.01.2004 este o suma plafonata, cuantificata la 85% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.
Acesti bani ii vei lua de la angajator, care va deduce suma respectiva din contributia la bugetul asigurarilor sociale pe care o datoreaza.
Potrivit art.16 din Ordonanta de urgenta 96/2003 pv protectia maternitatii la locurile de munca, salariatele au obligažia de a efectua minimum 42 de zile de concediu postnatal.
Referitor la cuantumul concediului postnatal obligatoriu, indemnizatia este 85% din media veniturilor salariale din ultimele 6 luni anterioare primei zile de concediu medical. Salariul de referinta in cazul tau este salariul minim pe economie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gabitza spune:

Multumesc pentru raspuns.
Gabi

Mergi la inceput