Franta a interzis burka in public - dezbatere

Raspunsuri - Pagina 26

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns en_kvinna spune:

Citat:
citat din mesajul lui RA

Citat:
citat din mesajul lui denizel

Laura, nu ai vrut sa reiei discutia, dar ai reluat-o totusi, m-ai nominalizat doar pe mine si arati in continuare cat de partinitoare poti fi si cum te-ai implicat in moderare intr-o discutie pe care nu ai avut vreme/chef sa o citesti macar cuvant cu cuvant, daramite sa o digeri...
Cat despre prozelitism, imi pare rau, dar probabil ca l-ai recunoaste numai daca ti-ar pica in poala cu tot cu lampa din tavan :).
Sa stii ca prozelitismul nu e o chestie care incepe cu "dragul nostru profet zice", ci poate fi o chestie care sa inceapa cu "dragul vostru profet zice" .

Si nu e vina mea nici ca tu consideri normal ca un om sa nu-si asume spusele si te lasi impresionata de discursurile patetice in care Hannen isi cam ridica fustele si se bucura ca e la adapost de prezenta noastra, femei rele si fara inima, care nu o intelegem si care am face rau copiilor ei .
Acuma, na, eu ce sa-i zic? I-as zice sa zica mersi ca nu traieste cu copilele in Arabia Saudita, locul spre care se indreapta zilnic ca sa se roage. Acolo ele ar fi cu adevarat in pericol. De moarte!

Si, ca sa-i dau Capcaunului satisfactie ca e un bun psiholog , o sa fiu burka pana la capat :)) si o sa povestesc ceva de asta vara.
Asta vara am fost in Franta si intr-una din zile ne-am propus sa vizitam o cladire foarte veche, monument istoric, dintr-un orasel de langa Avignon.
Am ajuns acolo dupa 19,30 si ne tot invarteam pe aceleasi stradute fiindca nu reuseam sa gasim cladirea.
Fiu-mio a zis la un moment dat ca el nu vrea sa mai mearga, vrea sa ne intoarcem imediat la masina (fiu-mio, care e un copchil foarte relaxat si echilibrat, niciodata n-a facut asa ceva).
Cand il intrebaram ce i-a venit, a zis ca nu vrea sa ne mai invartim aiurea pe stradutele alea unde lumea se uita atat de urat la noi .
Sotul meu i-a zis ca-i obosit si flamand , dar ca gasim monumentul indata si dupa aia plecam sa mancam ceva.
Eu am plecat privirile de pe ziduri si le-am indreptat in jurul meu, atat cat sa-mi dau seama ca eram intr-un cartier al arabilor si ca, intr-adevar, eram priviti cu ostilitate, iar copilul avea dreptate.
Probabil ca cei care locuiesc in Franta or sa rada de mine si de fiu-mio, dar chiar asa s-a intamplat si niciodata nu ni s-a intamplat asa ceva nicaieri.
Eu sunt obisnuita cu arabii din Bucuresti, majoritatea comercianti, care sunt amabili si indatoritori cu clientii, chiar daca (cei mai multi) te masoara din cap pana-n picioare cu niste ochi peste care iti vine sa tragi (cel putin) o burka .
Ahaaa, gata, stiu de ce ei nu poarta burka. N-ar mai fi in rai picior de mascul :)).

~Lumea ar fi mai frumoasa fara macelari~

Stii ce-mi pare mie tare ciudat?Faptul ca puterea de intelegere si indarjirea cu care aperi un asa-numit elev problema sau o asa-numita natie-problema in Romania,nu se regaseste nici pe departe cand vine vorba despre aceste subiecte.In general,un discurs radical ramane ca atare vis-à-vis de toate subiectele "delicate".Cu alte cuvinte,o persoana poarta ,de obicei,ochelari de cal pur si simplu din obisnuinta , din comoditatea si confortul pe care ti-l ofera o idée preconceputa.Indraznesc sa c red ca,in cazul tau,cel putin,nu e vorba de asa ceva.
Poate te intrebi ce ma determina sa fac asemenea analogii.Ei bine,eu ma mir de ce nu incerci ,macar o singura data, sa faci tu insati o astfel de corelatie.
Poate ca nu ai citit cu atentie postarile lui AB_ AC.Ti le recomand.Ele exprima intru totul realitatea. Mai adaug, foarte pe scurt, cateva aspecte din istoria moderna si contemporana a celor despre care tocmai vorbim pe aici:dupa caderea ultimului "califat islamic"(pus intre ghilimele,fiindca Imperiul Otoman era departe de ceea ce ar fi trebuit sa insemne un califat islamic,in fapt a fost o catastrofa pentru aceste popoare),arabii au fost preluati de puterile coloniale (o etapa oarecum mai prolifica decat cea anterioara,dar tot ocupatie se numeste).Apoi incep sa fie create noi state in zona.Cum?Ei bine,nu asa cum ne putem inchipui noi europenii cei prea civilizati,in cateva sute de ani,ci simplu,in cancelariile vestice,prin cateva trasaturi de creion scrasnite pe o harta stramba déjà.Se pun si conducatori noi pentru noile state independente…nuuuuu,nu dintre cei alesi de popor,ci pe cei care trebuie sa le reprezinte interesele lor,a celor mari in lumea asta mica!In aceste conditii,societatea ramane profund tribala pana in ziua de azi.Lucrurile incep abia acum sa se precipite,dar va mai dura,zic eu,pana cand sa putem avea aceleasi pretentii de exercitiu democratic.
Intelegi acum de ce este greu sa ceri cuiva,care recunoaste locul natal al interlocutorului dupa numele de famile(inainte ca acesta sa deschida bine gura ca sa-si dea seama dupa accent de unde provine),pentru care, o casatorie cu cineva din afara familiei inseamna o casatorie cu un strain,chiar daca strainul este din satul alaturat,asta ca sa-ti dau numai 2 exemple simple ale situatiei din "teren",sa ceri unei asemenea persoane-spuneam-sa gandeasca in termenii cu care noi suntem obisnuiti.
Vina ne apartine(generic vorbind,desigur) si din alt punct de vedere(l-a punctat déjà AB_AC),si anume:cand Europa a avut nevoie de mana de lucru bruta,a adus din fostele colonii cu gandul ca,atunci cand nu vor mai avea nevoie de ei,se vor putea descotorosi cu usurinta.Ei bine,astia au venit,s-au inmultit,au devenit intre timp si masa electorala,dar conditiile oferite pentru integrare au venit ,din pacate,mult prea tarziu si de multe ori,superficial si prost aplicate in teren.
Americanii au fost,si in aceasta problema,la ani lumina distanta.Au selectat riguros imigratia din aceste zone si rezultatele se observa.Daca esti curioasa,cauta pe site-urile guvernametale si ai sa vezi gradul de integrare in societatea americana,a diferitelor cetatenii din ME.Te asigur ca vei avea surprize.
Un exemplu imi vine acum in minte:acum vreo 2-3 ani,pe un post francez se facea o comparatie intre un medic roman(specialitate ATI) si un medic sirian(specialitate obstretica-ginecol),intre usurinta cu care romanul a fost acceptat pe post,fara ca macar sa cunoasca suficient de bine limba(asta era comentariul francezilor,nu al meu!) si greutatile pe care le-a intampinat sirianul pana sa ajunga sa poata profesa."Intamplarea" face ca eu sa cunosc indeaproape atat sistemul de invatamant medical romanesc,cat si pe cel sirian.Sa mai specific ca,dupa varsta lui,medicul roman facea parte din generatia care a intrat la facultate dupa revolutie(adica la concurenta aceea "fenomenala' de 1,5 pe loc).Ei bine,nu spun acum ca nu sunt si medici buni printre cei tineri,dar proportia lor difera considerabil fata de cei care au intrat la medicina inainte de revol.Motivele sunt arhicunoscute,cred.In principal,ele au de-a face cu "migratia" creierelor spre alte facultati.Eu am avut prilejul sa predau la grupe provenite din ambele generatii.Diferenta este….mare,foarte mare.
Ei bine,de partea siriana,aceasta migratie nu s-a produs.Nu inca!Acolo,locurile de la medicina sunt inca ocupate de absolventi care obtin la bac cel putin 236 din 240 de puncte obligatorii(spun obligatorii fiindca mai sunt inca 20 de puncte la religie,dar acelea nu intra in calcul pt fac. ,materiile fiind ,desigur,diferite la crestini fata de musulmani ).
Discriminarea aceasta continua,desigur,si la nivel "noii intrati in EU" vs. "vechii si civilizatii vestici",dar asta e alta poveste.
Ei,americanii,baieti practici,platesc valoarea creierului,dovedita desigur,indiferent de originea lui!
Daca ai avut rabdare sa citesti pana aici(desi as mai avea inca foarte multe de spus,cred ca am intercut déjà limita bunului simt in ceea ce priveste lungimea unui mesaj),indraznesc sa sper ca ti-am incitat curiozitatea de a face un mic exercitiu de gandire punand in locul "elevului problema"(caruia ii luai apararea cu catva timp in urma,la un alt subiect de pe forum) pe acesti 'elevi problema" ai "lumii civilizate'.
Poate ca,in felul asta,data viitoare cand mai mergi pe acele stradute,sau pe altele de acelasi fel,vei vedea si altceva decat ai vazut prima oara.(Eu as merge mai departe,invitandu-te sa vizitezi si alte tari,precum Libanul,Siria,Iordania …din pacate,insa,acum nu e tocmai momentul potrivit.Dar poti face totusi ceva:intra pe site-uri de calatorie si citeste ce scriu cei care au vizitat déjà aceste locuri.Vei fi surprinsa,sunt sigura).
Si,cu respect,indraznesc sa spun asa:incearca intotdeauna sa intelegi toate punctele de vedere.Stiu ca presupune mai mult efort,dar bucuria si liberatatea pe care o oferi gandirii tale e o buna rasplata,nu-I asa?
PS. Nu am timp sa recitesc ce am scris.Sper ca eventualele greseli sa nu ma arunce in tabara alora de scriu pe site-uri religioase,indiferent de confesiune,zic eu.Nu de alta,dar nu frecventez astfel de locatii,imi ajung comentariile la articole din diferite publicatii online,pe care mai arunc cate un ochi.

Ingrid

"Romania-tinuta umila a splendorii."

Eu am citit tot. Deh, am timp. Dar tu ai citit titlul topicului? Nu se discuta suferinta comunitatii arabe, nici discriminarea la care sunt supusi, nimic din toate astea. Si apropo, toata lumea e discriminata intr-o tara straina intr-un fel sau altul. Se discuta despre niqab/burqa. Si de ce Franta le-a interzis.
Si nu inteleg, veci nu voi intelege, de ce se disculpa nebunii comunitatii musulmane prin suferintele celor care au migrat spre Europa. Ca da, au migrat nu au fost adusi cu forta sau sa fi fost obligati. Unde vezi tu legatura dintre decizia de a interzice niqabul in public si istoria arabilor, de era nevoie sa dai o astfel de explicatie?
Vorbeai de ochelari de cal. Sa iti spun parerea mea despre ochelarii de cal: ii poarta cei care odata ce observa ca ai criticat UN ASPECT AL FANATICILOR MUSULMANI si NU A INTREGIII COMUNITATI (fapt pe care nimeni nu poate sa faca efortul sa-l sesizeze) te iau drept rasist, necitit, fara idee de ce inseamna istoria arabilor si ce au patimit ei , intolerant, ba cu prejudecati, inchis la minte, fara orizonturi culturale prea largi ca sa poata intelege un asa fenomen de o asa amploare, sunt aia izolati care vad arabi doar la televizor si evident cred doar ce spune media ca oricum nu-i duce capul sa judece singuri ce vad. Asta impresie mi-au lasat-o multi de pe forum. Prieteni, a critica o actiune a unui grup dintr-o comunitate nu inseamna a critica toata comunitatea si nici nu inseamna ca nu putem sa laudam alte actiuni ale aceleasi comunitati.

P.S. Stiu ca postul nu mi-e destinat mie, dar chiar m-am saturat sa tot aud '' dar cat de discriminati sunt'' sau '' stii cat au patimit''. Daca vrei sa discutam despre asta, alt topic, ca aici nu-si are rostul. E ca si cum am zice despre Mailat (capul de afis) ca deh, stii comunitatea lui cate a patimit, cate au trebuit sa traga in isotrie? Sti i a au fost sclavi la romani? Ca romanii nu dau doi lei pe comunitatea rromilor? Da, stii, dar sunt sigura ca esti de acord ca nu istoria comunitatii lui si suferintele ei disculpa comportamentul individual al sau si nici crima/crimele.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dyannna spune:

Eu nu pot pricepe nici batuta de ce femeile ,indiferent de religie ,trebuie sa se acopere total...mi se pare discriminare.Exista sau nu egalitate intre sexe?
Barbatii musulmani au voie sa-si arate parul si bratele altor persoane de sex opus care nu le sunt rude de sange? Daca lor li se permite atunci aceleasi drepturi trebuie sa le aiba si femeile.Hannen nu vreau sa te supar,sincer, dar eu m-as simti umilita daca ar trebui sa-mi acopar parul intotdeauna in public,as percepe-o ca pe un semn de inferioritate a femeilor in comparatie cu barbatii, nici nu stiu cum sa ma exprim ca sa nu para o jignire...ori se acopera din cap pana in picioare toate persoanele,indiferent de sex, ori nimeni.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramona J spune:

Dyannna, uite niste barbati...
http://4.bp.blogspot.com/_RrU_4GrUAh8/SsISGDZbcHI/AAAAAAAAAb0/90BZc4o_7Z0/s1600-h/Qatari+men+in+thobes,+Doha.jpg

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mik spune:

Citat:
citat din mesajul lui Ramona J

http://4.bp.blogspot.com/_RrU_4GrUAh8/SsISGDZbcHI/AAAAAAAAAb0/90BZc4o_7Z0/s1600-h/Qatari+men+in+thobes,+Doha.jpg

Lume multa, oameni putini

Nu e comparabil. Li se vad picioarele.
Si fata nu e acoperita.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anya spune:

Toate religiile (sau cat cunosc eu) discrimineaza femeile. Sa dau exemplu cateva astfel de situatii pt religia ortodoxa:
- femeile n-au voie sa fie preoti
- femeile nu au voie sa intre in altar
- femeile trebuie sa fie "curatate" dupa nastere inainte sa intre in biserica - adica a face un copil e ceva murdar in conceptia bisericii ceva mai nobil nu cred ca exista)

Diferenta e ca pe strada, in institutii se doreste pastrarea egalitatii intre sexe (sau macar aparenta ei). Nu cred ca interzice statul francez purtarea burka-i in moschee.

Fiind vorba de state laice (atat Franta cat si Romania) mie nu mi se pare ok nici existenta insemnelor religioase - indiferent ale carei religii- in institutii ale statului.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andacos spune:

Citat:

Lume multa, oameni putini

Eu daca-mi amintesc bine,nu din motive religioase se acopera barbatzii!

Dana

www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramona J spune:

Citat:
citat din mesajul lui Mik

Citat:

Nu e comparabil. Li se vad picioarele.
Si fata nu e acoperita.

Mik.

Nu mai caut poze, dar am vazut in filme ca-si acopera si fata. Nu stiu daca din cauza furtunilor de nisip, sau ca sa para mai fiorosi (ma gindeam la filmul Lawrence of Arabia).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

RA, ! In mare, mi-a placut mesajul tau, chiar daca a avut drept scop principal dezmarginirea orizontului meu atat de mototolit intr-un anume colt :)).

Mai, eu stiu cam tot ce ai scris tu acolosa, nu e vorba c-am ramas neinstruita fix aicea :D.
Numai ca, oricat ai suci-o, oricat ai invarti-o, nu prea iese socoteala pentru incadrarea aceea la copii-problema sau la tigani-robi-la-boierii romani-ramasi-dezorientati-dupa-dezrobire-si-aruncare-in-strada .

Aici e vorba totusi despre aprox. 1 miliard din populatia Terrei, nici vorba sa fie chiar atat de dura discriminarea despre care vorbesti si careia ii dai asaaa, niste nuante tandre si romantate.
Si nici n-o sa se stranga pic cu pic de prejudecati pana o sa fie vreodata vremea a ceva pogroame impotriva lor, asta e sigur :).

Stii care e de fapt problema?
Problema nu e la extremistii religiosi (ca religiosi sunt extremistii aia, nu cred ca mai are cineva vreun dubiu - si da, mi-e mila de ei, vai de capul lor...), ci la cei care ii sustin, neprotestand.
Nu ma intereseaza ca nu protesteaza fiindca in sinea lor sunt de acord cu ei (pacatosul dovedit a fi pacatos conform normelor islamice isi merita moartea, iar moartea de aici ii scuteste de chinuri mari pe lumea ailalta) sau ca le e frica sa protesteze din teama pentru vietile lor si ale familiilor lor.
Ma intereseaza ca aia extremisti + astia care nu se considera extremisti (dar nu protesteaza/nu pot sa protesteze impotriva extremistilor) aduc moarte. In lume!. Nu in satucul apropiat altui satuc la fel, nu in oraselul apropiat altui orasel la fel cu el, ci in lumea larga. Nu in razboaie, nu in zone de conflict, ci unde stiu ei ca se plimba mai multa lume nevinovata si iese macelul mai misto....

Iar cei care nu protesteaza, macar de asta sa se gandeasca ca e vremea sa protesteze: pentru ca cei buni dintre ei sa nu mai aiba ocazia de a fi discriminati.

Eu recunosc ca s-ar putea sa par nitel prea inversunata, dar pe cuvant ca n-am nimica cu oamenii astia, doar ca mi-a cam ajuns sa trebuiasca sa inteleg de ce vor sa ma omoare...
Si, stii, daca as sti ca in urma mortii mele mi-ar canta prohodul restul lumii musulmane si ar defila cu tabloul meu pe strazile Europei, ale Siriei si ale Iordaniei, zau ca nu mi-ar fi necaz .

Ca tot vorbisi de sirieni, mi-am amintit ca am cunoscut un sirian cand treceam io in clasa a 10a si-mi petreceam vacanta la mare, cu parintii. La hotelul Oltenia din Olimp .
Haha, eu am parul foarte bogat, atuncea il aveam lung si paream probabil de la distanta mai marisoara asea .
Baiatu' abia terminase facultatea la el in tara si venise tot cu parintii si cu vreo 3-4 surori si niste nepoti superbi la marea noastra :).
In fine, eu asteptam parintii pe undeva pe-afara si vine baiatu' asta la mine si ma intreaba daca stiu unde-i o posta :)).
Io pe-atuncea ieream as la engleza si i-am turuit toate cutiile postale de pe o raza de 1 km, crezand sincer ca chiar asta il interesa :)))) .
In fine, a vazut probabil ca-s o copchila aeriana, si-a dat ochelarii de soare jos :) si... cum era replica din filmul ala?... a fost the beginning of a beautiful friendship de vreo 2 ani parca. Platonic si special , asa cum viseaza orice pustoaica de 15-16 ani.
Ne-am scris, am povestit toate alea, ii ziceam io ce o sa fac cand o sa ajung medic faimos . chestii dintr-astea. De vazut nu ne-am mai vazut. Decat saptamana aia la mare.
Deci, RA, cum as putea sa am io ceva cu oamenii astia, doar asa, fiindca am ochelari de cal pe-o directie? :)

Edit, ca mi-am amintit o chestie care m-a umplut de uimire atuncea.
Se zgariase la picior baiatul asta, iar mama lui - parea tare batrana in ochii mei de atunci, asa imbrobodita cum era - a scos repede din poseta un parfum de ala de-adevartelea si i l-a intins ca sa-si pulverizeze pe zgarietura.
Moamaaaa, eu UTC-ista , care in viata mea nu tinusem macar o data o sticla dintr-aia in mana, sa vaz cum o iroseste lumea pe rani superficiale .

Si inca o chestie: l-am vazut pe tipul asta cum s-a scuturat asa, ca de friguri :) (si a facut un fel de ptiu-ptiu 'piei satana', cand a vazut un grup de evrei in holul hotelului. Le-am povestit parintilor si atunci am aflat pentru prima data in viata mea despre Israel & stuff).
Hai ca am scris mai mult decat tine, RA :)))).

Mergi la inceput