Cum ne descurcam cu copiii dificili?

Cum ne descurcam cu copiii dificili? | Autor: buli

Link direct la acest mesaj

Bonjour!

fi-miu are la scoala vreo 2-3 baietei mai "energici" asa.
si mi se plange ca in pauze il fugaresc, incearca sa il bata si nu le poate face fata.
unul din ei merge la psiholog sa isi corecteze comportamentul, altul cred ca va merge si el in curand (din discutiile cu parintii si invatatoarea).
M (7 ani) e si el energic si nazdravan, dar are limite peste care nu trece - nu loveste copii, nu-i hartuieste.

si acum intrebarea: cum sa-l invat sa reactioneze cu cei care il hartuiesc pe el? am discutat cu parintii, dar a fost cam degeaba. cumva ar trebui sa-l invat pe al meu cum sa se pozitioneze si sa-si delimiteze teritoriul ca sa zic asa.

nu vreau sa ma bag eu sau sotul meu intre copii, nu vreau sa-l invat sa dea inapoi cand este lovit. m-am gandit sa ii ajut sa se imprieteneasca, dar nu cred ca ar fi ok, au nist obiceiuri care nu imi plac deloc.
pana acum i-am sugerat doar atitudini defensive, insa nu cred ca e ok.
va rog frumos, ceva idei?

merci!

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns CamiSol spune:

In primul rand cred ca e responsabilitatea invatatoarei sa-i supravegheze pe copii in pauze si sa-i constranga intr-un fel sa se poarte frumos.
Nu stiu cum as reactiona in asemenea situatie, dar nu cred ca as putea sa stau cu mainile in san stiind ca copilul meu este agresat la scoala, mai ales ca poate fi foarte afectat dpdv emotional. As vorbi cu educatoarea, chiar si directoarea daca e nevoie, as insista la parinti...

Cami si Luca-Ionut (25.09.2006)

A easy way to make some money

Viata e plina de fumusete. Observ-o. Observa albinele, copiii, fetele zambitoare. Miroase ploaia si simte vantul. Traieste-ti viata la intregul ei potential, si lupta pentru visele tale. – Ashlay Smith

"When God was giving out talent, He gave all of it to Michael Jackson." Babyface

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lali spune:

Buli, asa zen cum esti tu sunt si eu cu cupilu propriu. Cu aceleasi idei non combat si am ajuns in aproximativ aceleasi puncte cu copii unor cunostinte si un copil de la gradi.

Sincer, in prima faza i-am explicat ca nu toti oamenii sunt la fel, ca nu trebuie sa fim prieteni cu toti. Si eu, ca "om mare" nu sunt prietena cu toata lumea din jurul meu, doar cu aceia care simt ca ma respecta si cu care am aceleasi preocupari. Asa ca nu e obligatoriu sa se joace cu baiatul respectiv sau sa-l bage in seama mai mult decat trebuie. Intr-un grup a functionat perfect ideea asta, copilul violent a fost izolat imediat pentru ca si ceilalti parinti au procedat la fel. Imediat copilul respectiv a lasat garda jos si, vazand ca nu se poate impune cu forta a devenit mult mai cooperant pentru ca dorea si el sa se joace cu grupul.

Insa la gradi nu a functionat asta. Si l-am dat pe mana sotului meu, care i-a explicat barbateste ce sa faca. Cu toate ca nu am fost de acord in prima faza cu "tactica" masculina aceasta a dat roade si copilul si-a recapatat increderea in el. Tactica a fost amenintarea celuilalt copil si a functionat pentru ca baiatul meu e mare si solid si a tinut. Deocamdata. Ceea ce vreau eu sa spun este ca sotul tau cred ca detine cheia. Vorbeste cu el, intreaba-l pe el ce ar fi facut ca baiat intr-o situatie asemanatoare si luati o decizie impreuna.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns szivarvany spune:

Eu as vorbi cu einvatatoarea si la nevoie cu directorul.
Si as vorbi cu parinti iar si iar si iar.

(eu recunosc ca sambata a fost prima oara cand i-am zis Giuliei sa-i dea una unui coleg de parc; ii cumparasem o noua casca si admirandu-se incantata in oglinda ... a apucat-o frica pt casca, stiind ca acel baiat ii va da una peste casca, are asemenea apucaturi, din pacate. Si i-am zis sa-i traga una inapoi si sa-i spuna ca nu ii e frica.)

Daria & felina fioroasaGIULIA(2004 08 16) cu Sela
_"Meglio sole, che mall`accompagnate !"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buli spune:

pai, fetele, cu sotul am vorbit.
varianta cu datul inapoi nu e eligibila, pentru ca poate escalada, in plus copiii aia 2 nu au limita si o pot intoarce nasol - adica tot al meu sa iasa mai sifonat.
ar fi buna metoda daca as fi eu in preajma, dar nu sunt.
cu invatatoarea am vorbit, e ok, are atitudinea buna, dar lipseste si ea cate un pic din clasa.
eu as vrea cumva sa-l invat sa-l infrunte verbal, dar nu stiu ce sa-i zic sa-i zica.
si as vrea sa gasesc cumva solutia sa "se scoata" singur din asta pt. ca i-ar folosi mai mult pe termen lung.
am nevoie de ceva idei de atitudine noncombat, dar ferma.
M e inalt, dar e subtire, nu poate impresiona fizic.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns saskia spune:

Baiatul meu mai mic(10 ani) face aikido tocmai din acest motiv, era mai bland asa, si se formase o gasca la scoala foarte "smechera" care se luau de toti copiii mai cuminti. Acum el stie niste tehnici de autoaparare si de exemplu cand s-au luat ultima data de el, acesta le-a mobilizat mainile cand sarisera in spatele lui, pur si simplu i-a oprit din atac. Ei bine in momentul in care si-au dat seama ca nu e chiar mielul ala cuminte :) ci stie sa se apere, si-au schimbat total atitudinea. Acum il vor in gasca, dar ma bucur ca el nu este atras de ei, are alt grup, din vecini. Dar a restabilit ierarhia si nu-l mai sacaie la scoala.

Nu stiu daca e metoda cea mai buna, dara asta a fost sugerata de sot si a mers pana acum :).

Mergi la inceput

daaaa, saskia, uitasem - asta a sugerat sotul si acum suntem in cautare de instructor

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lali spune:

Da, Buli s-ar putea ca asta sa fie cheia, putina auto-aparare si mai mare stapanire de sine si incredere care va veni in mod normal odata cu cursurile.
Insa nu pot face copiii un grup mai mare care sa le tina piept verbal celor violenti. Ca doar n-o fi el singur in situatie. De obicei si numarul conteaza...
Si daca ai vorbit cu sotul, care e parerea lui ?

Edit: am citit parerea sotului acum dupa ce am scris. Eu am insistat pe asta pentru ca mi-am dat seama ca sunt situatii in cresterea unui baiat in care intuitia masculina conteaza.

Mergi la inceput

pai asta e parerea lui. sa ne tinem tari si sa nu-l invatam violent si sa-l dam la aikido. sau sa-i dam liber la caft.
ar fi simplu sa facem asta. dar nu cred ca e o idee buna.

copiii aia 2 sigur au probleme si chiar n-as vrea sa-l invat sa se bata cu unul ce nu stie limita.

am sa ma gandesc si la ceva strategii de infruntare verbala, dar nu stiu daca merg.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ioana spune:

Buli, ti-am trimis un PM.

Ioana.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Androix spune:

Buli, si noi facem aikido din octombrie. Se cunoaste putin mai multa incredere in el, dar si aici il vad bleg fata de multi colegi agresivi care il imbrancesc, il lovesc etc. Dar mergem inainte. Si la noi unul din motivele pentru care am ajuns sa facem aikido este ca el o incasa frecvent de la gradinita.

Cu cealalta parte multa vreme am gandit la fel ca tine ca nu e in regula sa-l invat sa raspunda la fel pentru ca lucrurile pot escalada si tot el poate sa sufere. Dar toate au o limita si eu am cam atins-o asa ca am inceput sa-l invat sa raspunda cu aceeasi moneda. In general copiii astia energici carora le casuna pe cineva aleg copii slabi, care nu prea riposteaza. Pana la urma si ei, asa agresivi si nazdravani, sunt fricosi asa ca de cele mai multe ori nu e nevoie sa riposteze decat o singura data si bine.

www.obiectiverealiste.blogspot.com" target="_blank">Obiective Realiste
Androix Bijoux

Niste copii si toti copiii!

Mergi la inceput