Profesorii, bataia de joc a guvernantilor
Raspunsuri - Pagina 7
anya spune:
De acord cu tine!
PS. Sapa nu e o rusine. Iar un om care are o gospodarie pune mana si pe sapa. Seful unei sectii din Grigore Alexandrescu (fost vecin) si-a lasat apartamentul copiilor si s-a mutat "la tara" pentru ca dupa orele din sala de operatie placerea lui e sa dea cu sapa.
Pe mine ma deranjeaza doar vaicareala.
Laura25 spune:
anya, sper sa nu ajungi ziua in care copilul tau nu va avea invatatoare sau profesor de o anumita materie pt ca respectivul e plecat la sapa.
Si nu stiu unde vezi tu vaicareala. Eu vad doar nevoia de respect si de apreciere a unor oameni care ar trebui in mod normal sa conteze f. f. mult intr-o societate ce se vrea civilizata.
Am marfa la bazar umanitar DC
Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi
'Cos what I feel is the only truth for me
olim spune:
apropo, aici scoala incepe la 3 ani, iar alex nu odata i s-a intampalt la scoala ca a scapat pe el si a trebuit complet schimbatm tocmai o facea educatoarea cand am ajuns eu.
nu stiu in alte parti cum este, dar aici educatoarea lui alex e de la 7.30 la 12 si de la 12.45 la 16.45 cand il iau de la scoala, mai putin miercurea.
in alta ordine de idei, m-am saturat ca suntem ce suntem datorita educatoarei, profesorilor si invatatorilor.au contribuit si ei , dar nua sa mult cum spun tot ei
adica in 1992 aveam prof de istorie care ne deadea 2 lucrari pe trimestru si tezam unde puteai copia si atat, putea sa iesi din clasa cand aveai cahef, la fizica la fel, la chimie nu venea domana ca era directoare si nu odata ne-a dublat nota si pot continua.
la tara, educatoarea sorei mele dadea meditatii copiilor din clasa I pana in a IV, adica celebru afterscool de azi.
pretentii de sfarsit de ani, cuverturi de nu stiu care, bratara de aur, cuptor cu microunde.
cumnata lucreaza la gradinita, program 7.50-12.30 si cam atat, da mai face 1 ora acasa cate ceva pentru copii.
soacra, renumita gradinita in Mures, lucra 8-13 sau 12-17 si acasa prea putin, ca isi facea munca in tura de dupa amsa cand dormeau copii, dar pretentii

cat despre stresul psihic, nu e meseria cea mai stresenata, dupa mine cred ca cea de medic e cea mai dura si stiu ce vorbesc ca am unul in casa.adica tu ca prof daca 30 de copii nu inteleg azi un exercitiu il refaci sau reexplici si maine, dar daca unui medic ii moara pacientul nu poate reface operatia
sapa nu e o rusine, doar in Romania e considerata ca e munca de jos din pacate.
a, cat despre paftul ca se simt inferiori copiilor cu stare materiala,cred ca vorbim de invidie si frustrare, nimic altceva 
adica daca eu am 1 milion de euro in cont, trebuie sa trimit copilu la scoala cu adidasi de 10 lei daca imi permit de 200 doar sa nu se simta cadrele didactice afectate emotional si psihic, sau da dreptul educatoarei sa imi subestimeze copilul doar pentru ca are adidasi echivalentul la salarul ei pe o luna.
aceste tip de frustrare a fost demult in invatamant si o sa ramana, inainte de 89 era la fel.
am avut colegi ai caror parinti erau cadre didactice si luam notele pentru ca aveau parintii undeva, iar eu daca eram din familie modesta, nu puteam incheia cu 10 anl, sa nu iau coronita colegului a carui mama era educatoare

sau daca mama lucra in comert, la chimie aveam note in functie de cat cotiza mama, in sensul ca, daca doamna mergea si primea doar ratia alimentara era nota 8, iar daca primea un kil de zahar sau ulei in plus luam 10
a si inca ceva, nu toti dascalii din romania au studii superioare
ori nu stiu daca aceasta situatie mai exista si in alte tari.
cumnata mea a terminat liceul si e educatoare,acum face o faculta particulara la ID, si ca ea enorm de multe cadre didactice.
si atunci ce platim, cantitatea caci calitatea lasa de dorit.
cat despre facut cursuri, si eu am facut de mii de euro, le fac pentru mine nu pentru firma,asa si cadrele didactice ar trebui pe banii lor, nu pe cei de la bugetul de stat, indiferent daca sunt sau nu din taxe si impozite.
sa nu uit de 100 de euro pe care i-a primt de la stat bani de carti, a mea soacra numa carti pentru perfectionarea ei nu a luat, ci atlase gen 1001 LOCURI DE VIZITAT IN LUME
de asta am scris mai sus ca salariu e foarte mic, dar nici calitate nu ofera invatamantul.
totusi in sistemul universitar e si mai dezastru daca nu esti prof universitar, un conferentiar nu ajunge la 1700 cand am prietena foarte buna si sta zilnic 10 ore la faculta, de multe ori si sambata si duminica, mai ales in sesiune.Si are o luna de concediu vara, nu 3 luni.
is multe de spus oricum la acest subiect 
trebuie facuta o reforma totala a sistemului si cadrele didactice evaluate din mai multe punctede vedere, si lasati cei cu rezultate bune si platiti corespunzator

roxy spune:
buna, la asa postari, asa rezultate...asa viitor , e de rasu plansu.Eu nu vad pe nimeni sa spuna ca atunci cand un profesor, educator, etc, nu-si face teaba, dubleza note, pune dupa ureche...este atentionat prima data, sanctionat a doua si dat afara a treia, si apoi daca mai face careva e alta poveste.Aici in schimb toti sunt facuti una cu pamantul, platiti la minim, ca oricum tot fura (gandire total neproductiva) asa ca nu trebuie sa ne mai obosim ca sa gasim vinovatul, si ce atata poveste, cui nu-i place sa plece, noi si asa ramanem cu nimic, dar toti au pretentii ca ai lor copii sa fie ingrijiti in crese, gradinite, sa fie invatati de toate in scoli si sa ajunga sa aiba cunostinte de la datatorii cu sapa cum ii trimitea cineva .La medici era la fel, cui nu-i convine sa vanda seminte dupa operatii ca sa aiba cu ce-si face piata.
Atunci sa nu ne mai miram de nimic, ca avem exact dupa preferinte.
mathilda spune:
| Citat: | ||||
citat din mesajul lui cait
Nu nu, pentru vreo mie si ceva. Cait www.biomonde.ecosapiens.ro |
din care mai mult de juma se duc pe chirie.
michelle-usa spune:
Romanii se cred ca sunt singurii nedreptatiti in lumea asta. Viata e grea peste tot. Faptul ca oamenii sunt platit putin asta nu e ceva specific Romaniei. Si in America chiar daca iau $10/ora, tot nu le ajung sa-si plateasca cheltuielile dintr-un singur salariu.
Dar asta nu insemna ca nu-si mai fac jobul sau il fac in sila.
Invatatoarea baiatului meu are 25 de elevi, cu program de la 9-15.
Desigur si aici sunt teme de corectat si lectii de pregatit, si curatenie de facut in clasa...si sutn sigura ca banii care ii ia abia ii ajung, mai ales ca face si naveta iar pretul benzinei este...care este.
Dar vezi invatatoarele cu zimbetul pe buze,cu pofta de viata, mereu atente la copii...si cu o atitudine pozitiva.Nu le-am vazut niciodata stind degeaba la cafea si tigara(de fapt fumatul e interzis). NIci nu intrii bine pe usa biroului ca te intreaba de ce ai nevoie.
La inceput si sf. programului stau invatatoarele si dirijeaza si parcarea.
Directoarea nu am vazut-o niciodata cu pantofi cu toc sau imbracata in costum. E imbracata lejer, mereu in mijlocul copiilor si gata oricand sa alerge sa ajute un copil la nevoie.
Copiii sunt tratati la fel, cu aceeasi atentie indiferent ca parintii castiga miilioane de dolari sau sunt fara servici.
In zona care stau sunt multi bogati dar care isi dau copii si la scoli publice ca sunt totusi bune...si credeti ca ii pasa cuiva vreunei invatatoare ca elevul ei vine cu nu stiu ce masina de lux si are nu stiu ce telefon de lux? Nu!
Asta e tipic romanesc...vai sunt eu mai prejos decat cel de linga mine?! Mai prejos de un elev, eu care am facultate?!
De fapt aici nici macar nu recunosti pe cineva ca e bogat, sa aiba kg de aur pe el...sau sa se dea mare in vazul lumii cu ultimul gadget aparut.
Lumea e mult mai modesta si cu bun simt si respect indiferent de cine e si ce are...Nimanui nu-i pasa de ce are vecinul, elevul, colegul, prietenul....
Ce nu inteleg romanii e ca situatia in Romania e la pamant in TOATE domeniile. Nu cred ca se va schimba nimic in bine in viitor, asa ca degeaba se vaita. Nici salariile nu vor creste, nici cheltuielile nu vor scade.
Singura schimbare care trebuie facuta e la mentalitate si asta e gratis. Trebuie sa invete sa respecte pe cel de linga el, sa aiba un pic de consideratie fata de concetateni si locul inconjurator. Sa uite de grandomanie si sa descopere ce inseamna sa fi umil si cu bun simt.
Indiferent de salariu sa iti faci meseria si jobul la care te-ai angajat oferind calitate.
Daca nu, eu cred ca se poate si mai rau...asta e doar inceputul.
michelle
cait spune:
| Citat: | ||||||
citat din mesajul lui mathilda
din care mai mult de juma se duc pe chirie. |
Iar in RO tot salariul se poate duce pe chirie.
Cait
www.biomonde.ecosapiens.ro
michelle-usa spune:
| Citat: | ||||||||
citat din mesajul lui cait
Iar in RO tot salariul se poate duce pe chirie. Cait www.biomonde.ecosapiens.ro |
si in America cu un salariu de $8/ora...iti platesti tot doar chiria.
michelle
Katya spune:
Olim, dar stresul difera de la o categ profesionala la alta.Un medic consulta un nr de pacienti pe zi, dar raporturile dintre ei sint mai relaxate cred, pacientul intotdeauna va fi politicos cu medicul, il va respecta etc.Probabil ca pt un medic lucrul cel mai greu e complexitatea actului medical, dar pt un prof, pe linga lectia cu tot ce inseamna ea, stresul inseamna si sa vezi, cum zicea Laura 25, 5 clase pe zi a cite 30 de elevi, deci 300 de ochi atintiti asupra ta.Ai sau n-ai o zi buna,ai un herpes sau nu, tu intri la clasa ca un actor pe scena si ochii aia atintiti asteapta de la tine sa faci animatie, lectie, sa-i inveti, sa-i relaxezi, sa-i intelegi.Tb tot timpul sa fii atit pregatit bine, cit si imbracat decent, impecabil de curat, toatea acestea cer si eforturi si nu in ultimul rind bani,nu?Ca nu-ti pui un halat alb pe tine si gata.Deci nu neaga nimeni stresul fiecarei meserii, ca si la banca daca gresesti n-o fi simplu,dar poate gresesti o data, de 2 ori, dar proful tb zilnic sa faca fata contactului nu numai cu elevii, dar mai sint parintii, colegii, ce sa mai,nu e deloc usor sa lucrezi cu un public numeros care nu e un public adult si care oricind te poate pune in situatii dificile.
Mathilda si Michelle,nu mai comparati profii din Ro cu cei din Occident si mai ales nu le plingeti de mila celor din urma, sint zimbitori si relaxati tocmai pt ca le ajung banii.Or sta educatoarele aici 8 ore pe zi si-or sterge copiii la fund, dar asta-i pregatirea lor, nu au fff multa carte si oricum nu fac nici activitati educative deosebite cu copiii, aici gradinitele sint mai mult centrate pe gardienaj, relaxare si joaca.
Profii aici nu stau ca ai nostri dupa program sa faca un consiliu profesoral, nu se duc in timpul lor la cercuri pedagogice, nu corecteaza simbata la olimpiade samd.Aici au zile speciale pt aceste activitati,cind elevii nu vin la scoala.Nu mai zic ca-n scoli au tot ce le trebuie, sala cu frigider, aragaz, microunde, masa, au materiale didactice date de scoala, ba chiar fac risipa as zice.Nu e de asemenea nicio pb sa spui, ca prof, ca nu stii ceva, iei dictionarul, te uiti si gata.E-adevarat ca se-mbraca simplu si comod si nu se uita unul la ce-are altul, dar asta nu tine de clasa profesionala neaparat, aici in gen lumea e mai relaxata cu aspectul.
Dar ce e sigur e ca nu e cazul sa-i plingem ca nu le ajung banii, ori in Ro profii o duc realmente greu, greu, greu.Daca nu-i putem intelege, macar sa nu mai venim cu ex care nu le sint de folos.
Laura25 spune:
Vai sarmanii americani! Ce saraci sunt si totusi ce zambet au pe buze, ce drepti si neinfricati! Cum se duc toti banii pe chirie si totusi dirijeaza circulatia. Vai, mi=au dat lacrimile! Ma duc sa imi iau o batista!
Am marfa la bazar umanitar DC
Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi
'Cos what I feel is the only truth for me