Zmeurici de iulie-august 2009 (16)
Raspunsuri - Pagina 11
ClaraJ spune:
CORNELIA- iti respect punctul de vedere. Asa cum am mai zis fiecare parinte are metoda sa de a-si creste un copil. Nimic pe lumea asta si mai ales educatia unui copil nu e un adevar general valabil. Depinde de la caz la caz.
Ceea ce postez eu aici sunt experiente personale, nimic din auzite, ci totul din trairile mele de zi cu zi, lecturile mele personale etc. Jur ca n-am nici un contract cu dr. Karp si nu m-a platit sa-i promovez cartea.:) Pentru mine, cartea este si va ramine o mare revelatie. M-a ajutat foarte mult, ca proaspata mamica, sa inteleg ce se petrece in mintea copilului meu, de ce reactioneaza asa (de ce poate sa treaca de la un zimbet larg pe buze la tipete in citeva secunde) iar faptul ca pediatrul asta, care si-a dedicat 2o de ani din viata lui cercetind acest subiect si lucrind cu copiii in fiecare zi, explica ca, la virsta lor (1-4 ani) exista un dezechilibru ca sa-l numesc asa la nivelul creierului, mi s-a parut absolut fabulos. Creierul uman este alcatuit din 2 emisfere (sper sa traduc corect), emisfera stinga si emisfera dreapta: cea stinga reprezinta partea rationala ( ne ajuta sa fim atenti la detalii, sa alegem cuvintul potrivit, sa gasim o solutie etc) , iar cea dreapta, partea emotionala ( cea care ne face sa ne miscam pe ritmurile muzicii, sa ne aducem aminte de chipurile oamenilor etc).
In oamenii maturi ca si in copiii mai mari cele 2 emisfere sunt in echilibru cu tendinta ca emisfera stinga sa fie mai in control. In timp ce in copiii mai mici e exact opusul, emisfera dreapta, cea emotionala preia controlul. Iar atunci cind micutii nostrii "se supara" e ca si cum partea rationala nici nu mai exista in creierul lor, totul e trait la nivel emotional.
Citeodata observam aceasta schimbare si in oamenii mari. Sunt sigura ca tuturor ni s-a intimplat sa ne suparam foarte tare si sa ne pierdem ratiunea, pur si simplu nu mai judeci, si tipi, nu te mai controlezi. Astfel de situatii apar atunci cind se inverseaza rolul celor 2 emisfere.
Va pup si va doresc o zi buna,
Clara si Bryce
inutsa spune:
Neata!
Azi va dau eu
, ceai, lapte, ce va doriti.
Sa va mai spun cate ceva si despre noi. Cum va ziceam, am fost plecati week-endul trecut, dar a fost o vreme oribila, cu vant, de ziceai ca o sa scoata copacii din radacina. Ah, ba da, unii copaci chiar au cazut
. Bianca este bine, si ea cu toane, dar incercam sa le depasim. Intelege cand ii zic ca nu e voie ceva, si o mai aud cum vrea sa faca ceva interzis, dar isi zice singurica "Nu, nu, nu"
. Dar asta nu inseamna ca respecta tot timpul, ce ii spun
. Acum are "boala" desenatului, mai toata ziua mazgaleste cate ceva in caiet si ma pune si pe mine sa desenez pt ea. Eu am inceput sa simt bebele, dar nu il simt chiar tot timpul, cand o sa se stramteze "garsoniera" probabil ca o sa ii simt mai tare prezenta.
giova imi pare rau ca a reactionat asa Edi, dar se vede ca v-a dus tare mult dorul, saracutul. Poze din Spania nu ne arati?
flosideea incerc sa nu ridic carutul, dar in unele locatii este imposibil, caci sunt de asa natura construite scarile alea. SI ma mai si grabeam, caci trebuia sa dam analize, la 2 lab.
anemona bine ca incet-incet va reintrati in ritm. Sanatate lui Alex!
noce despre voi ce ne mai spui?
pooh sanatate si voua! Meniuri de seara? Aseara i-am facut orez cu lapte, din care am mancat si eu ![]()
de
si
15+
bebe din burtica
lucialu spune:
Am scris un mesaj lung si s-a luat curentul fix inainte sa il termin. Mi-am facut baie la lumanare
Si ieri nu am mai intrat.
Sper ca nu scriu din amintiri![]()
Giova, bine ca ati venit acasa si sunteti toti impreuna acum.
Lasa ca e bine si asa, o sa vina vremea cand o sa vrea piticii de acum sa fuga de noi, sa le dam spatiu
(oricum voi v-ati mai facut ceva de cap, a mea plange dupa mine si dc ma scapa 5 minute din raza ei vizuala si ramane cu taica-sau)Finutul tau sigur e gelos, poate si trist, mai ales ca stie ca are o surioara si ea este cu parintii lui, iar el e la bunici.
Clara, e frumos ce povestesti tu acolo. Insa trebuie aplicate chestii direct proportionale cu cc capacitatea lor de intelegere. De ex F. Dolto spune ca ei nu inteleg notiunea de ordine pana la 4 ani. Noh, nu ma astept sa fie 4 ficsi, dar ma gandesc ca acum e ft devreme sa o pun sa stranga(iau ex tau
) jucariile. Mai are ea initiative ca ma copiaza pe mine, ii arat ca am remarcat dar nu ii cer sa o faca.
Sincer cu ce nu sunt de acord din ce povestesti tu este sa pun copilul singur in camera cu usa inchisa. Mi-a facut-o maica-mea si si acum o tin minte
A fost crunt, mi-era frica sa stau singura. Tii minte J.Eyre? Si "noi" eram inca mai mari decat zmeuricile noastre. Singurele time-outuri mi le-am dat mie pana acum. Pe ea am lasat-o in camera alaturi de jucarii (am avut un tzarc primit, mare, cu plasa), am pus-o acolo si eu m-am carabanit la bucatarie sa ma ventilez
, cu usi deschise intre noi.
revin.
Giova spune:
Neatza!
eu vin cu
daca Inesa a venit cu celelalte.
Azi noapte iar mi-a plans micutul....baleste la greu si e cu degetul in partea stanga....il tot caut dar nu mi s-ar parea ca sta sa iasa ceva. nici nu ma lasa el sa ma uit sau sa caut bine, asa ca s-ar putea sa fie maselutele. El dormea bine de tot noaptea, nu cu plansete ca acum.
Cornelia si eu am cartea Irinei Petrea, supernanny. si acolo sunt mai scurte pedepsele, cam 2-3 minute, parca. Nici eu nu-l las pe Edi mai mult la colt.
E naspa rau vremea asta, tot asteptam si noi caldura.
copiii in parc si la noi sunt copii ok, nu am vazut copii violenti sau care sa faca dinadins ceva rau. daca este ceva, intervine imediat parintele. acum ca mai arunca cu nisip, etc....se intampla des, mai ales la cei mici care nu stiu ei prea multe.
Inutsa super ca deseneaza Bia, vezi sa nu scrie si prin alte parti, la mine sunt scrisi peretii, parchetul, mobila.
arat si poze, numai sa le pun pe net. nici macar nu le-am ales...greu si fara chef sunt.
Lucialu, da, noi am tot plecat fara ei, nu chiar asa d emult pe cum ne-am dorit, dar tare bine ne-a prins. Te intorci mult mai relaxat si cu dor la ei.
Alex@sara sanatate maxima dariei, of...doamne ajuta sa fi scapat si de problema ochisorului. te cred ca nu ti-e usor, mai ales ca sunt si 3.
Adriana insanatosire rapida lui Cezar, nasoale rau enterocolitele astea.
si o zi frumoasa. la noi a plouat. poate s emai usuca pana dupa amiaza pe afara.
Gio
de Edi (02.07.2009) si Marco(06.01.2006)
www.dropshots.com/ioana_purdea#date/2010-01-07/14:30:34" target="_blank">2 prichindei, www.dropshots.com/purdeaioana" target="_blank">Paris
mamica de 2 smecherasi
noce spune:
Alex@Sara, ce ma bucur ca ai mai scris! Multa sanatate Dariutei si tie rabdare, ca mai e atat de putin pana la 2 ani ...
Fa si tu mai putina treaba, stai cu ea in curte si bucura-te ca nu trebuie sa pleci zilnic cu geanta plina spre parcuri.
Giova, plaja in costum inca n-am facut, chiar si eu ma mir. Ne-am mai oprit cate o ora sa se joace Filip in nisip, in rest prin parcuri, pe la locuri de joaca, la cumparaturi (inca mai caut chestii naturale, cereale, unt de cacao, crema de soare cu mai putine chimicale, etc) si plimbari pe stradute. De obicei dupa amiaza pun copilul in carut si plecam sa descoperim orasul, mai oprim la cate un loc de joaca, mergem mai departe. Ne-am separat sarcinile, tati cu treburi serioase, eu cu copilul, ne intalnim la pranz, la siesta acasa, mancam toti si iesim din nou fiecare la ale lui.
Eu cred ca, desi nu a aratat mult, Edi v-a dus dorul si acum ii e teama sa nu plecati iar. Va trece cu timpul.
By the way, mai e vreo mamica de zmeurica de aici care merge la disco?
Trec zilnic pe langa o disco si ma gandesc la Giova, ca noi n-am mai fost din studentie cred.
Ieri am experimentat treaba cu time-out-ul in carut cand s-a indepartat copilul de mine, desi ii spusesem sa nu. A stat destul de cumintel 2 min si apoi mi s-a aparut mai atent la ce-i spuneam. Seara, iar, ma miorlaia, nu ma lasa sa mananc, ca vroia tzitzi. I-am dat time-out 2 min in scaunul de masina care era in aceeasi camera. S-a linistit apoi, am mancat linistita.
Multumim, Clara!
Motana spune:
Vai, fetelor, ce e pe gmail ala
, cand mai intrati mai deti cate un delete ca se face varza mailul ala, cine mai are timp, din cand in cand. Acum l-am curatat, dar se umple imediat :)
Eu am tot cautat cartof dulce si papaya, unde gasesc? Cine ma ajuta, pls?
Si ce peste dati copiilor? proaspat sau congelat? Eu as vrea proaspat, dar fara oase deloc, ceva, sugestii imi puteti da?
Giova spune:
tocmai am termina galustele cu prune
. pe dupa amiaza le fac papanasi cu branza dulce.
Noce eu la disco nu am mai fost de un car de ani. Prin pub-uri,baruri asa mai rar...cand mai mergem in alba.
Ma bucur ca sunteti bine si ca va place acolo.
Motana cartof dulce este in Kaufland si uneori in Real si in Auchan am vazut. Papaya rar de tot in Real, in rest nu mi-a sarit in ochi.
Peste proaspat baga la Metro. la noi in fiecare sambata primeste proaspat si daca mai mergi si cu copilul dupa tine, iti da garantat dintr-ala
. eu mai iau file de salau, somon, in rest biban de mare intreg si nu e cu multe oase.
In mail-ul comun intru din ani in paste. o sa tin cont data urmatoare cand intru sa mia sterg si eu de pe acolo.
mergem sa papam si sa ne pregatim de
.
Gio
de Edi (02.07.2009) si Marco(06.01.2006)
www.dropshots.com/ioana_purdea#date/2010-01-07/14:30:34" target="_blank">2 prichindei, www.dropshots.com/purdeaioana" target="_blank">Paris
mamica de 2 smecherasi
noce spune:
Motana, de acord ca nu-i bun santajul emotional, dar eu as evita si aia cu "intra in casa ca racesti", pt ca energetic copilului i se programeaza o raceala. La fel cu "o sa cazi" si altele de genul. Adica e foarte posibil ca ceea ce ii spui sa i se intample.
Am mai citit pe un blog un articol foarte interesant, 5 motive pt care nu e bine sa spunem "bravo" copilului, unul dintre ele era ca ajunge copilul sa faca lucruri pt acel bravo, sa se bucure mai putin de ce face, cat de lauda. Apoi, ca devine mai nesigur pe el, ca asteapta acel bravo pt orice ca o confirmare ca a facut bine. De atunci ii spun si eu mai rar bravo, numai ca a apucat Filip sa invete cuvantul si imi spune el mie cand considera ca am facut ceva bine, de exemplu sa pun rufe la spalat.
Motana, guapo e bine, multumim! Le surprinde pe doamne pe strada ca le zice hola cand ne fac loc sa trecem cu carutul pe trotuar. Si ma surprinde pe mine si mai mult
Iese la balcon si vorbeste cu cate un copil, tot hola si niste bla-bla-uri. De Daris ce ne mai zici?
Eu mai luam papaya din billa.
Cornelia spune:
Clara, nici gand sa intru in polemici
. Dimpotriva, toata admiratia pentru ca iti faci timp sa ne expui si noua cateva idei din carte. Si mie imi sunt folositoare. Comentariul meu se referea doar la perioada de time-out, care mi se pare mare, plus experienta personala cu unul dintre copiii mei.
Motana spune:
Si eu tot cu time out ul am o problema, de aia am zis ca totul mi se pare genial, doar ca as inlocui time out cu time in, atata tot. Cred totusi ca daca ai copchil de ala de nu si nu merge cu nimic, poate aplici ceva mai drastic, din nou, fiecare decide dupa caracterul copilului. Eu cand am vazut filmul cu dr Karp am fost profund impresionata, deci am toata admiratia pentru el. Dar la fel cum era si la The happiest baby... el miza pe infasat, ori Daris nu si nu a vrut infasata deloc, in rest shushuitul si toate metodele au fost o relevatie, il pomenesc si in ziua de azi, deci il urmez, dar adaptez. :)
noce, stiu cu programatul copilului (daca i timp sa vezi Memoria celulelor, e un doc supeeerb, revelator despre asta), plus ca is si cu NLP-ul eu, si chiar am grija la ce vorbesc. Ce am zis e.. ca poti sa racesti.... asa ii zic si Dariei cand se suie pe ceva periculos... nu O SA CAZI! ci daca nu faci asa POTI sa cazi, acolo unde riscul e real. Incerc o cale de mijloc.
Chiar imi povestea o prietena ca maicasa o zapaceste pe fetita ei... Te sui te pasa, o sa aluneci, o sa cazi, iti spargi capul, ajungi la spital hahha!!! si taman asta i se intampla... mereu!!!
I-am tinut si eu prelegeri de cum sa nu mai faca preziceri de astea.... puterea cuvantului e mai mare decat vrem sa credem. (si psihologic si spiritual :))
Lucilau, eu nu am experiemntat ce zici tu de momentele singure, dar nu vreau nici copila mea sa le experimenteze. Te inteleg ca nu as putea sa imi las copila inchisa intr-o camera, mai ales plangand. Depinde de fiecare.
Ha, deci pupeta tre sa te scaneze non stop, nu te lasa deloc, ah? Eu de cand suntem in Ro am iesit nevoita (cu acte) de 3 ori, cate 2 ore de feicare data, Daris a stat cu sora si cu mama, a fost totul ok, a strigat de vreo 2 ori dupa mine, dar atat, ceea ce ma bucura. Sunt sigura ca peste cateva luni va capata mai mare incredere, asta e la sigur pentru ca mi-au confirmat-o mamici care au crescut copiii in stil AP.
Tot citeam povestile alea cum ca la un moment dat bebe, adik toddlerul
nu mai adoarme cu tzitzi in gura, nu mai e nurse to sleep ci nurse before sleeping si mi se parea din alt film, Uite ca si Daris a ajuns sa suga seara, apoi se intoarce pe-o parte si asa adoarme, Eu ii pun mana pe spate si o mangai sau ii dau asa palmute, apoi fara sa mai misc, imi simte mana si gata, nani.
Pentru multi nu inseamna nimic, dar cine e cu tzitzi non stop intelege ce zic eu aici
La tine cum mai e Puppa, tot asa lapticeste non stop? (Daris ziua baga mereu!!, ah si noaptea, no pb :D)
bely voiam sa iti zic, ca m-a dus gandul la tine, ca ascultam un cantecel in portugheza care se cheama intr-un maaare fel
si in lb voastra acolo inseamna SARI, dar in rom e ceva...u.. l ..a .. am ras de m-am prapadit, mai ales ca nu mi-am dat seama de la inceput ce zice! :)
uitati asta e: www.youtube.com/watch?v=7BEsP2X1JD8" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=7BEsP2X1JD8 enjoy!