cum ne hranim?
anul trecut, in urma unor probleme de sanatate m-am hotarat sa imi revizuiesc atitudinea fata de hrana. de 12 ani nu mai mananc carne- de fapt mananc peste si fructe de mare- dar, mancam numai prostii.... dulciuri din comert, produse tip fast-food... intr-un cuvant numai prostii.
asa cum am mentionat, in urma unor rezultate medicale proaste, anul trecut am inceput sa caut informatii pe net referitoare la posibile cauze si m-am tot lovit de alimentatie......
n-am devenit habotnica dar:NU mai mananc fast-food decat foarte foarte foarte rar..... pentru ca recunosc ca inca imi place.
CITESC etichetele produselor pe care le cumpar. NU mai cumpar produse ce contin glutamat de sodiu; M-AM ”imprietenit” cu magazinele tip Plafar; FOLOSESC PRODUSE de igiena corporala cat mai naturale; MA APROVIZIONEZ SI SUNT INTR-O CONTINUA CAUTARE de furnizori eco din mediul rural.
si lista cu ce fac si ce nu fac poate continua..... anul asta vreau un bebe pe care intentionez sa-l cresc intr-un mediu cat mai curat si cat mai sanatos. recunosc ca pentru a adopta un stil de viata mai sanatos se impune o disciplina si un efort financiar mai mare..... dar din pacate am vazut ce inseamna o sectie oncologica. si am vazut care sunt primele sfaturi pe care un medic oncolog le da unui pacient: RENUNTAREA LA MEZELURI, APA MULTA, MANCARE CAT MAI NATURALA, NIMIC CU ETICHETA CA NU POATE FI CITITA.
ma uit de curiozitate in cosurile oamenilor in magazine. cel mai tare ma doare cand vad parinti cu f.... fresh sau mai stiu eu ce nenorociri in cos, parizer de cea mai proasta calitate etc.... OK, zic: oamenii sunt saraci si nu isi permit mai mult. dar tot eu ZIC: de ce trebuie sa isi permita 10 felii de parizer? una nu este suficient? sunt produse naturale pe care le pot cumpara. sau de ce trebuie sa manance parizer? hello, ala e sintetic curat!!! si stiu ce spun.... de ce nu incercam sa ne pazim?
o prietena mi-a spus: LA #538;AR#258; DE CE SUNT A#536;A MUL#538;I OAMENI BOLNAVI DE CANCER? ASTA CUM ITI EXPLICI? nu am toate raspunsurile dar pot sa va spun ceva ce pe mine m-a socat cand am fost la tara..... la magazinul universal se gaseau cele mai ieftine produse din carne.... 5 lei un parizer mare mare!!! Doamne, numai ambalajul si a costat 1 leu....., oua, branza..... si nu m-am putut abtine sa nu ma gandesc..... uite boala.
nu vorbesc de factorul genetic...vorbesc de ”ajutorul” pe care il dam organismului zilnic prin hrana.
asa ca va propun: haideti sa incercam sa schimbam impresii despre hrana cat mai naturala, de locuri de aprovizonare etc....
Raspunsuri
marumiha spune:
SI noi incercam cit putem sa ne ferim de multe alimente care fac rau sanatatii.Incercam sa mincam cit putem de sanatos si cit de putin pt.ca si prea mult strica ,incercam sa facem si multa miscare si locuind la tara incercam cit putem sa ne producem ,cultivam ce se poate fara chimicale ,e cam greu dar incercam.Incercam sa amestecam pamintul cu ingraseminte naturale ,e cam greu pt.ca oamenii aici nu prea au animale si e si cam rusinos sa mergi sa ceri caca de la animale la cine nu cunosti .A devenit si asta ceva greu de gasit.
Prieteni de-ai nostri spun ca vrem sa facem o viata sacrificata pt.a muri sanatosi.Cred ca in ultimi ani multa lume isi pune aceasta problema si multi incearca sa-si schimbe stilul de viata.Si asta nu este rau.Si eu la fel ca si tine ma mir si am o mare parere de rau cind vad oamenii cu carucioarele pline cu tot felul de alimente pe care daca mie mi le-ar dai gratis nu vreau sa le am in casa.Mai ales pt.copii, multi spun ca anumite produse le plac fara sa-si puna problema ca isi fac singuri rau.Sanatatea e atit de scumpa si daca o ai trebuie conservata ,la fel ca si banii ,trebuie sa sti sa-i cheltui pt.ca de facut e usor .
Noi nu cumparam nici apa ci mergem si o luam de la o sursa sigura si o punem numai in damigeana de sticla.
Pina la urma fiecare cu obiceiurile lui.Noi nu am avut probleme de sanatate dar avem astfel de fixuri.
Poze
en_kvinna spune:
Si eu as vrea sa mananc mai sanatos, dar nu se mai poate. De aceea citind despre altii ca reusesc eu intreb cum? Cum poti sa spui ca manaci sanatos cand iti cultivi tu legumele/fructele si zarzavaturile intr-un sol pe care nu poti sa-l controlezi. Nu poti controla stratul apei freatice, nici scurgerea subterana care adesea poate fi infestata de pe la ''vecini'' cu toate ca tu nu pui decat ingrasamant natural. Si despre ingrasamantul natural eu stiu ca el tre sa fermenteze muuuuuuuuult, ani, inainte de a fi imprastiat peste tarla, ca doar un anumit de ingrasamant natural e ok, si multe sunt toxice. Si cat de natural este acum ingrasamantul natural daca vacile si oile manca furajere modificate genetic sau ''ajutate'' cu pesticide si ingrasaminte artificiale. Si animalele cu hormoni. Cum poate fi ingrasamantul natural , natural? Cum controlezi ce carne mananci? Dar lactatele? Iar daca imi cumpar carne bio, eco, organica, de unde stiu cat de decontaminat a fost solul folosit pt cresterea furajelor la animale? Cu toate ca nu s-au folosit pesticide sau ingrasaminte chimice.
Eu aici am dilema
cum pot sa fiu sigura ca organic e chiar organic? Ca o eticheta lipita pe produs nu ma multumeste. Ca fapt divers, Suedia se promoveaza ca o tara curata, nepoluata etc. Doar ca
datorita subtratul geologic , poluarea cu Radon e ca la ea acasa aici.
Asa cum nu se mentioneaza radonul in brandul tarii, tot asa nu se mentioneaza si alte chestii in brandul de ''organic, bio, eco''.
ZIZOU spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui danaradum nu am toate raspunsurile dar pot sa va spun ceva ce pe mine m-a socat cand am fost la tara..... la magazinul universal se gaseau cele mai ieftine produse din carne.... 5 lei un parizer mare mare!!! Doamne, numai ambalajul si a costat 1 leu....., oua, branza..... si nu m-am putut abtine sa nu ma gandesc..... uite boala. |
Nu trebuie sa fii asa socata. Oamenii aia de multe ori se descurca cu 100 - 200 de lei pe luna poate si mai putin. Parizerul ala mare mare la 5 lei ajunge probabil o saptamana doua unei familii de 2-3-4 persoane.
OanaP spune:
Dana incearca sa vezi documentarul Food matters:
http://www.rainmakerteam.co/video/Foodmatters_ro/foodmatters_ro.html
Pe scurt concluzia ar fi ca pe parcursul unei zile 51% din mancare sa fie vie.
Avand in vedere ca te-ai documentat, poti sa imi spui si mie care este parerea ta despre documentar? Nu de alta, dar mie mi se pare ok si as vrea sa mai aflu si alte opinii.
marumiha spune:
OanaP-EU am vazut documentarul si mi sa parut f.interesant.
Noi incercam sa facem ce putem si cum putem chiar daca stiam asa cum spune si in film ca nici pamintul nu mai este cum era odata.
Cred ca acest film ar trebui sa fie vazut de cit mai multa lume.
Poze
onitza spune:
Ma intereseaza f tare subiectul.
As aprecia daca am primi sfaturi concrete despre locurile unde putem gasi produse cat de cat sanatoase, cel putin mia sanatoase decat se gasesc pe rafturile din supermarketuri....gen, cunosc taranul cutare ce vine in piata cu produse de incredere....sau ....s-a deschis magazinul cutare ce are produse naturale.....DE UNDE PUTEM achizitiona ?????
Mai vad in piete babute care vin cu lapte de vaca, dar parca n=am incredere, am o retinere sa cumpar...
Ce m-ar interesa mai exact: produse gen: oua de tara proaspete, lapte, pui (dar daca se poate nu crescuti cu antibiotice sau tot felul de trucuri sa creasca umflati...ca atunci n=am facut nimik
)....
Multumesc pentru raspunsuri si timpul acordat lor. 
danaradum spune:
OanaP, am vazut documentarul asta. am vazut o gramada de documentare pe tema asta. am si afisat link-ul asta la mine pe mess... poate de curiozitate vor fi si altii care il vor urmari. sunt o gramada de studii care vorbesc despre importanta alimentatiei pentru o viata lunga si frumoasa. am avut un prieten care a murit la 22 de ani de cancer... un copil. si am incercat sa il fac sa inteleaga ca are o viata dezordonata si ca trebuie sa incerce sa fie mai echilibrat...era un copil
. nu elimin si nici nu minimizez importanta medicamentelor de sinteza. cred ca intr-o viata toxica pe care o traim toti este vital uneori sa beneficiezi de ajutorul medical. ideea este sa incerci sa nu ajungi acolo, sa te hranesti pe cat posibil sanatos, sa te uiti ce bagi in gura pentru ca asta ajunge peste tot in corpul tau. stiu ca uneori este greu sa gasesti alimente sanatoase si este mult mai usor sa cumperi totul din supermarket. de multe ori obosesc si eu sa tot caut..... de fapt acum mi-am format oarecum o harta a magazinelor in bucuresti de unde pot cumpara produse ok. si de multe ori merg si in supermarket si cumpar alimente dar niciodata mezeluri pentru familie. sotul meu rade de mine mai tot timpul pe tema asta dar CULMEA! alte mezeluri decat cele sanatoase nu mai mananca acum.intr-o zi, din lipsa de timp, m-am oprit la un mega si i-am cumparat salam de sibiu, salam pe care nu l-a mancat! paine la fel:) eu sunt o tipa destul de comoda si nu credeam ca voi avea rabdare sa caut magazine sa ma documentez asupra produselor etc.
si acum concret: eu cumpar paine de la Naturalia, are termen de valabilitate cateva zile dar e ok. tot de acolo cumpar cartofi de exemplu. 2kg 9 lei sau 4 kg 17 lei. multe alimnente cumpar din piata desi nu sunt naiva si stiu cum stropesc comerciantii pamantul. ma bazez f mult pe faptul ca multi nu au suficiente resurse sa cumpere tratamente scumpe. scumpe si criminale daca ar fi sa fim atenti la ultimele achizitii de testare asupra poporului roman (aici ma refer la initium, produs ce se comercializeaza sub diferite denumiri). de asemenea, merg f des la plafar si cumpar si de acolo o gramada de chestii interesante. la naturalia de exemplu se gasesc niste dozatoare de lapte la intrare. atentie! laptele nu este de la vacute hranite eco dar macar nu sufera procesari ulterioare. este nefiert si cred eu ca exista o oarecare siguranta avand in vedere faptul ca ferma care il comercializeaza este dotata la standarde europene.(asta am vazut la tv). concluzia: nu este eco dar macar nu este chair atat de aditivat!
oua cumpar doar de la tara sau ouale din supermarket eco, carne pentru familie la fel. am reintrodus in viata noastra celebrul si mult hulitul congelator
. produse pentru corp folosesc fara parabeni... e destul de greu. am gasit de exemplu un deo pe baza de salvie pe care il achizitionez de la plafar. eu nu transpir foarte mult si este ok pentru mine. mai merg in weekend uri pe la targurile eco. la plafar am avut surpriza sa gasesc sirop cu benzoat de sodiu la produsele comercializate de firma Plafar. f tare!!!
daca va intereseaza subiectul va mai pot spune ce mai cumpar, in mod concret![]()
Ela2001 spune:
Si pe mine ma intereseaza subiectul.
Ma framanta acum o intrebare: produsele bio care se gasesc in magazine or fi sau nu BIO?
Ma refer in special la ouale bio si la puii crescuti natural (asa scrie pe eticheta), care se gasesc in supermarket.
Am gasit pui de la firma Ave, crescuti natural si arata intr-adevar altfel decat cei obisnuiti: sunt mult mai galbeni. Insa nu stiu cat de multa incredere pot sa am.
danaradum spune:
ONITZA, daca locuiesti in Bucuresti iti pot spune cu drag de unde cumpar eu produsele alimentare si cele pentru igiena corporala. lapte asa cum am mai spus in raspunsul pentru OanaP cumpar de la Naturalia- cel de pe Decebal. acolo au si produse din carne si faina si paste fainoase si dulciuri, tot ce vrei. ceaiuri tot de la ei cumpar si de la plafar. eu sunt mare amatoare de ceai
de ceva vreme. si acum mi-am facut un obicei din a bea ceai verde in fiecare zi. mai si slabeste
. atentie la ce scrie pe cutia de ceai. cele muuuult prea aromate au arome. citeste cu mare atentie ce contine respectivul ceai. eu m-am pacalit desi am citit eticheta... nu am vazut decat acasa ca era scris si AROMA. era din fructe de padure daca imi aduc bine aminte.mai trec pe la magazinele DM si cumpar produse din gama Alverde. mezeluri mai cumpar si de la mic.ro din gama Alpin. parintii mei si-au facut anul trecut o casa la munte la tara si ma aprovizionez si de la oamenii de acolo.
danaradum spune:
ELA 2001, nu stiu daca sunt 100% safe. dar macar incercam sa ne protejam cat de cat. dar cred ca sunt destul de controlati cei din domeniul eco/bio..... cel putin asa am primit eu informatia
. nu stiu..... sper sa fie asa