Ce dam copiilor sa manance si despre strictete
Raspunsuri - Pagina 8
softurela spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui pisigri Eu stiu ca ala de maninca lapte e lacto-vegetarian, ala de maninca oua e ovo-vegetarian, ala care papa si lapte si oua e ovo-lacto-vegetarian. Mai stiu ca nevoile unui copil - organism in crestere - sint diferite de cele ale unui adult. Si mai stiu ca nu ai de unde sa cumperi fructe/legume naturale. Ce e aia bio? Da' solul cit de bio este, dupa ce ploile si apele freatice au vehiculat ingrasamintele si pesticidele? Dar ploaia care cade peste cultura bio, cit de bio este? Dar fructele si legumele perfecte si disponibile tot timpul anului, si ele sint bio? Cum faci sa iti hranesti copilul SANATOS? De unde cumperi ingredientele? Eu nici despre merele din gradina de la bunica nu zic ca-s bio, ca bunica sta acolo abia de 20 de ani, de unde sa stiu ce agricultura s-a facut pe solul ala pina acum? Ce imi "curge" de pe parcelele alaturate? Pina si in piata gasesc morcovi de Spania si legaturi de patrunjel de Turcia. si mere din America de Sud ![]() Pe astea cum le rezolvi? Mami de Ilinca (5.03.2009) |
Ovo-lacto vegetarian, ovo-veg si lacto-veg sunt subgrupe ale Grupei Vegetarian. Atunci cand vorbim de Vegetarieni facem referire la subgrupele ei, indiferent care. A nu se confunda vegetarian cu vegan.
Nevoile unui copil in crestere sunt diferite de ale unui adult dar depinde cum raportam nevoile unui adult.
In Romania, in medie, un adult consuma 90% proteina (vezi exemplul unui meniu dat in primele pagini) cand necesarul ar fi de sub 20%. In functie de asta se raporteaza nevoile unui copil.
La fel si cu vitamina B12. Am facut un calcul si 200 g somon + 3 galbenusuri asigura mai mult de doza saptamanala recomandata pentru un copil.
Legat de ultima intrebare, am auzit-o prea des in ultima vreme si o percep ca o intrebare retorica, o scuza a celor care nu vor sa adopte un stil de viata corect. Dar cred ca m-am inselat in privinta ta, chiar nu stii raspunsul.
Sa presupunem ca mancam legume crescute cu pesticide pe un sol toxic si plin de chimicale. La fel, carne, lapte, branza, oua pline de hormoni, antibiotice si alte chimicale.
Diferenta intre cele doua categorii este cea a antioxidantilor. Prima contine antioxidanti in timp ce a doua categorie, nu.
E ca si cum, in urma unor reactii chimice ce se produc in organism, efectul daunator al pesticidelor este neutralizat. Cu cat consumam mai multe vegetale cu atat ne ajuta sa inlaturam efectul daunator si al hormonilor din carne, lapte, branza...
Dar nu putem consuma suficiente vegetale atat timp cat noi ne umplem stomacul cu 90% proteina animala. Ex: Dimineata iaurt, la pranz orez cu carne si seara lapte cu cereale. Avem proteina animala la fiecare masa ceea ce este departe de o dieta sanatoasa.
Ideal ar fi sa consumam legume si fructe bio dar daca nu se poate.
Aici niste linkuri care sa te ajute sa intelegi fenomenul:
http://www.dietetik.ro/rolul-antioxidantilor-in--prevenirea-bolilor/1765.html
http://ro.wikipedia.org/wiki/List%C4%83_de_antioxidan%C8%9Bi
http://longevity.about.com/od/lifelongnutrition/a/antioxidants.htm
Multa sanatate!
Mami de fetite: Diana (15.dec.2007) si Bianca (15.iun.2010)
Nasterea unui Miracol: http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=134518
anya spune:
De acord ca e cel mai sanatos sa pasti, dar cred ca ar trebui sa stau toata ziua cu blidul de iarba in fata ca sa ma satur
.
Cand este vorba despre copii este si mai greu. Poate daca ii inveti de bb-i sa manace vegetarian, e mai usor, dar cand sunt deja la gradinita/scoala e mult ma complicat. In primul rand nu prea exista astfel de meniuri la gradinite/scoli - e un subiect la scoli/gradinite si se pare ca e o adevarat problema in Bucuresti - in orasele mai mici probabil ca e si mai rau. In al 2-lea rand copiii vad la scoala, la ceilalti - una alta - vor si ei. Sa nu mai zic ca s-ar putea ca puiul tau sa fie invitat la ziua de nastere a vre-unui coleg. Ati vazut meniurile de la locurile de joaca? Mc-ul e dietetic fata de ele, macar poti manca o salata! Asta ca sa nu mai zic de mentalitati. Eram cu copilul mai mare si echipa sportiva din care face parte la o competitie. Doamna de la bucatarie ne-a intrebat ce sa faca pentru pranz. Copiii au cerut crema de legume si cascaval pane cu cartofi si salata. Femeia a mai intebat de doua ori si vazand ca parintii sunt de acord l-a mai pus inca o data pe antrenor sa verifice ca nu-i venea sa creada (ea se gandea sa faca carne la gratar si ciorba de perisoare).
pisigri spune:
Multumesc pentru raspuns. Chiar nu stiam raspunsul la intrebare, nu intrebasem asa, ca sa "dau peste dejte" cuiva. Desi sint sceptica in legatura cu beneficiile regimului vegan, variantele permisive ale celui vegetarian suna bine.
Intrebarea mea ar fi daca nu cumva insa un regim vegetarian relaxat este aplicabil copiilor relativ marisori (care inteleg ce e aia mincare sanatoasa) sau care nu sint mofturosi la mincare.
http://pisigri.blogspot.com/
Mami de Ilinca (5.03.2009)
Rufus spune:
| citat din mesajul lui softurela Avem proteina animala la fiecare masa ceea ce este departe de o dieta sanatoasa. |
Parerea ta.
Dieta sanatoasa nu se invarte in jurul proteinei animale, dupa parerea mea. Necesitatile sunt multiple, conditiile de viata sunt drastic schimbate fata de acum cativa zeci de ani, cred ca este un mod prea simplu de a aborda viata, in general, legat de proteina animala. Nu mai vorbesc de faptul ca nu exista dovezi acceptate universal ca-i bine cu sau fara proteina animala in alimentatie.
Nu vad nimic neobisnuit sa consumi ce vrei, dar nu inseamna ca alimentatia ta (intelegi, sper, ca te-am citat pe tine dar ma refer la toti cei ca tine) este mai sanatoasa ca a mea.
Rufus, Tora si iadele
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Retrospectiva 2008 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=a1ed73f473ea25944e234a" target="_blank">Retrospectiva 2009 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=d39f778033dd7597d12ac9&source=category&category_id=all" target="_blank">Retrospectiva 2010
viviana spune:
1. Organismul uman nu este depozitar de proteina.
2. Carnea contine 25% proteina, insa prin preparare ramane doar cu 9%.
3. Anumite cereale crude contin 15% proteina deci mai mult deecat carnea preparata.
4. Proteina este cel mai complex grup de substante cunoscut. Corpul uman are nevoie de 22 de aminoacizi diferiti pentru a crea proteine. Organimsul poate produce aproape toti aminoacizii, in afara de 9 care pot fi obtinuti doar din alimentatie. Acestia 9 se numesc aminoacizi esentiali.
Proteinele superioare adica cele animale, carnea, ouale, lactatele, contin toti aminoacizii esentiali
Proteinele inferioare din vegetale nu contin toti aminoacizii necesarii. Dar, poti combina 2 vegetale entru a obtine proteinele superioare.
Decat sa-ti bati capul sa combini 2 proteine vegetale ca sa obtii toti aminoacizii necesari unei dezvoltari armonioase mai bine mananci iaurt sau branza.
Cine poate sa tina (sau sa-si invete copilul) un regim ovo-lacto-vegetarian este Ok. si daca din cand in cand mai aduaga si putin peste e si mai minunat.
Dar, sunt impotriva unui regim Vegan, bazat strict numai pe vegetale, la copii. Adultul nu are decat sa manance ce vrea.
Softurela, "Ex: Dimineata iaurt, la pranz orez cu carne si seara lapte cu cereale. Avem proteina animala la fiecare masa ceea ce este departe de o dieta sanatoasa. "
Te contrazic este un meniu chiar bun. Ai proteina animala, ai orezul care contine B-urile, vitamina E si fibra (orezul brun este mai bogat in antiopxidanti decat fructele de padure) ai cerealele care presupunem ca sunt integrale si ele contin tot necesarul de antioxidanti/zi.
Nu inteleg de ce trebuie sa ne sperie atat de mult proteina animala cand ea este de fapt benefica pentru organism!
Ca ne sperie carnea animalelor crescute cu hormoni si antibiotice este alta poveste.
Stiati de exemplu ca aripioarele de pui sunt cele mai nocive? Pentru ca pasarea este injectata cu hormoni de crestere in aripa. Deci aripioarele de pui sunt cele mai mari depozitare de hormoni.
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
softurela spune:
| citat din mesajul lui pisigri Multumesc pentru raspuns. Chiar nu stiam raspunsul la intrebare, nu intrebasem asa, ca sa "dau peste dejte" cuiva. Desi sint sceptica in legatura cu beneficiile regimului vegan, variantele permisive ale celui vegetarian suna bine. Intrebarea mea ar fi daca nu cumva insa un regim vegetarian relaxat este aplicabil copiilor relativ marisori (care inteleg ce e aia mincare sanatoasa) sau care nu sint mofturosi la mincare. http://pisigri.blogspot.com/ Mami de Ilinca (5.03.2009) |
Ma bucur ca ti-am fost de folos
.Ce am uitat sa precizez este tipul legumelor. Cand vorbesc de legume si fructe ma refer strict la cele de sezon.
Nu cumpar niciodata iarna, rosii sau ardei, ci folosesc de la congelator. Iarna viitoare voi avea deshidratate, cumparate de la surse sigure sau din gradina proprie.
Nu incurajez sa se consume rosii din plastic in plina iarna. Am dubii in ceea ce priveste chiar si nivelul de antioxidanti.
Mult succes si mai ales sanatate !
Nasterea unui Miracol: http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=134518
anya spune:
Rosia scoasa de la congelator nu e "flescaita" si cu gustul modificat?
(Am pus si eu dar doar pt gatit.)
softurela spune:
| citat din mesajul lui viviana Softurela, "Ex: Dimineata iaurt, la pranz orez cu carne si seara lapte cu cereale. Avem proteina animala la fiecare masa ceea ce este departe de o dieta sanatoasa. " Te contrazic este un meniu chiar bun. Ai proteina animala, ai orezul care contine B-urile, vitamina E si fibra (orezul brun este mai bogat in antiopxidanti decat fructele de padure) ai cerealele care presupunem ca sunt integrale si ele contin tot necesarul de antioxidanti/zi. Nu inteleg de ce trebuie sa ne sperie atat de mult proteina animala cand ea este de fapt benefica pentru organism! |
Facem un sondaj sa vedem cati consuma orez brun? A fost a doua intrebare pe care am ridicat-o in cautarea gradinitei.
Nici macar copiilor nu li se da orez brun.
Nu ma sperie proteina animala, chiar cred ca in cantitati minime nu face nici un rau sanatatii, problema e ca lapte, carne, iaurt, branza, oua, unt, peste si cam asta reprezinta mai mult de 50% din meniul celor mai multi romani.
Nu stiu al tau care este si nu asta e scopul. Daca nu te incadrezi in aceasta categorie, considera postarea ca fiind inutila. Eu spun din ce am vazut la prieteni, rude, cunostinte.
Iar meniul expus e sarac in minerale si vitamine, cel putin comparat cu ce mananca fetita mea. Dar nu are sens sa mai intram in detalii, oricum sunt pareri personale.
softurela spune:
| citat din mesajul lui anya Rosia scoasa de la congelator nu e "flescaita" si cu gustul modificat? (Am pus si eu dar doar pt gatit.) Anya |
Da, se modifica aspectul. Dar in mancare merge excelent.
Iarna nu consum salate de rosii, ardei, castraveti ci salate de morcov, telina, varza, sfecla rosie, ridiche neagra. De cele mai multe ori combinatie intre ele.
bulinuta27 spune:
| citat din mesajul lui viviana Ca ne sperie carnea animalelor crescute cu hormoni si antibiotice este alta poveste. Stiati de exemplu ca aripioarele de pui sunt cele mai nocive? Pentru ca pasarea este injectata cu hormoni de crestere in aripa. Deci aripioarele de pui sunt cele mai mari depozitare de hormoni. Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit vivi |
nu sunt de accord cu asta pentru ca nu este asa...puilor li se dau antibioticele si ce li se mai da in apa de baut cat si prin aerosoli...nu li se fac injectii in aripi.
bulinuta mamica de bulinel dragutel
(19.07.2006 - 9:37)Poze noi
www.onetruemedia.com/shared?p=1ad6bcc6cb70cbb27cf08c&skin_id=0&utm_source=otm&utm_medium=text_url" target="_blank">minune mica
Poze