Ce dam copiilor sa manance si despre strictete

Raspunsuri - Pagina 17

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns softurela spune:

Citat:
citat din mesajul lui glimmer

Foarte de acord cu tine, en_kvinna! Nu cred ca pe planeta noastra mai sunt atatea locuri curate pentru atata productie de bio/eco. Am citit diverse articole prin care se arata de exemplu cum DDT-ul, de atatia ani interzis pentru ca nu poate fi transformat in natura, se regaseste in corpul animalelor si in ghetarii de la Polul Nord. Si cate dezastre ecologice nu s-au produs pe planeta, cu sau fara voia oamenilor, de nu le mai stie nimeni numarul. Solul pe planeta noastra este in cea mai mare parte compromis. Asa ca raman la parerea ca produsele bio/eco sunt o gaselnita a unor firme pentru a castiga mai mult. Agricultura ecologica inseamna sol curat si fara produse chimice folosite pentru dezvoltarea plantelor. Asta ar o imensa munca de a combate daunatorii "cu mainile goale". Nu cred ca asta se realizeaza la scara la care se pretinde.
Incerc sa cred ca sunt si produse in care nu se mai adauga in plus conservanti, coloranti si alte chestii din categoria E-uri. Si ajung la vorba unei prietene, cand am aflat ca ne traverseaza norisorul radioactiv made in Japan... bine macar ca nu mancam glutamat.


Nu e chiar asa. Sa mananci Bio/Ecologic e oarecum mai bine decat Conventional. Ca nu e chiar Bio, asta e alta poveste.
Eu am cumparat niste fructe Bio, am vazut diferenta si in gust si in rezistenta lor in timp. Mango era copt in copac si avea un gust pe care nu o sa-l regasesti niciodata la fructele conventionale. Bananele la fel. Portocalele aveau cam acelasi gust singura diferenta ca au inceput sa sa strice extrem de repede.

Mami de fetite: Diana (15.dec.2007) si Bianca (15.iun.2010)

Nasterea unui Miracol: http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=134518

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Citat:
citat din mesajul lui en_kvinna
Si imi vine greu sa cred ca marii producatori agricoli mondiali renunta asa subit la chimicale pt combaterea bolilor, pt a dsitruge buruienile mai ieftin( decat anagajatul oamenilor pt sapa), pt a nu accelerare procesul de crestere a animalelor si a plantelor, de a nu imbunatati intr-un fel rezistenta la intemperiile vremeii si a bolilor. Poate producatorii mici, locali, aproape necunoscuti publicului larg, unde poti sa mergi si sa vezi cu ochii tai ce si cum, dar si acolo e greu de controlat calitatea solului, desi tind sa cred ca e mai calitativ decat a marilor producatori de renume.

Daca marii producatori ar renunta la chimicale, procesare chimica si, mai nou, omg-uri, mai mult de trei sferturi din omenire ar fi condamnata la moarte prin infometare. Pentru ca solul de pe intreg globul nu poate suporta natural decat o parte din necesarul de hrana al omenirii.

Hrana bio este si va fi apanajul celor cu dare de mana. Un adevar cinic dar inevitabil.

Tot ce se poate face este ca tehnologiile mecanice, termice, chimice, biologice si genetice folosite in industria alimentara, pe tot traseul de la cultura pana la vanzare sa aiba efecte cat mai mici asupra sanatatii consumatorilor. Aici se investeste enorm in cercetare, dar oriunde se investeste mult apar si suspiciuni, teze conspirationiste lansate atat de concurenti cat si, mai ales, de ignoranti. Apar si oportunisti, in genul chinezilor care au bagat melamina in lapte pentru a fenta testele de calitate. Oportunistii vor fi tinuti departe numai prin inasprirea metodelor de control (precum in sport, unde lupta antidoping presupune mecanisme de control din ce in ce mai sofisticate)

Pentru a controla la finete calitatea alimentelor avem nevoie de reguli foarte stricte si structuri complexe de control. Ori de asta se sperie ignorantii care cred ca orice structura de control are iz de conspiratie. Insa a lasa piata libera ar insemna frau liber oportunistilor. Este un cerc vicios: vrem mai multa siguranta -> trebuie mai mult control -> se impun coduri alimentare -> cetateanul isi simte siguranta amenintata.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns en_kvinna spune:

Citat:
Citat:
Citat:
citat din mesajul lui en_kvinna
Si imi vine greu sa cred ca marii producatori agricoli mondiali renunta asa subit la chimicale pt combaterea bolilor, pt a dsitruge buruienile mai ieftin( decat anagajatul oamenilor pt sapa), pt a nu accelerare procesul de crestere a animalelor si a plantelor, de a nu imbunatati intr-un fel rezistenta la intemperiile vremeii si a bolilor. Poate producatorii mici, locali, aproape necunoscuti publicului larg, unde poti sa mergi si sa vezi cu ochii tai ce si cum, dar si acolo e greu de controlat calitatea solului, desi tind sa cred ca e mai calitativ decat a marilor producatori de renume.


Daca marii producatori ar renunta la chimicale, procesare chimica si, mai nou, omg-uri, mai mult de trei sferturi din omenire ar fi condamnata la moarte prin infometare. Pentru ca solul de pe intreg globul nu poate suporta natural decat o parte din necesarul de hrana al omenirii.

Hrana bio este si va fi apanajul celor cu dare de mana. Un adevar cinic dar inevitabil.

Tot ce se poate face este ca tehnologiile mecanice, termice, chimice, biologice si genetice folosite in industria alimentara, pe tot traseul de la cultura pana la vanzare sa aiba efecte cat mai mici asupra sanatatii consumatorilor. Aici se investeste enorm in cercetare, dar oriunde se investeste mult apar si suspiciuni, teze conspirationiste lansate atat de concurenti cat si, mai ales, de ignoranti. Apar si oportunisti, in genul chinezilor care au bagat melamina in lapte pentru a fenta testele de calitate. Oportunistii vor fi tinuti departe numai prin inasprirea metodelor de control (precum in sport, unde lupta antidoping presupune mecanisme de control din ce in ce mai sofisticate)

Pentru a controla la finete calitatea alimentelor avem nevoie de reguli foarte stricte si structuri complexe de control. Ori de asta se sperie ignorantii care cred ca orice structura de control are iz de conspiratie. Insa a lasa piata libera ar insemna frau liber oportunistilor. Este un cerc vicios: vrem mai multa siguranta -> trebuie mai mult control -> se impun coduri alimentare -> cetateanul isi simte siguranta amenintata.


Si unde am gresit eu ? Ca nu prea cred in ideea de organic? Clar ca nu exista suficienta hrana , nici macar acum, ca fara niste modificari genetice ale plantelor nu se poate supravietui ( a se vedea revolutia verde din India). Si nu e nicio teorie conspirationista. Solul e contaminat. Ca se iau masuri de minimalizare a efectelor sunt de acord, dar mancarea organica...e un vis frumos.

Era folosit fontul *code* care lateste pagina. Am modificat. Oana_b

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

N-am spus c-ai gresit. Am preluat citatul si l-am dezvoltat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns en_kvinna spune:

Citat:
citat din mesajul lui capcaunul

N-am spus c-ai gresit. Am preluat citatul si l-am dezvoltat.

Scuze.

Am o intrebare off topic.De ce pt topicul asta mie cel putin formatul paginii mi s-a schimbat ? E foooooooooarte lat.

Mergi la inceput