Jurnal de Vacanta - Olanda, Amsterdam

Jurnal de Vacanta - Olanda, Amsterdam | Autor: lbelciug

Link direct la acest mesaj

Dragele mele,
in luna mai voi merge cu sotul intr-o vacanta in acest oras. Din experientele voastre anterioare, imi puteti va rog face niste recomandari dpdv turistic si al shoppingului?
Ce obiective turistice imi recomandati, de ex stiu ca sunt peste 50 de muzee, oferta lor e f bogata, ce sa aleg? La parcul cu flori Keukenhof a fost cineva, cum e mai bine sa cumpar biletele, online sau de la fata locului? Orice sfat e bine venit.
In materie de cumparaturi mi-as indrepta atentia catre magazinele cu haine pt copii, am sanse sa gasesc reduceri pe undeva?
Va multumesc anticipat.

Liviana - mamica fericita a lui Matei (21.02.2005) si Bogdanel (30.05.2007)

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Bluel spune:

Uite, ma incumet sa iti raspund eu pentru ca Amsterdam e orasul meu de suflet, prima mea iesire in occident acum muuuulti ani, devenit apoi destinatia mea preferata de week-end, alegerea mea ca punct de iesire din Europa, nu stiu, are ceva orasul asta care ma atrage in mod obsesiv, cred ca am fost de zeci de ori si tot nu ma satur de el, are miros de libertate si nu ma refer aici la Red Light District.
E foarte usor si convenabil sa ajungi din aeroport direct in centru cu trenul, statia se numeste chiar asa Central Station (o sa vezi, e gara mare), apoi mergi drept inainte si dai de tot ce vrei, hoteluri, restaurante ( pe toate gusturile, iti recomand argentiniene), magazine (desi nu e o destinatie de shopping, gasesti magazine mai mari ca Bijenkorf, Magna Plaza cu haine de firma sau stradute de tip Lipscani cu haine no name), muzee ( de toate felurile, inclusiv de sex: Van Gogh Museum, Rembrandt Museum, Rijksmuseum, Madametussauds, Sex Museum), Piata de Flori, Cartierul Rosu si bineinteles, canale (ia o mica excursie cu vaporasul, e interesant si ai si explicatiile de rigoare ); in plus, eu iti recomand sa mergi pur si simplu pe strazi si te poti hotari pe loc ce vrei sa faci in continuare...; orasul e mic, il poti strabate la picior, dar daca obosesti poti folosi si tramvaiul, nu e ca la noi (sau, bineinteles, bicicleta daca esti fan)
La Keukenhof am fost de doua ori, in aprilie si mai, ma bucur ca ai ales mai, e mult mai buna vremea, florile sint inflorite bine (oricum ele sunt plantate in asa fel incat sa infloreasca pe tot parcursul timpului cat tin gradina deschisa in mod oficial), combinatiile de culori, straturile, lacurile, padurea, totul e de vis, merita din plin! Tot pe Strada Principala/ Damrak/(apropo, Damrak te duce direct la Damrak Square unde gasesti Palatul Regal, Muzeul Madametussauds si altele) exista un punct turistic ( e aglomeratie, nu-l ratezi sigur) cu toate excursiile care pot fi facute in afara Amsterdamului si am luat bilete pe loc, ne-am urcat in autocar (in care ai ghid in aproape toate limbile pamantului) si gata. Te mai poti duce si la Haga si Scheveningen (orasel la Marea Nordului, e frumos), in drum poti vedea si Madurodam, orasul miniatural sau Delft, unde se produc cele mai renumite portelanuri olandeze. A si sa nu uitam de branza, vezi ofertele!

In plus, eu n-am ratat nici Cartierul Rosu, oricum dai nas in nas cu el oriunde te invarti si nici....show-urile erotice, adica am facut cam tot ce fac turistii in Amsterdam!

Vacanta placuta!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lbelciug spune:

Bluel
iti mul,tumesc tare mult pt mesaj , chiar eram necajita ca nu-mi raspunde nimeni. Am salvat sfaturile tale si le voi urma! Cu siguranta revin cu impresii dupa vacanta. Pana atunci mai astept si alte raspunsuri, daca mai doreste cineva sa contribuie cu completari!


Liviana - mamica fericita a lui Matei (21.02.2005) si Bogdanel (30.05.2007)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns karra80 spune:

Daca mergi cu masina si daca mai este deschis nu ezita sa vizitezi keukenhof in Lisse la vreo 30 km de amsterdam....vad ca anul asta e deschis pana pe 20.05 ...e un parc imens plin de lalele...de toate felurile si dimensinile...noi deja de 3 ori am fost acolo...si la anul vrem sa mergem iar.....
http://www.keukenhof.nl/...e de vis....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns karra80 spune:

Vezi de cardurile I am Amsterdam sau ceva de genul asta...anul trecut finii nostrii si-au luat si a fost avantajos ca aveau si reduceri la restaurante....si intrari gratis la muzee....si mijloace de transport.

Mergi la inceput
Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lbelciug spune:

Iti multumesc pt raspuns Karra80 , vom merge cu avionul pana acolo. Desigur nu vom rata parcul de flori, e unul din motivele pt care am ales aceasta perioada. Ne vom interesa si de cardul de care zici.

Liviana - mamica fericita a lui Matei (21.02.2005) si Bogdanel (30.05.2007)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lbelciug spune:

Fetelor, m-am intors!
Am avut 8 zile intense dpdv turistic, obositoare fizic dar cu satisfactia ca fiecare zi ne-a permis sa vedem locuri noi si sa aflam lucruri interesante despre Olanda si locuitorii ei.
Mi-am propus sa scriu aici un jurnal al calatoriei pe zile, ca inspiratie&informare pt calatori si ca relaxare pt cititori.
Stay tuned!

Liviana - mamica fericita a lui Matei (21.02.2005) si Bogdanel (30.05.2007)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lbelciug spune:

Ziua 1 - sosirea

Am plecat de pe Otopeni cu KLM flight via Amsterdam. Am ajuns in cca 3 ore la aeroportul Schiphol (se citeste Skipl) –unul dintre cele mai mari aeroporturi din Europa de Nord. Situat la doar 16 km sud-vest de la centrul orasului Amsterdam, aeroportul ofera o legatura excelenta cu transportul rutier si feroviar. Exista trenuri (InterCity-ul e cel mai rapid si la acelasi cost cu celelalte) care transporta pasagerii direct la Gara Centrala Amsterdam in doar 15 minute.
Noi am luat trenul catre Leiden, deoarece aici se afla gazda noastra, un prieten din facultate. Leiden este un oras universitar fermecator, aflat la jumatatea distantei dintre Amsterdam si Haga, un loc animat in special seara, cu multe restaurante dragute raspandite pe canalele ce strapund orasul.
Este vestit pentru aspectul sau tipic olandez dar si pt ca aici a fost infiintata prima universitate olandeza, in anul 1575. Seara am facut un tur prin centrul acestei localitati situate pe bratul Oude Rijn (Rinul Vechi).
Aici am aflat ca desi Olanda se numeste tara lalelelor, aceste flori nu sunt originare de acolo si nici olandezii nu au fost primii din lume care au cultivat lalelele. Se pare ca acestea au aparut undeva prin nordul Chinei si sudul Europei, mai exact in Turcia unde au inceput sa fie cultivate doarece sultanului Suleiman I (1494-1566) ii placeau f mult, ele devenind in scurt timp un simbol al bogatiei. Primii bulbi au fost adusi in Olanda de catre Clusius si plantati in gradina botanica din Leiden.
Cum s-au imbogatit o parte din olandezi in timp ce altii au saracit subit din cauza obsesiei lor pt lalele, puteti afla de pe acest blog: http://gabyytza.blogspot.com/2009/03/istoria-lalelelor.html ; eu am aflat din Leiden.
Un lucru fascinant de vazut sunt campurile din afara oraselor care la ei sunt cultivate cu bulboase in timp ce la noi predomina paioasele. Altul ar fi segmetarea naturala a parcelelor cultivate sau a pajistilor cu iarba prin intermediul canalelor de apa peste care se putea trece doar prin deschiderea unor poduri cu portite. Vacutele pasc linistite in timp ce proprietarii nu stau cu grija pierderii lor.

Ziua 2
Amicul nostru avea in dotare 3 biciclete (lucru f obisnuit printre olandezi), asa ca nu am refuzat propunerea lui de a face impreuna o excursie pe malul Marii Nordului in localitatea Noordwijk (se citeste Nordvaik). Ce nu am stiut initial a fost ca distanta era de 15 km, ceea ce a fost cam prea mult pt niste neobisnuiti cu acest vehicul. A doua zi sufeream de dureri la genunchi si in partea dorsala , dar nu am regretat experienta acestei plimbari (singura de altfel).
Partea buna e ca in Olanda exista piste speciale pentru biciclete, chiar si in afara oraselor, lucru ce ne-a permis sa circulam in siguranta. Peisajul era impartit cam asa: apa/canal, sosea/autostrada, pista biciclete si campul cu pajiste pline de vacute, parcelat de fire inguste de apa. Pitoresc.
Pe drumul catre mare am mai admirat vilele olandezilor bogati, cu terenuri situate chiar pe marginea apei/canalului, frumos amenajate, cu flori si tot soiul de obiecte decorative. Barcuta nu lipsea de la nici unul, fiind agatata in poarta. Din cate am inteles o astfel de resedinta costa de la 500.000 euro in sus.
La Marea Nordului am ajuns pentru a doua oara in viata (prima a fost la Gdansk in Polonia, cand eram copil de scoala generala). Apa era gheata, insa plaja generoasa, larga, cu un nisip mai roscat ca al nostru si foarte foarte fin. Interesant, aici am vazut si cules scoici albastre, cu forma alungita, dreptunghiulare, neintalnite la marea noastra. Zilele cu soare si caldura sunt destul de rare aici, asa incat tot olandezul iese afara la plaja sau in parcuri, am vazut familii intregi pe biciclete, chiar si bebelusi dusi in cosulete si protejati cu umbrelute.

Ziua 3
Am dedicat o zi intreaga pentru parcul cu flori Keukenhof, situat in apropierea orasului Lisse undeva intre Amsterdam si Haga - se considera a fi cea mai mare gradina de flori din lume, cu o suprafata totala de 32 ha din care cred ca vreo 2-3 ha sunt pentru turisti. Aici sunt milioane de lalele, hibrizi pe care rareori ai ocazia sa ii vezi. M-au lasat cu gura cascata pavilioanele cu aranjamente florale deosebite si in special pe cel al orhideelor. Am asistat la un demo live de ikebana, de unde am retinut cateva idei interesante. Din Leiden am luat un autobuz special pentru aceasta destinatie si am platit cca 17 euro de persoana (transport plus intrarea in parc). Am fi vrut sa cumparam bulbi de aici insa in luna Mai acestia sunt toti plantati, asa ca singura varianta era sa-i comandam pentru ca in august sa ne fie expediati.

Pozele facute in aceste zile le gasiti aici:
https://picasaweb.google.com/liviana75/OlandaMai2011#

VA URMA

Liviana - mamica fericita a lui Matei (21.02.2005) si Bogdanel (30.05.2007)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aniastef11 spune:

Foarte frumos! M-ai facut curioasa sa vizitez acest oras.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lbelciug spune:

Continui jurnalul - sper sa fie de folos, desi nu am primit prea multe feedbackuri pe topic.

Ziua 4
Ne-am propus sa petrecem 3 zile vizitand capitala Olandei dupa ce am cumparat cardul turistic „I am Amsterdam City”. Recomand oricarui turist sa il achizitioneze pentru a beneficia de gratuitati la transportul local si cca 50 muzee, free boat cruise, discounturi sau free gifts la diferite puburi. Noi l-am luat de la centrul de informare din Central Station (Gara centrala) si am achitat 60eu/pers – valabil 72 ore.
Primul obiectiv vizitat a fost Muzeul National (Rijksmuseum) aflat in Piata Muzeului (Museumplein) la cca 10 statii de tramvai fata de Central Station si gazduit intr-o cladire istorica monumentala. Are o arhitectura de mare clasa fiind considerat cel mai mare muzeu din Olanda. Aici se reunesc numeroase colectii de arta, muzeul beneficiind si de foarte multi restauratori de mare valoare.
Muzeul gazduieste lucrari ale pictorilor olandezi, dar are si o colectie de arta asiatica. Cel mai cunoscut dintre toti artistii ale caror panze sunt expuse este Rembrandt Harmenszoon van Rijn, mai cunoscut Rembrandt, pictor olandez ce a trait in sec. XVII. Este cel mai important pictor olandez si autor in special de portrete si autoportrete (singurul artist care si-a pictat chipul de 50 ori), mai putin peisaje.
Cea mai renumita lucrare a sa este "Rondul de noapte", o panza foarte mare ca dimensiuni care abia incape pe un perete intreg: are cca 360x460 cm. Uimitor este faptul ca prin sec. XIX, personalul muzeului a taiat putin din panza, ca sa incapa in rama destinata ei. Tabloul, care valoreaza cateva milioane de euro (!) infatiseaza schimbarea garzii la palat si ceea ce a frapat in epoca a fost senzatia de miscare pe care o lasa imaginea. Pana atunci se creasera portrete care, desi in miscare, lasau impresia de static.
Acestei panze i s-a dedicat un film, „Rondul de noapte”, al carui regizor sustine ca tabloul contine mesaje ascunse si ironizeaza politia vremii, insinuand ca unul dintre ei era gay, iar altul afemeiat.
Alte lucrari impresionante sunt diverse alte portrete, dar si cele reprezentand scene biblice. De exmplu, Petru lepadandu-se de Isus sau Ospatul lui Baltazar; toate aceste panze ale autorului sunt de dimensiuni mult mai mici decat Rondul de Noapte.
Alti artisti olandezi ale caror panze sunt expuse la acest muzeu, sunt Jan Steen sau Johannes Vermeer. Desigur, sunt artisti mult mai putin cunoscuti (cel putin la noi), dar panzele lor sunt frumoase si merita vazute.
Muzeul mai gazduieste si o biblioteca, cea mai mare in domeniul istoriei artei din Olanda. Nu ratati deci acest obiectiv turistic.
Vis-a-vis de muzeu, se afla Coster Diamond, fabrica si muzeul de diamante din Amsterdam. Aici ne-au fost prezentate cele 4 faze ale prelucrarii diamantelor, criteriile pe baza carora se stabileste calitatea unui diamant (cei 4xC-vedeti poza), culorile existente, zonele unde se gasesc, etc. In mazin am admirat obiecte cu diamante de valori imense, ceasuri si bijuterii de pana la 10.000 euro. Luate cu o penseta foarte fina, ghidul de la fabrica ne-a aratat diamante, incepand de la cele cu nr. mai mic de fete taiate pana la cel mai valoros diamant dar nu mai mare de o bobita de piper, care valora exact 10.800 euro. In acest magazin am intalnit cred cea mai buna vanzatoare din viata mea, o doamna care a stiut cu mult tact sa-mi arate diferite modele de inele, cu sau fara discount, chiar in ciuda prostelor discrete ale sotului care imi spunea in romana ca nu e cazul sa mai continui discutia cu ea. Nu am cumparat nimic, dar voi ramane cu nostalgia sclipirilor de diamant de la degetele mele.
Dupa aceasta prezentare a fazelor prin care trec pietrele pana in faza de diamante extrem de pretioase, ni s-au pus in fata tot felul de modele, fie inele sau bratari care purtau diamente de toate felurile, modelele si marimile. La muzeul fabricii am urmarit un istoric al industriei extractiei si prelucrarii diamantelor si am admirat copii fidela a coroanelor personalitatilor, inclusiv a reginei Marii Britanii.
A urmat o bine-meritata pauza in piateta cu simbolul touristic “I am Amsterdam” unde am servit pranzul si ne-am fotografiat pentru o amintire inedita, alaturi de sute alti tineri.
Dat fiind proximitatea, urmatorul obiectiv a fost Van Gogh Musem, cu siguranta o alta o experienta unica in cadrul unei vacante la Amsterdam. Muzeul contine cea mai mare colectie de tablouri ale lui Van Gogh din intreaga lume, expuse hronologic pe cele 3 nivele ale cladirii. Am fost impresionata sa aflu cu acest prilej detalii din viata marelui pictor, si lupta lui pentru afirmarea artistica pana la momentul cand a decis sa-si ia viata, la numai 37 de ani. Mi-au placut extraordinar de mult panzele reprezentand primavara, anotimpul meu iubit (colectia Blossom) modul cum a surprins desfacerea bobocilor si revenirea la viata a plantelor dupa iarna, contrastul extraordinar dintre albastru-galben, nuante parca neintalnite la alte panze. Faimoasa Sunflowers este impresionante prin frumusetea emanata desi in esenta florile reprezentate sunt departe de a constitui o frumusete perfecta.
Muzeul mai gazduieste si lucrari ale altor figuri marcante ale secolului 19 (Claude Monet, Emile Bernard, Gustave Boulanger, Jules Breton, etc) si inceputul secolului 20 (Pablo Picasso).
A urmat o hoinareala pe strazile Amsterdamului, admirand arhitectura cladirilor (Magna Plaza, faimos shopping center, Muzeul figurilor de ceara Madame Tussaud - frate cu cel din Londra) din Piata Dam.
Piata Dam este un imens spatiu deschis, unde pe margini se pot admira cladirile frumoase, oranduite parca la linie, dar fiecare cu arhitectura ei distincta. Ceva pare sa le uneasca si anume stilul specific olandez baroc combinat cu cel gotic de exceptie.
In acest loc se zice ca dupa mijlocul sec. 13 a luat fiinta orasul Amsterdam dintr-un mic sat de pescari. Locuitorii acelor vremuri au construit aici un mare baraj pentru a stavili cursul raului Amstel. Apoi piata a devenit cel mai popular loc, in care se aduna urbea pentru diferite manifestari. Insasi denumirea orasului Amsterdam vine de la numele raulu: Amstel, urmat de “dam” ce inseamna baraj, pe olandeza. (adica barajul de pe Amstel care este de fapt orasul.) Aici este de fapt centrul orasului Amsterdam.
Mijlocul pietei Dam este marcat de Monumentul National - o sculptura in piatra alba, care are la baza niste figuri alegorice. Acest obelisc a fost dedicat libertatii si eroilor olandezi cazuti in cel de-al doilea razboi mondial. Am aflat ca monumentul adaposteste 12 urne, cu tarana din cele 12 regiuni ale Olandei.
Tot aici se afla si impunatorul Palat Regal folosit de regina pentru evenimente oficiale, vizite sau diferite receptii si dineuri, ca si marea receptie cu prilejul Anului Nou. Am fi dorit sa-l vizitam, dar desi bannerele gigante il declara deschis, de fapt vizitarea lui se face abia incepand cu luna urmatoare.

Poze de aici: https://picasaweb.google.com/liviana75/OlandaMai2011#5618075439191782386

Liviana - mamica fericita a lui Matei (21.02.2005) si Bogdanel (30.05.2007)

Mergi la inceput