retete anti-colesterol?
Sotului meu, la ultimele analize, i-a iesit colesterolul cam mare si i s-a recomandat regim alimentar (dar nu i-au spus anume ce). Eu m-am mai interesat pe net despre ce alimente ar avea voie si ce nu, insa sunt in pana de idei de gatit. Poate imi scrieti si mie cateva retete de mancaruri potrivite pentru colesterol. Va raman recunoscatoare pentru orice idee.
Raspunsuri
crista-s spune:
Scad colesterolul ( si nu numai) alimentele care contin INULINA . In special toate "buruienile " amare : cicoarea, papadia, anghinarea (carciofi, artichokes .. nu stiu sub ce denumire se vind in Romania ) dar si napul porcesc ( topinambur), sparanghelul, gulia .
Alimente de evitat: unt, slanina, smintina, carnea grasa, macaroanele cu ou, galbenusul de ou dar nici albuse nu trebuie sa manince prea multe, inghetata si orice dulce / prajitura cu multe oua, unt, smintina ; nuci, alune, curmale, banane.
alimente indicate: cereale cu lapte slab sau iaurt, peste, ulei de masline ( de preferat crud, pus direct in farfurie cind maninci ).
vickip spune:
De asemenea ajuta la reglarea colesterolului alimentele ce contin omega 3 : PESTE cat mai mult.
--de asemenea poate consuma: carne de pui sau de curcan fara piele, fasole uscata, naut, soia (boabe), fructe, legume de tot felul, uleiuri vegetale, nuci, migdale, cereale integrale
--de evitat: oulale, lactatele grase (branza dulce grasa, samantana, telemea, cascaval, lapte gras, unt, frisca, etc), carnea grasa de porc, carnea de gasca sau rata, mezelurile.
--ar fi bine sa evite si faina alba, zaharul,
Poate de asemenea sa ia suplimente de omega 3 (1000mg/zi). Este recomandat sa faca miscare si sa consume multe lichide neindulcite.
Colesterolul se imparte in 2 categorii:
--colesterol bun si colesterol rau
Colesterolul rau LDL este cel care trebuie scazut si cel bun, HDL este cel care trebuie crescut deoarece ajuta la distrugerea depozitelor de grasime de pe vase.
marumiha spune:
Din cite stiu eu trebuiesc eliminate anumite alimente care au mult colesterol (carne trebuie consumata in cantitati mici pt.ca toata carnea are colesterol),alcolul,fumul ,sucurile,dulciurile si trebuie folosit cit mai putin zahar ,cineva imi spune ca daca vrei sa fii sanatos nu trebuie sa existe zahar in casa.Multa miscare si o alimentatie corespunzatoare ,e importanta si greutatea corpului in functie de virsta si inaltime.
Alte alimente care ar trebui eliminate din alimentatie sint ,creier,rinichi,mezeluri de orice fel,reducerea consumului de sare.
Alimente care ar trebui consumate sint,
morcovi cruzi (zilnic),germeni de griu,soia,seminte de in,fasole uscata,linte,broccoli, varza alba si de Bruxelles spanac,lupin,naut,salate,ceapa si usturoi,caise uscate ,avocado.
Tisina spune:
Multumesc pentru raspunsuri. M-ar interesa si in ce mod (cat mai variat) as putea sa ii dau aceste alimente. I-am facut piept de curcan cu legume (inabusite in vas din ala de lut, fara pic de grasime adaugata) pe care l-am aromat cu piper si cimbru. I-am mai facut pilaf de orez brun cu piept de pui si legume (cu foarte putin ulei de floarea soarelui)... salate, cruditati, mancam oricum. Ideile de combinat si "gatit" imi cam lipsesc. A, i-am facut si peste (file de somon) la cuptor - ca asta le place si la cei mici. Dar nu prea am multe variatiuni. Fasolea e buna uscata sau verde (stiu ca una e mai indicata decat cealalta, dar nu imi amintesc care).
Daca mai imi puteti sugera "meniuri" ar fi foarte bine. Multumesc anticipat!
marumiha spune:
Poti incerca sa faci cartofi taiati cubulete,morcovi taiati mai maricei(rondele)si mazare (congelata sau proaspata daca este)puse toate in cratita (eu folosesc teflon)impreuna cu apa si putin ulei de masline.Daca va plac condimentele ,la sfirsit poti pune putin marar si sare.Pestele mai ales somonul eu il fac mereu la gratar sau la cuptor impanat cu pesmet ,usturoi patrunjel si putin ulei de maslin,la somon nu folosesc ulei pt.ca e destul de gras si e f.bun pe gratar.
Varza se poate face si taiata in 3-4 bucati,fiarta in apa si sare dupa care se taie subtire si se pune putin la calit cu usturoi si ulei de masline. Sau impreuna cu cartofi care au fost taiati si fierti separat si condimentat totul cu putina paprica.Noi folosim numai uleiul de masline de calitate.
Salatele se pot face diversificat cu legume de sezon ,morcov ,mere ,portocale si poti pune si o lingurita de in.
Inul e f.bine sa-l si macini si sa folosesti o lingura inainte de masa ,se tine numai in frigider in borcan inchis pt.a nu-si pierde proprietatile si pt.ca altfel devine amar.
Noi mincam mult orez integral,orz perlat si un fel de griu care fierbe destul de repede.Sper ca e si la noi dar nu le stiu denumire.Se pot condimenta cu orice ,depinde ce va place voua.Cu putina fantazie si rabdare ca tot vine primavara poti incerca orice varianta.
Rufus spune:
Tisina, sotul tau are parte de mult stres cotidian sau vreo suferinta (dovedita) a ficatului, sau oboseala fizica (intelectuala) accentuata?
(Imi cer scuze pentru un raspuns ce nu pare la subiectul tau)
Rufus, Tora si iadele www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Retrospectiva 2008 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=a1ed73f473ea25944e234a" target="_blank">Retrospectiva 2009 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=d39f778033dd7597d12ac9&source=category&category_id=all" target="_blank">Retrospectiva 2010
Tisina spune:
Rufus, da, are parte de destul de mult stres cotodian (desi poate nu mai mult ca altii). Nu sufera cu ficatul - e cu analizele (complete) la zi, insa la el treaba cu colesterolul ar putea fi si genetica (ni s-a mai zis), ca si tatal lui are colesterolul destul de mare. Stim ca alimentatia este destul de putin "vinovata" de cresterea colesterolului, insa am zis sa incercam totusi un regim mai "strict" inainte de a trece la medicatie (si asta i s-a sugerat).
marumiha, interesante sugestiile tale. Le voi incerca cu siguranta.
Rufus spune:
Ai sesizat bine intentia mea, intr-adevar alimentatia conteaza firav in cresterea/scaderea accentuata a colesterolului. Desigur, o alimentatie sanatoasa e oricand binevenita, insa eforturile trebuiesc canalizate pe cauzele reale.
Rufus, Tora si iadele www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Retrospectiva 2008 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=a1ed73f473ea25944e234a" target="_blank">Retrospectiva 2009 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=d39f778033dd7597d12ac9&source=category&category_id=all" target="_blank">Retrospectiva 2010
silvi_2005 spune:
Tisina, ce intelegi prin colesterol cam mare? Cat a iesit? Eu am avut in vara ceva pt cu colesterolul dupa vacanta de2 saptamani din Romania dar il si facusem gresit, in sensul ca am mancat seminte cu o seara inainte si am luat cina mai tarziu. Cand masori colesterolul trebuie sa nu consumi grasimi in exces cu o seara inainte si dupa ora 18'30-19 sa nu consumi deloc grasimi, alcool sau dulciuri are contin unt, unele laboratoare te informeaza de asta altele nu...
Oricum si in cazul meu era totusi la limita asa ca eu am reglat totul din regim alimentar ( sunt mereu extrem de atenta cu asta si nu ma stresez dar predispozitia genetica bate aproape tot).
Cateva din principiile mele care au devenit principii de baza in alimentatie :
1.Exclus untul si grasimea animala din alimentatie sub orice forma ( asta pana se regelaza si oricum nu este bine sa ai un obicei din a consuma unt si grasime animala foarte des).
2. Evita gatitul si consumul de ulei de floarea soarelui pur, pentru gatit e preferabil ulei cu indice de ardere mai ridicata, uleiul de rapita sau de seminte de struguri e f bun si cel mai bun amestecul ( in Franta il gasesc gata preparat dar tu poti sa il faci tu ) din ulei de floarea soarelui +ulei de masline+ulei de rapita+ulei de seminte de struguri, combinatia lor impiedica ca prin ridicare la temperaturi inalte sa genereze colesterol in cantitate mare.
3.Scade cantitatea de ulei din orice, eu folosesc o lingura de ulei de masline sau amestec de uleiuri la absolut orice gatesc, in orice cantitate si daca fac o oala de ciorba tot o lingura pun ( pe masurate nu ochiometric) si e suficient. Nu cadea in extrema cealalta sa il excluzi ca nu e bine, organismul are nevoie de grasimi dar in cantitata mai mica decat ii dam noi in general. Eu pensulez si gratarele cu ulei dar le pensulez cu pensula de patiserie si atat.
4.Evita pana la scaderea colesterolului orice e prajit direct un ulei, pané, cascaval pané si legume prajite in ulei.
5. Fiti atenti la combinatii, nu e preferabil sa combini oua cu smantana, faina cu lapte, carne cu oua la aceasi masa.
6.Nu folosi carnea de gasca, de porc grasa, carnea de pui cu piele ( chiar daca gatesti pulpele cu piele in momentul consumarii lasati pielea la o parte) .
7. Smantana lipseste din frigider sa nu tenteze iaurtul gras o poate inlocui in orice mancare, eu fac si ciorba de burta cu iaurt gras si iese perfect.
8. Nu sunt bune produsele de patiserie din comert in cazul colesterolului marit pentru ca adesea au ulei de palmier sau margarina/unt in cantitati mari, daca aveti pofta de ceva dulce preparati de casa o prajitura cu fructe sau ceva cake lejer fara smantana si 300 grame de unt.
9. Vindeti porcul pe peste care trebuie sa fie prezent in 2 mese pe saptamana, eu am 2 mese pe peste pe saptamana si una cu fructe de mare ( dar astea nu le recomand ca nu sunt pe placul tuturor, oricum sunt benefice la capitolul oligoelemente).
10. Atentie la apa consumata, in Ro nu se pune f mare accent dar intreaga masa de fluide se improspateaza in organism in ciclu de 6 saptamani, apa de la robinet e buna ea dar nu are minerale si oligoelemente, trebuie consumat zilnic macar 500 ml de apa plata mineralizata, de care o fi ea...Pentru un sange fluid, un nivel ok de vitamine si minerale in organism si pentru o metabolizare buna e nevoie de o apa imbogatita in minerale ( cu grija sa nu fie prea mult calciu in ea ) .
11. Folositi o gama foarte larga de legume, nu trebuie sa fie mereu cartof, morcov, fasole boabe sau ciuperci. Fasolea verde, mazarea, pastaile de mazare, porumbul,prazul, dovlecelul,ciupercile de padure fac minuni in combinatii fara numar.
12. Consumul de alcool trebuie supravegheta atent si evitate bauturile tari si distilate, francezii sunt cu un pahar de vin si o duc mult si bine .
Cam astea sunt ideile si principiile pe care le-am aplicat eu si la ultima masuratoare acum o luna mai nu ma felicita laborantul :) ce colesterol ok am .
Retete....cu mici exceptii cam tot ce gasesti pe blogul meu in ultimul an o sa vezi ca recomand mereu extrem de putin ulei, si am grija mare la combinatii si prajeli. Daca ai nevoie sa ingrosi un sos foloseste amidon mai bine decat faina ca sa scazi din nou indicele de colesterol, poti sa gatesti ce vrei daca respecti principiile astea, o sa iti dau doar exemple de cateva retete:
gratar din piept de curcan cu legume la capac , bors de curcan acrit cu zeama de muraturi , pastrav la cuptor in vin alb cu garnitura de legume verzi, salata de cruditati cu branza feta
Ti-am dat cate un exemplu din fiecare categorie ca sa vezi ca se pot face lucruri absolut minunate fara multe grasimi. M-am ambalat ca tocmai discutam pe ceva forum de profil culinar ca in Romania se mananca prost la nivel de combinatii, grasimi, cantitati si nu se face sport...o combinatie fatala si rezultatul se vede...as face orice sa schimb macar un pic asta
vickip spune:
Poti sa-i faci:
--humus
--pateu de linte
--iahnie de fasole uscata, line sau naut
--legume fierte la abur si servite cu sos de iaurt + usturoi
--pateu de soia
--carnea o poti prepara la gratar,la cuptor
--carnea o poti prepara la gratar sau la cuptor
De ex poti sa ii faci pipet de pui/curcan umplut cu fructe uscate sau din compot, stropit cu putin ulei de masline si dat la cuptor. Garnitura la reteta asta cartofi natur + sos de fructe (din aceleasi fructe cu care ai umplut pieptul.
--piept de pui/curcan cu portocale sau lamaie si cu garnitura de orez brun cu soia
--piept de pui/curcan cu ananas si garnitura de orez cu soia
--peste la cuptor in folie cu lamaie si ghimbir cu garnitura de legume innabusite si sos de lamaie sau orez
--spaghete de orez cu legume, pui si sos de soia
--in general multe din retele asiatice sunt bune