astm vs bronsita astmatiforma

Fetelor, in primul rand scuze ca nu postat dincolo, la manifestari astmatice, o sa inchid si postez acolo imediat ce ma lamuresc....
Pe scurt, dulcica mea de 7 ani, cu urmatorul istoric : de 3 ori antibiotic in 7 ani, la 5 ani operata de polipi, nu din cauza racelilor, ci pt ca efectiv nu mai putea respira, dermatita atopica bebelus si apoi doar o alergie la aer rece (i se umfla si rosea fata la frig) mi-a facut, la o sapt . de la operatie o bronsita astmatiforma, reparata in 3 zile . apoi....nimic, doar mucisori ocazional capatati de la camin. Nu ne-a pus nimeni in garda, pediatrul ei nu a mentionat nimic in genul astm, nu ne-a trimis la analize,nu nimic.
Acum o luna jumate, din nou....bronsita astmatiforma , 3 zile de pufuri , singulair , cefalexin ,dar, la fel, nu ni s-a explicat cat e de grav, i-a trecut, am dus-o iar la camin, ....acum 3 zile a recidivat si verdictul pediatrului a fost direct...astm, asteptam sa iasa din criza, facem analize.
Criza s-a manifestat cam asa : a venit d e la camin, usor molesita, s-a vaitat c-o doare capsorul usor si undeva in zona buricului, apoi peste cateva ore buhaia rau si prezenta wheezing , a fost trecuta pe klacid, bronhiile pline de secretii, pana dimineata a fost ca noua .
Inca prezinta o tuse urata rau, seaca, seara inainte de culcare.
Sunt speriata rau pentru ca.....nu inteleg de ce nu ni s-a spus de la inceput ca asta e astm , de atunci cand a facut astmatiforma asta prima data, pana acum eram deja cu toate analizele si pulmonare si alergologie la zi . Nu inteleg de ce mi s-a dat un prognostic f rau datorita faptului ca la ea prima criza o pune acum, la 7 ani, mi s-a explicat ca cei care incep de bebelusi au sanse mari sa scape la 6 ,7 ani, dar la varsta ei sanse zero.
Lamuriti ma si pe mine, fetele care stiti...de ce ea care a facut bronsita asta la 7 ani nu va scapa deloc de crize ????
Nu am facut inca spirometrie, nici testele alergologice, cica asteptam sa-i treaca viroza asta ce-a declansat criza (caminul e in viroza, bineinteles, mai vin 5 copii din 30,restul internati sau ambulatoriu) .
Nu stiu de unde s-o iau, nu-mi vine sa cred , copilul asta n-a avut in viata lui probleme mari , in nici un caz cu racelile , numar pe degete si la a doua bronsita pacatoasa sa mi se puna scurt diagnosticul asta...sunt varza.
Nu mai vorbesc ca e terminata ea, nu ma mai inteleg cu ea, e un copil foarte activ si rezistent de felul ei, statea cate 4 ore in zapada acum doua luni, alearga, da ture de stadion se catara prin toti pomii si acum...e sechestrata in casa,retrasa de la camin (nu pot s-o duc ca face iar , e clar...)
Nu stiu ce sa-i fac, ma uit la ea si nu-mi vine sa cred, inca nu-mi revin din soc....o laringita la 1 an, o amigdalita urata la 3, o astamtiforma la 5 ani, inca una acum care nu mai trece...astm.
E vreo diferenta intre bronsita astmatiforma si astm? si de cele cei diagnosticati mititei scapa la 7 ani si cei diagnosticati mai marisori nu?
Are cineva copil care a facut prima criza mai marisor?
Raspunsuri

blackgirl0 spune:
Ori este bronsita/bronsiolita acuta, ori este astm bronsic. S-a renuntat demult la denumirea de "bronsita astmatiforma" (adica acest diagnostic nu exista ca atare).
Scoate toate covoarele din casa, fara animale, aer curat, umidificat, aparat de aerosoli, perne hipoalergenice, n-o lasa in preajma persoanelor racite, da-i ceva vitamine de intarire si un imunostimulator, du-o la un alergolog/pneumolog de copii pt testari. Spirometria se poate face si la copii mai mici de 7 ani, totul este sa fie ea complianta si intelegatoare.
Are tratament cronic, adica de durata?

flaviutza spune:
Ba exista diagnosticul, cum nu....l-am citit eu pe reteta, exact asa scrie: bronsita astmatiforma . e in urma medicina de provincie :)Fata face 7 ani in mai. De trei zile ma muncesc sa arunc, scot tot din casa ...
I s-a prescris singulairul pt prima data acum o luna cand a debutat nebunia, il va lua 3 luni, a luat ventolin si flixotide 7 zile acum o luna si acum are din nou pana luni ventolin si flixotide.

softurela spune:
Citat: |
citat din mesajul lui flaviutza E vreo diferenta intre bronsita astmatiforma si astm? si de cele cei diagnosticati mititei scapa la 7 ani si cei diagnosticati mai marisori nu? Are cineva copil care a facut prima criza mai marisor? |
Diagnosticul a fost pus de un pneumolog ? Inteleg ca spirometria nu s-a facut.
Eu, personal as fi rezervata asupra diagnosticului pana nu se fac toate analizele.
De ce astmul declansat inainte de 3-4 ani se vindeca si cel declansat mai tarziu ramane pe viatza ?
Astmul declansat in primii ani de viatza are la origine o imaturizare a cailor respiratorii inferioare/superioare. Pe masura ce cresc si se maturizeaza dispare si astmul.
Are la origine, alergii alimentare, alergii respiratorii care tratate din timp dispar si ele.
Astmul declansat mai tarziu in viatza, are la baza alt mecanism. Nu cunosc detalii, dar daca nu stii engleza fac eu un search pentru tine. Sigur gasesc ceva.
Eu zic sa te linistesti, chiar daca va fi astm, fetita ta va avea o viatza absolut normala.
Mami de fetite: Diana (15.dec.2007) si Bianca (15.iun.2010)
Nasterea unui Miracol: http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=134518

Nicoleta spune:
Important este sa te linistesti. Sa te duci la alergolog si la pneumolog si sa vezi exact ce si cum. Dar este important sa gandesti limpede, crede-ma. Sanatate multa, orice ar fi!

XIO spune:
Softurela, nu te supara, dar daca nu esti medic mai bine nu te lansa in explicatii.
Diagnosticul de certitudine se pune cu ajutorul spirometriei.
Dar terenul alergic este un factor important.
**Fur is for petting***
http://www.facebook.com/#!/adoptiicaini
www.adoptiipisici.ro

amie spune:
flaviutza,
in ce oras sunteti? gasesti un alergolog care vede si copii? din cate stiu dermatita atopica din perioada de bebe se poate complica cu astmul sau rinita. de aceea e bine sa ajungeti la un alergolog. poate criza asta de acum o face si de la mediul din camin, patul unde doarme, pot fi multi factori care pot declansa crizele de wheezing.
acarienii pot fi o cauza. exista huse antiacarieni, dar cel mai bine e sa intrebi alergologuil.

SoriLea spune:
Vin si eu cu o intrebare la acest subiect(ca sa nu mai deschid altul).
Puiul meu a facut la 7 luni bronsiolita si la 1,9 luni bronsita si bronsiolita acuta. (si de fiecare data a avut si weezing)E posibil sa faca astm? Am inteles ca o sa fie ff sensibil pe partea asta.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Sorina Mamica fericita
a ingerasului RAZVAN - IONUT
(11 MAI 2009)
http://b2.lilypie.com/GcAYp3.png
Lucrul important este acesta...sa fii capabil in orice moment sa sacrifici tot ce ai, pentru ce ai putea sa devii. Charles Dubois

alra spune:
Daca toata clasa e bolnava si virusul e atat de agresiv e posibil sa fie vorba de virus sinctial. Acesta poate face bronsite si da wheezing chiar si la copii fara probleme cronice cu caile respiratorii. Boala dureaza de regula 3 saptamani.
Fetele mele o fac consecvent in fiecare an, dar mai prin iarna, nu asa tarziu.
Parerea mea e sa asculti medicul si sa astepti pana isi revine si apoi sa investigati. Si nu cred ca e cazul sa te sperii, repet, e posibil sa fie doar o viroza foarte urata.

softurela spune:
Citat: |
citat din mesajul lui XIO Softurela, nu te supara, dar daca nu esti medic mai bine nu te lansa in explicatii. ![]() Diagnosticul de certitudine se pune cu ajutorul spirometriei. Dar terenul alergic este un factor important. |
Xio, nu ma supar. Dar daca tot esti medic nu vrei sa ne explici tu ? Si eu am/avut fata astmatica si ma intereseaza subiectul. Banuiesc ca te-a deranjar raspunsul meu la intrebarea asta: "si de cele cei diagnosticati mititei scapa la 7 ani si cei diagnosticati mai marisori nu?
Are cineva copil care a facut prima criza mai marisor? "
Lasand la o parte diagnosticul copilului in discutie, care e inexistent pana la o evaluare corecta, afirmatia in sine e corecta.
Cautand petru fata mea informatii, am gasit fel de fel de surse care sustineau ipoteza. Dar nu am retinut decat partea cu debutul pana in 3 ani.
Si mi-am permis sa raspund pentru ca intrebarea era la topicul Parintii raspund, nu Clinica Virtuala.
Si nu in ultimul rand, scuza-ma, dar parerea mea despre medici e sub linia de plutire. Prin urmare, google-itul imi este mai eficient decat o discutie in graba mare cu un medic super ocupat.
Nu am nici o problema cu tine. Te apreciez ca intrii aici si inveti din practica sau macar intelegi psihologia mamei.
Mult succes !
Si nu uita ce te-am rugat

Mami de fetite: Diana (15.dec.2007) si Bianca (15.iun.2010)
Nasterea unui Miracol: http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=134518

Bee spune:
Iti spun eu de ce abia la al treilea episod ti s-a spus ca are asa ceva: fiindca abia dupa 3 episoade intr-un an pot incadra copilul intr-o grupa de risc pentru astm. Dar trebuie facuta spirometria, trebuie vazuta evolutia in timp. Nu stiu daca e ok sa spui ca nu va scapa toata viata de asta. Fetita ta probabil ca a ramas sensibilizata in urma primei viroze sau ce-o fi fost. Am citit si eu destul de multe si avand copiii cu problema in sine, cum s-o numi ea: bronsiolite/bronsite astmatiforme repetate (si da, am auzit cuvantul astm de la cel putin un doctor, dar cu mentiunea ca diagnosticul sigur se va pune spre 7 ani in urma spirometriei) si ce a spus Alra e foarte adevarat: VSR-ul poate da genul asta de manifestari si poate lasa urme in timp. Pe mine m-au omorat toti cu terenul alergic, probleme din familie mostenite, ca-s prea senisbili toti trei. Eu nu si nu, ca au reactionat asa la triggeri virali. E adevarat ca ai mei avand problema de foarte mici, parca pe masura ce cresc e mai usor.
Sanatate!