Singulair-schimbare de comportament?

Am spus aici ca baietelul meu de 4 ani este sub tratament injectabil pentru astm bronsic acut, spre pneumonie, cu Cefort, Gentamicina si Dexametazona.
Pe langa astea i s-a dat in continuare Singulair, inca 2 luni ( o luna a luat deja, dupa care l-am intrerupt si am reinceput acum o saptamana) si Zyrtec.
Dar, de cateva zile are un comportament schimbat. De cum se trezeste este nervos, agitat, se cearta cu toti din casa, nu-i intra nimeni in voie. Zbiara la noi, ne spune ce sa facem, practic ne comanda pe toti. L-am intrebat ce are, de este asa, si raspunde ca nu stie. Este marait tot timpul. El nu era asa, normal ca avea momentele lui, dar nu toata ziua. Nu mai stiu ce sa fac cu el, ca sa-l impac, ca sa fie bine.
In seara asta am citit la efecte adverse la Singulair, schimbari de comportament, iritabilitate, nervozitate, agitatie, neliniste, comportament agresiv, ceea ce m-a facut sa nu-i mai dau pastila in aceasta seara.
Stiu ca multe mamici il folosesc la copilasii lor, cele care sunteti in cauza, ati observat vreodata ceva (dupa folosirea acestui medicament)?
Multumesc si noapte buna!
Raspunsuri

bird70 spune:
De ce nu ramai tu la un subiect sa discuti fiecare detaliu care te ingrijoreaza la copilul tau? E obositor sa urmaresti 10 subiecte toate deschise de tine si toate cu aceasi tema.
Daca in prospectul medicamentului spune ca da tulburari de comportament inseamna ca aceste reactii adverse au fost semnalate si s-a vazut necesitatea includerii acestei informatii in prospect. Ce rost are sa intrebi pe altcineva daca a avut astfel de probleme cand e clar ca sunt posibile din prospect? Pe de alta parte si dexametazona da tulburari de comportament.
Am mai citit subiecte deschise de tine si sincer imi pari extrem de anxioasa. Incearca sa te calmezi ca nu faci bine nici tie si nici copilului daca te panichezi din orice. Eu am senzatia ca iti terorizezi doctorul si iti da tratamente numai sa mai scape de tine cateva zile. Copilul tau ia 2 antibiotice injectabile pentru 'spre pneumonie', deci nu are pneumonie. Gentamicina nu se da asa ochiometric pentru ca este foarte toxica, trebuie administrata zilnic la ora fixa si necesita recoltare de sange a 2-a zi la ora fixa pentru a stabili nivelul si a corecta urmatoarea doza. Banuiesc ca nu faceti analize zilnic si nu ti se ajusteaza doza conform nivelului. De Singulair am mai scris, aici se prescrie foarte rar si numai in cazuri in care nu exista alta solutie tocmai din cauza efectelor secundare si a faptului ca are o utilitate relativ limitata. Pe mine ma socheaza sa vad ca toti copiii care tusesc in Romania sunt pusi pe Singulair.
Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper

AlinaEmi spune:
Zina,
Daca copilul a luat deja 1 luna Singulair si n-a avut nici o problema indeamna ca nu aici e buba, nu ?
Iti spun sigur, din exerienta noastra, ca de la Dexametazona i se trage deoarece contine cortizon si asta e pacatos rau si da reactiile pe care le mentionezi tu, de regula cam din a 3a zi de tratament. O sa tina asa pana dupa vreo 3-4 zile dupa ce terminati tratamentul. Noi am patit asa cu bebe de plecam cu el cu masina la plimbare la 3 dimineata ca nu stiam ce sa mai facem. Asta nu inseamna ca trebuie sa intrerupi tratamentul, ci doar sa intelegi ce se intampla si sa stii la ce sa te astepti. Din pacate, din motive pe care nu le inteleg, nici un medic nu avertizeaza mamicile asupra acestor reactii posibile, care, din cate am sapat au sunt destul de intalnite.
off topic : zau ca nu inteleg de ce si-ar pierde cineva timpul sa scrie un mesaj de juma de pagina ca sa dea cu pietre. daca nu avem o informatie de imparasit, un sfat de dat, nu mai bine ne abtinem ?

Ramona2006 spune:
Si Maya mea ia Singulair - a doua luna. Nu am observat schimbari in comportamentul ei, ea e bossy si incapatinata de felul ei.
Zina draga, si eu aveam obiceiul sa citesc prospectele medicamentelor si sa intru in panica de ceea ce s-ar putea intimpla. Un foarte bun prieten de-al meu, pediatru excelent din Romania mi-a spus mai demult sa arunc prospectele si sa nu le mai citesc...Te rog sa ma crezi ca asta fac.
Din pacate sint multe medicamente care dau tot felul de efecte secundare (vorbesc aici in general), uite, de ex antibioticele sint bune ca opresc infectiile dar distrug si ce e bun, de aceea se da acum Probiotics cind iei antibiotice. Ca in orice lucru, trebuie vazut care sint avantajele si dezavantajele administrarii unui medicament. Daca face bine copilului...asta e. O sa vezi tu mai incolo, cind opresti tratamentul.
Insa daca ai orice indoiala in privinta tratamentelor pe care le ia copilul tau, trebuie sa discuti totul cu dr. E dreptul tau sa cauti si o a doua opinie. Parerea mea este ca in pediatru trebuie sa ai incredere 100% ca ceea ce face e spre binele copilului tau. Daca nu, mai bine schimba-l.
Eu te inteleg perfect, si eu sint panicoasa cind e vorba de copii mei, dar uneori e bine sa incerci sa te indepartezi de problema si sa privesti obiectiv. In plus, nu uita, starea ta se poate transmite si copilului si ei somatizeaza usor.
Multa sanatate si putere!
Blogul meu de mama ce sta mult prea mult acasa:
http://aloneinholyland.blogspot.com/

Zina spune:
Bird, daca te oboseste vreun subiect de-al meu, te rog, nu-l citi. Aici fiecare are dreptul sa pozteze ceea "ce-l doare", daca nu-ti place, mergi mai departe.
Fetelor, multumesc pentru raspunsuri, sunt stresata mai rau, pentru ca de azi dimineata baietelul meu s-a trezit cu o roseata in obraji. Nu are febra, iar el de regula este mai palidut. M-am speriat si-am sunat doctorita. Era foarte ocupata, dar a spus repede ca nu are de la ce sa fie. Un alt pediatru a spus ca poate e de la Cefort, reactie alergica. Un altul a spus ca de la Dexametazona, deoarece trebuia sa-i dau mancarea toata fara sare (mie pediatra mi-a spus ca poate manca normal, dar nu excesiv cu sare). Asa ca, stau acum si ma intreb de la ce-o fi, ca urmeaza sa vina asistenta. Am decis ca in dimineata asta sa nu-i mai fac Dexametazona, sa vedem...
Doamne, vreau sa treaca mai repede....

AlinaEmi spune:
Draga mea,
Asa cum ti-am scris, tu nu trebuie sa iei decizii de capul tau si sa intrerupi tratamentul doar pt. ca are efecte secundare. Baiatul meu a facut DEXA injectabil 10 (ZECE) ZILE si crede-ma ca innebunisem, avea doar 6 luni si era ISTERIC, si nimeni nu ne spunea ce are (probabil de teama sa nu renuntam la tratament- eram internati intr-un spital privat) dar a trebuit sa trecem prin asta ca sa se faca bine. Din pacate cortizonul este tratamentul pt. asa ceva, ce preferi, sa fie copilul nervos sau sa se sufoce ??

AlinaEmi spune:
Si inca ceva, poate te ajuta mai mult daca stii dinainte, de la cortizonul din Dexa poate sa se si umfle la fata (face retentie de lichide). Depinde de cate zile de tratament va face. Al meu dupa 10 zile era cat un mic porcusor.
Oricum, ti-am spus, chiar daca intrerupi dupa cateva zile, efectele secundare mai dureaza ceva timp (pana se elimina cortizonul din organism) nu trec de pe o zi pe alta, asa ca mai bine fa tratamentul atat timp cat iti spune doctorul ca este nevoie (mai mergi la un doctor daca e nevoie )

Zina spune:
Alina draga, nu i-am facut dexametazona acum dimineata, am facut numai cefort cu genta. Si asistenta mi-a spus sa vedem cum este fara. Crede-ma ca astazi am intrebat 3 pediatri, si am avut 3 pareri diferite, cum se intampla de obicei. Daca l-ai fi vazut pe copilasul meu dimineata, parca era palmuit, asa era de rosu, deci ceva nu este in regula. Da, ai dreptate, de la dexa te poti umfla, de la lichidele ramase in corp, dar atunci tratamentul trebuie intrerupt. Baietelul meu nu mai tuseste asa tare, doar de cateva ori pe zi, noaptea aproape deloc, sa vedem acum.
Normal ca prefer sa fie nervos, cum spui tu, decat sa se sufoce, dar acum nu este cazul la baietelul meu. Maine dimineata ar fi ultima injectie, o sa mai vorbesc astazi, poate diseara si maine dimineata am sa-i continuu cu dexa (sau poate il inlocuim cu hemisuccinat). Vreau sa-i fie bine, si nu pot sa stau asa cand vad ca nu-i bine cu ceva.

CorinaDani spune:
zina, atentie, una dintre bolile copilariei chiar asa se numeste "boala obrajilor palmuiti" (boala a cincea sau eritemul infectios).
mai multe detalii chiar aici pe forum:
http://www.desprecopii.com/info.asp?id=1660#maideparte
Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 )
"Oamenii eficienti sunt cei mai mari lenesi, dar sunt niste lenesi inteligenti" (David Dunham)

OanaRusu spune:
Zina, e mai bine sa nu dai singulairul seara - mai ales dupa ora 18:00.
Eu n-as arunca prospectul - am facut foarte frecvent reactii alergice avand un usor fond alergic mostenit si de fiul meu.
Nu inseamna sa nu luam nimic - dar dc ai ceva indoieli, trrebui sa ai prospectul.
Pe mine Singulairul ma ingrozeste - in general - si m-am bucurat cand am scapat de el. Baiatul meu avea foarte multe iesiri si dormea grozav de rau (precis si asta il facea irascibil).
Insa medicul decide.
Cat despre cat de usor se da singulairul - e ridicol, mai ales ca e atat de scump. Mai ales, se da la varste atat de mici.

Mik spune:
Zina, am vazut ca ai 2 subiecte. Am cautat pe Net si se pare ca amindoua Aerius si Singlair sau tulburari neurologice si dureri de cap.
Amindoua medicamentele au fost prescrise de acelasi medic ?
Sanatate !