Parinteala nepavloviana(2)
Raspunsuri - Pagina 15
denizel spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui mcoca
Un copil de 2 ani vede ca nu i-ai pus din aceeasi sticla, ce faci atunci? Si cum ramane faza cu pacalitul si bla, bla? Nu-i mai simplu sa-i explici ca e pentru adulti? Sunt o gramada de lucruri pentru adulti, il pacalesti cu toate? Eu beau cola. Imi place, o beau in loc de cafea. Totusi nu e pentru copii. Fetita mea stie asta. Nu a trebuit sa o pacalesc nicioadata. Intotdeauna i-am explicat si a inteles. Vicky si Printzesone |
Poate ca fetita ta nu e pofticioasa sau poate ca nu i se pare atragator lichidul ala negru din pahar.
Pentru ca mi se pare foarte OK ca un copil mic sa protesteze si sa doreasca sa bea din paharul adultului.
Intr-adevar, nu e bine sa pacalesti copilul.
Atata vreme cat nu poti avea pretentia ca la 2 ani (sau 3 sau 4 sau 5) sa inteleaga ca alcoolul si cofeina sunt nocive, nu-ti ramane altceva decat sa eviti situatiile frustrante pentru copil.
Cum eviti?
Nu mai bei/mananci in fata lui alimente care ii sunt interzise!
Mai, are 2 ani!!
La cuptor nu are voie.
La prize nu are voie.
Sa se bage in frigider nu are voie.
Sa scoata hainele din dulapuri nu are voie.
Sa alerge de kiki pe strada nu are voie
Sa mearga altfel decat agatat de mana ta nu are voie.
Sa sara de pe fereastra nu are voie.
Sa ia jucaria din mana unui copil nu are voie.
Sa cumpere nu'sh ce papusa de pe raft nu are voie.
Sa sara de pe masa in cap nu are voie.
Sa faca pipi pe jos nu are voie.
Sa faca caca in pantaloni nu are voie.
Sa nu zica 'pa' nu are voie.
Sa tipe cand nu-i convine ceva nu are voie
Sa se culce imbracata in rochia noua nu are voie
Sa linga paharul cel roz nu are voie
etc
etc
.
.
.
etc
Chiar trebuie sa se adauge un "nu ai voie sa mananci si sa bei alimentele A, C, Y, M' si modul de X, dat fiind ca acestea sunt rezervate adultilor?)
~Lumea ar fi mai frumoasa fara macelari~
mcoca spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui denizel
Poate ca fetita ta nu e pofticioasa sau poate ca nu i se pare atragator lichidul ala negru din pahar. Pentru ca mi se pare foarte OK ca un copil mic sa protesteze si sa doreasca sa bea din paharul adultului. Intr-adevar, nu e bine sa pacalesti copilul. Atata vreme cat nu poti avea pretentia ca la 2 ani (sau 3 sau 4 sau 5) sa inteleaga ca alcoolul si cofeina sunt nocive, nu-ti ramane altceva decat sa eviti situatiile frustrante pentru copil. Cum eviti? Nu mai bei/mananci in fata lui alimente care ii sunt interzise! Mai, are 2 ani!! La cuptor nu are voie. La prize nu are voie. Sa se bage in frigider nu are voie. Sa scoata hainele din dulapuri nu are voie. Sa sara de pe fereastra nu are voie. Sa ia jucaria din mana unui copil nu are voie. Sa cumpere nu'sh ce papusa de pe raft nu are voie. Sa sara de pe masa in cap nu are voie. Sa faca pipi pe jos nu are voie. Sa faca caca in pantaloni nu are voie. Sa nu zica 'pa' nu are voie. Sa tipe cand nu-i convine ceva nu are voie Sa se culce imbracata in rochia noua nu are voie Sa linga paharul cel roz nu are voie etc etc . . . etc Chiar trebuie sa se adauge un "nu ai voie sa mananci si sa bei alimentele A, C, Y, M' si modul de X, dat fiind ca acestea sunt rezervate adultilor?) ~Lumea ar fi mai frumoasa fara macelari~ |
La cuptor nu are voie. Are voie daca nu e in functiune. A vazut ca arede daca se apropie. Nimeni nu i-a interzis, i s-a explicat ca ars si a simtit cum degaza caldura daca te apropii
La prize nu are voie. BA da, cum sa nu, dar sunt securizate
Sa se bage in frigider nu are voie. Aici chiar nu vad de ce nu. Pe mine ma roaga sa-i deschid, sa vada ce e, eventual sa-si aleaga ceva
Sa scoata hainele din dulapuri nu are voie. In camera ei face ce vrea.
Sa sara de pe fereastra nu are voie.
Sa ia jucaria din mana unui copil nu are voie.
Sa cumpere nu'sh ce papusa de pe raft nu are voie. Daca are bani, de ce nu :)
Sa sara de pe masa in cap nu are voie.
Sa faca pipi pe jos nu are voie.
Sa faca caca in pantaloni nu are voie.
Sa nu zica 'pa' nu are voie. De ce?
Sa tipe cand nu-i convine ceva nu are voie :)))
Sa se culce imbracata in rochia noua nu are voie O ba da, desi nu a avut asemenea idei
Sa linga paharul cel roz nu are voie ei na
Eu nu ma dau AP, non AP, nicicum, dar ce povestiti voi cu tantrumurile & co pentru mine sunt de domeniul fantasticului. Sa te dai cu capul de pereti ca mama ti-a dat pulovarul rosu si tu il doreai pe cel verde inseamna ca pe undeva sunt probleme grave.
Vicky si Printzesone
corap spune:
hai, mai, denizel, cum sa nu se culce imbracata cu rochia cea noua . asta-i tot farmecul la 2-3-5 ani.
(fi-mea doarme in fiecare noapte cu "rochita de 10" - e tragedie cand i-o spal - adica o spal si o usuc pana seara. rochita de 10 e o rochita marimea 10 ani - fi-mea are 4 - si am compromis cu ea (cu fi-mea) ca daca nu se duce la gradi imbracata in ea poate sa doarma de cate ori vrea imbracata
denizel spune:
pai, Corap, sigur ca ar trebui sa aiba voie sa doarma in ce rochita vrea ea .
De obicei se spune ca, mvai, noi nu suntem exagerati, noi interzicem doar chestiile care tin strict de securitatea copilului... (de obicei se vine cu exemplul "sare in fatza masinii" sau "baga degetele in priza" Pe asta cu bagatul degetelor in priza nu am inteles-o niciodata. Exista in unele case prize cu gauri cat un deget de cupil? ).
Daca iei la bani marunti o zi din viata unui copil, are saracu' la interdictii de iti vine sa plangi o zi si-o noapte de mila lui .
denizel spune:
Citat: |
citat din mesajul lui mcoca Sa cumpere nu'sh ce papusa de pe raft nu are voie. Daca are bani, de ce nu :) |
Vrei sa ma enervezi, nu?
mcoca spune:
citat din mesajul lui denizel
Vrei sa ma enervezi, nu? ~Lumea ar fi mai frumoasa fara macelari~ |
Eu asa ii zic : eu nu am bani acum, daca tu ai, poti sa ti-o iei :). Si cand trecem pe langa bancomat mi-l arata sa scot bani.
Apropo de asta. Intr-o luni dimineata ii spun ca e luni, mama merge la lucru, ea la Anna (bona). Ii reexplic ca mama merge la lucru sa castige bani sa avem ce manca si sa-i cumpar ei jucarii. Buuun, seara, in drum spre casa imi zice : ai fost la lucru, vreau bani. De ce? ca sa-mi cumpar jucarii, unele, noi :))).
Vicky si Printzesone
terishka spune:
Si eu am inscris adanc in felul meu de a fi treaba asta cu stop aratatul iubirii atunci cand cineva ma supara. De fapt, e unul dintre lucrurile care ma supara foarte mult la mine:) si pe care incerc din rasputeri sa il schimb. Daca in relatiile cu adultii taras-grapis m-am mai descurcat (astia mai stiu cum sa ma ia, mai ales cei ce ma cunosc cat de cat - desi pot sa ma gandesc la o relatie de amor si dor care a suferit tare din aceasta cauza), cand am ajuns sa am copilul de cealalta parte m-am impiedicat profund.
Faceam, si ocazional mai fac si acum, la fel cum s-a descris pe aici: nu o puteam pupa, lua in brate atunci cand ne certam pe vreun motiv. Doua lucruri m-au ajutat: copilul meu si... forumul:) si cartile pe care le-am citit, ca si ele sunt in discutie.
Copilul meu in momentul in care ne certam din vreo cauza vrea sa ii arat iubire si sa o iau in brate. Numai asta functioneaza. Daca eu nu o luam - ea nu se consola cu nimic altceva, nu uita, nu ii putea nimeni distrage atentia. Adica nu trecea mai departe, nu se lua cu joaca etc. Plangea din ce in ce mai puternic pana o luam in brate. Asta mi-a scurtat foarte mult momentele de incapatanare in suparare. Desi, uitandu-ma inapoi, mi se pare ca putea dura si mai putin. Obiceiurile vechi trec foarte greu.
Eu am din familie treaba asta. Asa am vazut la cei ce m-au crescut, mama si bunici, toti fac asa. Nici unul, cand gresesti, nu iti spun vreo vorba buna dupa sapuneala de rigoare. E chiar ca un soi de pedeapsa asta pentru ei. Tu, ala care a gresit, trebuie neaparat sa iti ceri iertare, sa pronunti cumva cuvintele, sa iti pui cenusa in cap, ca altfel relatia ramane impiedicata. De aici provine cred si celebrul "nu mai vorbesc cu tine", care si asta imi vine pe buze mult prea des cand e vorba de copil, observ ca foarte multi zic asa. Sau pedeapsa cu tacerea pe care o avea maica-mea, nu stiu daca mai e cunoscuta si altora, cand nu vorbea cu mine cu zilele daca cine stie ce cearta avuseseram.
Ideea e ca eu nu vad faptul ca imi iau fetita in brate acum cand vrea atunci cand ne certam ca o lipsa de autenticitate din partea mea, cu sentimentele mele. Chiar cred ca e profund nociv sa fii asa cum imi mai vine mie din cand in cand sa fiu:) Si apoi, nu stiu cum, dar cand exersez treaba asta incep sa ma simt autentica in modul asta, si nu in cel trecut.
AgnesLuca spune:
citat din mesajul lui mcoca
Un copil de 2 ani vede ca nu i-ai pus din aceeasi sticla, ce faci atunci? Si cum ramane faza cu pacalitul si bla, bla? Nu-i mai simplu sa-i explici ca e pentru adulti? Sunt o gramada de lucruri pentru adulti, il pacalesti cu toate? Eu beau cola. Imi place, o beau in loc de cafea. Totusi nu e pentru copii. Fetita mea stie asta. Nu a trebuit sa o pacalesc nicioadata. Intotdeauna i-am explicat si a inteles. Vicky si Printzesone |
Eu nu cred ca solutia este sa nu mai vada copilul parintele ca bea bautura interzisa, desi pe moment este o solutie care simplifica situatia din punctul de vedere al parintelui, dar copilul nu invata nimic (la urma urmelor el trebuie sa invete ca alcoolul nu este o bautura pentru copii si nu cred ca exista mentionata pe undeva virsta incepind cu care un copil poate sa inteleaga asa ceva). Adica nu cred in solutia inlocuirii unei situatii firesti (copilul nu are voie sa bea alcool, dar adultul da) cu una nefireasca, falsa. Si vb din pctul de vedere al unei mame de copil taare pofticios, adica maninca mai mult din farfuria mea decit din a ei, chiar daca continutul e identic.
Si la noi e totul asa de simplu cind cinam doar noi doua si avem pe masa numai brinza, untul si piinea pe care le maninca ea. Cind apare si tati insa incepe aventura, munca de lamurire si negocierea...cum altfel sa invete copilul de exemplu ca mustarul nu se maninca cu lingurita (am lasat-o sa incerce gindundu-ma ca nu o sa-i placa, da cred ca de-o lasam golea tot borcanu )?
addinel spune:
mai denizel, mie nu mi se pare o solutie sa nu mai bei/ mananci nimic din ce copilul nu are voie. gandeste-te: noi ca si parinti putem face asta spre binele copilului, dar va merge in parc si va vedea copii mancand acadele sau jeleuri sau chips-uri (dupa mine astea sunt mari porcarii si ft daunatoare copilului). o sa interzicem la tot parcul ceea ce nu corespunde standardelor noastre? eu cred ca unui copil caruia nu i se spune "NU" ci i se explica mereu-mereu-pana-la-epuizare-extrem-de-calm-si-natural, pricepe. fi-mea pricepe ca nu e buna cola pentru ea (e singura mea placere vinovata), pricepe ca mezelurile nu sunt sanatoase si nu cere (asta e placerea vinovata a sotului), pricepe ca acadeaua e o porcarie si nu cere cand vede alti copii in parc.
o sa imi spui ca eu am un copil intelegator. asa este. dar de ce unii copii sunt intelegatori si altii nu? pam-pam! iar ne intoarcem la adam si eva :)
corap spune:
Eu am auzit des de chestia cu "nu mai vorbesc cu tine" in relatia parinte-copil (din fericire nu de la ai mei). si o consider o chestie tampita la modul absolut, pentru ca frustreaza ambele parti deopotriva, si adanceste conflictul in loc sa il rezolve.
spune doar " eu sunt puternic si nu te aud daca nu vreau, fac abstractie de tine, nah, si tu n-ai sa poti sa traiesti fara mine desi eu pot sa traiesc bine-mersi fara tine - pentru ca eu is totul pentru tine (indiferent de halul in care ma comport) si tu nu insemni mimic pentru mine decat cu conditii: de a-ti revizui comportamentul / parerile / a te nega ca fiinta cu aspiratii proprii "