Chisturi de plex coroid
Buna ziua tuturor mamicilor si viitoarelor mamici.Sunt un pic (mai mult) speriata.Sunt insarcinata in 25 de saptamani.La 19 saptamani am facut o ecografie la care medicul a depistat 2 chisturi de plex coroid si nu mi s-a dat nici o explicatie cand am intrebat de la ce se fac ce riscuri sunt pentru bebe si asa mai departe.Mi s-a spus doar atat sa imi fac triplu test sa vedem daca iese bine.Am facut triplu test si a iesit totul in regula deci...nu am mai fost nevoita sa fac amnicenteza.Dupa aceea am intrebat ce este de facut si mi s-a spus ca pana la 26 de saptamani ar trebui sa dispara acele chisturi.Acum la 25 de saptamani am fost la o alta ecografie si bineinteles ca acele chisturi nu au disparut....ba din contra mi se par un pic mai mari.Doctorul meu mi-a dat o trimitere da Dl.Dr.Prof.Stamatian in Cluj pentru a cere si parerea dansului.
intrebarea mea este:Oare acele chisturi dispar?Exista vreun risc?S-a mai confruntat cineva cu aceasta problema?Precizez ca bebe este perfect sanatost si dezvoltat absolut normal in rest numai aceste chisturi sunt problema.[/b][/size=5][/size=6][/font=Comic Sans MS]
Raspunsuri
Happiness_4_us spune:
Hai sa iti raspund eu, ca m- am confruntat si eu cu aceleasi intrebari.
La noi era doar un chist, dar cuiul deja fusese infipt unde trebuie.
Inutil sa mai spun ca nu dormeam si numai la asta ma gandeam.
Nu m avut posibilitatea sa mai fac o eco la 26 de sapt, ptr ca in tara unde locuiesc se fac doar 2 eco toata sarcina, asa ca la 34 de sapt am aflat ca se resorbise.
Trebuie sa fii optimista ca totul va fi bine. Dr ne- a explicat ca sunt copii care se nasc cu multe chisturi si se resorb dar ca se pot resorbi si dupa nastere.
Ca te- a pus sa faci si triplu test, asta nu are nici o legatura cu chistul.
Sarcina usoara si multa sanatate!
Mamica de Andrei si Maria
floaredemac spune:
http://www.obfocus.com/high-risk/birthdefects/choroidplexus.htm
Triplul test are legatura, iar faptul ca a iesit bine este mai mult decat incurajator! Doamne-ajuta!
Personal ti l-as recomanda pe dr Albu Dinu din Bucuresti, pt o a doua opinie. Este un profesionist f bun si un om deosebit. Si eu am fost la 5 ecografii la dumnealui, fiindca aveam de-asemenea o problema mai deosebita. Chiar daca distanta era mare (cca 5-6 ore cu masina), am preferat sa o fac pentru linistea mea, si am fost pana in saptamana 34, cand Dumnezeu ne-a ajutat si problema a disparut.
oana_s spune:
a avut si fiica-mea doua, descoperite la 22s. Pana la 26s se resorbisera.
Tin minte ca eram disperata, pt ca statistic se asociaza cu trisomia 18 si 21.
In 99,99% din cazuri se resorb intrauterin, incearca sa te linistesti.
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=136084&whichpage=1&SearchTerms=plex%2Ccoroid
Oana si Mara 11.08.2004
Noi
corinapoara spune:
Va multumesc pentru incurajari.Acum asteptam sa mergem in 19 aprilie sa vedem daca au disparut.Doamne ajuta!
Asa trebuie sa se intample mereu?Cand cineva isi doreste un copil cu toata fiinta trebuie sa apara ceva.De asta m-am temut inainte sa "il facem".Bine zice cine zice ca "de ce tie frica nu scapi"
Eu is mai optimista de felul meu in comparatie cu sotul care e disperat...nu mai stie ce sa faca unde sa citeasca, unde sa se intereseze, dar bineinteles asta nu inseamna ca nu ma ingrijorez insa...nu vreau sa ii arat asa mult pt ca il vad pe el cu e.
mamymica spune:
Si eu ma confrunt cu aceasta problema a chisturile de plex coroid. Ieri la morfologie fetala le-am descoperit, la 23 de saptamani...bilaterale, si la dimensiuni ceva mai mari...anume 15 mm si 16 mm. In rest bebelusa noastra pare ca se dezvolta bine...nu s-au gasit malformatii, iar dublu si triplu test mi-au iesit bine amandoua, fara risc de trisomia 18 sau 21. Acum va trebui sa asteptam inca o luna pana la urmatoarea ecografie si incerc sa imi mentin moralul sus. Citisem pe forum ca la Corinapora la ecografia de 25 de saptamani...chisturile pareau mai mari, insa apoi au regresat. Va mai amintiti cumva ce dimensiune aveau? Erau chiar asa mari ca la noi? Luni va trebui sa discut cu un medic genetician, dar parca nu mai am rabdare pana atunci. Cred ca nu mai e cazul sa spun ca ieri am plans toata ziua, si azi ma abtin cu greu. Insa...trebuie sa fiu tare ca sa nu o stresez pe bebelusa mica, nu?
Astept cu mare interes raspunsurile voastre.
Multa sanatate!
Cuchilici spune:
Mamymica, sunt mamica unui baietel perfect sanatos, de 5 luni, care in saptamana 31 a fost diagnisticat cu 2 chisturi de plex coroid. Marimile erau mai mici, intr-adevar, de 6 respectiv 8 mm, dar ce era ciudat a fost ca au fost descoperite asa tarziu. De obicei apar in trimestrul 2, si se resorb tot atunci in majoritatea cazurilor, sau pana la sf sarcinii, ba chiar si dupa ce copilul se naste. Evident panicata si cu durere in suflet am asteptat sa treaca 2 sapt sa mai fac o eco, adica la 33 de sapt, iar chisturile nu mai erau.
Multa sanatate si tie si bebelui, si incearca sa rezisti psihic pana la urmatoarea eco. In majoritatea cazurilor se resorb. Problema de fapt este ca in ziua de azi se fac fff multe eco si le descoperim si ne speriem. Chisturile de plex coroid pot aparea si la oameni maturi si la fel se resorb, dar nefacand nici o eco, nici nu stim de ele. Am discutat si eu cu o groaza de doctori si m-am documentat, si chiar daca informatiile astea sunt reconfortante, stiu ca-ti este foarte greu.
Corina, mami de Vlad Alexandru (26.05.2012)
Cuchilici spune:
si inca un lucru, eu nu sunt foarte convinsa ca au existat sau a fost doar o eroare a dr care a facut eco.....am motive sa am dubii
Corina, mami de Vlad Alexandru (26.05.2012)
mamymica spune:
Cuchilici, multumesc foarte mult pentru raspuns. Ce pot sa spun...vad ca Dumnezeu ma ajuta sa fiu optimista, ceea ce e mare lucru pentru ca nu vreau sa imi inchipui la ce chinuri as fi supus-o pe fetita mea daca as ramane stresata inca 3 saptamani si ceva cate mai sunt pana la urmatoarea ecografie. Nu mai plang, pap bine si stau cuminte in pat pentru ca eu oricum am probleme cu contractiile si modificarea colului. Dar asta mi se pare fffff important pentru oricine mai trece prin situatia mea...sa fie optimist...si sa se gandeasca la bebe. Iar eu o spun in cunostinta de cauza pentru ca in timpul sarcinii am mai avut o trauma atunci cand mi-am facut dublu testul si mi-au gresit rezultatele, bagandu-ma initial in lista sarcinilor cu risc de Sindrom Down. Situatia s-a remediat (noroc cu insistenta mea la laborator de a-mi calcula riscul inca o data), insa 2 zile am plans non-stop, nu am dormit si papat nimic. Acum, cu naivitate, ma gandesc ca poate si asta a determinat aparitia acestor chisturi. Si e o motivatie in plus sa gestionez altfel situaia de fata, adica sa nu ma consum, plang si stresez inca 3 saptamani. Doamne Doamne ne ajuta, si astea sunt doar incercari prin care trec mai multe mamici.
Sper zilele astea sa primesc si parerea unui medic genetician, desi sper ca aceasta parere sa nu vina daca ar fi negativa.
Iar pana la urmatoarea ecografie, vreu sa share-uiesc trei site-uri care mi-au facut sa imi capat increderea ca totul va fi bine, pentru ca si altii au trecut prin asta...chiar cu chisturi de peste 2 cm!!! Si totul a fost bine. Iar faptul ca sunt chisturi bilaterale nu e ingrijorator pentru ca in aproximativ jumate din cazuri asa se intampla. Deci...capul sus tuturor mamicilor care trec prin asta...si sa nu se streseze anticipat pana la aflarea unui diagnostic final, pentru ca nu ajuta la nimic.
Link-urile sunt:
http://www.expat-at-large.com/thesis/Content.htm
http://choroidplexuscyst.org/
http://www.pregnancy-info.net/forums/possible_complications/choroid_plexus_cyst/pga-8/
O sa va tin la curent cu noutatile, iar daca mai sunt povesti de impartasit, eu le astept cu mare interes!
mamymica spune:
Am promis ca revin au noutati. La ecografia de la 28 de saptamani, ambele chisturi au disparut. Asta i-a surprins si pe medici, pentru ca evolutia a fost foarte buna...avand in vedere dimensiunea chisturilor. Asteptam acum nasterea si apoi ne vom bucura pe deplin de noul membru al familiei. Ceea ce vreau este sa incurajez mamicile care trec prin asta sa iti pastreze calmul, totul va fi bine. Sper ca mesajele mele sa ajute...pentru ca numai cineva care trece prin asta poate intelege cum e. Nu am plans in viata mea cu sughituri cum am plans de vreo 2 ori in sarcina fiindca analizele nu vroiau sa iasa ca la carte.
Multa sanatate va doresc!