concediu medical - intrebare

concediu medical - intrebare | Autor: lala

Link direct la acest mesaj

Buna ziua,

Doresc sa aflu urmatoarele:

*cat concediu poate acorda medical de familie. Pe site-ul CASMB scrie ca medical de familie poate acorda concediu medical in transe de cate 10 zile pana in limita a 30 de zile (document datat mai 2010) iar medical de familie a refuzat prelungirea CM pentru un pacient cu probleme locomotorii motivand ca:
• nu poate elibera mai mult de un concediu medical pe luna
• nu poate prelungi CM acordat (4 zile iar asiguratul nu a mai beneficiat de CM in ultimul an)
• a eliberat o trimitere pentru reumatologie iar medical din ambulator are obligatia de a elibera CM in continuare (medical reumatolog a dat o trimitere pentru RMN cu plata si nu a acordat CM motivand ca nu are formulare tipizate emise de CASMB si a trimis pacientul catre medicul de familie)

*poate da medicul de familie trimitere pentru RMN (intreb pentru ca la stabilirea programarii la reumatologie ni s-a solicitat si un RMN dar fara trimitere de la medicul specialist sau medicul de familie analiza nu a putut fi facuta)

Va rog sa nu interpretati gresit aceasta postare; nu este vorba de o persoana care are chef sa stea acasa pe banii statului ci despre o persoana cu reale probleme locomotorii si care are nevoie de acest CM pana la obtinerea si confirmarea unui diagnostic.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns julia23 spune:

Medicul de familie poate acorda 10 zile calendaristice pe luna de CM si nu poate da Cm daca ai avut de la medicul specialist.
In continuare iti poate da un medic specialist.
Eu mi-am facut luna trecuta RMN,cu coplata,trimiterea am avut-o de la medicul specialist(eu am avut de la recuperare medicala),din cate am inteles la clinica RMN-ul se face doar cu trimitere de la specialist.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns blackgirl0 spune:

Bilet de trimitere catre RMN da medicul specialist si nu medicul de familie, si doar daca specialistul are contract cu CASMB. Programare se poate face si in lipsa unui bilet de trimitere, insa se plateste costul integral.

Concediul medical il poate da si medicul specialist. Medicul de familie poate prelungi la externarea pacientului un concediu medical cu 7 zile. In aceste conditii, mi se pare suspect refuzul specialistului de a da concediu medical, aruncand toata responsabilitatea pe medicul de familie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mikaia spune:

salut. in cazul fiv-ului a avut careva dintre voi cm de la punctie pana la embriotransfer?as fi vrut sa stiu ce combinatie de coduri vi s-a trecut pe formularul de cm. adica cod indemnizatie 01 ci cod boala995? mersi

de data asta va fi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns blackgirl0 spune:

01 boala obisnuita
995 persoane care se adreseaza serviciilor de sanatate pentru motive legate de reproductie.

Mi se pare corecta "combinatia" de coduri. De ce? Care este nelamurirea ta?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mikaia spune:

pai cei de la casa de sanatate judeteana au spus ca medicul a completat gresit cm, desi am incercat sa explic situatia. dar nu am cu cine, asa ca azi sunai peste tot. ministerul sanatatii, cnas, opsnaj, etc dar unii spuneau ca e bine altii ma puneau sa sun la csamb unde nu raspunde nimeni.

de data asta va fi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lala spune:

RMNul l-am platit integral si atunci cand am solicitat bilet de trimitere urma sa il platim tot integral; incercam doar sa urmam idrumarile celor care ne-au facut programarea in ambulator.

Si totusi site-ul CASMB la Servicii medicale paraclinice/ drepturile personelor asigurate spune ca:
• Persoanele asigurate au dreptul la investigatii paraclinice decontate de catre CASMB numai pe baza biletelor de trimitere eliberate de medicul de familie sau de catre medicul specialist aflati in relatii contractuale cu casa de asigurari de sanatate.
• Persoanele asigurate au dreptul la un pachet de baza de servicii medicale paraclinice, la recomandarea medicului de familie sau a medicului specialist din ambulatoriu, prevazut in Normele metodologice de aplicare a Contractului-cadru.

Referitor la CM inteleg nu mai sunt valabile prevederile din adresa 31890/19.05.2010 emisa de Ministerul Sanatatii care spun ca ‘Medicii de familie au dreptul de a elibera certificate de concediu medical pentru incapacitate temporara de munca cu durata de cel mult 10 zile calendaristice, in una sau mai multe etape.' Mentionez ca pacientul beneficiase de 4 zile CM.

Ce trebuie sa fac de acum incolo? De fiecare data cand merg in ambulator sa verific daca medicul la care voi fi programata are contract cu casa de asigurari?


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns blackgirl0 spune:

Lala, surprinzator, dar da: tb verificat! Probabil ca medicul tau de familie acorda concediul medical doar daca el considera necesar acest lucru, si nu pt ca medicul specialist considera ca tb, dar din lipsa de contract cu CASMB nu da. Este chestie de nuanta, medicii de familie nu ar tb sa dea concedii/bilete de trimitere la diferite specialitati la cerere. Responsabilitatea (adica parafa) este a medicului de familie si il inteleg in situatia data. Si RMN se compenseaza doar prin specialist, MF are com petenta limitata in a da trimiteri catre analize mai sofisticate (CT, RMN, mamografie, anumite analize din sange).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lala spune:

blackgirl, medicul de familie nu mi-a dat trimitere la un specialist anume ci la 'reumatologie' la un spital anume.

In ziua in care am primit trimiterea am fost la spital, am intrebat care este procedura ce trebuie urmata si am obtinut programare la primul medic specialist care avea liber.

Catre cine trebuia sa ma indrept daca nu spre medicul de familie pentru a rezolva problema?

Nu inteleg de ce ceea ce apare pe site-ul CASMB se bate cap in cap cu ceea ce imi spui tu. Exista prevederi mai noi? Unde le pot gasi?

Repet, nu am cerut trimitere pentru RMN compensat ci pentru RMN cu plata, ma interesa sa castig timp.

La partea cu medicul de familie acorda CM daca il considera necesar sunt de acord si totusi este corect sa-i spui pacientului 'eu atat am putut sa fac (4 zile CM + trimitere la specialist) mai departe va priveste?'

Incerc sa aflu care sunt drepturile asiguratului si pun intrebari pentru a vedea cum sa procedez astfel incat sa nu mai apara surprize si drumuri care musai trebuie facute pana in ora 17 (drumurile le fac eu dar nu pot sa imi iau liber la nesfarsit).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns blackgirl0 spune:

Lala, simpla trimitere pt RMN o putea da si neurologul/neurochirurgul/reumatologul etc etc si fara sa aiba contract cu CASMB. Desi, sa ma ierti, dar nu inteleg cum spitalul nu are contract cu CASMB. Probabil ca aveai nevoie de dg, sa se stie ce fel de RMN sa faceti.

Si nu cred ca ce spun eu se bate cap in cap cu CASMB, doar ca nu toate analizele existente se compenseaza prin medicul de familie. Legat de concediu, incercati o internare la spitalul respectiv si mutat la alt medic de familie, daca actualul nu coopereaza cu voi. Nu vad niciun chip sa-i fortati mana ca sa va dea respectivul concediu. Toata rezolvarea sta in specialist. Incercati cu un neurolog sau neurochirurg (banuiesc ca-i vb de o lombosciatica sau hernie de disc, nu?)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lala spune:

blackgirl nu vreau sa ii fortez mana in nici un fel, dar nu inteleg cum un medic de familie nu poate prelungi un concediu medical emis tot de el sau nu poate da, in aceeasi luna, un concediu medical nou, motivand ca nu are voie(repet, este vorba de o persoana care are dificultati de miscare nu de o banala tuse).

Exista vreo directiva in acest sens data de Ministerul Sanatatii sau de Casa de Asigurari? Daca da, unde o pot vedea?

Referitor la trimiterea pentru RMN, orice medic vrea sa vada pacientul anterior emiterii ei si, pentru a fi vazut de medic ai nevoie de programare (obtinuta la 5 zile lucratoare de la data trimiterii). Mi s-a parut normal sa apelez la medicul de familie pentru a o obtine dat fiind faptul ca o puteam face in cele 5 zile si puteam merge cu ea la medicul specialist. Mi se pare normal sa-i cer medicului de familie sa-mi dea o solutie sau sa incerce sa fie proactiv, cu atat mai mult cu cat stia despre ce afectiune este vorba si, cu atat mai mult cu cat nu am apelat la ea decat in cazuri extreme.



Mergi la inceput