Parinteala nepavloviana
Raspunsuri - Pagina 6
denizel spune:
Citat: |
citat din mesajul lui alex_andra Am invatat pe aici, printre altele, sa ignor bazaitul enervant de muste si sa culeg informatiile bune:) BAZAR UMANITAR |
Haha, ia uite, Agnes, al carui stil apreciai tu . Mai asteapta putin, Alex_andra isi va da intreaga masura putin mai incolo, dupa ce va primi al 3 (treilea)!! avertisment rosu din scurta ei viata forumistica :)).
Uite, de asta nu renunt eu la scrisul pe DC :). Fiindca nu vreau sa particip (pasiv - asa cum au facut/fac cei care au renuntat sa mai scrie sau scriu ataat de rar :( ) la alex_andrizarea completa a forumului asta.
~Lumea ar fi mai frumoasa fara macelari~
Laura25 spune:
denizel ce ai facut acum e un atac la persoana total gratuit si generator doar de scandal. Te rog sa nu mai ai off-topice de astea.
Pentru ca am participat de la inceput la discutii, nu am considerat ca pot fi destul de impartiala pt a juca si rolul de moderator la acest subiect. De asta nu am intervenit, dar vreau sa va rog sa pastram discutia constructiva, fara atacuri aiurea. Au fost derapaje si la capitolul anterior, cand s-a incins discutia legat de AP, nu am intervenit in speranta ca se poate totusi discuta civilizat. Va rog sa pastram o discutie 'curata'. Multumesc!
Am marfa la bazar umanitar DC
Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi
'Cos what I feel is the only truth for me
alex_andra spune:
ah, Agnes, uitasem sa zic de minciunile si inventiile care se vehiculeaza....le las sa treaca, am lucruri mai importante si mai frumoase de facut
Revenind la telefoane....pai cate telefoane nu a dat fi-mea :))....ma trezeam apoi ca ma sunau diversi si-mi spuneau ca i-am sunat
De curand, daca suna pe cineva si vede ca a raspuns, vine si-mi da mie telefonul, sau, ma rog, altei persoane de prin casa
lorelaim spune:
Narcisa - in primul rand sa stii ca aceste tantrumuri in general trec pana pe la varsta de 4 ani (la unii mai greu, la altii ma usor)...
Ca sa previ - pe cat posibil - tantrumurile - n-ar fii rau sa urmaresti cateva lucruri cu atentie:
- copilul poate fii obosit (e ora de somn, nu s-a odihnit bine chair daca a dormit suficient - poate ca are nasucul infundat si nu arespirat cum trebuie, nu s-a facut oxigenarea corecta a creierului, etc)
- copilul poate fii flamand/insetat (cam la 3h de la o masa principala n-ar fii rau sa-i poti oferi o gustare: o banana, cateva bucatele de branza, un ousor, un sandwich mititel cu unt, sunca, poate niste biscuiti; si NU uita APA!)
- copilul poate fii extrem de sensibil (hipesensibil) la stimuli externi (zgomot - TV trebuie tinut inchis, eventual pui un CD cu muzica simfonica/sau pentru copilasi, CD cu povesti, NU se recom muzica "dura"; NU strigate/cearta in casa/parc/strada; si nu in ultimul rand hainele! - mai precis etichetele care pot sa zgarie pielea sensibila, dar si firisoarele din sosete/ciorapi care se strecoara printre degetelele de la picioare si deranjeaza)
- noi am eliminat dulciurile de tipul: bomboane si sucuri; din cand in cand dimineata sau dupa sport primeste cateva cubulete de cioco sau o prajiturica; bem doar apa sau ceai (atat bomboanele cat si sucurile contin - pe langa zahar - coloranti si arome artificiale care pot da hiperactivitate)
- un alt discomfort poate veni de la pampersul ud/murdar...
- uneori o stare "proasta" (nervozitate crescuta) a copilului poate sa fie un semn ca "coace" ceva (adica poate ca pe cale sa se imbolnaveasca si nu stie sa spuna ce-l doare, poate ca cresc dinti si il "inebuneste" gingia, etc)
O alta idee - daca ai timp - incearca sa urmaresti (poti sa-ti faci un mic carnetel) CAND anume (in ce conditii, in ce perioada a zilei) apare mai frecvent tantrumul. Poate reusesti sa observi CE anume provoaca tantrumul.
Daca face un tantrum pentru ca doreste - de ex - sa se imbrace singur si inca nu poate - atunci trebuie cu multa blandete si intelegere sa-i spui ca tu ai rabdare si daca doreste esti langa el si-l ajuti.
Daca face un tantrum pentru ca doreste un obiect care nu este adecvat varstei (mobilul - de ex) - ii spui ca e pentru adulti (foarte scurt - 3 cuvinte: este al meu) si il pui deoparte - totodata dandu-i o alta jucarie, sau distragandu-i atentia cu ceva ce stii sigur ca-i place: poate ii propui o iesire in parc, poate vrea sa-i citesti, sa va uitati pe geam si sa ghiciti tipurile de masini, sa vedeti daca trece vre-un catel, etc. Daca insa el se supara fff tare si izbucneste tantrumul - atunci - depinde de tine daca rezisti sa stai langa el sau doresti sa te retragi in alta camera. Daca rezisti poti doar sa-l asisti - daca el vrea in brate - poti sa-l tii in brate si sa-i soptesi calm ca-l iubesti si ca-i intelegi frustrarea). daca nu rezisti sa stai atunci primul lucru te asiguri ca puiul e "safe" daca ramane singur in camera (nu-si trage rafturi, bibleoteca) pe el, etc iar tu te duci in bucatarie/baie (de ex) si bei un pahar mare cu apa, te speli pe fata, respiri ADANC, te uiti pe geam, etc. Daca te urmeaza incerci din nou sa-i distragi atentia cu ceva care-i place (poate-l amuza sa dea cu mopul). Daca nu merge te regtargi din nou - numai dupa ce te asiguri ca puiul e in afara de orice pericol in incaperea respectiva. NU cedezi (adica NU ii dai obiectul care nu-i adecvat varstei) si te stradui sa ramai calma (daca poti). NU strigi - in mod cert o sa treaca. Toate tantrumurile TREC - unii copii reusec mai usor sa se linisteasca - altii un pic mai greu - dar asta e - din pacate frustrarea face parte din viata noastra...
DISTRAGEREA ATENTIEI este cea mai buna metoda la varsta mica.
In magazin - la cumparaturi - daca poti folosi cos mare (cart) pune copilul inauntru cu o jucarie/carte/sandwich. Da-i o preocupare. Daca trebuie sa-l tii de mana pe langa tine - vorbeste-i: spune-i o poveste care stii ca-i place si din cand in cand nu uita sa-i lauzi atitudinea ("imi pare bine ca asculti asa de linistit povestea", etc)
Niciodata NU lauda copilul - in loc de "Ce copil cuminte/destept/bun esti." - lauda faptele lui (a reusit sa-si puna ghetutele - "Bravo - imi pare bine ca te-ai descurcat singurel!") pentru ca pui presiune asupra lui ca om si nu totdeauna ai efectul scontat (nu toti functionam bine sub presiune)
NU folosi cuvantul NU decat extrem de rar - atunci cand musai e nevoie... De ce? Pai de ex daca tu esti pe un pod deasupra unei ape involburate si iti e frica - iar eu spun acum "NU te uita in jos ca ametetsi si cazi!" tu mai mult ca sigur vei avea tentinda sa te uiti in jos... daca eu spun "NU te gandi la un elefant roz" - ce-ti vine in minte?
Scuze - o zbughi - m-a suna sotul ca vine la masa - revin dupa
alex_andra spune:
Aseara...am ajuns acasa la 19.15, de la aerobic.
La ora 20 trebuia sa fim la un restaurant, aproape de casa, ne intalneam cu niste prieteni.
Desi, deobicei, fi-mea se culca in jur de ora 21, am ales sa o culcam mai tarziu cu ora, ca sa putem sa o luam si pe ea cu noi.
Daca ne-ar fi vazut ca plecam fara ea, ar fi plans, deci , ori plecam toti 3, ori nu mai plecam deloc.
Deobicei, cand plecam noi doi, plecam dupa ce o culcam.
Buun: vin repede, sa ma arunc in dus, fi-mea, nu si nu, ca vrea si ea in dus, incep sa-i explic ca mami e transpirata, ca ea nu poate sa faca dus cu mine acum, ca iesim afara, etc.
O conving, cu greu. Deja eram un pic iritata, pt ca eram in intarziere.
Ies din dus, hai sa te imbrac.
Vina mea: in dulap ramasese o rochita de-a ei, care nu-i mai acoperea fundul, ii ramasese mica.
Fix pe aia a pus ochii.
Da-i si plangi ca vrea rochita roz cu fluturasi, da-i si explica-i ca e mica, o iau de pe umeras, i-o pun pe ea, ii arat ca e mica, ii scot alte 2 rochite, ea nu si nu , ca vrea rochita aia...plansete, sotul iritat, eu clocotind in interior...
O iau in brate, o mangai, o pup, ii explic inca o data ca rochita i-a ramas mica, ca o dam lui bebe a lui nasha...ca ea asa stie, ca hainutele mici le dam lui bebe.
Ia rochita, dupa 15 minute de parlamentari si plansete, imi cere o punga sa-i puna rochita acolo pentru bebe.
Uff....am reusit sa o conving...mai aveam putin si cedam si nu mai ieseam nicaieri de draci si nervi, dar m-am abtinut, pt ca stiam ca daca rabufnesc, vom ramane toti 3 imbufnati si suparati.
La un moment dat am ridicat tonul la ea, atunci cand era in urlete maxime :(
Idei?
Ati fi plecat cu rochita scurta, pe post de bluza? (Eu am facut asa o data).
Ati fi reactionat altfel?
Nu ati fi iesit cu copilul asa tarziu, adica peste ora de somn?
Varianta de a iesi dupa ce o culcam pe ea, o facem destul de des, dar acum nu se putea aplica.
lucialu spune:
Denizel, a fost absolut jenibil atacul tau asupra Alex_andrei! Care-i scopul tau de fapt aici? Chiar niciun moderator nu vrea sa vada ca de sub masca AP-ista, hartuiesti si imparti pumni si jigniri in stanga si in dreapta?
Cu parere de rau, dar se pare ca se uita repede ca un membru ok a fost maturat de pe DC, printr-un atac la persoana ei si a copilului ei, de catre cateva membre AP-iste de vaza, vad ca modelul se repeta. Intentia este scrisa negru pe alb. Nici macar nu si-au cerut scuze pt ca cred ca sunt indreptatite sa faca asta, pt ca nimeni dintre cei carora le sta in putere sa le spuna ca nu e asa nu le trage de maneca.
Voi ramane pe DC exclusiv pt grupul de mamici din care facem parte eu si fetita mea. Insa sunt la mustata sa-mi inchid contul si eu. Din pacate nu va conta, nu?
Lorelaim imi plac tare mult postarile tale, mai mereu aduci informatii bune pe DC, iti multumesc!
Edit: Roxx, pe bune? Refuz sa te mai cred dupa ce ti-ai dat five cu Denizel & co de jde ori pe diferite topice, cand multe dintre mamici am devenit cazuri clinice pt tine, cand ai fost cea carei postare a sters definitv contul lui Simali.
Luna1 spune:
Alexandra probabil ca eu i-as fi pus rochita pe post de bluza, cu o pereche de jeans sau o pereche de colanti. Sa plec fara ea la ore tarzii... noi suntem cam siamezi asa, copiii merg cam peste tot cu noi, si s-au cam obisnuit asa. Ideal cand stii ca pleci seara e sa doarma la pranz (asta daca nu mai doarme, a mea nu mai doarme la pranz).
Referitor la telefoane: a mea a sunat la politie pe la un an. Se juca cu tel lui tac'so blocat, insa apeluriel urgente se pot face asa ca a apasat 999 din intamplare. Telefonul s-a inchis pana la urma insa ne-a sunat politia inapoi sa intrebe daca suntem ok.
pisigri spune:
Lucialu, nu, nu va conta. Dar nu stiu de ce vedeti numai jignirile aduse de Denizel. Faza cu "ignorarea biziitului unor muste" nu ti-a sarit in ochi, nu-i asa? Aia a fost o remarca politicoasa si la subiect probabil.
Rrox, noi doua nu cred sa ajungem prea curind la un consens. Habar nu am daca gindim chiar atit de diferit sau daca exprimarea scrisa ne "da in cap". Mi s-a mai spus ca nu ma exprim destul de duios si "cu dulceata" la adresa copiilor, ca par rece si distanta. Well, de fapt nu-s asa. Dar daca la Club mai vin cu floricele, zimbete si alte brizbrizuri, intr-o dezbatere nu le vad locul, nici lor si nici diminutivelor, dulcegariilor etc. Poate mi se trage de la munca in research de-o fac cite juma de zi, exprimarea asta "cacademica". Ma rog.
Mai am o sugestie.
Sa pastram topicul asta pentru "debate" si eventual pentru "studii de caz" (pe cazuri imaginate sau reale, oferite de "curajoasele" care se "arunca in gura lupului").
Ca sa nu ne pierdem in amanunte.
Mie mi se pare interesant sa citesc viziunea unor persoane diferite asupra cite unei situatii in care ajungem noi si copiii nostri.
Ma inspira, imi da idei, ma ajuta sa privesc lucrurile din mai multe perpsective si sa imi corectez greseli de gindire/interpretare.
Mai concret, alex_andra, eu nu am intrat niciodata cu forta peste programul previzibil al Ilincai (in perioadele in care a fost previzibil si a avut un program..) pentru ca ea a reactionat mereu f rau la oboseala. Deci eu sa fi iesit cu ea in oras peste ora de somn, as fi avut parte numai de nervi si scincete si miriieli si pina la urma ii dau dreptate ca nici mie nu-mi place sa imi strice cineva programul.
Dar as fi lasat-o sa stea in usa de la baie sa ma vada facind dus daca vroia asa de mult
Si i-as fi dat rochita pe post de bluzita daca o vedeam ca tine musai.
Dar eu sint de-aia de ma doare la 3 metri-n spate cu ce e imbracat copilul atita timp cit e curata si e adecvat temperaturii din locul in care mergem, si care vara frecventeaza plajele de nudisti. Asa ca ceea ce pentru mine inseamna nimicuri, pentru tine poate sunt chestii importante.
http://pisigri.blogspot.com/
Mami de Ilinca (5.03.2009)
Muuh spune:
alex_andra eu plecam cu rochia scurta. Dar pe viitor as ruga pe cine sta cu ea pana sa vin eu sa o imbrace + pregateasca de plecare, inclusiv sa ii spuna ca mami vine grabita, va face dus, noi o asteptam gatite pruna si plecati apoi impreuna. La copii mei merge intotdeauna sa ii pregatesc inainte, sa le explic in amanunt ce si cum se va intampla. Evident ca ideal este sa fie si ei odihniti.
Eu, cand mi se intampla sa ridic tonul la copii imi cer apoi scuze. Le spun ca e vina mea ca am tipat, ca mi-am pierdut controlul si ca imi cer scuze pentru asta.
denizel spune:
citat din mesajul lui Laura25 denizel ce ai facut acum e un atac la persoana total gratuit si generator doar de scandal. Te rog sa nu mai ai off-topice de astea. Pentru ca am participat de la inceput la discutii, nu am considerat ca pot fi destul de impartiala pt a juca si rolul de moderator la acest subiect. De asta nu am intervenit, dar vreau sa va rog sa pastram discutia constructiva, fara atacuri aiurea. Au fost derapaje si la capitolul anterior, cand s-a incins discutia legat de AP, nu am intervenit in speranta ca se poate totusi discuta civilizat. Va rog sa pastram o discutie 'curata'. Multumesc! Am marfa la bazar umanitar DC Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005) Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi 'Cos what I feel is the only truth for me |
Da, Laura, inteleg ce vrei sa spui, numai ca nu e vorba despre un atac la persoana. E vorba despre o realitate.
As accepta=o pe alex_andra asa cum e (genul ne-Lilanda & comp., de exemplu :), daca si-ar vedea de treaba ei si ar povesti, dupa obicei, pe o jumate de pagina web, cum urla si se tavaleste pe jos copila ei de cate ori tatal ei bea alcool (chestie care mi se pare bataie de joc la adresa copilului: daca stii ca e pofticioasa si ca vrea de fiecare data sa guste din paharul adultilor, fa bine si nu o mai chinui repetat savurand in fatza ei un lichid pe care ea nu are voie sa-l atinga. E chestie de bun simt pana la urma, nu tine de vreun curent de parenting).
Ca sa nu mai pomenesc despre discursul pe care alex_andra il schimba dupa cum bate vantul .
E de admirat ca sesizeaza imediat cand a spus ceva in neregula in legatura cu parinteala (sesizeaza in urma comentariilor ce se fac, nu altfel ) si, hodoronc-tronc, schimba complet intelesul si fondul mesajului precedent .
E interesant de urmarit, pe mine ma fascineaza de fiecare data :).
Cu atat mai mult cu cat imi dau seama ca lumea nu baga de seama, ba chiar o lauda .
Daca vrei atac la persoana, uite ce sustine alex_andra:
ah, Agnes, uitasem sa zic de minciunile si inventiile care se vehiculeaza. |
Laura, Agnes, stiti cine inventeaza si minte, da?
Io!!!
Laura, daca vei cauta in arhiva cu avertismente, vei vedea ca alex_andra a avut avertisment rosu fiindca a zis ca sufar de grave tulburari psihice si ca sunt mitomana .
Deci... aaaa.... nu stiu cine pe cine ataca... in continuare.... .
Asta e nenorocirea cu discutiile astea: daca iti permiti sa ai alta parere despre parenting, contrazicerea e luata personal si incepe scandalul.
Care sunt cele care o iau personal aproape de fiecare data si incep sa auda bazait de muste in jur?
Pai, alde alex_andra, care crede ca minti si inventezi atunci cand sustii ca iti respecti copchilu' .
~Lumea ar fi mai frumoasa fara macelari~