Parinteala nepavloviana
Raspunsuri - Pagina 4
rrox3 spune:
Laura culpabilizarea nu iti aduce nimic bun. Ia-o ca pe o situatie de invatare si atat. Ai niste idei noi, pe care o sa incerci sa le transpui in practica la urmatoarele conflicte dintre frati. Fiindca vor mai fi destule conflicte. Fiecare dintre ei isi croieste drumul in familie si e firesc sa fie confruntari.
Sunt convinsa ca o sa reactionezi mult mai bine, cand o sa reusesti sa nu te mai lasi prinsa in vartej, sa ramai putin detasata acceptand ca sunt doar doi copii cu emotiile, nevoile si manifestarile lor.
Ce te-a infuriat defapt? Ce ai gandit in momentul ala? Cum te-ai simtit?
Anca mi-a sunat destul de rau in urechi concluzia ta "sentinta". Nu mi se pare OK, in numele oricarui ideal OK, sa judeci si sa declari vinovat pe cineva care vine sa ceara un sfat, simtindu-se deja vinovat.
Vina resimtita de parinte nu se traduce intr-un tratament mai bun al copilului. Vina asta e deosebit de nociva, fiindca frustreaza parintele in interactiunea lui cu copilul. Il face sa se simta neputincios, "infirm" ca parinte, o mama sau un tata prost - pur si simplu. In mod uzual va manifesta furie din greu datorita frustrarii asteia. Atat timp cat se simte vinovat, nu va putea sa creasca, sa devina un parinte mai bun. Pentru asta are nevoie de acceptare.
Si parintele are nevoie de empatie, nu doar copilul.
RA spune:
Adela, "carpe diem" ,cum ar veni,nu?
(Are sau nu legatura,decideti voi,eu va propun sa vizionati un film:
http://www.youtube.com/watch?v=1vK9FDLaqHg )
Denizel,si pe fiu-meu cred ca il zgaria,desi el inca nu citeste destul de fluent in romaneste,a facut o asociere rapida intre subiectul tocmai expirat(adica a luat "copil" ,"pavlov") si ce a invatat de curand la stiinte (adica "pavlov" ,"caine" ) si i-a iesit:"mama,aici se aseamana copiii cu cainii?"
anca_a spune:
Rrox ai dreptate, recitind, mi-a sunat si mie la fel de rau, nu asta mi-a fost intentia. M-a deranjat insa insistenta Alrei de a scoate copiii vinovati, am vazut-o pe Laura incoltita si am reactionat.
Laura, imi cer scuze.
rrox3 spune:
Anca eu n-am remarcat ca Alra ar vrea sa scoata copiii vinovati. Mi-a facut impresia ca incearca sa spuna ca "pe teren" e uneori greu spre imposibil sa te comporti cum ti-ai dori teoretic si ca greselile sunt inerente si normale. Putem gresi cu totii, oricand.
De ce trebuie musai sa fie cineva vinovat in orice situatie? La ce si cui anume foloseste sa identificam vinovatii?
Jasmin012 spune:
Gagici, una-peste-alta, LA MULTI ANI!
O sa citesc si eu ce-ati scris, cand o sa am putin timp liber.
anca_a spune:
Rrox, eu cand am zis ca e vina Laurei, n-am intentionat sa o fac sa se simta si mai prost decat se simtea deja (nici nu cred ca as fi reusit), am vrut mai degraba sa subliniez ca in asemenea situatii, raspunderea e in general a adultului, pentru ca el are discernamantul si experienta necesara sa gestioneze situatia. Si daca totusi nu o poate face, macar sa nu dea vina pe copil.
Citat: |
De ce trebuie musai sa fie cineva vinovat in orice situatie? La ce si cui anume foloseste sa identificam vinovatii? |
Ai dreptate, discutiile ar fi mai constructive daca am renunta sa mai cautam vinovatii, doar ca sa-i aratam cu degetul.
Aaa si daca am inteles gresit, imi cer scuze si Alrei.
pisigri spune:
citat din mesajul lui rrox3 Vina resimtita de parinte nu se traduce intr-un tratament mai bun al copilului. Vina asta e deosebit de nociva, fiindca frustreaza parintele in interactiunea lui cu copilul. Il face sa se simta neputincios, "infirm" ca parinte, o mama sau un tata prost - pur si simplu. In mod uzual va manifesta furie din greu datorita frustrarii asteia. Atat timp cat se simte vinovat, nu va putea sa creasca, sa devina un parinte mai bun. Pentru asta are nevoie de acceptare. Si parintele are nevoie de empatie, nu doar copilul. Roxana, Maria (n. 1 iulie 1999) si Ioana (n. 23 martie 2005) |
No, daca ziceai asta mai din timp, nu intram in conflicte si dispute...
http://pisigri.blogspot.com/
Mami de Ilinca (5.03.2009)
rrox3 spune:
Pisigri eu spun de mult timp si asta. Problema in discutia cu tine e ca tu vezi doar nevoia de empatie/acceptare a parintelui, in dauna celei a copilului.
Asa cum alti useri vad doar nevoia de acceptare a copilului, in dauna celei a parintelui.
In opinia mea, niciuna dintre astea doua extreme, rezultate dintr-o nevoie justitiara mult hranita in societatea romaneasca, nu e mai breaza decat alta. Ambele sunt la fel de daunatoare relatiei parinte-copil.
AgnesLuca spune:
citat din mesajul lui rrox3 Pisigri eu spun de mult timp si asta. Problema in discutia cu tine e ca tu vezi doar nevoia de empatie/acceptare a parintelui, in dauna celei a copilului. Asa cum alti useri vad doar nevoia de acceptare a copilului, in dauna celei a parintelui. In opinia mea, niciuna dintre astea doua extreme, rezultate dintr-o nevoie justitiara mult hranita in societatea romaneasca, nu e mai breaza decat alta. Ambele sunt la fel de daunatoare relatiei parinte-copil. Roxana, Maria (n. 1 iulie 1999) si Ioana (n. 23 martie 2005) |
Roxana, pentru raspunsul de ieri (cred ca acum am inteles mai bine citatul ) si pentru reusita in a imblinzi spiritele extremiste (tare-i greu de citit cind timpu-i limitat si trebuie sa faci slalom printre postari de punere la colt si aratat cu degetuŽ)
AgnesLuca spune:
citat din mesajul lui alex_andra narcisa, in jurul varstei de 1an, fetitei mele i s-a pus pata pe telefonul fix. Statea si 2 ore calare pe el si-l studia pe toate partile. Era bucuria ei:) Poti sa scoti bateriile de la telecomanda, daca zici ca suge din baterii:) BAZAR UMANITAR |
A mea era de adress-book, pe care-l butona de zor si se mai intimpla sa apese si pe tasta verde...un prieten de familie chiar mi-a spus ca intra la banuieli dupa a treia convorbire initiata de fiica-mea
Narcisa, eu cred ca tu esti foarte nesigura pe tine si ii transmiti asta copilului.
PS: Alex_andra, ma bucur ca scri in continuare la acest subiect, mie imi place atitudinea ta pe acest forum, la fel cum imi place si cea a Laurei25 (imi place ca stiti sa treceti cu detasare peste postari enervante, mai mult sau mai putin justificate).