Parinteala nepavloviana

Raspunsuri - Pagina 23

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns saskia spune:

Citat:
citat din mesajul lui J G

Mie, personal, contestarea parintilor de catre copii mi se pare o etapa normala si de dorit. Desigur copiii nostri vor fi mai buni, mai informati. Asta e mersul lumii!

Exista cineva care considera ca asta e un lucru rau?

J si Carla (05.02.2006)
www.prin-casa.ro/" target="_blank">Culinare

Super spus, dar asa gandesc si eu :). Insa nu apartin vreunui curent/mod de parinteala, etc. Si din cate am citit pe ici pe colo e si normal sa se intample asa :).

Ai mei intra in adolescenta si eu imi reamintesc mie personal in fiecare zi ca asa eram si eu :D deci nimic anormal pana acum.

Daniela_b foarte bine ca tie ti se potriveste stilul asta, si eu ii cresc frumos sa stii, fara insa sa ader la diferite curente, ci bazandu-ma pe bun simt, logica, etc.
Totusi nu mi-ai raspuns exact la intrebare: societatea e altfel decat cum l-ai crescut tu, o sa fie nevoit sa asculte de unul de altul/profesor, etc. cum se impaca asta cu modul tau de parinteala?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pisigri spune:

Citat:
citat din mesajul lui denizel

Vizionarati Dead Poets Society? Parc-as zice ca inca nu ati facut-o .

Citat:
iar "subectu ciondanelii" ajunge sa nu mai ceara voie de la mami, ca mami "e rea si nu ma iubeste" in timp ce tati " e bun si ma lasa sa fac ce vreau eu".

Pisigri, cred ca subapreciezi capacitatea copiilor de a vedea limpede o situatie.
De fapt, pe de o parte o intuiesti foarte precis, dar pe de alta ii crezi pe copii incapabili de judecati clare :).

Daca nu exista motive obiective pentru care copila nu ar avea voie la discoteca (motive pe care tatal le-a identificat - deci e de acord cu iesirea la discoteca), nu vad de ce nu esti dornica sa iti asumi eventuala "caracterizare" care ti s-ar face de catre copila .

~Lumea ar fi mai frumoasa fara macelari~

Mai, aici te contrazic. Eu cind vroiam la discoteca si mama nu ma lasa si tata sigur m-ar fi lasat (ca ea e panicoasa si el nu), iti garantez ca mama era rea si tata era bun. Si am inceput sa ii cer lui voie sa fac chestiile care stiu ca mama nu le-ar fi acceptat sau ar fi fost nevoie de multa munca de lamurire. Asta pina cind mama a decis ca cererile mele, indiferent cui sunt adresate, vor fi procesate de ambii parinti :))

http://pisigri.blogspot.com/

Mami de Ilinca (5.03.2009)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns corap spune:

societatea e suma TUTUROR INDIVIZILOR care o compun - nu e o medie, nu e imuabila, nu va fi maine identica cu cea de azi si va EVOLUA (sau involua) exclusiv in functie de evolutia TUTUROR si a FIECARUIA din membrii ei.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui denizel

Saskia, sunt unii soti care isi bat sotiile cand sunt betzi, dar cand sunt treji se poarta exemplar, regreta ce au facut etc, etc.

Parintii care insista (fara pauze de ne-"betzie") in a-si modela propriii copii dupa chipul parintesc sunt mult mai rau decat sotii care isi bat sotiile la betie.
Pentru ca betivul se trezeste din betie.
Parintele cu idei fixe si o tona de prejudecati nu se trezeste de obicei niciodata. Nu de alta, dar el crede sincer ca nu e "beat".

Si-apoi, chiar daca si copiii care traiesc in armonie cu parintii isi vor trage la raspundere intr-o zi parintii, well, cred ca voi putea trai cu "nu mi-ai cumparat pijamaua cu Spiderman" .

Mai naspa ar fi sa-mi spuna "nu te-a interesat niciodata ce cred eu si ce simt eu".
Sau, si mai naspa, sa nu-mi spuna nimic si sa-l vad ca se chinuie pe la psihoterapii ca sa-si capete inapoi "ouale" pe care i le-am smuls eu, ma-sa, care l-a dominat si l-a modelat cu simt de raspundere o copilarie intreaga.

Ha, nimeni nu a afirmat asta, fie ca apartine curentului AP sau nu, cel putin eu nu am citit asta. Ci ca fiecare incearca sa insufle odraslelor o anumita educatie, Ap-ista sau nu, dar nu sa-i modeleze fix pe matrita X sau Y.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alex_andra spune:

Citat:
citat din mesajul lui Jasmin012

Citat:
citat din mesajul lui alex_andra

Citat:
citat din mesajul lui Laura25

Intrebare: scopul suprem (dincolo de asigurat masa, casa, caldurica) al parintilor in perioada de depenenta a copiilor de ei ar trebui sa fie pregatirea pustiului pt o integrare perfecta in societate? Pt respectarea regulilor si 'facut frumos', asa cum se asteapta societatea de la ei?

Am marfa la bazar umanitar DC

Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi

'Cos what I feel is the only truth for me

Laura, recunosc ca nu m-am gandit niciodata ca scopul meu suprem este ca intregrez copilul in societate.

Dar nici nu imi doresc sa duc intr-o comunitate de copii, gradinita, de exemplu, un copil obraznic, care sa aiba senzatia ca totul i se cuvine, ca el poate sa faca orice, pentru ca oricum mami il va pupa pe frunte, indiferent ce ar face.

Eu nu imi doresc un "dl goe".

Alex-andra, nu ai creste un dl. Goe daca ti-ai saruta copilul pe frunte dar i-ai si explica faptul ca nu e bine se se poarte urat, sa dea in copii, sa fie egoist. Copii inteleg foarte multe cu vorba buna si dulce, serios. Inseamna sensibilizare.

Eu chiar zilele trecute am avut o astfel de experienta: vine Lucas cu o masinuta rosie de la gradi (nu o "furase" ci, fiindca educatoarea lui era bolnava si lipsea, sora ei, care o inlocuise zilele alea, necunoscand jucariile, l-a lasat pe fiu-meu s-o ia acasa, crezand ca e a lui). Intamplarea a facut ca Lucas sa aibe o masinuta exact ca aceea, luata de la bazar, dar albastra. Nu cred insa ca Lucas a confundat masinutele, pentru ca dialogul nostru a decurs cam asa:

Eu: " a cui e masinuta aia?"
El: " a mia"
Eu: de unde e?
El: de la gladinita
Eu: cred ca e a altui copil, care plange dupa ea. Asa cum tii tu la jucariile tale si alt copil vrea jucaria lui. Probabil ca acum o cauta. Intelegi?
El: da, o cauta
Eu: maine o sa iei masinuta si o s-o duci la gradi, la copilul care o cauta.

Toata conversatia s-a desfasurat cu el la mine in brate, cu buzele mele pe obrazul lui. Chiar a avut foarte mare efect. A doua zi el si cu bunica au luat jucaria si au dus-o la gradinita, fara proteste si fara pareri de rau.

Jasmin si Lucas Daniel (28.11.2007)

www.flickr.com/photos/30849078@N05/" target="_blank">Lucas
www.flickr.com/photos/23373490@N02/" target="_blank">poze cu mogaldeatza
http://blogulluilucas.blogspot.com/
http://elblogdeluquitas.blogspot.es

Regula de aur de 24 de carate: "Poarta-te cu copiii tai asa cum ti-ai dori sa se poarte altii cu ei"

Jasmin, , in ciuda faptului ca se incearca sa se faca diversiuni in ceea ce ma priveste si sa se creeze o imagina falsa asupra mea, de anumiti .......eu imi cresc fata, exact asa cum zici tu: cu zambete si vorba buna si "vorba dulce care mult aduce."
Eu nu am un "dl goe" acasa, tocmai pentru ca am crescut-o frumos, cu sufletul.
Da, are si ea scapari, da, mai am si eu, dar acestea sunt exceptiile si se vor regla si ele in timp.
Dar fondul nostru, acesta este.
da, avem reguli, pe care eu le consider de bun simt, la noi in casa, dar si regulile sunt aplicate fara urlete , fara scandal.
Nu inteleg, zau, de ce , daca ai niste reguli, inseamna ca cresti copilul fara vorba buna, fara iubire, etc.
Din iubire am reguli.
Pentru ea, pentru noi, pentru a creste armonios, pentru a fi o persoana buna.

In situatia descrisa de tine , as fi facut la fel ca tine.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Citat:
citat din mesajul lui pisigri

Mai, aici te contrazic. Eu cind vroiam la discoteca si mama nu ma lasa si tata sigur m-ar fi lasat (ca ea e panicoasa si el nu), iti garantez ca mama era rea si tata era bun. Si am inceput sa ii cer lui voie sa fac chestiile care stiu ca mama nu le-ar fi acceptat sau ar fi fost nevoie de multa munca de lamurire. Asta pina cind mama a decis ca cererile mele, indiferent cui sunt adresate, vor fi procesate de ambii parinti :))

http://pisigri.blogspot.com/

Mami de Ilinca (5.03.2009)

Deci, inteleg de aici ca tu ti-ai propus sa fugi de raspundere :))) (pisigri, sa-mi zici daca esti mai sensibila la glume, da? ).

Bai, nene, daca nu vrei sa o lasi pe copila la discoteca (pur si simplu fara un motiv temeinic!!) de ce nu vrei ca ea sa stie asta si sa traga concluziile care trebuie trase?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns daniela_b spune:

Citat:
citat din mesajul lui corap

Parerea mea (confirmata istoric, sa zicem, adica nu numai la nivel de individ, cat si de societate - ca tot vad in discutie ca scopul individului e integrarea cu orice pret, chiar si cu cel al negarii propriului EU) este ca ignorarea nu reprezinta niciodata o modalitate de rezolvare /corectare, ci intotdeauna adanceste problemele. care, intr-un final, ori vor rabufni mult mai violent, ori vor ucide sufletul unuia dintre beligeranti (noah, n-am vrut sa sune patetic, asa mi-a iesit)

Totalmente offtopic : am citit undeva dar nu mai gasesc link sa pun, ca ceva autoritati se gindesc serios sa nu mai ingnore si sa respinga ( prin expulzare sau "mita") persoane din etnia rroma ci mai degraba sa le ajute sa se integreze cu ajutorul programelor de mers la scoala -gratuit- a copiilor lor pe perioada sederii in tara respectiva. Nu am gasit mai multe amanunte si, stiu, e o schimbare oarecum grea ( si pentru ei dar si pentru cetatenii acelor tari) dar mi se pare extraordinar ca s-a facut primul pas spre intelegerea situatiei lor, in directia buna si nu pe drumul prigonirii lor de oriunde.
Sincer, la prima citire a stirii m-am bucurat, sper ca nu e ceva ascuns sau doar un zvon.

Pastreaza-ti inima calma in timpul actiunii

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Citat:
citat din mesajul lui saskia

Ha, nimeni nu a afirmat asta, fie ca apartine curentului AP sau nu, cel putin eu nu am citit asta. Ci ca fiecare incearca sa insufle odraslelor o anumita educatie, Ap-ista sau nu, dar nu sa-i modeleze fix pe matrita X sau Y.

permite-mi sa nu am deloc aceeasi parere. Ma tem ca am vazut multe sisteme de referinta-parinti in topicul asta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Jasmin012 spune:

Mai, e imposibil sa nu ti se reproseze ceva, la un moment dat. Ideea e ca in final, copilul devenit adult sa decida ca parintii lui l-au crescut bine, ca au fost buni si chiar sa procedeze si ei in unele situatii la fel cu copiii lor. Eu una m-as considera impacata, ca bunica, vazand ca fiul meu a considerat ca am procedat bine cu el, atat de bine incat am devenit un "model" (prin fiul meu) si pentru nepotii mei.

Asa cum spune Denizel, cu care sunt total de acord, nu ma ingrijoreaza ca fiu-meu sa-mi spuna: "vaii, nu m-ai lasat sa fac nu stiu ce, din cauza ta am pierdut concertul x, ai fost rea cu mine" 9pot sa traiesc cu asta) ci ma intereseaza mai mult sa nu-mi "strivesc" copilul, sa nu-l anihilez sufleteste vorbind, iar asta sa aibe impact asupra intregii sale vieti.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui corap

societatea e suma TUTUROR INDIVIZILOR care o compun - nu e o medie, nu e imuabila, nu va fi maine identica cu cea de azi si va EVOLUA (sau involua) exclusiv in functie de evolutia TUTUROR si a FIECARUIA din membrii ei.

Nu e nimic de neinteles aici(dar banuiesc ca ai folosit majuscule ca sa subliniezi mai pregnant, eok). Totusi esti o visatoare :) ceea ce descrii tu e utopie, in nicio tara chiar si alea mai progresiste nu s-a ajuns la asemenea imagine idilica.

Dimpotriva unele tari au recunoscut ca au dat chix cu integrarea si sunt inca in cautari :) daca tu consideri ca detii secretul ar fi bine sa le spui si lor.

Pana atunci fiecare societate/comunitate/tara merge tot dupa principiile alea de secole si copilul tau va creste tot cu ele. Caci la nivel macrosocial, in 15-20 de ani nu se va schimba radical omenirea :)).

Mergi la inceput